• Brusa
    2.5k
    e moj @The Undertaker... sumnjam da znaš o dobivanju španjolskog i hrvatskog državljanstva toliko da možeš ovako hladno ispaliti ovakvu izjavu (ako da, ispričavam se), ali 3 minutnom provjerom na Google o uvjetima dobivanja španjolskog i hrvatskog državljanstva sam zaključio da to nije točno. Tko želi znati više neka gugla kao što sam i ja morao
  • mokoxax468
    1.2k
    Yamal je rođen i čitav život proveo u Španjolskoj. To je činjenica i njega karakterizirati kao stranog igrača je više nego smiješno. A to dovoljno govori o ovoj kvazi-usporedbi po državama
  • The Undertaker
    7.3k
    Kao što kaže kolega mokoxax468 , Yamal je španjolski državljanin po rođenju i čitav život živi u Španjolskoj. Sučić i Stanišić su rođeni u BiH/Njemačkoj, tamo su živjeli veći dio života i sa Hrvatskom ih veže samo to što su Hrvati u dijaspori pa imaju pravo na (dvostruko) državljanstvo.
    Nešto slično vrijedi i za Šutala i Kovačića jedino što su oni duže vrijeme živili u Hrvatskoj.
    U onoj tablici naturaliziran zapravo znači crnac ili arapskog porijekla u Europi. Toliko o tablici. Po njoj je Ademi stranac u Hrvatskoj.
  • Brusa
    2.5k
    Yamal je španjolski državljanin po rođenjuThe Undertaker

Nisam siguran da je to točno. Odnosno nije točno,jer ga nije dobio rođenjem.Po uvjetima, parametrima i podacima koji su mi bili dostupni sam ja zaključio da nije. Pero Sučić s druge strane je.

Sučić i Stanišić su rođeni u BiH/Njemačkoj, tamo su živjeli veći dio života i sa Hrvatskom ih veže samo to što su Hrvati u dijaspori pa imaju pravo na (dvostruko) državljanstvo.The Undertaker
    Ne znam da li govoriš o državljanstvu ili nacionalnoj pripadnosti.
    Ali počeo si govoreći o državljanstvu. Koje je Pero Sučić stekao samim tim što se rodio, a Yamal nije.
  • The Undertaker
    7.3k
    Jasno sam rekao da pričam o državljanstvu. Pero Sučić nije stekao hrvatsko državljanstvo rođenjem već je rođenjem stekao državljanstvo BiH. Za hrvatsko državljanstvo je morao naknadno aplicirati i to ako je htio. Donedavno je igrao za reprezentaciju BiH. On je, po definiciji, naturalizirani državljanin Hrvatske. Yamal nije naturalizirani državljanin Španjolske. To su, pretpostavljam, njegovi roditelji.
  • Medvedgrad
    506
    BiH Hrvati nisu dijaspora nego temeljni narod.
  • The Undertaker
    7.3k
    Dijaspora su u nekom širom smislu (Hrvati izvan Hrvatske) a nisu nacionalna manjina (na što si vjerovatno ciljao).
  • Medvedgrad
    506

Dijaspora = iseljeništvo.

Na to sam ciljao.

"Riječ dijaspora jest naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je napustio svoju korijensku zemlju raspršivši se na sve strane svijeta. Mnogi narodi svijeta imaju svoju dijasporu, tako i Hrvati"...

Hrvati imaju 2 korijenske zemlje. RH i BiH. Ako si Hrvat u BiH, ne spadaš u dijasporu.
  • The Undertaker
    7.3k
    Hrvati imaju 2 korijenske zemlje. RH i BiH. Ako si Hrvat u BiH, ne spadaš u dijasporu.Medvedgrad

Slažem se, zato sam i napisao u nekom širem, kolokvijalnom smislu, kao Hrvati izvan Hrvatske.
  • miro
    6k
    ne spadaš u dijasporu, nego si konstitutivni narod Bosne i Hercegovine i imaš pravo na hrvatsko državljanstvo ako to želiš
  • Brusa
    2.5k
    jel ikakve "dokaze" za ovo što pišeš ili samo pišeš ono što misliš da je točno? Jer sve što si napisao je pogrešno, a posebno onaj dio o tome tko je naturalizirani državljanin koje zemlje.
    Jel stvarno ne znam odakle ti sve te konstrukcije.
    Zakon o hrvatskom državljanstvu:
    Cl.4.»Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:

1. čija su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani;

2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj;

3. stranog državljanstva ili bez državljanstva kojeg su prema odredbama posebnog zakona posvojili hrvatski državljani.«.

"Lamine was born in Barcelona's Esplugues de Llobregat (not far from Camp Nou actually) and obtained Spanish citizenship at an early age."

Tko je "naturalizirani" hrvat a tko "naturalizirani " španjolac, po definiciji.
  • The Undertaker
    7.3k
    Ima ovdje ljudi iz BiH pa neka kažu da li kod prijave novorođenih u matični ured u BiH dobiju odmah i domovnicu.
    I dalje stojim kod originalne tvrdnje.
  • Mihaljević
    12.2k
    Yamal je rođen u Španjolskoj a Sučić u BiH. Više je Yamal Španjolac nego Sučić Hrvat (u pogledu državljanstva).The Undertaker

Petru su tata, deda, pradeda i čukundeda itd Hrvati.

Yamalu ni tata nije Španjolac.

Jebe mi se da se rodio na sred centra Santiaga Bernabea, nije Španjolac, niti će mu djeca biti Španjolci.

A takvi kao ti što ne poštuju kolijevku Hrvata, vjerovatno ni ne znaju veličinu ovog kluba za kojeg navijaju.
  • miro
    6k
    Kak ste uspjeli od Undertakera tu napravit krivca, pa sve vam je ispravno rekao, a nije riječ protiv Hrvata iz BiH rekao.

Ova statistika je tu stavljena da nam kaže kak su ostale repke uprljale svoju krv, dok smo mi ostali čisti, bijeli i katolički.

I onda vam čovjek objasni kak se tu gleda državljanstvo - odmah neprijatelj naroda
  • Brusa
    2.5k
    rekao je sve potpuno pogrešno. Nije ništa točno napisao. "Objasnio" je kako se gleda državljanstvo potpuno paušalno i netočno. I u odnosu na hrvatsko državljanstvo i u odnosu na Yamalovo državljanstvo.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.