• crophantom
    8.8k
    majko sveta... ako je to sve istina, tu ima posla za ozbiljne psihijatre ili uskok da prouče ove arhitekte iz žirija... ili oboje.

Tak sam ja mogo poslati skicu i reci kunem vam se, 35 000 mjesta u broj!!
  • uunniiqq
    25
    Ah da, 95% javnosti (ukljucujuci par uglednih koji su komentirali) je u krivu i svi smo glupi dok je njih par pametno
  • hardek
    13.5k
    Ja mislim da su to manje-više pametni ljudi koji znaju više od većine ovdje. Nazivati Bobana neekspertnim Dudekom kad se govori o stadionu je pak poseban vid nepoštovanja i omalovažavanja predsjednika kluba (da ne kažem nešto gore). — The Undertaker

Meni se pak čini da su ovi koji su bili najglasniji protivnici ovog stadiona na Zoni dobili nekakav kompleks boga nakon što je došlo pada projekta. Na neki način ovo postaje Stanford eksperiment v2
  • mlinchica
    7.5k
    a nije nepoštovanje i omalovažavanje kad predsjednik kluba nazove svoje navijače na ovom forumu zgubidani? — NKDZ86

Nazvao je forumaše sa Zone zgubidanima?
    Di je to Zvone rekao?

Fakat nisam skoro niš čitala niti gledala proteklih dana oko stadiona pa ako može pojašnjenje kad i gdje?
  • NKDZ86
    10.1k
    na članskom danu u cinestaru prošle godine il kad je već bilo jer se i tada pljuvalo po Kovi, itd..

edit: rekao je forumski zgubidani.
    onda pročitaj opet moj odgovor undertakeru.

edit: niko to nije rekao, ne izvrći.
  • Peškaman
    9.8k
    Uz svo dužno poštovanje Turini,boli me ku*ac za njega i da se njemu preko novog stadiona odaje "homage".
    Nemam ništa protiv postavit nekakvu tablu,strukturu ili štogod u blizini stadiona ili samom stadionu.
    Arhitekti se postavljaju kao da je jedina svrha novog nogometnog stadiona iskazivanje poštovanja prema nekome.

Dinamu treba moderan,funkcionalan,zatvoren nogometni stadion.
  • mlinchica
    7.5k
    sad pak niš ne kužim.
    Ne sjećam se da je to rekao, bila sam tamo.
    Oprao je ekipu koja je snimala/prenosila informacije u medije.
    I kak sad to ima veze s ovom temom?
    :confused:
  • The Undertaker
    10.3k
    Kakvi su tek Dudeki oni koji su izabrali Dudeka za predsjednika.
  • mikser
    165

Jel može cijeli tekst ovdje
  • dumitrumitu
    2.2k
    6nmyapK.jpeg
    da nisu razvijali projekt dalje od 2. i 3. razine mogao je proći.
  • Denle
    1.2k
    Ono kada si na ispitu nesiguran oko jednog pitanja, pa 3 puta zaokruzis tocan odgovor, ali si nesiguran, pa izbrises, zaokruzis jedini netocan i predas ispit profesoru
  • Paggini
    101k
    rekao je forumski zgubidani. — NKDZ86

To je rekla ekipa sa Zona podcasta, točnije Dragi, ako se dobro sjećam

Otkud ti da je Zvone to rekao?
  • Jurki
    27.9k
    Fb stranica Faze Nouns

"JAKO BITNO, DOSJE MAKSIMIR!

Zahvaljujući Jutarnjem listu i njihovom članku "Dosje Maksimir", dolazimo napokon do detalja i uvida u "knjižicu" pobjednika iz Italije!
    Napokon se otvara niz konkretnih pitanja koja nemaju veze s tim je li nekome stadion lijep ili ružan.
    Ovdje više nije riječ o ukusu.
    Riječ je o tome je li pobjednički rad u svemu odgovarao onome što je natječaj tražio, a čini se ima dosta problema.

1. SJEVERNA TRIBINA!
    Natječajni program vrlo jasno govori da Sjever treba biti jedinstvena, nedjeljiva cjelina, odnosno jedinstveni prsten za domaće navijače.
    U pobjedničkoj knjižici Sjever je, prema prikazanoj organizaciji, podijeljen na dvije razine.
    Pa evo sasvim jednostavno pitanje:
    Ako je natječaj tražio jedan nedjeljivi prsten, kako je rješenje s dvije razine zadovoljilo taj uvjet?

2. ODVOJENE TRIBINE!
    Program govori i o "kohezivnoj i povezanoj strukturi gledališta".
    Pobjednički projekt, međutim, predviđa četiri konstrukcijski neovisna krila i otvorene kuteve.
    Može se naravno objašnjavati da je stadion unatoč tome "povezan".
    Ali onda želimo vidjeti što je točno značila ta odredba kada su je čitali ostali natjecatelji i jesu li svi imali jednako tumačenje.
    Jer ako je većina natjecatelja taj uvjet shvatila kao povezano gledalište, a pobjednički rad kao četiri odvojene tribine, pitanje je sasvim legitimno.

3. 35.000 SJEDALA
    Na dvije stranice piše da stadion ima 35.000 mjesta.
    Ali u objavljenoj knjižici nema jasnog obračuna iz kojeg možemo provjeriti kako se do tih 35.000 došlo.
    Koliko ima Sjever? Koliko Jug? Koliko Istok i Zapad? Koliko VIP, medijskih, gostujućih i pristupačnih mjesta?
    Ako je 35.000 obvezan parametar, zar ne bi taj broj trebao biti potpuno provjerljiv?

4. CIJENA GRADNJE
    Grad je predvidio financijski okvir od oko 204 milijuna eura bez PDV-a, a ekonomičnost je bila jedan od kriterija ocjenjivanja.
    Prema objavljenom uvidu, u pobjedničkoj knjižici NEMA UKUPNE PROCJENE troška građenja Zone C, iako je tijekom natječaja odgovoreno da se takav trošak treba navesti u obveznom tekstualnom prilogu.
    Opet jednostavno pitanje:
    Ako je to bio traženi podatak, gdje je?

5. STATIKA "UNUTARNJI KONFLIKT"
    Ovo je čak najzanimljivije.
    Stručni savjetnik za konstrukciju Boris Vranješ imao je dosta ozbiljne primjedbe na konstrukciju pobjedničkog projekta. Smatrao je da je prikaz nosive konstrukcije nedostatan, da upinjanje krovnih konzola nije dovoljno uvjerljivo te da način prijenosa opterećenja i sama izvedba nisu dovoljno razrađeni. Za ozbiljnu procjenu izvedivosti, prema njegovom mišljenju, bila je potrebna znatno detaljnija razrada.
    Istodobno je Ocjenjivački sud istu konstrukciju ocijenio racionalnom, ekonomičnom i izvedivom, dok ju je Toma Plejić naknadno opisao kao vrlo logičnu i racionalnu.

6. PRONAĐENI TRAGOVI KORIŠTENJA AI

Jutarnji je pronašao tragove generativne AI (umjetne inteligencije) obrade na renderima.
    Ali korištenje AI-ja samo po sebi nije dokaz nepravilnosti.
    Čak je Jutarnji to vrlo korektno ogradio: problem je što takvi renderi mogu biti nepouzdani za procjenu stvarnih dimenzija, broja sjedala i odnosa elemenata.

Dakle ukratko,
    Sjever koji prema svemu prikazanom nije organiziran kao jedinstveni nedjeljivi prsten, odvojene tribine unatoč zahtjevu za kohezivnom i povezanom strukturom gledališta, 35.000 mjesta bez jasnog obračuna, izostanak tražene procjene troška, ozbiljne primjedbe stručnog savjetnika na konstrukciju te razlika između njegovog mišljenja i ocjene žirija.
    JEDVA ČEKAMO DA SE JAVNO OBJASNI KAKO JE POBJEDNIČKI RAD PROŠAO SVE UVJETE NATJEČAJA."

Bravo @FazeN kvalitetno isprskano sranje od stadiona.
  • FazeN
    9.5k

Iskreno iskorišten članak Cisca točnije Jutarnjeg lista, ali se mora plaćati pa sam ja objavio malo kraće da ljudi vide jer ovo je skandalozno.
    Sve više one teorije zavjere dolaze..
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube