• Nino Bule
    14.5k

Da rezanje troskova u skolstvu ili privatizacija/vaucerizacija skolstva su 100 puta nerealniji od uvođenja poreza na nekretninu i rasterecivanje rada, to je valjda svakom jasno. Samo ne znam kakve to veze ima s tvojim postom di pises o nekakvom socijalistickom razmisljanju o jednakim placama, potpuno si se pogubio u poanti mog posta i otiso u price koje ja nisam zapoceo.
  • Tundra
    694
    samo zagovaranje poreza na nekretnine je socijalističko razmišljanje tak da prestani lagat sebe.
  • miro
    4.7k
    daj pogledaj još jednom kartu zemalja koje su to uvele
  • The Undertaker
    5.9k
    Ne možete o poreznoj politici razgovarati sa stajališta da li odgovara vašoj trenutnoj situaciji ili ne već sa stajališta što se nekim poreznim izmjenama želi postići i da li je to ispravno.
  • NitkoBitan
    19.1k
    Prijedlog zakona o porezu na nekretnine 2018. GODINE.

"SVE NEKRETNINE bi se oporezivale u iznosu od 70% fiskalne vrijednosti."

"Kao i svaki drugi porez, prijedlog poreza na nekretnine u sebi sadrzava oslobodenja za sljedece skupine: diplomarna i konzularna predstavnistva, medunarodne organizacije i Crveni kriz."

Vuk dlaku mijenja a cud nikada. Stvarno vjerujete da ce taj porez biti samo za vikendice i vise nekretnina? Postepeno ce se svima uvalit a onda mozete lajat na mjesec. Cisto lomljenje otpora.
  • Mali Zeus
    14.2k
    A što ste očekivali od crvenih kmera.
  • Dino
    2.9k
    Ako je ukupan broj dostupnih stambenih jedinica pocetkom 2022. godine bio 2 350 444, a broj kucanstava (jer pretpostavljam da ce se oporezivati kucanstva) 1 438 423. Neka osnovnoskolska matematika dovodi do zakljucka da kad bismo sav dostupan prostor podijelili ravnomjerno, svako kucanstvo bi imalo po minimalno dvije nekretnine. S tim da moramo takoder uzeti u obzir vjerojatni pad broja kucanstava te rast broja stambenih jedinica, ali i postojanje drugih oblika nekretnina (za koje nisam siguran hoce li se oporezivati).

Nadalje, uzmemo li u obzir mogucnost da ce porez biti ekstremno visok te da ga prosjecni i siromasniji gradanin nece moci platiti, doci ce do znacajnog pada cijena nekretnina. Siromasniji gradani koji sad trenutno nemaju nekretninu, u tom ce slucaju kupiti svoju nekretninu ako to vide isplativom mogucnoscu, medutim sigurno nece potezati za onom drugom nekretninom iz gornjeg racuna buduci da im je porez u tom slucaju preskup.

Oni kojima novac za porez nije problem, vidjet ce ovo kao dobru priliku za upiknuti jos koju nekretninu po novoj, nizoj cijeni. Takoder, drzava pretpostavljam sama sebi ne mora placati porez pa joj nit nece biti problem posjedovati veci broj nekretnina od onog kojeg sad posjeduju.

Zakljucak prvog dijela; visoki porez na nekretnine pogoduje bogatima i drzavi (sto porezom, sto udjelom u nekretninama).

Druga opcija je da porez na nekretnine bude nizeg obujma i da ne pretstavlja veliki problem za gradane koji posjeduju dvije i vise nekretnina (osim ako svaku sljedecu nekretninu oporezujemo vise no prethodnu). U tom slucaju ljudi nece prodavati nekretnine osim ako nisu u vrlo nepovoljnoj situaciji gdje im i taj porez predstavlja problem. S tim ce se opet bogatiji puniti vrijednoscu u nekretninama na racun onih koji to ne mogu.

Zakljucak drugog dijela; pogoduje bogatima i drzavi (porezom).

U svakom slucaju, uvijek ce morati postojati dio kucanstava koji posjeduje veci broj nekretnina zbog broja dostupnih nekretnina i broja kucanstava, osim ako drzava na neki nacin ne nacionalizira one nekretnine koje nitko nece moci financirati.

Neko moje vijuganje koje sam prenio ovdje na papir mi govori da ce ovakva nekakva odluka voditi nacionalizaciji ili pogodovati bogatijima (ili oboje), a drzava ce biti u plusu kako god okrenemo.
  • Patak
    3k
    Da, to sam i ja napisao, pljačka sirotinje na račun bogatih, kao i korona i projekt "klimatskih promjena". A ovo kad napišeš "država", mene odmah asocira na političare koji drže tu državnu blagajnu a ne znaju preći cestu sa semaforom. Većini njih ne bi dao da mi pričuvaju bicikl ne da upravljaju državnom blagajnom.
  • Neki tip
    21.3k
    pljačka sirotinje na račun bogatihPatak

Fakat mi se nije uključivalo na ovu temu, jer se ne radi o nogometu, ali ovakve floskuletine jednostavno ne mogu zabići.

Kakva, pobogu, sirotinja, s porezom na nekretninu u kojoj ne stanuje!? Pun mi je kufer ideje da je baba, pardon, draga baka sa stanom u Palmotićevoj od 120m2 sirotinja, a ja sam navodno bogat jer imam plaću s kojom mogu pristojno živjeti. Pa meni lijepo udri svaki mjesec 20% poreza na plaću, ali sačuvaj Bože udara na sirotinju s više nekretnina.

(digresija: svatko s malo boljom plaćom u Zagrebu plaća maksimalnu cijenu vrtića, a ak imaš 5 stanova, automobil od 70 000 eura i firmu s 50 zaposlenih, plaćaš minimalno jer si se prijavio na minimalac. Jebe mi se, Bogu hvala da mi je to "problem" da moram plaćati skuplji (a ionako subvencionirani) vrtić, ali ispada da je mjesečni dohodak uvijek i svugdje jedini kriterij "imanja"!?)

Nitko nije najavio niti zagovarao nikakav dodatan porez na nekretninu u kojoj se živi!

Naklapanje o tome da je to samo priprema za pljačku je samo to, naklapanje, a ne argument, jer jednako uvjerljivo u tom slučaju zvuči i moje naklapanje da je porez od 20% na dohodak za plaće manje od 4000 eura i 30% za više od 4000 eura (cca) samo priprema za porez od 90% na sve dohotke veće od 1500 eura. Dakle, mačku o rep, ne pada mi na pamet dalje raspravljati uopće na taj način.

Da se razumijemo, ja sam za što veća porezna rasterećenja uvijek i svugdje, socijalizam mi se ne sviđa čak ni kao ideja (dakle nisam jedan od onih "ma ideja je super, ali realizacija možda malo šteka").

Što se mene tiče, jedini ozbiljan socijalni transfer koji osobno podržavam je u obrazovanje (jer sam za jednake šanse, a ne ujednačavanje ishoda!), u zdravstvo (jer nismo bešćutna stoka, nego ljudi, i jesam za to da odvajam više kako bi se mogli liječiti i oni koji si to ne mogu priuštiti) i obranu/red/sigurnost (jer je to osnovna funkcija države; odričeš se dijela osobne slobode radi sigurnosti).

Međutim, @Nino Bule je posve lijepo objasnio i argumentirao što je realnost, a @The Undertaker što je svrha, druga je stvar kome se da čitati s razumijevanjem.

Ako želite društvo rada, inovativnosti, poduzetništva, onda jebemu tako i uređuješ porezni sustav.

Skidaš poreze s reinvestirane dobiti, rasterećuješ poduzetnike, rasterećuješ srednji sloj i njihove plaće (em su nositelji potrošnje, em su u pitanju obrazovani stručnjaci koje valjda želiš u državi), a ne da potičeš rentijerstvo i 50 godina ulupavanja novca u zidove (iz razumljivih i gore dobro pojašnjenih razloga) zacementiraš i za idućih 50 godina.

Za kraj, ako se nastavi ova porezna politika, u nekom trenutku koji ocijenim povoljnim kupit ću još jedan stan, rentat ga. Dakle, prilagodit ću se okolnostima. Ako se promijeni, možda nešto naučim o ulaganju u dionice, možda mi padne neka druga investicijska ideja na pamet. Nije, dakle, uopće važno što kome od nas paše, jer to nije relevantno za diskusiju.

Poanta je u tome kako se želi usmjeriti kapital, način razmišljanja, kakvo društvo i ekonomiju želimo.
  • Ali
    2.2k

Meni samo smeta u izlaganju vas par (nino,under,ti...) kako tako olako prelazite preko činjenice da je ok jednom dijelu populacije opaliti dodatni porez a drugoj ne.
    Osnova svake porezne reforme bi trebala biti jednaki tretman.
    Ono kaj mene muči je da je netko odlučio udariti porez dijelu ljudi koji su višegodišnju ušteđevinu usmjerili u nekretnine. A istovremeno oni koji su to usmjerili u zlato, banku, dionice, fondove pa čak i neka zemljišta bilo poljoprivredna ili šume su zaštićeni od tog državnog nameta. Da ne spominjem one koji za 1kn koriste državne nekretnine nekoliko generacija...

A uvijek po istom obrascu, kroz medije stvoriš sliku u javnosti kako su to neki mutni tipovi koji su oprati lovu i imaju milijarde i zato sad neki Robin Hood u liku ministra će njima oteti i dati srednjem i siromašnom sloju više plaće. A u osnovi 90% tih kojima ćeš dodatno zavući kao država ruku u džep su obični građani koji su se odricali nekih luksuza i željeli nešto budućim generacijama ostaviti kao bolji start.

I da pritom se maše kao i u Europi je svugdje tak, da ali u Europi je 70 godina neki drugi sustav vrijednosti i tamo nekretnine drži 5% populacije da ne spominjem kojih neka njihova obilježja...
  • The Undertaker
    5.9k
    Osnova svake porezne reforme bi trebala biti jednaki tretman.Ali

Otkud ti ova premisa? Pogrešna je u samoj svojoj suštini a i u izvedbi. Jel pošteno jednako oporezovati prihode studenta i tajkuna, vlasnika trabanta i BMWa, podstanara i vlasnika zgrade...? Meni nije.
    Porezni sustav je jedan od alata za redistribuciju bogatstva. Pa već na plaćama imaš različite porezne stope ovisno o visini plaće, imaš različite prireze ovisno o mjestu u kome živiš, različita davanja za automobile, ovisno o snazi, itd...

Ovo za oporezivanje dionica i dobiti, sl., googlaj porez na kapitalnu dobit.
  • Ali
    2.2k

Ja pričam o istoj skupini ljudi koji su uložili u različite smjerova svoju ušteđevina. I ne ubacuj studente i tajkuna jer to ako čitaš sa razumijevanjem nigdje nije ni pisano.
    Naravno plaća do 800€ = 0€ poreza i prireza, plaća od 4.500€ = 750€ poreza i prireza ... To je svima jasno I tako i treba biti.

Dakle da ponovimo, ovi kaj imaju 4.500€ , jedan je 15g godina odvajao 500 za kredit za stan a slijedećih 15g je osvajao 500€ za kredit za stan kojeg je rentao i planirao kao dodatak na mirovinu kroz rente i kad ode na drugi svijet da djeca imaju neki početni kapital. Njemu će drzava zavući ruku džep i naplatiti za narednih 20g još jedan stan.
    A drugi sa 4.500€ mjesečno je imao tu sreću da je stanovao u centru zagreba u stanu od 100m2 kojeg mu je na korištenje dala bivša država i on je 15g odvajao 500€ i uplaciva u Austriju u klagenfurt u neku od osiguravateljima kuća, i nakon toga preko skrbničnog računa u Austriji kupio dionice npr. Deutche telecoma... i narednih 15g opet plaćao nekom Vienner osiguranju kako bi otišao mirno u mirovinu.

Dakle 30godina je jedan plaćao pdv na materijal za izgradnju, porez na kupnju itd u RH,od njegove ušteđevina su razni građevinci uplaćivali poreze i doprinose u RH...
    Drugi je osim zakonskog poreza i prireza na onih 500 ostavio 0€ u RH i za nagradu država mu neće uzeti niti euro a prvom treba uzeti jer je on "tajkun"

Eto dovoljno slikovito i jasno o neravnopravnost poreza
  • deda
    34.1k
    Nema pravde, pravednog poreza i pravedne države. Točka.
  • Bosna86
    11.8k
    Kakva, pobogu, sirotinja, s porezom na nekretninu u kojoj ne stanuje!?Neki tip

Evo me evo meee :smile: … Nemam para da sredim stan jer ga nisam ni otplatio još … Stan se nalazi 4 km od obale, tako da nema ni neku komercijalnu vrijednost…

Ako sam u takvoj situaciji, a vjerujem da nisam sam, koja je moja ekonomska računica zadržati stan? … Ja ću taj stan prodati bogatijem od sebe… Ekonomska redistribucija postoji, samo u kontra smjeru većine nas

Stvarno nema potrebe da mi država sufinancira nešto, ali nema potrebe ni da mi otežava
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.