• ZrnTSCHeZ
    867
    Nadam se da me gazda ne bu prozval za zlonamjernost zbog pokušaja da ukratko objasnim par detalja.

Svaka lipa ilitiga cent javnog novca poreznih obveznika podložna je uvidu tih istih poreznih obveznika i oni uopće ne moraju obrazložiti za što im treba taj podatak, može biti čista ljudska znatiželja u pitanju.

Svaki građanin RH ima pravo i pravni mehanizam saznati plaću svakog djelatnika zaposlenog u javnoj i državnoj službi (učitelja, doktora, suca, čistačice na poreznoj, domara na mirovinskom, premijera, kafe kuhačice u ministarstvu...).

Djelomično se klubovi također financiraju javnim novcem, ali su oni u pravilu kroz programe za djecu i mlađe uzraste (treneri) i održavanje infrastrukture. Kada bi se netko zainatio pa tjerao do kraja, uvid u plaće tih zaposlenika koji su na funkcijama u klubu financiranim javnim novcem mogao bi ostvariti putem povjerenika za informiranje ili u krajnjem slučaju putem suda.

Našem mentalnom sklopu je transparentnost relativno novi pojam pa su ljudi i institucije vođene od takvih ljudi u otporu prezentirati plaće iz javnog novca...no redovito gube po prigovorima i tužbama.

Što se tiče pretežitog dijela zaposlenika kluba, posebice onih na višim instancama, ako sada i postoji pravna prepreka (ne ulazim u motiv zašto je tako uglavljeno) smatram da u budućnosti treba ići u pravcu transparentnosti i da svaki član udruge koji tu udrugu između ostalog i financira treba imati pravo uvida u takve podatke.

Oni koji argumentiraju da "niti jedna tvrtka ne nudi uvid u plaće" samo skrećem pažnju da dinamo nije "tvrtka" (što je već u startu pogrešan pojam) već udruga građana koje smo svi mi "vlasnici"
  • Dadox
    75
    da dolazim raditi u Dinamo,a pogotovo iz “ljubavi” kao Sanjin dapače.
  • Socrates
    89
    Na članskom danu je svako drugo pitanje bilo o Sanjinu.Postavljeno je i pitanje njegove plaće i dobili smo odgovor Manenice - poslovna tajna.Dadox

Zanimljivo je kako su novinari brzo objavili Zajecovu plaću ili plaće "pojačanja" kao i njihove bonuse, a plaću koja zanima veliki dio navijača i članova kluba i koja bi generirala veliki broj klikova nitko ne želi objavit već se pokrivaju s poslovnom tajnom.
  • rioda
    7.1k
    Djelomično se klubovi također financiraju javnim novcem, ali su oni u pravilu kroz programe za djecu i mlađe uzraste (treneri) i održavanje infrastrukture. Kada bi se netko zainatio pa tjerao do kraja, uvid u plaće tih zaposlenika koji su na funkcijama u klubu financiranim javnim novcem mogao bi ostvariti putem povjerenika za informiranje ili u krajnjem slučaju putem suda.ZrnTSCHeZ

Ne bi. Udruga koja prima javni novac mora to i opravdati onoj instituciji od koje je dobila sredstva i to u zadnji cent s točnom namjenom. Ako je nečija plaća dio te namjene, onda će to tako i opravdati. A uvid u plaću nekog zaposlenika, pogotovo ako nije financirana javnim sredstvima, nećeš dobiti nikad.

Uvid u detalje financija udruge ne može dobiti nitko osim nadležnih tijela.
  • ZrnTSCHeZ
    867

Pa izričito sam i napisal da se uvid može dobiti za plaće osoba financirane javnim novcem.
  • The Undertaker
    6.8k
    Dinamo je puno više tvrtka nego udruga građana.
  • Dadox
    75
    Pravno je registriran kao udruga građana.Dakle,klub pripada svim članovima i ne funkcionira kao trgovačko društvo.
  • rioda
    7.1k
    Na članskom si danu bio tih. Valjda ti je sve ok pa nisi htio protiv vladajućih. Tribina se diže Deda,nebu ni tvoji dugo.Daljnu komunikaciju možemo uživo jer mi se ne da ovdje po tvojim pravilima.Poslije čvegera ofkors.PusaDadox

Mnogo pljuvačine,a jučer na članskom danu nas nema 100 u dvorani.Prvi puta ti se pruži demokratska mogućnost,dođi i pitaj i četvrtina dvorane prazna.Lakše je doma iz fotelje pametovati i lupati po tipkovniciDadox

Ja nisam čuo floskule nego sam čuo mišljenja i stavove ljudi iz kluba.Ljudi kojima vjerujem jer sam ih i sam birao kao i većina članova.Sad ne valjaju nakon 6 mjeseci.Novi izbori odma!Dadox
  • The Undertaker
    6.8k
    Baš funkcionira kao trgovačko društvo, ima upravu, ima NO, ima strukturu tvrtke, sistematizaciju radnih mjesta, računovodstvo, ima tvrtke u svom vlasništvu, plaća porez na dobit...
    Ima čak i skupštinu.
  • Dadox
    75
    Sve stoji i dalje.Lupalo se po tipkovnici umjesto da se došlo i postavilo pitanje uživo.Što smo nekolicina i napravili usprkos protivljenju moderatora.Deda me optužio za linč,a ja sam postavio i tada i sada legitimna pitanja.Nisam rušio.Ali budem nastavi li se ovako.Većinu tih dečkiju poznajem,ali ona grupa koja drži Sanjina nema moju podršku.Usput,svašta se događalo od tada pa smo tek sada mogli vidjeti koliko smo zavaljani od nekih ljudi kojima smo vjerovali.
  • Dadox
    75
    klub ima upravne strukture koje donose odluke o financijama i operacijama,slično kao i u trgovačkom društvu,ali formalno su podložne pravilima koje vrijede za udruge.
    Kužim da prcaš…
  • Dadox
    75
    18.put da možeš ukoliko zaposlenik te udruge potpiše Suglanost.Dakle,moguće je.Ukoliko te vodi ljubav prema klubu za koji usput možeš raditi,alko već nemaš mogućnosti volontirati,ne vidim problem-potpiši! Ja biih!!
  • The Undertaker
    6.8k
    Ama ne "prcam". Evo, daj mi negdje javno objavljene plaće bubam sekretarice u HNSu, HOO, HAK, SNV, Crvenom križu, Društvu prijatelja dubrovačkih starina itd...
    Može i u gradu Zagrebu ili u vladi RH...
  • Dadox
    75
    ali zašto moramo biti kao te udruge? Ne bi li trebali funkcionirati na temeljima povjerenja i transparentnosti?.Zakon to ne brani ukoliko se određene stvari predvide statutom.Imamo PTSP od Zdravka.Ako članove i zaposlenike vodi ljubav prema klubu,a ne vlastiti interes ne vidim problem.
  • dmil
    453
    jesmo li mi clanovi HNSa, HOOa, HAKa, SNVa, itd ili smo clanovi Dinama? Ne vidim potrebu za ovim whataboutismom
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.