• Kepec
    6.5k
    Primili smo dva glupa i jeftina gola kakve ne smijemo primati, pogotovo ne protiv ekipe poput Gorice. Da nije bilo ta dva gola pričali bi o odličnoj utakmici s puno prilika i udaraca, no kaj bi bilo kad bi bilo.

Ovo je jedna od onih utakmica gdje odigraš solidno, nadigraš protivnika kaj se tiče faze napada, ali završi 2:2 jer je to nogomet. Inače smo u ovakvim utakmicama hvalili ekipu na dobroj igri jer bi bili na +5 i ne bi nas brinulo kaj smo izgubili 2 boda, ovako kad smo u minusu se odmah drugačije gleda i dojam je kao da smo odigrali katastrofalnu utakmicu kaj uopće nije istina.

Ne znam čemu nakon svakog razočarajućeg rezultata u hnl-u krene pojedinačno prozivanje igrača i kako taj i taj nije za Dinamo i slično. Ako su ovi isti igrači i trener u stanju pobjediti u dva tjedna Salzburg i Slovan u gostima, onda su u stanju proć poput brzog vlaka kroz ovu ligu, jer ne možete mi reći da su Gorica, Osijek ili Istra u rangu s ta dva kluba. Očigledno je da nije problem u kvaliteti igrača, nego u nečem drugom. Je li to pristup, sustav, sastav, način igre ili nešto peto ne znam, no treba se pod hitno promjeniti.

A za vas koji samo čekate kiks da krenete udarat po treneru, upravi, voditeljima društvenih mreža i ostalima nemam komentara. To kaj uspijete nadrobit čim se ne pobjedi nema veze s mozgom.
  • Zagi
    8.5k
    xG penala je 0.8
    To znači da je na velikom uzorku od stotina profesionalnih nogometaša šansa za postizanje gola 0.8 ili u postotcima 80%.
    Stavi klinca od 4 godine koji još ne može dobaciti do gol linije neka puca taj penal i aplikacija će mu računati 0.8 , makar mali neće zabiti niti jedan od sto.

Ili na profesionalnoj razini: Mendieta će zabiti više od 80% , Mierez manje.

Ljudski faktor je uračunat ali prosječan ljudski faktor, ne i individualni.
    Ima i individualni , koristi se većinom za napadače. Pa tako Messi cijelu karijeru ima puno više golova nego mu je to prognozirao xG. Što je vrlo logično, za hrpu njegovih golova ljudskim okom vidimo da ih samo on može zabiti.
  • blubach
    499
    xG je (trenutno) najbolji statistički podatak za pokazati koja ekipa je zaslužila više uzeti bodove.
    Čak bih se usudio reći da je puno bolji od gledanja utakmice gdje je većina ljudi izrazito subjektivna i ne zna procjeniti koliko je neka šansa dobra ili teška.
    To nije samo neki statistički podatak koji broji udarce ili dodavanja, tu je brdo podataka koje jako često računalo odlično procjeni i donese rezultat u brojci.

Ovaj gornji primjer da penal puca klinac od 4 godine, kolko god glup bio, ima smisla, ali to je jednostavno samo iznimka, a ne pravilo. Zato sustav nije savršen i neće biti dok se ne ukomponiraju svi individualni faktori, ali je užasno blizu prikaza realne slike.
    Otkada ga pratim, kad god gledam bilo koju utakmicu, moram reći da se 95% slažem s njim, a za ostatak sam ili presubjektivan ili se radi o statističkoj grešci.

Što se jučerašnje utakmice tiče, slažem se da nam je xG bio 3.17.
  • ZrnTSCHeZ
    329
    Prema xGu dinamo bi u LP imal 3 boda (samo RBS)...a mi smo žalosni kaj nismo na 9.

Koliko ljudi ovdje bi se suglasilo da je dinamo prema prikazanome zaslužil samo 3 boda?

Unatoč solidnoj dioptriji, ja bum ipak vjeroval svojim očima i skromnom "znanju" za sada.
  • DrawTube
    5.4k
    Jedva čekam za koju godinu emisije nakon finala LP ili svjetskog prvenstva gdje će u studiju sat vremena pričati o xG kao mjerilu svega :love:

Ili npr intervju Guardiole nakon poraza u finalu gdje kaže "Pa gledajte imali smo 1,5 xG a protivnik 1,6 tako da dečkima ništa ne zamjeram"
  • Droljo
    8.9k
    najbolji statistički podatak za pokazati koja ekipa je zaslužila više uzeti bodove.blubach

Ona koja je zabila više golova je 'više' zaslužila uzeti bodove. To je jedina statistika koja je bitna.
  • Infinity
    16.6k
    Ne pokazuje xG tko je bio bolji na terenu, nego tko je imao vise sanse za zabiti gol. Koliko puta smo culi 'A ekipa je dominirala, ali je B ekipa slozila jedinu pravu priliku'. Netko moze imati penal i to je 0.75 xG, neka na odbijenu zakucaju u precku i eto preko 1. Ostatak utakmice mozda nece preci centar, a protivnik ce samo plesti mrezu oko gola i nece ozbiljno zaprijetiti i imat ce xG manji od njihovog.

xG je dobra statistika, zanimljiva, ali ne pokazuje tko je bio bolji na terenu, nego tko je bio blize postizanju pogodaka. To sto je netko imao bolje sanse ne znaci da je dominirao terenom, cak ni sama pobjeda ne dokazuje da je netko bio bolji na terenu i zato nogomet i jeste toliko zanimljiv.
  • blubach
    499

Ovo si sve jako dobro opisao.
    Na kraju ovisi kako ko gleda:
    Jel pobjedu zaslužio klub koji 89 min plete mrežu i ne napravi nijednu ozbiljnu šansu il onaj koji se jednom našao u dobroj šansi, dobio penal i pobjedio 1:0? Po meni je pobjedu zaslužio klub sa penalom jer ovaj drugi nije napravio ništa.

Također, što se Slovana tiče, samo Sučićev gol je bio zicer. 2 odbijanca i remek djelo Kulena nisu.
    Što ne umanjuje našu pobjedu, al npr u prvom pol je Slovan bio bolja ekipa, u drugom su se raspali nakon tog 3. gola, a da je utakmica bila u egalu veći dio susreta, je, barem objektivno to pokušavam vidjet, a to potvrđuje i xG.
  • Tranzicijski Napad
    184
    Kako mi neda stavit sliku match reporta utakmice, evo je u obliku twiita.

• blue heart 72
    1.8k
    ajde nemoj tu stavljati neke nerelevantne analize. Pa zar nije Carevic objasnio cijeloj sportskoj javnosti, da je Gorica trebala pobijediti?
  • ShanKu
    995
    Jesu napredovali s šankom na istočnoj tribini ili je sve po starom?
  • rioda
    5.3k
    Napredovali, imali su čak i zaseban bezalkoholni šank na kojem se mogla uzeti samo Hidra.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.