• Bosna86
    11.8k
    Akashi, Nikka, Hibiki, Yamazaki, Togouchi, Hakushu

    To ti je kronološki otprilike i po cijeni i po kvaliteti…

    Japanci ne fusere, sve boce su vrhunskog kvaliteta i tu nema greške
  • Brusa
    1.7k
    ja nisam neki znalac, samo volim pit viski
  • Mr Anderson
    8.7k
    Nikad nisam probao japanski viski. A i ne istražujem baš nešto previše. Jackie, Jameson i Canadien club, uglavnom samo te tri vrste pijem.
  • Tom vg
    1.1k
    lim nije materijal. Lim je normirani oblik metalnih poluproizvoda. Materijal lima od kojih se limenke izrađuju je aluminijska legura. Vrlo sklon oksidaciji, naročito u spojevima koji se nalaze u raznim pićima. Iz tog razloga je unutrašnjost limenke presvučena tankim slojem polimera. Tako da tvoja piva nije u kontaktu sa metalom, već polimerom.
    Ne flasiraju bezveze belgijanci svoje pive u staklo..
  • jedan u nizu
    9.2k

    okej, krivi izraz i brzopletost pisanja. Isprike.
    Lim se moze koristiti kao naziv materijala, samo sto je to dosta genralno. Crni lim je zapravo celik, dok je bijeli lim celik presvucen kositrom. Danas je lim uglavnom aluminijskog porijekla, barem sto se tice upotrebe u prehrani.
    Na prethodni post sam pod lim mislio aluminijski lim, pa eto ispricavam se zbog pogresno koristenog naziva.
    Da, danasnje limenke su presvucene tankim slojem polimera, pivo je blago kiseli proizvod (a moze biti i poprilicno kiseo), dok gazirana pica su i poprilicno vise kisela, te se time sprjecava korozija materijala, a samim time i 'interakcija' izmedu tekucine i samog metala.
    Zato je limenka (a ne lim :) ) poprilicno intertan proizvod, kao i staklo.

    Mislim da apsolutno svaka pivovara u svijetu flašira svoje proizvode u staklo. Jer da flasira u limenke, to se nebi vise zvalo flasiranje (ha-ha).
    Salu na stranu. Belgijske pivovare dosta drze do tradicije, a limenke nisu postojale prije 100 godina, a kamoli prije vise stotina godina kada su te pivovare pocele proizvoditi svoja piva. Samim drzanjem do tradicije, te pivovare vjerovatno nikad nece poceti puniti pivo u limenke.
    Drugi, takoder bitan faktor zasto je to tako jest sama osobina vecina belgijskih pivovara, i njihovih stilova. Dosta njihovih piva su piva sa sekundarnom fermentacijom, ilitiga fermentacijom u boci. Pivo odfermentia najnormalnije u tankovima, ali svoju gaziranost dobije sekundarnom fermentacijom, kada kvasac 'pojede' ostatak secera (dosta cesto ekstra dodan secer) kako bi stvorio potreban ugljikov dioksid. Sama boca ce izdrzati dodatni pritisak nastao nakon zatvranja te boce, dok ce se jedna limenka deformirati ako se u njoj nakon zatvaranja dogodi dodatna fermentacija. Zato dosta belgijskih stilova ima cepove kao pjenusci, sa zicanom 'kosarom', kako cep nebi izletio.

    Takoder zaboravio sam napomenuti jos jedan razlog zasto je limenka bolja ambalaza od stakla, zbog oksidacije samog proizvoda. Kisik je jedan od najvecih neprijatelja piva. Proces zatvaranja limenki se razlikuje od zatvaranja boce, te u limenci ostaje manje 'zracnog' prostora, tzv headspace-a. Dok u boci taj prostor postoji. Naravno da je i u cepljenju boca taj rizik zatvaranja kisika minimaliziran, ali svejedno s vremenom, pivo vise dolazi u doticaj sa kisikom u boci za razliku od limenke. Takoder s vremeno, nesto zraka moze proci kroz cep boce, dok je kod limenke to prakticki nemoguce jer se spoj poklopca i limenke zapravo 'zavari'.
    Dakako, ako se pogresno puni u limenke, i tamo moze zaostati kisika, ali ako gledamo da se i kod boca i kod limenki punjenje izvede 'pravilno', manje kisika ce ostati u limenci
  • Mrvica
    4k
    Pitanje za moderatore, jel bi se mogla otvorit nekakva tema vezana za pivo, viskije i tako? Preporuke, dojmovi, neki fun factovi i tako. Mislim da skoro svi uživamo u pivu i viskiju i nekakvim pićima pa da je sve na jednom mjestu? Mislim da bi bilo zanimljivo. Uživam čitati šta pišu naši znalci sa Zone. :grin:
  • Neron53
    887
    Eto veceras sam se napio od Therapy od Zmajske pivovare....lagani IPA :)
  • nemapredaje
    3.7k


    Imamo “Hedonistički kutak”
  • Mrvica
    4k
    e bravo, na to sam zaboravio ispričavam se.

    da da, nekad davno sam listao tu temu, vidim da dugo nije pisano pa sam zaboravio. Moja greška nemojte zamjerit.
  • jedan u nizu
    9.2k
    Zapravo. najbolja amabalaza za pivo je zapravo bacva.
    Sadrzi sve karakteristike limenke, ne propusta svijetlo, ne propusta kisik, logisticki je bolje rijesenje od svega.
    A zapravo ste sa bacvom najsigurniji da je skladisteno bolje, te da je rok trajanja bolji. Bocu u birtiji mozete dobiti koja je tamo mjesecima, ili u skladistu ili kod distributera.
    Distribucija bacvi je opcenito puno brza i brze se trose, te je tesko 'naletiti' na bacvu koja stoji negdje mjesecima.
    Takoder, jednom kada se bacva otvori, relativno brzo se potrosi, sto je u interesu ugostitelja. Zato najcesce u bircevima postoji samo nekoliko tocionika, i to onih piva koja se najvise piju. Ako imate pivo koje se sporo prodaje, ono ce ddegradirati i biti lose, pa kada imate toceno pivo, znate da je obrtaj tog proizvoda veci nego u boci i da je pivo svjezije od onog u boci ili limenci.
    Takoder, dosta cesto se skladisti u hladanim komorama.

    Vjerujem da jako puno ljudi smatra da je toceno pivo bolje od flasiranog. Tu je i razlog. Pivo je isto, proizvod je isti, jako vjerovatno punjeno iz istog tanka, ali su uvjeti skladistenja i distribucije kvalitetniji pa je i sam proizvod kvalitetniji na kraju. Jer ipak kvaliteta piva ne ovisi samo o proizvodacu, dobar dio 'krivice' ili 'zasluga' ide distributeru i ugostitelju.
  • Brusa
    1.7k
    Mislim da je bila neka rasprava tu prije nekog vremena o televizorima. Jel se može neki dobar tv kupit za 4,5-5 tisuća kn? Ima li tko kakve preporuke?
  • Georg Koch
    4.9k
    Dobro jutro svima,
    posebno nasim Legama :cool:

    Ajmo Lege Ale
    Ajmo Lege Ale
    Ajmo Lege Ale
    Zgazite tovareeeeee!
  • Gražvydas Mikulėnas
    12.8k
    Dobro jutro svima,
    GORICA MORA PASTI !
  • Raul
    124
    Dobro jutro svim Dinamovcima!
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.