• Jaro
    8.4k
    u zatvoru kad ga krenu busitHnlovac

Hrvatska je ovo, nebu taj zatvora vidio, vidis da se svi pozivaju na kojekakve dijagnoze iz Jankomira. Al ak je djelovao neubrojivo, impulzivno kako to da je otisao po fantomku i noz? Kako to da nije uketio u neku birtiju, teretanu, boksacki klub, nije nekontrolirano uletio medju ekipicu na klupici u parku? Bas ga impulzivni poriv nagnao da slucajno uleti u osnovnu školu? Pa impulzivno popika 7godisnjake i njohovu 62godisnju uciteljicu?

Vec sam linkao slucaj Mladjana, evo i nesto friskijeg koji objasnjava kako djeluje nas pravosudni, ali i (psiho)zdravstveni sustav:
    https://www.vecernji.hr/vijesti/prije-sest-godina-ubio-je-majku-a-sada-i-brata-svi-se-pitaju-zasto-je-bio-na-slobodi-1432490
  • Batigol
    71
    Kakav zatvor i kakvo busenje?! Ode on u zatvorenu ustanovu(ne zatvor) i kraj price....
  • marcio amoroso
    38.4k
    Samica, tri šnite kruha i tri čaše vode dnevno. Bez izlaza van, bez knjige i bez doticaja sa bilo kim. Dok smeće ne krepa.
  • ZrnTSCHeZ
    522
    Lik nije neubrojiv. Dovoljno je svjestan da naručuje i recenzira jebene noževe po internetu, tako da je dovoljno svjestan da ide u zatvor.

Izvlačenje na neke psihičke bolesti je pizdarija, biti psihopat nije psihicka bolest.
    Paggini

Meni je neubrojivost psihicka, mentalna bolest koja oslobađa krivnje - recimo šizofrenija, dementnost kao i downov sindrom ili snažniji autizam.Paggini

Neubrojivost se procjenjuje isključivo u trenutku počinjenja djela tak da naručivanje i recenziranje danima/tjednima prije u smislu neubrojivosti nije pravno relevantno.

Sljedeći put dok budete ogorčeni na pravosuđe, a istovremeno budete doktorima nosili whiskey, kavu, puricu ili kuvertu imajte negdje u primisli da bude njihova medicinska struka presudna i u ovom slučaju.
  • Paggini
    29.3k
    Pa ok, ako ima tako dramatičnu psihičku bolest, jel bi to podrazumijevalo da će cijeli život morati biti zatvoren u instituciji na liječenju? Ili će ga se izliječiti od te manije ubijanja djece nožem?

Jer ako je bolestan od čega god što ga je natjeralo da pokuša ubijati djecu, razuman, ubrojiv um bi zaključio da je to neizlječivo i da mora biti zatvoren do kraja života na liječenju.
  • LM1995
    2k
    Neubrojivost

Članak 24.

(1) Neubrojiva osoba nije kriva i ne može joj se izreći kazna.

(2) Neubrojiva je osoba koja u vrijeme ostvarenja protupravnog djela nije mogla shvatiti značenje svojeg postupanja ili nije mogla vladati svojom voljom zbog duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, nedovoljnog duševnog razvitka ili neke druge teže duševne smetnje.

(3) Prema osobi koja je u stanju neubrojivosti ostvarila protupravno djelo postupit će se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

(4) Neubrojivoj osobi može se izreći sigurnosna mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti, zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane približavanja, udaljenje iz zajedničkog kućanstva i zabrane pristupa Internetu.
  • vjeko1701
    10.5k
    Po meni bi svako nošenje noža u javnosti samo po sebi trebalo biti kazneno djelo.NORTE

Najbolje da ne mogu u autu imati švicarca il da vrganje berem valjda žlicom jer postoje ovakvi bolesni sociopati.

Pretpostavljam da onda i restorani ne mogu davati noževe. Javno mjesto.

Ovakve stvari se ne rješavaju da 99,9% populacije *ebeš u zdrav mozak radi 0,01% poremećenih.
  • don
    8.3k
    svejedno ako bude na slobodi, netko će ga odležat sigurno
  • NORTE
    12.8k
    Najbolje da ne mogu u autu imati švicarca il da vrganje berem valjda žlicom jer postoje ovakvi bolesni sociopati.

Pretpostavljam da onda i restorani ne mogu davati noževe. Javno mjesto.

Ovakve stvari se ne rješavaju da 99,9% populacije *ebeš u zdrav mozak radi 0,01% poremećenih.
    vjeko1701

Nema velike razlike između onog koji bode ljude nožem i onog koji ubija civile u ratu.
    To nisu ljudi.

Nož je oružje od kojeg ginu ljudi.
    Bez noža ovog teškog zločina ne bi bilo.
    Bez noža ne bi bili ubijeni Frano Despić i Ante Škember.

Zna se na kakve noževe mislim, one kakve bolesnici oko nas nose po džepovima kad idu van iz kuće.

Naravno da se to neće dogoditi, ali normalna država bi uvela takav zakon i svakog koga zaustavi, bio sumnjivac ili ne, i pronađe nož kaznit brutalnom kaznom koja uključuje i zatvor.

Onda bi to postalo normalnije okruženje i društvo.

Švicarski nožić je nešto drugačija stvar i vrlo rijetko je uopće upotrebljen kao oružje. Branje vrganja nožem može proći ako dokažeš da za to koristiš, ali kad to imaš sa sobom u džepu u gradu onda je to druga priča.
  • vjeko1701
    10.5k

Hvala al u ovoj državi koju opisuješ ja ne bi htio živjeti. To je sve osim normalne države.

Noževi su ionako zabranjeni na mjestima poput škola...itd. Također je regulirana dopuštena veličina oštrice prije nego se nož klasificira kao oružje. Čisto dovoljno.

Više ljudi umre u jednom mjesecu od autiju nego je u cijeloj 35 godišnjoj Hrvatskoj od noževa (ne računajući rat).
  • Marley
    2.3k
    Ne spominje se koje su mu tocno dijagnoze. Primjerice kod paranoidne shizofrenije, tu su halucinacije, glasovi u glavi... Osoba moze jedan tren djelovati sasvim "normalno", dok se ne dogodi neki trigger. Ne nuzno nesto logicno i nama ostalima smisleno. I kad ga "prebaci", gotovo.

Ovaj bolesnik je za vrijeme ubilackog pohoda vrlo vjerojatno bio zaista neubrojiv. Po meni, odgovornost je velikim dijelom na njegovom psihijatru koji ga je nedavno otpustio kuci, unatoc apelu majke da on nije za biti van ustanove.

Zbog cega psihijatri toliko oklijevaju poslati u ustanovu zatvorenog tipa i to na dugorocno, to stvarno ne znam. A to je jedino rjesenje. A bolje da ne znate koliko takvih ljudi slobodno hoda ulicama, a tempirane su bombe.

Te dnevne bolnice su bullshit za takve slucajeve. Nedovoljno. Da, oni ce tako osigurati da je on dobio terapiju ali... osobe na takvim lijekovima ne smiju bi prismrditi alkoholu, opijatima itd. Tko ce to kontrolirati???
    Primjer toga vam je ono ubojstvo na Crnomercu ove godine u ozujku ako se netko sjeca, kad je decko nozem usmrtio oca. Ni krivog ni duznog, bez ikakvog realnog povoda. Uzimao je on lijekove, ali se to jutro urokao svim i svacim, i eto sranja. E, nakon toga su ga tek zatvorili u ustanovu, iako su tjednima prije clanovi obitelji molili da ga se hospitalizira.

A kad se zove policija jer takva osoba vec radi sranja, duze vrijeme, maltretira susjede na razne nacine, njihov odgovor je "ne mozemo nista dok nesto ne napravi".

Katastrofa od sustava i svega skupa.
  • vjeko1701
    10.5k
    Zbog cega psihijatri toliko oklijevaju poslati u ustanovu zatvorenog tipa i to na dugorocnoMarley

Moja pretpostavka. Jedna te ista priča sa svime. Manjak kapaciteta i resursa. Manjak volje da se napravi nekim pomak.
  • miro
    4.9k
    Možda kolega @ZrnTSCHeZ zna brojke, ali mislim da bi se svi skupa jako začudili kad bi vidjeli koliko takvih osoba svakodnevno živi i prolazi kraj nas na cesti. Ne znam koje bi to kapacitete trebalo omogućiti i koje kriterije primijeniti za zatvaranje.

Za ovaj konkretan slučaj, sad kad sam malo pročitao, ako je lik pisao o noževima, a nije ga se išlo provjerit - što su onda uopće radili ljudi koji su se brinuli o njegovom slučaju?
  • Marley
    2.3k
    da, znam. I to me yebeno ljuti.
    Pa potreba je vec sad puno veca nego sto se moze izdrzati s ovim kapacitetima, a brojke rapidno idu gore.
    Vec sad imamo klince u toliko ranoj dobi da ne mozete ni zamisliti, s raznim anksiozno depresivnim poremecajima, sto ce tek biti kad oni svi postanu "malo veca djeca" i mladi ljudi.

Ljudi ne pridaju vaznost mentalnom zdravlju, ne znaju prepoznati na vrijeme prve znakove da nesto nije ok. Ni kod sebe, ni kod djece. Danas je jos uvijek "sramota" otici porazgovarati sa strucnom osobom, sto je porazno u 21.stoljecu.

A ustanove, pa nek se grade. Nazalost trebat ce ih.
  • Sajla
    6.3k
    Potrošnja lijekova u 2022. godini:
    Psiholeptici: 117,78 dozvoljenih dnevnih doza na 1000 stanovnika dnevno
    Psihoanaleptici: 40,59 dozvoljenih dnevnih doza na 1000 stanovnika dnevno

Da pojednostavimo, svaki dan se na 1000 ljudi potroši ~158 doza lijekova koji utječu na duševna stanja i koriste se u liječenju psihičkih bolesti. To ne znači da 16% ljudi može sutra puknuti i napraviti nešto slično ovome što se dogodilo u Prečkom, ali jest podatak za zabrinuti se.
    "Zdravlje je stanje potpunoga tjelesnoga, duševnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti i nemoći." Naše društvo nije ni blizu zdravo.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.