• Oluja
    4.7k
    i jos ga povremeno isprebijati da niti kruh ne moze zvakati nekoliko dana.
  • ZrnTSCHeZ
    522
    Kapaciteti zdravstvenih ustanova za psihičke pacijente su mizerni, domovi za psihički bolesne osobe su se trebali preustrojiti pred 10g, više od 15g promovira se tzv.deinstitucionalizacija i mnogi su zatvoreni.

Kad još tome pridodate razne konvencije i stalne pritužbe pravobranitelja za zaštitu osoba s invaliditetom, ustanovama je lakše kada takve osobe niti nisu kod njih pa ih ili odbijaju primiti uopće argumentacijom da one nisu prikladne za takvu vrstu/kombinaciju dijagnoza ili ih pro forme stave na listu čekanja (i nikad ne dođu na red) ili ih se "rješavaju" čim imaju i najmanju osnovu za to.

Nemam konkretne brojke, ali udio osoba sa nekim oblikom shizofrenije, psihoze, sumanutim organskim poremećajem, bipolarnim sindromom i sličnim teškim dijagnozama koji su u našoj okolini nije zanemariv.

Ne treba u startu sve takve paušalno stigmatizirati jer uz redovitu uporabu lijekova (bilo oralno ili kombinacijom depot terapije jednom mjesečno + tablete) većina njih može relativno zadovoljavajuće funkcionirati...pa čak primjerice biti i sudac ili učitelj razredne nastave (znam oba slučaja).

Pravi problem su oni koji nemaju kritičan uvid u vlastito stanje, koji negiraju bolest i koji su samim time u otporu prema liječenju i terapiji...tada jedino ide prisilom što je u HR izuzetak i od njega se zazire.

Pa ti onda prim.dr.spec.psych kao "izlazi u susret" hospitalizacijom na 3-4 tjedna nakon čega ide demisija iz bolnice (s konstatacijom u otpusnom pismu da se pacijent otpušta u poboljšanom stanju) i kroz vrlo kratko vrijeme ustaljeni obrazac neprilagođenog i ugrožavajućeg ponašanja prema sebi i okolini, najčešće užoj obitelji u kojoj žive te susjedstvu, ali u ekstremnim slučajevima i kao ovo jučer.

Što se djece tiče, permisivan odgoj, društvene mreže i medijska dostupnost su također veliki problem.
    Nakon onog pokolja u BG, u školama kod nas je značajno porastao broj pronađenih "crnih listi" kod djece...a roditelji kada budu s time suočeni, opravdavaju i brane djecu
  • Dino
    3k
    Mi u Hrvatskoj nemamo kapaciteta ni resursa kad je jebeni hitni prijem u pitanju, kad su u pitanju ljudi kojima o nekoliko sekundi ovisi zivot. Ne znam jesu ljudi svjesni da postoje kola hitne pomoci u kojima nema dezinficijensa nit sterilnih gaza, a o ljudstvu da ne pricamo. Postoje odjeli u kojima zarazni ljudi spavaju jedan pored drugog na razmaku od pol metra. Zanima me postoji li statistika “volje za radom” doktora u Hrvatskoj u odnosu na one u drugim europskim zemljama jer statistika godisnjih placa postoji.

I onda bi jos trebali imat peneza za podstanarstvo svakog ludaka (koji je btw pun kurac), a za svako ubojstvo bi trebao psihijatar bit kriv. Totalno ima smisla.

Sljedeći put dok budete ogorčeni na pravosuđe, a istovremeno budete doktorima nosili whiskey, kavu, puricu ili kuvertu imajte negdje u primisli da bude njihova medicinska struka presudna i u ovom slučaju.ZrnTSCHeZ

A ovo zvuci sam onak ko da nisi proso prijemni na medicini.
  • ZrnTSCHeZ
    522
    A ovo zvuci sam onak ko da nisi proso prijemni na medicini.Dino

ne možeš biti više u krivu...

Više netko tko se zadnje desetljeće (uzaludno) bori s liječnicima da ljudi poput jučerašnjeg počinitelja ne budu "na slobodi"...a kad se nešto dogodi, onda su svi krivi samo se gospodu u bijelim kutama ne adresira kritikama.

Primjerice, ima odjel psihijatrije gdje su u relativno kratkom vremenu dva pacijenta umrla...jedan se na odjelu polio tekućinom, zapalio i preminuo, drugi se objesio o radijator. U drugoj bolnici se ugušio vrećicom preko glave (u otpusnom pismu je bilo:zatajenje srca u snu).
    Niste o tome ništa čuli. Zamislite da se to desilo u bilo kojoj drugoj ustanovi, a ne bolničkoj...mediji bi vrištali, razapeli bi djelatnike, čelnike...
  • Doktor Kunić
    4.1k
    "Par godina prije ove tragedije, udruženim djelovanjem, Severina, Jelena Jindra, pojedini mediji i gradonačelnik Tomislav Tomašević, otjerali su ravnateljicu Gordanu Buljan Flander i praktički ugasili, odnosno uništili Polikliniku za zaštitu djece i mladih. Tu se radilo o privatnom, osobnom i političkom obračunu, čije krajnje štetu i posljedice danas trpe djeca i obitelji." m.v.

Danas ta ista kučketina severina poziva na molitvu za malog anđela dok je do nedavno se borila i zalagala za pobačaje i vrijeđala ljude koji istu tu molitvu prakticiraju. Ta kučka je danas pojam moralne vertikale po medijima gdje moramo čitati plaćene članke 'pogledajte kako su reagirali slavni hrvati' gdje zapravo na tuđoj tragediji uzdižu sebe i svoj publicitet. Ili dnevnik portal koji objavljuje 'pogledajte kako naši voditelji susprezaju suze i jecaju' pa daj šljamovi novinarski pustite ljude na miru u ovoj teškoj i mučnoj situaciji i odjebite od njihove muke. Još je sve u ovoj državi dobro s obzirom kakav pokvareni narod ima pravo govora i vodstva u državi, neka nam je Bog na pomoć.
  • Maki85
    76
    Sad ću napisat nešto kontroverzno, riskiram vjerojatno i ban, ali to je teorija do koje sam sam došao razmišljajući o problemima u društvu i prije ovog slučaja, a vidim da su i neki psihijatri na sličnom tragu kad su se usudili progovoriti o posljedicama permisivnog odgoja.
    Bullying, tj. kampanja protiv istog. Moje je mišljenje da su te kampanje napravile više štete nego koristi. Nekad su klinci sami ispravili, rekli bi danas nasilno, one koji su na neprirodan način odskakali od društva. Danas to nije moguće pa svaka budala ima potrebu isticati se po nekim glupostima. Nisam protiv izvanrednosti, apsolutno, budi izvanredan ko Luka Modrić ili Nikola Tesla, dapače. No, većina njih svoju "specijalnost" izražava tak da se krenu oblačit ko nakaze, slušat bolesnu depresivnu glazbu koju nitko ne sluša, rezat se i na kraju produkt ispadne ovakav punoljetni frik kao ovaj, stavio je Bujanec sliku pa si pogledajte. Sjeti me to na jednog koji je u mojoj školi bio, nije bio moja generacija pa ga nisam posebno poznavao, ali je bio čudan, neku dugu kosu furao, samotnjak... samo je jedan dan došao glas da je doma mater s nekim plastičnim nožem ispikao (preživjela je). Mi smo već bili mekana generacija, puno mekša od onih kako pamtim npr osmaše koji su bili dok sam ja bio prvaš pa ga nitko nije dirao, nastavio nakon nekog vremena normalno u školu i pojma nemam što je s njim bilo, ali uvjeren sam da do svega ne bi došlo da je par puta pošteno dobio po tamburi. I on i većina njemu sličnih. A normalni delikventi koje se najviše ističe kao problematične, nikad ne naprave nešto ozbiljno, eventualno puni hormona orobe neki kiosk, tu i tamo se potuku, kasnije se smire i budu uzorni članovi društva. Ovakvi frikovi su puno veći problem jer ne znaš što im se mota po glavi i uvijek takvi i po Americi naprave killing spree po školama.
  • Dino
    3k

Okej ajde, razumijem frustraciju i jasno da ni tebi nije lako u takvoj poziciji.

Moja baka je 32 godine radila u Vrapcu (nije bila psihijatrica) i naslusao se fakat svakakvih prica i dogadaja, jos kao dijete u osnovnoj skoli, koji nisu bili objavljeni u medijima i koji nikad nece jer kolko god mediji bili lesinari i dalje djelomicno drze do toga da se samoubojstva sakriju od onih koji imaju takve misli.

Medu tim pricama su cesto gospoda u bijelim kutama bili oni koji su imali vezane ruke, bilo financijski, bilo pravno. Bilo je i slucajeva u kojima su pogrijesili slucajno ili iz nemara i uvijek ce ih biti, a infrastruktura kojom raspolazemo fakat ne ide nikom u korist.

Uglavnom, uistinu ti zelim svu srecu u nastojanju da ovakve kao jucer i slicne na vrijeme sprijece u njihovim naumima. Sori za komentar maloprije.
  • Sajla
    6.3k

Današnja je mladež pokvarena, zla, isprazna i lijena. Nikada više neće biti kao što je bila nekada i neće biti sposobna sačuvati našu kulturu.

Svijet prolazi kroz veoma teško razdoblje. Mladi danas uopće ne razmišljaju, misle na sebe, nemaju poštovanja prema odraslima i starijima; mladi su netolerantni, misle da sve znaju. Ono što smo mi smatrali mudrim, oni proglašavaju ludim. Djevojke su, pak, glupe, raspuštene i bez dostojanstva u govoru, odijevanju i življenju.

Mladi danas vole luksuz. Ne znaju se ponašati, preziru autoritet, ne poštuju starije i zabavljaju se umjesto da rade. Mladi ljudi ne ustaju kada stariji ulazi u prostoriju. Proturječe roditeljima, brbljaju u društvu, proždiru za stolom slatkiše, prekriže noge i tiraniziraju učitelje!

Pretpostavljam da se s ovim gore većina starijih bar djelomično slaže?
    E pa, prva izjava je s nekakve ploče u Babilonu, cca 3000 godina prije Krista (prije pet tisućljeća!!); druga iz 1095. godine; a ovo zadnje je Sokratovo i staro oko 2500 godina.
    I svaki put kad nešto slično pomislim za klince koji su 30ak godina mlađi od mene sjetim se da je netko to mislio u mom slučaju kad sam bio njihovih godina i nasmijem se.
  • Maki85
    76
    I sve te civilizacije su propale i nestale, a bile su za svoje vrijeme najnaprednije, možda onda ti napisi u kamenu i nisu bili toliko pogrešni? U normalno vrijeme bi 19-godišnjak gledao kako da nešto stvori i osnuje obitelj, a on po internetu gleda koji nož kupiti da bi klao djecu po školama. Možda smo došli do točke kad civilizacija treba napraviti nekoliko koraka unazad pa krenuti ponovno, kak je i mnogo puta u povijesti već bilo.
  • Sajla
    6.3k
    I sve te civilizacije su propale i nestaleMaki85

nisu sve, a dalo bi se raspravljati i zašto su. npr. srednja izjava je od nekog biskupa prije 1030 godina pa iako možda upravo gledamo propadanje te civilizacije, nije to zato jer su prije 1000 godina mladi bili ovakvi ili onakvi. ta ista civilizacija ipak je malo napredovala u međuvremenu.
  • Klenx
    6.1k
    Samica, tri šnite kruha i tri čaše vode dnevno. Bez izlaza van, bez knjige i bez doticaja sa bilo kim. Dok smeće ne krepamarcio amoroso

Ja sam ipak malo radikalniji. Možda nije u skladu s vjerom, ali država bi ovakve trebala riješiti točno ovim redom.
    Metak. Čelo. Sava.

Psihički si bolestan, odnosno lud si. Okej, nisi ti kriv nažalost. Međutim, nisi lud da gol jurcaš šumom, ležiš po cesti, pričaš sam sa sobom, blejiš doma u zid.
    Ne, ti si lud da si uzeo nož i ispikao nevinu djecu, sa fantomkom, i pobjegao onda u dom zdravlja svjestan šta si napravio i pokušao presuditi sebi.

Zašto bi takvog psihopata, opasnog za društvo, koji je uništio jednu obitelj i još bar 30 klinaca doživotno obilježio trebalo liječiti, zatvarati, hospitalizirati na račun države?
    Da roditelji iz te škole odvajaju indirektno od svoje plaće da bi se idućih 30-40-50 godina brinulo o tom debilu?
    Kako da ne. Euro ne bi potrošio na njega. Metak. Čelo. Sava.

A za trošak njegovog doživotnog hospitaliziranja zaposliti školovanog, naoružanog zaštitara u eto bar jednoj školi.
    Ako se ulazi u jebenu općinu u kvartu na način da se javljaš zaštitaru s osobnom, onda se mora i u školu kao jednu od državnih ustanova najmanje na isti način.
  • Petar86
    987
    Mene zanima zasto "neubrojiv" uopce postoji u sudskom postupku ovakvim bolesnicima. Da je ubrojiv nebi to napravio, sta ne? Glavu na panj.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.