Pobjeda Istine, pobjeda Slobode, pobjeda Ljubavi, pobjeda Normalnog, pobjeda svega onoga što Dinamo predstavlja: obitelj, Isus, domovina.
Ovo je dokaz da Dinamo pripada nama, "kockoglavima" i "katolibanima", i tako će i ostati. — GaijiZG
Trenutak odabira Zajeca za predsjednika Dinama kod mene je (a vjerujem i kod svih) izazvao jedan solidan “roller coaster” emocija sa prisjećanjima na trenutke koje je cijela ta priča prošla. Stalno si mislim budem dio toga podijelio tu, pa ću nakon izbora, pa nakon derbija, pa nakon drugog, pa nakon kraja prvenstva, pa finala kupa. Jednostavno predobro je sve išlo pa nisam htio tipkati, pa evo sada kada je sve završilo savršeno malo da vas ubijem tekstom za kraj sezone.
Rani su dani ljeta Gospodnjeg 2015.godine . Klasično zagrebačko vruće i dosadno ljeto koje u najboljem svjetlu prikaže najdraži grad. Poluprazan, zelen i pun boja u takvim ljetnim večerima lijep kao rijetko koji na svijetu.
Međutim, nešto mu fali. More svježe ofarbanih zidova novih izgrađenih zgrada stoje prazni i netaknuti. Školska igrališta i dvorišta su prazna, tu i tamo pokoji klinac nabija loptu u dresu Messija, Ronalda ili Neymara. Pobjede bez okusa i mirisa samo potvrđuju jedno. Nema - Dinama.
Godine prostituiranja svetog imena dovelo je do toga da Zagreb samo odmahuje rukom. Zgadilo mu se malo slovo “d” na najljepšem grbu, sve ono što predstavlja, što donosi i što se sakrilo ispod njega.
Sjaj u očima ljubitelja plave boje i simbolika koju je to slovo nosilo potpuno je nestala.
Kalendarskim početkom toga ljeta kulminiralo je sve što se skupljalo godinama unazad. Ne priča se više o nogometu, o pojačanjima, pripremama i transferima. S naslovnica novina vrište uhićenja vodećih Dinamovih ljudi, nestali milijuni, “pripreme”, “UEFA koeficijent”, “pojačanja”, zamijenili su “aneks”, “antidatiranje”, “offshore agencije”. Umjesto sportskih kroničara u medijima su odvjetnici.
Sredinom mjeseca Dinamo igra kvalifikacijsku utakmicu sa Folom Esch. Na toj utakmici događa se jedna od najodvratnijih scena koju moj mozak pamti, a da je vezana uz Dinamo. Scena koja je i nadmašila onu odvratnu scenu skakanja Zdravka Mamića i čini mi se Miroslava Rožića u zagrljaj sekundu nakon onog prokletog gola Vide Ludogorecu. Tek izašao iz zatvora na stadion u ložu dolazi ZM, i doživljava - standing ovation dobrog dijela zapadne tribine stadiona.
“Jel moguće da se ovo dogodilo nakon 5 godina objašnjavanja, krvarenja i borbe” pomislim si.
“Zar će stvarno jednog dana biti kao u pjesmi Baruna ‘pričao mi jednom stari o Zagrebu(Dinamu) kojeg nema’”. Gotovo je, Dinamo je postao zabava za šačicu ljudi bez savjesti, jebivjetre, petokolonaše i plaćenike.
Teška vremena izrode kvalitetne ljude i tako je Dinamo dobio svoj štit - Bad Blue Boyse. Sve što danas ima, Dinamo duguje njima.
Gradskim mangupima koji na svoja uvjerenja nisu stavili cijenu i koji skoro 15 godina gurali glavom kroz zid prateći svoje ideale prkoseći zabranama, prijavama, kaznama i životnim problemima podmećući leđa za borbu, tribinu i klub.
Grupa koja se odrekla svjetala Lige Prvaka i zabava za kobasičare i izabrala progon, zabrane i život jednom nogom u ćorki kako bi ostala slobodna i mogla sanjati o normalnom i poštenom klubu jer nije htjela biti dio farse. Davnih fakultetskih dana jedan kolega mi je raspravljajući o aktualnostima vezanim za Dinamo
poslao pjesmu Beogradskog sindikata koja u jednom svojem stihu kaže “i to je moja želja da sva nova pokoljenja plove pravim putem, lakša za tonu poniženja”. U 2024.godini, zahvaljujući beskompromisnosti Bad Blue Boysa - i mogu.
Gledajući onu masu ljudi u dimu baklji koja slavi na trgu kroz glavu mi je prošla scena iz ljeta 2015.godine.
Po zadnji put. Nikad više.
Dinamo je konačno naš. Više nije niti će ikad biti Hanželov, Tuđmanov, Canjugin, Mamićev ili Perasičin. Nikada više neće biti klub jebivjetara, lešinara i klošara koji parazitiraju nad njim nesvjesni njegove veličine i stvari u kojima se krije njegova ljepota.
Dinamo će opet biti ono nešto posebno.
Gospodsko, purgersko, hrvatsko. Krcatih tribina i osjećaja ponosa bez obzira gubi ili pobjeđuje.
Dinama će kak nikad prije biti na školskim igralištima, u kvartovskim birtijama, na zidovima i fasadama ovoga grada. Dinamo će opet loptama razbijati susjedove prozore jer je neko dijete zamislilo da ima udarac kao Petković, a zapravo puca kao Mišić.
Dinamo će opet majkama dizati tlak jer sin dolazi krvavih koljena doma “jer je uklizao kao Teofil”.
Dinamo će opet biti purgerski ponos i zagrebačka svetinja.
Napokon! — Klenx
Više nekak vjerujem da ih pripremaju za takve terene u Istri, Koprivnici, reko možda i u Splitu
— Nolifer
Bravo, kolega. Jedini ste od svih forumaša shvatili o čemu se radi. — Papastrumf
Znate šta je Kule? On je ona scena iz Forrest Gumpa, kad Tom Hanks, unatoč svim svojim manama, omalovažavanjima i podcijenama sluša sebe, svoje srce i neprestano trči prema naprijed, ne osvrćući se što dolazi od iza.
Kule nema svoje apologete i odvjetnike, on je redovito i " drvo " i " panj " , on je vječni krivac, pedro, i kad to nije i ne može biti. Njemu ne trebaju " lajkovi ", i ono što daje u Dinamu mu se ne mjeri brojem komentara na društvenoj mreži.
Kule je i onaj prvi plavi Diadora dres, kojeg si dobio od starog, jer živiš kilometrima daleko od Zagreba i čuvaš ga kao da je suho zlato. Zato jer se duboko u srcu nadaš da ćeš poput svog idola Mandžukića jednog dana istrčati ispod mitskog juga i začuti " i naprijed plavi " dok daješ sve od sebe s tim istim dresom na sebi.
Kule nije savršen, on nije Mandžo, nije arhetip napadača kojeg Dinamo treba zadnjih godina. Vrlo dobro on zna da tu nikada ne bi bio da se nismo našli u situaciji u kojoj jesmo. I baš zato, baš zato cijenim njegov Rudeš, njegov Osijek, cijenim svaki sprint, uklizavanje, slavlje nakon pobjede, jer duboko u srcu znam da bira Dinamovu klupu ispred prvih jedanaest u drugim klubovima. On je odjebao sve predrasude, sva "drva" i " panjeve" ,i usudio se sanjati da će obući dres svog Dinama, i dosanjao je.
U svijetu " senatora ", u svijetu onih " koji su nas zadužili " ja uvijek i beskompromisno biram Kuleta,jer nogomet je bio i ostao viteška igra, i puno više od bilo kakvog komentara i tapšanja. Pa kom krivo, kom pravo.. — Tongo Doumbia
Bokic ekipa, pokusavam obuzdati uzbudenje povodom sutrasnje utakmice pa da postavim jedno random pitanje... Ima li netko od Zonasa tko zna kako posvijetliti vec prirodno podosta svijetlu kosu? Naime, ne zelim ju ostetiti konkretnim farbanjem, vec samo posvjetliti za koju nijansu. — Petko
Pa i za Oršića se moglo misliti da je limitiran igrač. Došao iz Azije iz kluba kojeg nitko ne zna, a i tamo godinu prije nego što će u Dinamo skoro ništa nije zabio ... pa eto. :smile: Malo vjere treba imati u ljude kojima je to posao... sigurno znaju bolje od nas koji u 8 ujutro tipkamo na Zoni! :nerd:
— dzg2024dzg
Pa ja sam bio sretan kad ga je Čačke prodao. — Daliban
Nismo isti. Znate tko nije isti? Oni ljudi na sjeveru i zapadu koji su jučer nakon utakmice ostali na svojim mjestima, razočaranih lica, ali punih glasova zapjevali svom Dinamu. Ne igračima, ne treneru, ne Zeki ili Mariću nego Dinamu.
"Stojim uz tebe i kada ti ne ide i kada je teško s tobom sam ja, okreni se samo i poslušaj kako sjeverna strana ti pjeva u glas."
Znate tko je isti, pa ustvari i gori? Onaj tko čeka objavu na instagramu/facebooku na poluvremenu i kraju utakmice da udari komentar gdje izvrijeđa sve osim oružara (nekima je i on kriv), isti je onaj koji 90 minuta ima pred sobom dva ekrana, televizor u koji gleda i mobitel na kojem piše komentare na forumu. Isti je onaj koji 27.10., 7 mjeseci prije kraja prvenstva dodjeljuje titulu najvećem rivalu.
Stanje je alarmantno, nije vrijeme za proslave, nasmijana lica i čestitke. Isto tako nije vrijeme niti za pojedinačno omalovažavanje igrača i trenera na koje ste do prije neki dan, unaprijed se ispričavam na izrazu, drkali.
Kada smo dobili svoje ljude u upravi svi kolektivno smo bili preporođeni, svi smo disali kao jedno. Kada smo nakon turbolentne sezone osvojili i prvenstvo i kup svi smo disali kao jedno. Sada se svi gušimo, ali ne kao jedno, gušimo se i pri tome biraš dvije strane (figurativno dvije strane, ne mislim na strane kao za vrijeme Mamića naravno). Ja biram ovu stranu koja je ostala do kraja tekme i nakon tekme, koja je digla ruke i zagrmila Dinamo Zagreb i koja je otpjevala gore navedenu pjesmu. Biram stranu koja je svjesna da smo na -7, koja zna da je igra u domaćem prvenstvu katastrofalna i koja razumije da je problem dubok, ali kao netko tko sebe naziva navijačem ne dopuštam si nakon 11 kola rezati vene, kriviti sve i svakoga i odustajati od kluba, a pišanje na tipkovnici, ne dolazak na utakmice i odlazak 10 minuta ranije s tekme je, htjeli vi to ili ne, odustajanje od kluba.
Puno ljudi ovdje i po društvenim mrežama piše da vas apsolutno boli briga za Europu, samo neka je prvenstva. Pa daj onda to pokažite, neka vas boli briga kad pobjedimo Salzburg, nemojte tu orgijat i slaviti nego recite "sve je to lijepo, ali ja čekam Osijek". Naravno da nećete na gostujuću pobjedu u Ligi prvaka nakon tolikih godina ostati ravnodušni, pa niste ludi, ali onda nemojte srat da vas boli briga za nekaj kaj slavite i jedva čekate europsko gostovanje.
Nakon svake loše igre i nakon svakog poraza je ista priča na ovom forumu. 101 komentar tokom utakmice jer eto, niste u stanju naći jednu osobu na kvartu s kojom bi otišli u kafić pogledati tekmu, pa umjesto 20 komentara na forumu to reć frendu uživo, nego kvarite forum. Nakon tekme paljba pojedinačno po temama igrača, trenera, sportskog direktora i tako u nebesa. I iskreno mene kao eto nickname "Kepeca" apsolutno boli ona stvar jer u svakom trenutku mogu stisnuti signout i niti ću ja utjecati na forum ili nekome faliti, niti će meni nešto faliti, dapače bar neću nakon svake tekme dan nakon gubiti 2 sata čitajući sve teme. Kaj vam nije, bar onak malo, žao ljudi koji su ovo sve stvorili i pokrenuli, koji su tu 5,6 ili koliko točno godina? Kojima nije sam tak stisnuti signout i odreći se svega, jer bez njih to baš i ne bi funkcioniralo. Tko bi vam otvarao teme na kojima orgijate svaku tekmu, tko bi vas smirivao, kaj bi radili tokom tekme da nema Zone Dinamo? Izgrizli bi sve nokte na prstima ili istukli sve kaj hoda po kući? 100% forumaša je nekad prije tekme Dinama gledalo i bez ovog foruma, kaj ste postali ovisni o Zoni pa to više niste u stanju? Pogledajte tekmu na miru, popijte pivicu, zapalite cigaretu, odnosno kutiju s obzirom na trenutno stanje, poslije uđite na forum napišite svoje mišljenje koje je ne biste vjerovali isto kao i velike većine i to je to.
Uspjeli ste natjerati da moderator sam sebe banira, uspjeli ste potjerati dosta kvalitetnih forumaša, uspjeli ste od kvalitetnog foruma napraviti dječju igraonicu. Bravo navijači, bravo Dinamovci, budite ponosni.
Jebalo vas takvo navijanje za klub iz Zagreba. — Kepec
Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.