• NitkoBitan
    39.8k
    Kod novog izbora veci naglasak stavit na investitore (Grad i drzava) i korisnika (Dinamo) nego na potencijalne egomanijake. Njima dat savjetodavnu ulogu.

Nije nogometni stadion nuklearni reaktor da ti je potrebna akademska titula kojoj ni ne znas kratice.
  • AS86
    189

Bio bi skandal, aha, jer eto drugi to nikad ne rade.
    Mi sebe toliko malo cijenimo da uvijek pokušavamo biti neki revolucionari da bi dokazali svoju vrijednost.

Za primjer, Japanci su poništili natječaj za izgradnju nacionalnog stadiona za OI 2020. Izgradnja je na kraju koštala preko 1.3 milijarde €, a trebala je biti i skuplja. Upravo zbog cijene te zbog neslaganja javnosti natječaj je poništen.

https://vizkultura.hr/olimpijsko-arhitektonska-saga-u-tokiyu/
  • prefontaine
    11.3k
    Evo jedno moje vjerojatno nepopularno... Ali, moram priznati da sam nakon pregledanih 88 projekata na kraju ostao poprilično razočaran.
    OK, možda je problem u meni. Naime, trenutno radim najobičniju konobu uz kuću, jedan prostor i mali WC. Dakle, nije Louvre, nije aerodrom, nije Santiago Bernabéu. I opet sam kroz cijeli proces pogledao valjda više idejnih rješenja i ponuda nego što sam ikad mislio da ću gledati za jedan objekt od 50ak kvadrata.

I zato sam nekako očekivao da će me među 88 prijedloga stadiona barem jedan oboriti s nogu. Ali nije. Nijedan. Nula. Ništa.
    Ima dobrih. Ima čak i poprilično dobrih. Ima zanimljivih detalja, lijepih rješenja, modernih fasada, ovo-ono...ali nigdje onog trenutka: "Jebote, pa to je to! Gradite ovo i ne dirajte više ništa." Nego stalno nekako: može proći.
    A jebemu mater, pričamo o novom Maksimiru, ne o nadstrešnici za parking. Ili pomoćnom objektu pored kuće.

Opet kažem, možda je do mene, možda sam i ja u glavi imao neku svoju verziju stadiona koji je kompaktan, zatvoren, tribine blizu terena, krov preko svega, kotao, atmosfera... ono, da ga vidiš i odmah znaš gdje si. A ovdje nakon 88 radova dođeš u situaciju da se zapitaš: "Dobro, koji je od ovih Dinamov stadion?"
    Sve lijepo, sve uredno, sve suvremeno... ali gdje je ono nešto zbog čega bi ga za 20 godina gledao i rekao: jebote, kako su ovo dobro napravili.
    Ili sam ja, zajedno s dobrim dijelom foruma, jednostavno očekivao totalno generičan, zatvoren stadion koji će izgledati kao da pripada nogometu, a ne katalogu arhitektonskog fakulteta?

Ne znam. Imam tog nekog (pred)znanja iz arhitekture, u jednoj fazi života je čak to bio i moj odabir za fakultet, ali... Nakon 88 prijedloga, moj najveći problem je što još uvijek čekam da mi se dogodi ono "E, OVAJ!"

A za sada sam uglavnom na: "Aha... ovaj isto nije loš." Doduše, uspoređujući s pobjedničkim, nijedan nije (toliko) loš.
    Jedva čekam Kranjčevićevu.
  • Benedikt
    357
    Upravo sam odgledao izjavu koju je dao Vasa Perović, "slovenski" član međunarodnog žirija za N1 televiziju. Moje mišljenje nakon odgledanog - gore nego prije. Jug cijeli je jedna tribina, dakle ako na utakmicu dođe 100ak gostujućih navijača npr. Leverkusena, Dinamo automatski ne može otvoriti ostatak tribine na prodaju domaćim navijačima osim ako se ne nađe način da su skupine skroz odvojene fizičkim barijerama. Također je spomenuo da su Dinamovi navijači sa Sjevera ciljano odvojeni od navijača s npr. Istoka. Ne razumijem uopće zašto su brEkavci i dalmatinci bez Dinamove članske uopće puštani u žiri.
  • Thor
    4.3k
    Jebes tog pokvarenog slovenca!
    Imamo mi svoje bolje slovence!
  • SAS1987
    20.9k
    Nikad nebi odabrao rješenje u stilu Portovog stadiona gdje je navijacka tribina manja od ostalih - Sjever treba biti vizualno najimpresivniji dio stadiona a ne da je pola manji od ostalih.

Maksimir je kakav je ali kad sa juga vidiš taj golemi sjever osjetiš dozu respekta :cool:
    — SAS1987

Dodao bi još nešto što je isto jako važno i brzo se riješi (Sirrah je to mrvicu bolje riješio na natjecaju). Kapaciteta donjih i gornjih etaža: Donje etaže (ignoriramo sjever) bi prema natjecaju trebale imati kapacitet 2/3 a gornje 1/3. Jer jako je važno za atmosferu da su donje etaže što vece jer je tamo puno standardnih / godišnjaka pa se brzo stvori atmosfera i navijanje. Možda nije dobra usporedba al recimo gornji rubovi istoka su baš zbog toga bili puno glasniji nego zapad gore koji je katastrofa.

image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fbtqzmn11%2Fproduction%2F79c87781fdcf0894043a445d45fd230f791bf2e9-2400x1512.jpg%3Frect%3D0%2C66%2C2400%2C1380%26w%3D3000%26h%3D1725&w=1920&q=75

stadion-maksimir-rje%C5%A1enje-3lhd-v0-x0w99miklirh1.jpg?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=8e6baf822705dfaed78ade26ba7a240186194230
  • SAS1987
    20.9k
    Jebes tog pokvarenog slovenca!
    Imamo mi svoje bolje slovence!
    — Thor

Izbrisati ćemo i njega :lol:
  • jedan u nizu
    20.1k
    ug cijeli je jedna tribina, dakle ako na utakmicu dođe 100ak gostujućih navijača npr. Leverkusena, Dinamo automatski ne može otvoriti ostatak tribine na prodaju domaćim navijačima osim ako se ne nađe način da su skupine skroz odvojene fizičkim barijerama. — Benedikt

Kakve si ti ovdje gluposti namljeo majko mila .....
  • fakin
    6.8k
    Mene zanima gdje su ova dva talijani planirali napraviti ove ekrane između tribina? to je normalno na valjda 99% većih stadiona napravljenih zadnjih 20 godina.

img-2406-v2.png
  • CISCO
    1.5k
    Nakon svih tih dugogodišnjih jebanja kroz bivšu jugoslaviju, pa onda Hrvatsku: franjo, canjuga, cigan, antolić, mumija....sada nas jebe Društvo arhitekata Zagreb zajedno sa uglednim arhitektom.

Pa jbte. jel nas mogu više svi ostaviti na miru?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet