• Nolifer
    9.2k

Stari, dobro je kolega @nemapredaje pretpostavio, tu se hvali s time, a u drugoj temi o Thompsonu, kak ovo, kak ono, vodi bitke di ih nema.
  • Brusa
    2.1k
    čisto da se zna ako ste propustili, čini mi se da je prije ovih knjiga @Majki2111 čitao mein kampf...
  • nemapredaje
    4.1k

Je, ali su ove ostavile puno dublji trag na njega.

Da se ne razumijemo krivo, nemam ništa protiv toga. Neka čita. Problem je samo kad netko gura neku agendu, a pokušava ju sakriti pod nečim drugim.

Uostalom Majki je otvoreno rekao da je odgojen u obitelji koja je bila lijevo nastrojena i ok. Nek onda kaže ne volim Thompsona jer je on desničar i to je to.
  • Dino
    3.1k

Kaj velis koja ti je najbolja, te dve ili mein kampf?
  • Nolifer
    9.2k

Mozda je mislil, da se radi o minecraftu

:joke: :lol:
  • Majki2111
    3.7k
    Hitlerova knjiga je ogromna. 670 stranica, a nisam baš vješt čitač pa me jeza već lovi na tu pomisao. Odmah na prvu Manifest je elokventiji. Puno lakše razlAže misli ideje u odnosu na Moju borbu.

Kod Hitlera stao sam na 50 stranici negdje. Nisam ju otvorio pol godine.

Fora kod manifesta je da priča najviše i 95% o ekonomiji. Tržištu rada. Čak dapače naciju kao takvu priznaje i spoznaje. Ali smatra da će nestati jer je ona nastala radi klasnih borbi. Apsolutno se ne slažem s ovim.

Ukratko kaj on kaže:

Buraz, vrag je odnio šalu. Sve više se rad mehanizira i vlasnici frima se bogate, a radnici na pokretnoj traci krpaju kraj s krajem. Ekipa ne pokretnoj traci je nezadovoljna.

"Rad proletera izgubio je rasprostiranjem strojeva i podjelom rada svaki samostalni značaj, a time i svaku draž za radnika. On postaje tek dodatak stroju i od njega se traži samo najjednostavniji, najjednoličniji pokret ruke kakav se najlakše dade naučiti. Otud se troškovi koje radnik uzrokuje ograničavaju gotovo samo na ona životna sredstva koja su mu potrebna za izdržavanje i razmnožavanje svoje vrste. Ali cijena neke robe pa dakle i rada jednaka je troškovima njihove proizvodnje. Stoga koliko raste odbojnost rada, toliko pada najamnina. Što više raste upotreba strojeva i razvija se podjela rada, raste i količina rada, bilo uvećanjem broja radnih sati, bilo uvećanjem rada koji se zahtijeva u određenom vremenu, poboljšanjem hoda strojeva itd."

Konkretno kaže. Buraz, vrijedan si ko životinja, dobit ćeš sitniš kao plaću. Sve ostalo ide vlasniku firme.

"Što manje ručni rad zahtijeva spretnosti i snage, tj. što se više razvija moderna industrija, to više rad žena i djece potiskuje rad muškaraca. Spolne i dobne razlike nemaju za radničku klasu više nikakvu društvenu važnost. Postoje samo još sredstva rada koja, pak, prema dobi i spolu, iziskuju različite troškove.."

Tu je iznimno konzervativan. Žalostan je jer se tradicionalne vrijednosti gube.

I kaže, uglavnom: To, stari moj, nije održivo. Ekipa se treba pobunit. Mora se izborit za sebe jer će razlika u bogatstvu bit samo veća i veća. Kako spriječit to gomilanje bogatstva koje šteti radniku? Realno ukidanje privatnog vlasništva u potpunosti. Ako nemaš nešto svoje, ne možeš ni graditi bogatstvo nauštrb drugih.

E sad ko je dovoljno jakog karaktera i ko ima povjerenja dovoljno u druge da se odrekne svojih stvari za opće dobro pitanje je sad.

Ali ideja ima smisla. Dapače radio sam godinu dana u takvom okruženju. Znam kaj je pokretna traka i kakve su plaće tamo.

Tu dolazim do onog kaj je tolko loše za bit komunjara? Evo pročitao sam knjigu i ideološki nije mi jasno čemu negativna stigma oko toga kada se bazira gotovo isključivo na tržištu rada i nadi za bolje sutra većini građana/radnika. Knjiga je filozofsko-ekonomsko-povijesna i priznaje naciju. Nisi ništa manje Hrvat ako si komunjara.

Jesam li za to da radnicima bude bolje? Apsolutno.
    Slažem li se s time da postoje trendovi klasnih borbi kroz svjetsku povijest? Apsolutno.
    Hoće li nacije nestati kada dođe ideal komunisitičke države (po njemu)? Pa i ne baš.

Generalno otvoren sam za sve informacije. Zato sam dao priliku knjigama, jel.
  • NKDZ86
    2.7k
    radnička fronta likes this
  • miro
    5.3k
    Buraz, vrag je odnio šalu. Sve više se rad mehanizira i vlasnici frima se bogate, a radnici na pokretnoj traci krpaju kraj s krajem. Ekipa ne pokretnoj traci je nezadovoljna.Majki2111

svaka sličnost s današnjicom je slučajna
  • Paggini
    35k
    Uspoređivati rad u rudnicima od 16 sati sa radom od kuće od 8 sati di pišeš postove za Facebook i malo drkaš po Canvi je smiješno
  • Dino
    3.1k

Po mom misljenju je da je kod komunizma najveci problem to kaj je, kao i svaka nova ideologija i drustveno-ekonomski poredak, bio forsiran i nasilno se provodio.

Lijepo zvuci da mi svi sve dijelimo i da pomazemo jedni drugima, da ne gomilamo vise nego kaj nam treba, niti da smo sirotinja, ali u realnosti…komunizam je samo bio mehanizam ljudi koji su bili dovoljno socijalno inteligentni i sposobni izmanipulirati velke mase ljudi s ciljem da njima samima bude dobro. Pretvoren je u najveci pomor covjecanstva jos od kuge. Kad gledas iz danasnje perspektive, jako je lako zakljucit zasto je podrzavati takav sustav nesto lose. Da ne ispadne da blatim samo komunizam ni nacionalsocijalizam nije drugaciji.

To je samo odgovor na ovo kaj si pito…hvala ti za analizu.
  • Majki2111
    3.7k
    E sad. Rusija za vrijeme imperijalizma je bila zaostala. A za vrijeme komunizma je doživjela rast i bila al pari Americi u hladnom ratu.

Ovisi o praksi kako se socijalizam provodi u raznim državama.
  • Dino
    3.1k

Istina, nije svugdje provoden jednako, ali je u svakoj drzavi provoden totalitarno. Na kraju se sveo na to da imas jednog “kralja”, nazovimo ga Josif Visarionovic, koji vlada i protiv kojeg se ne smije zucnut sve dok ne umre pa ga nakon tog naslijedi drugi i do propasti komunizma.

Bili su fakat jako napredni za 20. st., ali moralno je pitanje vrijedi li 50 milijuna zrtava (po procjeni) koje su morale umrijet da bi se taj takav sustav mogao provesti i je li iskljucivo do komunizma ili totalitarnog nacina vladavine koji je osiguravao sva potrebna sredstva za odredene ciljeve kojima bi se okolo mogli hvaliti i dokazivati kak komunizam “lijepo” funkcionira.

Bumo nastavili na nekoj pivici da nas ne steraju decki zbog politickih tema :lol:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.