• Crni86
    16.4k
    koji nismim blokom?

Vukovar nas je jucer prvih 10 minuta deugog poluvremena limitirao da nismo uspijeli centar prec. Ono do gola je bila apsolutno ne vide sramota, kao da je barca sa druge strane.
  • antecacic
    215
    Upravo sam u miru pogledao cijelu jučerašnju utakmicu Rijeke i Osijeka.

Iskreno, ovo je bio baš pravi taktički mastermind Sancheza. On je prepoznao da Rijeka nema profil klasičnih, brzih i prodornih krila koji bi mogli održavati širinu i vertikalnost u 4-3-3 ili 4-2-3-1 sustavu. Umjesto forsiranja tranzicijskog nogometa kojeg su do sad gajili i koji im je očito otkrivao manjkavosti u strukturi (tu nema više čvrstih strana niti trke u sredini kao nekad) odlučio se za racionalniji i pragmatičniji pristup, odnosno taj prelazak na sustav s trojicom otraga (3-4-1-2 ) čime je kompenzirao manjak igrača koji su sposobni raditi razliku na bokovima. Ukratko, prepoznao je strukturni problem kadra i sustava, prilagodio ga “materijalu”, a ne obrnuto. Klasičan primjer pragmatike i činjenice da treneri moraju biti kontekstualni.

Sad ja vas pitam, mislite li da Kovačević ima uopće viziju i autoritet za promijeniti nešto što ne ide (tu dolazimo i do problema zvanog “mora 4-3/3”) ?Ima li snagu za prepoznati uopće nekakve manjkavosti, kojih u našoj igri ne nedostaje a nismo ni na pola sezone. Do sada mu je vrhunac ideje bio zamijeniti poziciju za poziciju, odnosno kad jednog ne ide, “uvaljuj” drugog. Ili rotiranje i totalno zanemarivanje protivnika u Vukovaru (najavio sam da očekujem to) i gubitak bilo kakve jače trke i intenziteta s kojom nas je protivnik pojeo.

Doduše, očekujem napade i “Kova je pojeo Sancheza” ili optužbe za “skrivanje u mišje rupe” ako nam Hoxha opet izmisli gol s driblingom između trojice i bombom u rašlje, ili se Belji odbije od dvojice stopera pa od koljeno i u gol.

Ono što želim reći je da Kovačević čovjek s (vjerojatno) posuđenim vremenom koji se opet mora osloniti na jednu nevjerojatnu konverziju kako bi dobio Rijeku koja se podigla. Da me ne bi krivo shvatili, nije ta Rijeka nikakav bauk, ali je čovjek na klupi očito dovoljno zreo da uvidi problem i promijeni tijek lošeg momentuma, a ne da umjesto Menala stavi nekakvog Rukavinu u identičan taktički nered i čudi se kako ne ide niti jednom niti drugom.
  • Ijayi Atiemwen
    4.4k
    Ne razumijem samo zašto mu dat Rijeku i Celtu i onda mu dat otkaz, onda nek odradi i Istru do reprezentativne. Ma da nakon što mi se ohladila glava ipak mislim da se neće dirati trenera
  • Chempers
    936
    I ja mislim da ga se neće dirati dok do kraja ne sjebe, onda će se morat. A vjerojatno on ni sam više ne vjeruje da može ovo izvuć i da će bit nekakav dugoročni trener, čak i da sve ovo loše ostavimo po strani njemu je ocito ekipa okrenula leđa.
  • rioda
    11k
    njemu je ocito ekipa okrenula leđa.Chempers

Mogu li jednom naše tete iz računovodstva okrenuti leđa igračima?
  • Nikola97
    6
    U posljednje vrijeme sve teže razumijem neke stvari u našem sustavu igre, posebno u formaciji 4-3-3. Nema igre 1 na 1, nema kombinacija 3 na 3, nema igre kroz sredinu. Kako vrijeme odmiče, naša igra izgleda sve lošije i bezidejnije.

Protiv Osijeka nismo uspjeli stvoriti ozbiljnu priliku – mislio sam, loš dan. Međutim, protiv Vukovara ista situacija. U te dvije utakmice priliku je dobilo čak 20 igrača, i ne mogu vjerovati da svi od njih mogu imati „loš dan“ istovremeno. To ukazuje da problem nije u pojedincima, nego negdje drugdje – u samom sustavu igre, pripremi utakmica ili možda u treninzima.

Kada na YouTubeu upišeš “4 pro patterns in the final third training”, vidiš kako se igra u tom sustavu – jednostavno, bez kompliciranja i bez potrebe za driblingom. Sve je jasno i lako primjenjivo.

Postavlja se pitanje – zašto naši igrači to ne mogu prenijeti na utakmicu? Je li problem u kvaliteti treninga, u načinu pripreme ili jednostavno u tome da naši igrači nisu profilirani za ovaj sustav igre?
  • Fatos Beqiraj
    272
    sta oces rec da treba pogledat yt video i moze se bit trener.

Pa ima sa druge strane 11 igraca nije da igras protiv štapova
  • Nikola97
    6

Ma naravno da nije poanta da pogledaš YouTube i postaneš trener. Poanta je u principima igre koji se tamo prikazuju — automatizmi, kretanja bez lopte, trokutanja… To su osnovne stvari u sustavu 4-3-3. Nije problem što s druge strane ima 11 igrača, nego što mi nemamo jasno rješenje kako ih probiti. Kad nemaš mehanizme igre, sve izgleda sporo i bezidejno, što se kod nas i vidi.
  • tp1997
    2.2k
    Ja ne razumijem zašto je toliko nenormalno i ludo reći da Boban vjerojatno utječe na postavu i da je izabrao trenera mekog karaktera koji se s njime neće sukobljavati?

U najmanju ruku postoji jednako indikacija koje upućuju da nagađamo u tom smjeru kao i u suprotnom.

Također to ne poništava sve dobro što je Boban napravio u prijelaznom roku i općenito u klubu.

Ne razumijem to automatsko ismijavanje svakoga tko je skeptičan prema tome da je Boban tu uzeo hands-off pristup.
  • Chempers
    936

Pa to ne bi bilo loše s obzirom koliko su oni puta okrenuli leđa navijačima s takvim igrama.
  • ElDorado
    6.5k
    Najiritantnije mi je kaj se treneri suparnika proglasavaju nekakvi mastermindi i genijalci pa u sljedecoj tekmi spuse od bilo koga. Mi od svakoga napravimo genijslca pa smo tak i od Kove prosle godine. Nasa igra je toliko lako citljiva vec dve sezone i nista se ne mjenja. Ovaj gura u krila, dupliras ih, markiras sesticu i mi smo hodajuci mrtvaci. Nema tu niceg uigranog, nikakvih trojki ili kombinatorike i sve je beskrajno sporo. Dovodimo igrace koji ‘traze dubinu’ je najveca floskula od svih besmislica. I od kud ideja da cemo mi igrati nekakav presing?! Ovaj to ocito ne zna sloziti. Izjave su mu na razini čvalje iz repstacije tipa ‘nismo bili pravi’ i ‘moramo/bit cemo bolji’. A kad kaze odlicno smo trenirali probije me.
  • Fatos Beqiraj
    272
    Ja ne znam te trokute i automazimne kod kojeg trenera smo imali zadnji 15 godina, bar koliko ja pratim mozda prije toga da.

Uvik se svodilo na isto drzi posjed 90 min i na individualnu kvalitetu dobij. A neke price o okomitom nogometu i svemu niko nikad nije uspio implementirati zbog toga sto se svi protivnici povlace i idu na kontre. I nema toga automatizma i okomitosti koja ce proc kad u 30m od njihovog gola imas 10 igraca i golmana. Koji samo cekaju krivi pas u tih 90 min da udare kontru.
  • Carrasco
    6.4k
    Jel treba dalje?

20251028-203948.jpg

Za usporedbu: prošle godine smo imali 2,86 velikih prilika po utakmici, a ove 2,18.
  • marcio amoroso
    46.5k
    Ja najiskrenije ne znam šta se desilo sa našom momčadi i gdje smo se točno pogubili. Ova statistika gore od kolege @Carrasco je toliko porazna da to nisu istine. Pa mi smo na početku sezone izgledali skroz ok i umjesto da budemo sve bolji mi smo sve lošiji i lošiji. Ja ne znam do koga je, ali ovo nije kriza rezultata nego kriza igre i potreban je totalan zaokret.

Da moram pogađati šta je razlog rekao bih da je trener izgubio svlačionicu nakon lokomotive. Ono je bio samoubilački potez. Poslije se sa rotacijama pokušao vaditi i nadam se da nije kasno, ali ovo jednostavno ne izgleda dobro.

Ja sam prvi za kontinuitet i toplo se nadam da ćemo ovo okrenuti, ali brojke, a posebno dojam nam nikako ne idu na ruku.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.