• The Undertaker
    5.9k
    Točno, samo je na tržištu gomila nekretnina u kojima ljudi ne žive: stanovi za najam, vikendice, kuće za odmor, poslovni prostori koji se iznajmljuju itd...
  • Tundra
    694
    pa napiši protuargument onda. Nije jedini način da se ukine ili smanji porez na dohodak uvođenje poreza na nekretnine.
  • Nino Bule
    14.5k

Zaguglaj koji su glavni troskovi drzave, hint nisu udruge i udrugice, treba znat o cemu se prica a ne bajke o ukinut cemo financiranje hnk i pederskih udruga i na temelju toga smanjit porez na dohodak.
    Kristalno jasno je da se glavni izdatci drzave srednjorocno ne mogu dovest pod kontrolu i da je jedini REALAN nacin da se rastereti rad kroz uvođenje poreza na nekretnine, neke utopije me ne zanimaju previse.
  • Tundra
    694
    jedini REALAN nacin da se rastereti rad kroz uvođenje poreza na nekretnineNino Bule

Pa ovo ti je utopija :lol:
  • Ali
    2.2k

A. scenarij je moguć samo ako broj stanovnika Zagreba padne sa cca 700.000 na nekih 500.000. Jer tada bi pala potražnja za najmom ili prodajom nekretnina.

Što i nije nemoć scenarij, ali tada će sve u gradu otići kvragu tj. sve će progutati negativna spirala (manji prometi u trgovinama uz iste fixne troškove = otkazi i smanjenje bruto plaća, isto je i u HoReCa kanalu, samim tim i u uslugama ) A to će istovremeno značiti i manje ukupno PDV, pa manje doprinosa i to znači manje mirovine, manje plaće u javnom (policija, učitelji, zdravstvo...)

B. je gotovo siguran scenarij ne samo kratkoročno nego i dugoročno, jer u slučaju iseljavanja Hrvata, doći neki treći koji će trebati smještaj i održati cijene najma i prodaje...

Izgledno je da bi možda kratkoročno dio populacije koje imaju jednu nekretninu i nju koriste za život i imaju iznadprosječnu plaću moglo imati par mjeseci efekt više plaće (ako bi se smanjio porez na plaće) ali to bi iskoristili poslodavci i zaustavili dizanje bruto plaća i tako pokušali povećati profit. A stopa inflacije će tako pojesti taj kratkoročni efekt na tu skupinu populacije. Sve ostale skupine neće imati pozitivan efekt, naprotiv.
  • Nino Bule
    14.5k

Manja utopija nego privatiziranje zdravstva, ukidanja zupanija i pola jedinica lokalne samouprave ili smanjivanja placa ucitelja i profesora na 4500 kuna sto su jedini nacini da se osjetno rasterete porezi, ja bi volio da imamo cjelovitu poreznu reformu da tocno vidimo koliko ce se uzet od nekretnina koliko ce se rasteretit od rada ali zato jer imamo realtivno veliku stanovlasnicku bazu ici ce to pomalo i dugo, ali u tom smjeru ce se skoro sigurno ici
  • Tundra
    694
    A kaj su ti sad učitelji skrivili? Upisi ti otkrivaju komplekse i usmjereni su očito na tvoje osobne probleme, a ne gledaš širu sliku cijelokupne problematike.
  • NitkoBitan
    19.1k
    Smanjiti porez na plaće i taj izgubljeni iznos nadoknaditi porezom na nekretnine.The Undertaker

Evo malo sam se potrudio pronaci izjave ministra i dokazati da se novac od poreza na nekretnine nece preliti na povecanje placa, barem ne apsolutno.

"Činjenica je da je porez na nekretnine najbolji izvor financiranja lokalnih jedinica. I ja sam apsolutno bio za uvođenje tog poreza i žao mi je što ga Vlada nije uvela na početku mandata."

"To je jedan porez koji vam, na neki način, trenutno zbog toga što ga nema u fiskalnom instrumentariju nedostaje, fali. Mi zbog toga imamo brojne probleme s kojima se suočavamo zbog toga što ga nema."

Znaci taj novac od poreza na nekretnine nece neizravno ici u dzepove gradana nego ce drzava njime upravljati ovisno o potrebama. A sad koliko drzava dobro upravlja javnim novcem to nek svatko za sebe zakljuci.
  • Nino Bule
    14.5k

Ne znam kako si zakljucio da mi ucitelji smetaju, vidim da ne znas koji su najveci troskovi drzave i govorim ti da je jedan od razloga zasto su ti porezi kakvi jesu i skolstvo, a ne hnk ili queer festival rijeka. Naravno za takve pizdarije treba ukinut financiranje ali to je kap u moru naspram zdravstva, skolstva, drzavne uprave i zato sam ti i rekao da ne poznajes materiju i da zaguglas osnovne podatke prije zauzimanja cvrstih stavova
  • Tundra
    694
    zakaj bi svi učitelji imali mizerne plaće, neka kvalitetni profesori imaju 20 000 kn plaću, a loši 3000. To bi omogućilo potpuno ili djelomično privatiziranje školstva i uvođenje vaučera. A ne ovakvo socijalističko razmišljanje da svi trebaju imati jednako niske plaće.

Jedno su najveći troškovi države, a jedno nepotrebni. Ukidanjem nepotrebnih ideoloških stvari ne treba se dodatno kompenzirati drugdje i stvara se baza za daljnje kvalitetne reforme.
  • Ali
    2.2k

Nino,
    Zdravstvo, školstvo, sudstvo, policija , mirovine to je otprilike najveći dio troška države . Da bi to dugoročno bilo održivo moraš povećati proizvodnju , koju ćeš izvoziti (tu je i turizam) ili povećati populaciju pa ćeš i na taj način povećati iznos novca za servisiranje ovog gore navedenog.

Uvođenjem poreza na jedan dio štednje građana (a to je upravo porez na nekretnine) nećeš povećati iznos novca za ove gore, naprotiv. Dio populacije koja danas teško dolazi do zadovoljavanja osnovnih potreba obitelji a to je "krov nad glavom" će još teže do tih nekretnina u ZG ili u RH I što, radno sposobni će otići tamo gdje to mogu lakše ostvariti (inozemstvo) i tako mi kao država smo uložili u obrazovanje a drugi će naplatiti to ulaganje.
    Grad Zagreb je predvodnik depopulacijskih mjera (ukidanje poticaja za obitelji sa više djece) , nema niti jednu jedinu mjeru za povećanja nataliteta ni na vidiku... bavimo se pesekima i njihovi strahivima za 8min vatrometa npr, a nitko ne pita koliko se love ulije u blagajnu grada od desetak tisuća posjetitelja itd itd..

Jedino kako možeš staviti dugoročno pod kontrolu skup državni aparat je da kreneš sa demografskim mjerama, koje imaju više smjerova, od migracijske (1.povesti brigu o smanjenju odlazaka, 2.raditi na privlačenju ili novim useljenicima, kroz studenske kvote i slično...) i naravno pronatalitetne za postojeće stanovnike. Usput ako 12.000 ljudi ZG želi da im djete ide u vrtić dok oni idu na posao a ti upišeš 7.500 to je kontra smjer od nataliteta....
  • Efes Pilsen
    8.6k
    Vidim neko je napisao mjesecni porez, ja placam godisnji i to u iznosu nesto manjem od eura za kvadrat. Ne razmisljam zbog toga prodat stan :grin: Ako i iznamljujes i taj iznos rasporedis kroz mjesecne rate to ne bi trebalo bit vise od 10ak eura povecanja osim ako ne iznajmljujes vilu.
  • Nino Bule
    14.5k
    zakaj bi svi učitelji imali mizerne plaćeTundra

Ne razumijem o cemu ti pricas i kakve ovo veze ima s onime sto sam ja napisao, molim te ili se skoncentriraj dok citas sta sam napisao ili bolje zavrsit raspravu

Jedino kako možeš staviti dugoročno pod kontrolu skup državni aparatAli

Moja poanta nije bila da ce porez na nekretnine stavit pod kontrolu skup drzavni aparat nego da je jedini realan nacin da porezno rasteretimo rad taj da opteretimo porezno nekretnine UPRAVO ZBOG skupog drzavnog aprata, kako njega stavit pod kontrolu je totalno druga rasprava i dugorocna prica, ozbiljna porezna reforma se moze napravit od 1.1.2024.
  • Patak
    3k
    Porez na nekretnine je nacionalizacija 2.0 s tim da se prošli puta uzimalo "bogatima" a ovaj puta će se uzeti siromašnima da bi se dalo bogatima. Slično kao u koroni...

Workers lost $3.7 trillion in earnings during the pandemic.

Billionaires made $3.9 trillion during the pandemic

S tim da i ovu pandemijsku i ovu nekretninsku pljačku u korist bogatih podržavaju uglavnom lijeve opcije.
  • Tundra
    694
    smanjivanja placa ucitelja i profesora na 4500 kunaNino Bule

O ovom govorim. Naveo si to kao jedan od primjera kako da se rasterete porezi, ali su po tebi utopija.

Manje socijalizma i sve bu krenulo na bolje u državi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.