• Sajla
    24.8k
    imam prijatelje iz Slavonije čiji su preci doselili iz Hrv.Zagorja nakon 2.svj . rata - hajdukovci. također znam neke ljude iz Konjščine, zagorci i kajkavci generacijama unatrag - hajdukovci. i kod jednih i drugih razlog je da dedu nije zanimal nogomet, a tatu je u 70ima zarazila okolina jer su tad bili uspješni i oni danas dolaze na Maksimir na jug.
    istovremeno znam i familiju iz Dalmatinske Zagore gdje su svi hajdukovci, ali su klinci u ranim tinejdžerskim godinama odlučili ići kontra struje, oca, djeda, rođaka, prijatelja - i zabrijali na Dinamo. čak sam ih i vodio na istok :D
  • deda
    48.5k
    To je tih 10%
  • deda
    48.5k
    Ima jedna vrlo bitna okolnost koja je utjecala na broj navijača tovara. To su 70-e godine kada su oni bili ultra uspješni, a mi očajni. A upravo te godine su bile za mnoge formacijske u određivanje navijačkog afiniteta. Govorim prije svega o ljudima iz provincije koji nisu bili blizu Zagreba i Splita. Te 70-e su bile godine eksplozije popularnost televizije koja je mnogima bila početna točka dodira sa vanjskim svijetom. Upravo je tv pomogla stvoriti njihovu masu navijača jer taj proces se odvijao samo jednom u povijesti u vrlo kratkom razdoblju kad su oni bili najjači.
  • Fanboy
    3.1k

Dinamo je uz to bio simbol otpora sustavu, hrvatsko proljeće 70-ih gdje je preko 200 000 ljudi popilo otkaze i slično dok je Hajduk bio sklon režimu i favoriziran diljem bivše EX-YU.
    Zato i imaju fanove diljem bivših republika.

Dinamo je u velikoj prednosti jer ima Zagreb koji sa okolicom broji oko 30% stanovništva kada se još uzme Zagrebačka županija. Treba znati navijače asimilirati i kroz marketing, škole, vrtiće i društvene aktivnosti ih prisvojiti. Problem je bio što je uprava radila kontra navijača, no sve se to da srediti sa pravim pristupom.
  • thomas22
    303
    Melnjak je iz sela krkanca i tam sve krkan do krkana, sve dinamovci bas ko i melnjak do odlaska u hajduk, a na jug maksimira se otišel posnimati kad je vec znal da ide u hajduk. I od onda krkani postali tovari,cak se organiziraju busevi za split i tak "bivši" navijači dinama pohode istok poljuda. Kaj se događa u vž kraju zadnjih nekoliko godina nije nikom jasno i iz kojih rupa više izlaze tovari, jbt ko da ih je sve više i više, ko neka zaraza.
  • mali M
    10.9k
    Vidis, ja cu ti se referirati sad na ovo, isto kao i nas Bernauer, kako bi bilo recimo da mi njemu a i ovi ispod daju svom Điđi Omiđeu malo vremena na adaptaciju u novom klubu pa recimo iza zime kazemo jel se transfer pokazao ok ili ne — BornaPŽ1986

krivom se referiraš, ja jesam za to da se igračima daje vremena, pogotovo Maxu za kojeg sam uvjeren da će biti odličan... radi se o tome da se upravi koja dopelja Điđija plješće, a upravi koja je dovela Maxa ismijava i pljuje... ja sam stavio čisto na to fokus.. reci ti meni rađe koga je ta vrla uprava od dolje dovela prošle godine da im ove godine je standardan i čini veliku razliku? meni ti sve to izgleda na to da je susjedova trava zelenija
  • sport
    6.2k
    1945.imamo klub jugoslavenske armije Hajduk i neželjeno dijete Dinamo nastalog od ostataka Građanskog.Tito,partija propaganda kroz serije Velo Misto i slične, i dobijemo od lokalnog kluba iz Splita jugoslavenskog giganta.Nakon što su u Australiji skinuli zvijezdu petokraku i zaboravili jugoslavensku povijest postali su HNK i glume veće katolike od pape.I zato imamo razne Melnjake koji navijaju za Hajduk.To je moje viđenje pošto imam 30 godina iskustva iz bivše države.
  • Jurki
    27.9k
    Kaj se događa u vž kraju zadnjih nekoliko godina nije nikom jasno i iz kojih rupa više izlaze tovari, jbt ko da ih je sve više i više, ko neka zaraza. — thomas22

E vis to bi i ja htel znati zbog cega je to tak.
    Koji kurac imaju ti ljudi u glavi?
    Kaj moze jednog coveka sa sjevera Hrvatske nagnati da navija za te morske cigane?
    Jedino kaj nam je zajednicko je to da zivimo u istoj drzavi. Drugo apsolutno nist.
  • miro
    10.3k
    Mene malo čudi ovo kaj pričate, jer upoznao sam puno Zagoraca i u školi i na poslu i baš svi su Dinamovci
  • NitkoBitan
    40k
    Ljudi u Zagrebu i u Slavoniji (pa i u Zagorju) koji navijaju za Hajduk u 90%+ slucajeva imaju nekog u uzoj obitelji iz Dalmacije ili Hercegovine. Eto Dalic kao primjer. Da mu roditelji nisu dotepenci navijao bi za Dinamo.
  • PlavacZRima
    394
    Neće se dalmatinke za svoje krkane ženit pa kad ih zeme neki gospodin sa sjevera i istoka Hrvatske sve je super dok im "dide i babe" preko ljetnih praznika dole na moru ne ispiru mozak sa svojim fritulama
  • i more je plavo
    1.3k

U Zagorju i prigorju ima hajdukovaca kolko i Dinamovaca u dalmaciji, samo sto je lakse u zagorju reci da navijas za hajduk, nego se dole bas javno deklarirati ko dinamovac, jedino ak nisi iz Šibenika
  • Dudu9
    2k
    Sto se tice Slavonije ja bih rekao 50:50 Dinamo hajduk, ima dosta primjera koje znam otac za jedne sin za druge nema pravila, sve to kako društvo itd nema pravila
  • Paggini
    101k
    Slavonac sam, rekao bih da je slavonija većinski plava osim Osijeka (koji navija za svoj usrani klub) i Đakova koji je cijeli obljepljen u Torcidu.
    Brod, Županja, Vukovar, Vinkovci su dinamovi.

A što se tiče razloga zašto je Đakovo hajdučko, dosta se tu dogodilo s valom hajdukovaca koji su bili dosta glasni i povukli ove koji nisu nužno bili iz obitelji di je itko navijao za hajduk ili gledao nogomet, jel.

Barem iz mog iskustva s obzirom da sam iz Đakova pa znam dosta hajdukovaca.
  • NitkoBitan
    40k
    Za Slavoniju bih i ja rekao da je tu negdje Dinamo-Hajduk ali smo mi ipak i dalje u prednosti. Iako mi se mnogo prirodnije cini da Slavonci navijaju za Dinamo jer se ipak radi o kontinentalnoj Hrvatskoj. S druge strane po nekim istrazivanjima u Istri navija jednako ljudi za Dinamo i Hajduk a rijec je o primorskoj Hrvatskoj.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet