• Jurki
    16.2k
    odlican komentar Bauera. Sve realno receno.
    Za 1-2 utakmice u 15 godina napraviti megalomanski stadion je ludost.

Rapidovi navijaci vidim suze rone kaj nemreju ugostiti cigane Turke i Grke u finalu konf lige.
    Kak je Bauer napisal bolje napraviti manji stadion 30-33-35 tisuca mjesta nego krenuti graditi od 40 tisuca ili vise mjesta i ne zavrsiti ga nikad.
  • flexXy
    2.7k
    Onda nam je po toj logici i Kranjceviceva prevelika, sta ce nam novi veliki stadion za kako kazete 2 utakmice godisnje
  • NitkoBitan
    23.9k
    Kak je Bauer napisal bolje napraviti manji stadion 30-33-35 tisuca mjesta nego krenuti graditi od 40 tisuca ili vise mjestaJurki

Bauer je za stadion od oko 25 tisuca mjesta, a nije jedini. I takav stadion bi nam bio dovoljan za veliku vecinu utakmica.

Koliko je puta u ovom stoljecu bilo utakmica sa 30+ tisuca navijaca? Ima i takvih utakmica ali dobar dio tih brojki su cinili gostujuci navijaci.
  • Jurki
    16.2k
    nije isto stadion od 12 tisuca ili stadion od 33-35 tisuca.
    Stadion od 33 tisuce je taman za Dinamove potrebe.
    Zagreb nije Osijek da mozemo imati kapacitet Pampasa.
    Ali isto tak Zagrebu ne treba stadioncina od 40 tisuca mjesta.

al trebas gledati u kakvom je stanju bil klub do sad i sa novim stadionom bu sigurno posjeta isla prema gore tak da i to treba uzeti u obzir.
    Na Gorici, Istri je 10k ljudi prije bil SF sad je to stvarnost cak i na ovoj ruini od stadiona.
  • Oluja
    5k
    Ja sam za stadion do 30000 pa makar uvijek ja bio taj koji ce izvisiti za kartu kada potraznja bude veca od kapaciteta. Vjerujem da bi takvih tekmi bilo jako malo.
  • Bosskovitz
    15.4k
    U tom slucaju ce bit brutalno kad nas na manjim utakmicama bude 5-6 tisuca, odnosno kako ce to na tolikom stadionu izgledat.NitkoBitan

Definitivno ne spadam u megalomane i mislim da je 35.000 maksimalno koliko nam treba, ali ne znam od kud ovakve brojke, odnosno zašto kao relevantno za nešto što će biti 2030. uzimamo brojke koje nisu primjenjive ni 2025. Jedina utakmica ove sezone s manje od 6.000 ljudi bio je onaj ledeni prolom oblaka protiv Osijeka. Prva sljedeća utakmica po niskoj gledanosti mislim da je bila Istra početkom sezone - istom prolom oblaka.

Samo s pristojnom infrastrukturom (krovom i svime onime sto moderan stadion ima) i više opcija ulaznica od “ili SD ili ZD” mi nećemo imati utakmicu ispod 12–ak tisuća gledatelja. S dobrim marketingom, sa strateškim radom na brendu, kroz narednih pola desetljeća koliko ćemo sigurno čekati novi Maksimir mozemo sigurno osigurati i puno više od takvog minumuma, uz prosjek barem duplo veći od sadašnjeg; a čvrsto vjerujem i više od duplog.
  • Mali dioničar
    17k
    Osim što je Thomas poslovično isključiv i nefleksibilan u raspravi jer za njega postoji samo jedna istina, a ja bih volio na novi Maksimir gledati kao na novi stadion Ajaxa.

Na starom stadionu Ajax je početkom 90tih dok je osvajao naslov prvaka Europe imao 20-23.000 navijača u prosjeku, a danas na Amsterdam Areni ima prosjek 54.000.

Ako je suditi po ovoj sezoni HNL-a, a i zadnjih 10tak što se tiče osvajača trofeja, HNL bi se mogao pretvoriti u natjecanje slično Nizozemskoj sa proporcionalno manjih brojkama posjete u skladu sa brojem stanovnika kod njih i kod nas.

Ako su Dinamo, Hajduk i Rijeka ekvivalent Ajaxu, Feyenoordu i PSV-u pa neka Osijek uleti kao nekakav Twente, a Istra nekakav AZ, dolazak na stadion će rasti. I to na sve stadione.

Na zgražanje zagovornika nogometnog monopola, nogomet je jedna od rijetkih djelatnosti u kojem nije dobro imati monopol jer ukoliko nema rivaliteta i rezultatske neizvjesnosti i sam prihod monopolista će pasti i nitko neće dolaziti gledati utakmice. Tu bi se kao anomalija mogla navesti Njemačka i dominacija Bayerna zadnjih 15tak godina uz stabilnu posjetu, ali daleko smo mi od njihove kulture dolaska na utakmice.

Znači Dinamovih prosječnih 8-10 može bez problema ići na prosječnih 20-25.000.

Kad se stadion već gradi, zbilja bi bilo smiješno graditi kapaciteta manjeg od 35.000 tim prije što će stadion kapaciteta 35.000 zauzimati značajno manji tlocrt nego ga zauzima postojeći stadion.
  • Sajla
    7.6k
    prema ovima: https://www.european-football-statistics.co.uk/attn/avecro.htm mi ove sezone imamo prosjek od 10.002 gledatelja (podaci do 23.12.2024., znači bez utakmica iz 2025. godine). ali prije 10 godina je to bilo 3.048, a 2020. prije covida 3.953 gledatelja. uz nastavak pozitivnih trendova na novom stadionu vjerujem da ta brojka može biti samo veća i veća.
    kad gledam trenutno stanje u Europi https://www.european-football-statistics.co.uk/attn.htm
    vidim da Legia, Club Brugge, Copenhagen, Young Boys, Maccabi Haifa, AEK ili Hammarby imaju prosjeke od 22-29k a igraju na stadionima kapaciteta 30-35k. mislim da i mi to možemo dostići u Zagrebu. da, to znači da ćemo imati utakmice gdje stadion neće biti do pola popunjen, ali bit će i onih gdje će biti rasprodan. meni ta brojka od 35.000 mjesta nije toliko prevelika koliko bi mi 25.000 bila mala.
  • miro
    6k
    Sve preko 30k je previše, ali ajde, ako stave navijacku stajaću tribinu i vizualno taj gornji prsten malo prispodobe tekmama s manje gledatelja, moglo bi i 35k izgledat ok
  • Droljo
    13.3k
    Mi ako budemo imali potrebu za 50k mjesta u budućnosti imati ćemo i para za napraviti si svoj takav.
  • FrodoJePurger
    280
    Čim su tribine pod krovom dolazak će narasti barem 20-30%. Bubam brojke, ali sigurno će dosta narasti broj ljudi na tribinama.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.