• Mali Zeus
    16.3k
    Ček sad, hoćemo li imati hrpu indijaca i nepalaca ili botova ili indijaca i nepalaca koji su botovi ili ćemo masovno učlanjivati turiste?
  • NB86
    16.2k

Ne zaboravi pse i mačke
  • NKDZ86
    3.2k
    'oćemo botove, 'oćemo golove...
  • Mali Zeus
    16.3k
    kad i čim nabavim psa, prvo čipiranje onda članstvo u Dinamu.
  • NVKOD
    3.7k
    Trenutak kada Zona nije radila...

Screenshot-20250320-133905-Chrome.jpg

Osjećaj je bio ovakav...

spongebob-squarepants-spongebob.gif
  • Bosskovitz
    15.9k
    Inače dao sam si truda i pogledao sam Barcine, Benficine, Portove, BVBove i tako dalje sustave članstva. Nije baš to tek samo tako. Članstvo ne nosi pravo glasa automatski kako ne bi ni sada moglo zbog HR zakona. U tim klubovima većinom postoje razne razine članstva koje donose drugačije benefite.vlatkomarkovic

Ajde da završimo ovu raspravu na nekoj zajedničkoj noti: vjeruj mi, ja te sustave proučavam već više od 10 godina, a ima ljudi koji ih proučavaju i dulje i detaljnije od mene. Postoje razni modeli i ne postoji jedan najbolji, već svaki klub balansira i bira ono što on, odnosno njegovi članovi žele. Nitko tu nije u krivu, to su razlike u posve legitimnim mišljenjima i vjerojatno se nikada svi nećemo složiti oko nekog rješenja.

Ja recimo mislim da pravo glasa ne smije biti nešto što se može steći tako lako kao što se može steći danas; tražio bih dulji kontinuitet članstva. To, naravno, nije primjenjivo danas jer računati članstvo prije demokratizacije kluba nije ni fer ni korektno, ali volio bih da to bude u budućnosti. Nisam načelno ni protivnik onog modela u kojem glas člana vrijedi više shodno duljini njegovog članstva pa netko tko je član 5 godina ima glas, netko je 10 godina ima 2 glasa, netko tko je 20 godina ima 3 tri glasa i slično. Nisam načelno ni protivnik modela u kojem postoje članovi s pravom glasa i članovi bez prava glasa, vjerujem da i danas među članovima postoje tisuće njih koje ne zanimaju izbori i neće sudjelovati na njima, ali žele biti članovi kluba i imati članske benefite. Nadalje, postoje mnogi modeli kontrole članstva, odnosno tko se učlanjuje - smije li član Dinama biti član još nekog drugog profesionalnog nogometnog kluba? Mora li se pridržavati nekog članskog kodeksa časti/morala? Ako se zakonskom izmjenom dogodi da stranci mogu postati članovi s pravom glasa, treba li uvesti mogućnost nekog dodatnog odobrenja članstva za njih? Treba li i samo članstvo biti skuplje jer, realno, 20€ je puno manje od članstva u velikim portugalskim klubovima čije članstvo je mnogo veće od našeg, a prosječna neto plaća niža od hrvatske?

To su sve pitanja i dileme za budućnost. Ono što se sada, ovim rješenjem "plavih prijatelja", radi je otvaranje kluba prema onima koji ne mogu postati članovi jer nemaju OIB. Oni kao takvi, u potpunosti u skladu s pozitivnopravnim propisima RH, neće formalno biti članovi GNK Dinamo i neće imati pravo glasa, ali će moći koristiti druge članske benefite koji postoje i koji će tek nastati. Do toga se došlo jer se na terenu primijetilo da postoji potreba za time. "Plavi prijatelji" neće moći biti nikakvi kućni ljubimci, predmeti i slično, bit će pravi, živi ljudi koji vole Dinamo, ali iz mnoštva više ili manje opravdanih razloga nemaju OIB izdan od Republike Hrvatske nego imaju njegov ekvivalent izdan od neke druge zemlje. Ljudi u klupskom odjelu članstva rade brutalan posao, anketa ovdje na Zoni je pokazala da su navijači Dinama tim segmentom kluba daleko najzadovoljniji pa ajmo im onda dati povjerenje da provode svoje ideje i dalje.
  • barbax
    272
    A da se jednostavno taj loš zakon korigira i doda tih par riječi da se mogu učlaniti ljudi iz inozemstva sa svojim verzijama OIB-a u svojim zemljama? Pa skoro svi imaju nekakav porezni broj. Koje su to gluposti da baš mora biti hrvatski porezni broj?

Jer osobno sumnjam da će neka šira masa htjeti ulaziti u neki angažman da budu nekakav 'plavi prijatelj' umjesto 'člana Dinama' bez obzira na pogodnosti koje bi to eventualno nudilo.
  • Brusa
    2.5k
    tko da korigira? Dinamo ili Sabor? Što bi mijenjao statut ili zakon o udrugama. Dinamo ne može navesti to što ti pišeš u Statutu jer bi onda Statut bio suprotan Zakonu o udrugama. Što se ne smije.
  • vlatkomarkovic
    521

Pa jako mi je drago ovo čuti i u potpunosti se slažem s ovime napisanim za pravo glasa. Dapače ja sam iz prijašnjih rasprava stekao dojam da si ti za to da se svima da pravo glasa, što je bila greška u komunikaciji očito s moje strane.

Što se tiče plavih prijatelja, ja sam rekao da bi mi se puno više svidio model točkastih centara gdje se zna da ima puno navijača Dinama da dobijemo bolji reach. Ja se itekako slažem da se treba te ljude uključiti, no nije nigdje napisano na koji će se način provjeravati plavi prijatelji. Možda još nije dorađeno, ali se misli o tome, ali bi se onda to trebalo iskomunicirati.

Jer ove opasnosti o kojima ja pričam su stvarne koliko god se ljudi sprdali. Kažem imamo primjere kako su Tovari se učlanjivali u Osijek i Lokomotivu. Imamo ozbiljne slučajeve bot farmi diljem svijeta. Također ono što je najbitnije je da postoji čovjek koji je godinama imao "plaćenike" i onda se sprda s idejom da bi on, koji nema sada pametnijeg posla nego čekati novi intervju ili pressicu, mogao za puno manje novaca veliki broj novih plaćenika koji bi terorizirali i uništili svrhu i ideju "plavih prijatelja". Što je meni apsurdno da ne samo da nitko nije uzeo u obzir nego da se još sprda s time. Sada je ne mogu educirati ljude što su bot farme, na koji način funkcioniraju i do kojeg su nivoa došli. No to je nešto što treba uzeti u obzir i mora postojati neka vrsta vetinga za njih. Kažem ljudi se tu sprdaju, ali sutra može doći 1000 Anti Antića s IP adresama u Sydneyu, Torontu, Munchenu... čak i pravim adresama, a da iza njih stoji Rajesh iz New Delhia (ovo ne mislim rasistički nego se to stvarno događa).

Sada, ako će postojati kvalitetni sustav da se takve stvari spriječe ja podržavam ideju i slažem se da odijel za članstvo radi fenomenalan posao, ali moramo biti jako oprezni kod ovakvih situacija. Nemam ništa protiv širenja, samo oprez uvijek mora postojati.
  • Jos-Optimus
    4.8k
    Isuse Bože, još ste na OIB-ima
  • vlatkomarkovic
    521
    A dobro, o čemu bi pričali... Ak netko ima info o SDu neka ga baci pa ćemo o tome...
  • barbax
    272

Pa Sabor. Ako je zakon glup, onda je možda logičnije poslati prijedlog izmjene ili korekcije glupog zakona nego da se izmišljaju neka 'plava prijateljstva' i koješta.
  • Sajla
    7.7k
    Što je meni apsurdno da ne samo da nitko nije uzeo u obzir nego da se još sprda s time.vlatkomarkovic

Da ja radim na ovome bio bih uvrijeđen. Zašto tako potcjenjuješ ljude u klubu? Pa prije malo više od godinu dana njihovi protivnici su nudili plaćanje učlanjenja ljudima i tražili osobne podatke za to, sad odjednom misliš se toga ti isti ljudi ne sjećaju? Da, ne komunicira se svaki detalj odmah, rasprava je tek počela, ali daj im malo povjerenja da nisu totalni lajbeki.
  • Papastrumf
    15k

Imamo, al ne smijemo. Izgorit ce forum :sad:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.