• Patak
    3k
    Ne znam je li zvuk originalan, bilo bi fora da je. Nešto pretražujem za sebe pa naletio na grb prvog zagrebačkog nogometnog kluba...Iz novina Sport iz 1908.

image.png
  • Gradjanski Dinamo
    383

Svaka sličnost s grbovima nekih kasnije osnovanih klubova je slučajna. :razz:
  • Gradjanski Dinamo
    383
    Evo opet totalna gluparija iz znastvenog rada objavljenog u ozbiljnom časopisu koji se bavi tematikom međuodnosa nogometa i društva.

Naprosto je nevjerojatno s kojom lakoćom se atributi moskovskog Dinama preslikavaju na zagrebački Dinamo.

Počeo sam lagano pripremati materijale. Idem u kontraofenzivu. Pisat će se rad. Ovim gluparijama treba stati na kraj jednom zauvijek.

IMG-0250.jpg
  • Patak
    3k
    To je članak iz 2007. Pogledao sam na scholaru, o Dinamu Zagreb ima preko 1000 članaka, ali bilo bi dobro eliminirati ove naše domaće autore i one iz "regijona" i pogledati što pišu neutralni stranci.

Za pojam Građanski football ima preko 300 navoda, a za Građanski soccer preko 100.

I onda pogledam prvi koji mi se pojavio, nešto Origins of soccer im Serbia. I veli autor išli igrači srpskog kluba Srpski mač u Zagreb, mislim 1911 igrati dvije utakmice sa HAŠKom u Zagreb. Ali nisu išli pod imenom tog kluba nego pod imenom reprezentacije Kraljevine Srbije ili nešto slično. I nisu rekli predsjedniku tog kluba jer je on bio protiv iz razloga da će iskusnija zagrebačka momčad napuniti mrežu neiskusnijih srpskih igrača. Ali ovi ipak otišli protiv njegove volje. I doživjeli dva poraza 8:0 i 6:0 od HAŠKa. I vratili se osramoćeni toliko da su morali osnovati novi klub BSK koji je na kraju ispao najbolji srpski klub u staroj jugoslaviji. Ali eto kakav mu je početak bio...
  • Gradjanski Dinamo
    383

I ja sam trenutno zainteresiran za strane autore. Zanima me što pišu o našem nogometu. Problem je što se naš Dinamo prikazuje kao policijski klub tajnih službi i u novijoj literaturi. Evo baš sam prije par dana unutar ove diskusije objavio isječak jedne knjige objavljene prošle godine. Imam osjećaj da je ta tvrdnja postala mantra zbog imena kluba. A lako se pobije ta teza jer veze s mozgom nema.
  • ZGBhoy
    1.7k
    Nadam se da ce mo sa vremenom citat domace stvari o nasem Klubu opcenito. Mislim da sam dobro zapamtio da je @Pop corn rekao da ce izlazit nekakvo stivo
  • Gradjanski Dinamo
    383

Spominjao je dvije nove knjige u Dinamovom izdanju. Prva će navodno imati predstavljanje već na skorašnjem Interliberu. :grin:
  • ZGBhoy
    1.7k
    rva će navodno imati predstavljanje već na skorašnjem InterliberuGradjanski Dinamo

Znaci za jedno dva tjedna, ajd da vidimo kaj to bude
  • Gradjanski Dinamo
    383
    Evo stigla mi danas knjiga Football comes home (autor je Kassimeris) iz 2010. godine u kojoj se raspravlja o pitanju identiteta nogometnih klubova, s posebnim naglaskom na semiotičku analizu grbova.

Naravno, čim sam otvorio knjigu išao sam pogledati kaj kaže o Dinamu. I naletim na ovo kaj prilažem ispod. Kakve gluposti se pišu, majko moja mila.

Ukratko, Dinamo je bio komunistički klub, a šahovnica je u grbu po uzoru na ustaše.

IMG-4532.jpg
  • ZGBhoy
    1.7k
    Dinamo je bio komunistički klub, a šahovnica je u grbu po uzoru na ustaše.Gradjanski Dinamo

Kaj ovaj u Knjigi nadrobio, mislim fakat se covjek pita koliko takvih krivih stvari ima jos u toj Knjizi o ostalim Klubovima napisano
  • Sajla
    5.9k
    Počeo sam lagano pripremati materijale. Idem u kontraofenzivu. Pisat će se rad. Ovim gluparijama treba stati na kraj jednom zauvijek.Gradjanski Dinamo

klub se ne može i ne smije baviti time da reagira na svaku glupost koju negdje netko napiše. ali kad se radi o znanstvenim radovima, nekim važnijim izdanjima u većim nakladama ili knjigama (u tim krugovima) popularnijih autora - onda bi trebao. to ne znači da u klubu netko aktivno treba pretraživati literaturu i da takav posao nekome treba biti primarna zadaća, ali pošto se ti već time baviš, mogao bi se uključiti i netko iz PR odjela kad mu dojaviš informaciju.
    zato pozdravljam tvoju inicijativu i predlažem da se obratiš i klubu. kad naletiš na, primjerice, ovakve idiotarije o komunističkom klubu s ustaškim grbom, to nije uvredljivo samo za Dinamo, nego i za državu gdje se naš povijesni grb izjednačava sa znakovljem jednog režima. tu bi se trebalo pristojno obratiti autoru i izdavaču i zatražiti ispravak u sljedećem tiskanom izdanju, odnosno odmah u online tekstu. fino to zapakirati - naletjeli smo na vašu nesumnjivo nenamjernu grešku, drago nam je da iskazujete interes za povijest našeg kluba te vam nudimo pomoć u prikupljanju materijala i rado ćemo vam dati pristup našoj arhivi, blablabla. kad to dođe službeno iz kluba, a ne od privatne osobe, onda to ima drugačiju težinu.
  • Gradjanski Dinamo
    383

Ovo je starija knjiga (starija od 10 godina). Ali isti autor je prije godinu, dvije, objavio knjigu o međuodnosu politike i nogometa u kojem zagrebački Dinamo etiketira epitetima moskovskog Dinama. Ono što moram još jednom javno napomenuti, ja ne smatram da je autor maliciozan, zločest, pokvaren ili što već. Mislim da je u pitanju samo neznanje i povođenje onom starom latinskom nomen est omen. A ima još radova u kojem strani autori čine istu grešku.

Osobno smatram da bi na ovo trebalo odgovoriti upravo znastveno-istraživačkim radom. Najbolji pristup bi bio napisati znastveni rad koji će obraditi karakterističnosti zagrebačkog Dinama u kontekstu vremena i prostora, te time pokazati da se ne može tek tako ovlaš etiketirati jedan klub (tada jugoslavenski) na temelju njegovog imena bez da se u obzir uzmu specifične političke, društvene i povijesne okolnosti vezane uz tadašnju Jugoslaviju.

Prije par dana sam napisao da se osobno mogu pozabaviti pripremom i pisanjem rada, s obzirom da imam iskustva u znanstveno-istraživačkom radu (već sam pisao i objavljivao znastvene radove u emanentnim stranim časopisama). Međutim, problem je što to nije moja struka pa se bojim da bi mogao biti "filtriran" odmah u početku upravo zbog te činjenice (ne nužno, ali sigurno ta činjenica ne pomaže).

Zato sam i pitao ima li netko od zonaša tko se bavi znastveno-istraživačkim radom iz područja društvenih ili humanističkih znanosti, da je potencijalno dio akademske zajednice i da je voljan pozabaviti se ovom temom skupa sa mnom (ili čak s više osoba)? Ukoliko ima, neka se slobodno javi. Vjerujem da bi nam i određeni pojedinci s ovog foruma rado pomogli ustupivši nam potrebnu literaturu (stare Dinamove revije, publikacije, novine, itd.) kada bi se krenulo s tim projektom.
  • Sajla
    5.9k
    Pretpostavljam da nije na Zoni, ali Ivica Šute je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u ZG, napisao je Kibice Purgera pa vjerujem da bi bio zainteresiran, a sigurno je kvalificiran za takav rad.
  • Gradjanski Dinamo
    383

On bi bio ko stvoren za tu tematiku. Pa ako ovo čita i ako je zainteresiran mentorirati… :grin:
  • Gradjanski Dinamo
    383
    Evo priča o Martonu Bukoviju i njegovom utjecaju na razvoj nogometne taktike iz knjige Jonathana Wilsona The Names Heard Long Ago: How the Golden Age of Hungarian Soccer Shaped the Modern Game. Razlog zašto ovaj tekst stavljam ovdje je taj što je priča većinski ispričana upravo kroz Bukovijev mandat u Građanskom. Građanski je bio taj preko kojeg se Bukovi afirmirao kao trenerski genijalac.

U tekstu ima jako zanimljivih dijelova. Od toga kakav je Bukovi bio privatno, kakav mu je bio karakter, kakvo je bilo njegovo viđenje važnosti nogometne taktike, kako je Liverpoolu prodao foru s lažnom taktikom 1936. godine kada smo pregazili Engleze petardom usred Zagreba (Englezi su naime iz tadašnjih natpisa zagrebačkih športskih listova zaključili kako će Purgeri zaigrati engleskim stilom, a kad ono Bukovi ih je šokirao talijanskim stilom), od toga kako je u Dinamu 1946. godine implementirao koncept lažne devetke u utakmici protiv Lokomotive (utakmica za naslov prvaka Zagreba), pa sve do dijelova o njegovom privatnom životu (čak i o tome koliko je zavolio Zagreb i Hrvate zbog tadašnje borbe protiv srpskog hegemonizma). U tekstu se nalazi i poznata priča o tome kako je osobno štitio i čuvao čuvara igrališta u Koturaškoj židovskog podrijetla Reisfelda od ustaškog progona.

Njegov utjecaj na razvoj našeg Dinama, našeg Građanskog, je nemjerljiv. Poznata je njegova izjava "Volim Purgere kao svoje dijete. Zavolio sam Građanski i Zagreb.".
    Nevjerojatno je da taj čovjek još uvijek nema svoju ulicu u Zagrebu (barem koliko je meni poznato). Nevjerojatno. Što se čeka? Jesu li postojale takve inicijative?

UUg2997dlU.png

hJVX9480Y.png

hMCc6492Wmo.png

fXy7230OY.png

dod5819Sk.png
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.