• NitkoBitan
    39.8k
    Kod novog izbora veci naglasak stavit na investitore (Grad i drzava) i korisnika (Dinamo) nego na potencijalne egomanijake. Njima dat savjetodavnu ulogu.

Nije nogometni stadion nuklearni reaktor da ti je potrebna akademska titula kojoj ni ne znas kratice.
  • AS86
    189

Bio bi skandal, aha, jer eto drugi to nikad ne rade.
    Mi sebe toliko malo cijenimo da uvijek pokušavamo biti neki revolucionari da bi dokazali svoju vrijednost.

Za primjer, Japanci su poništili natječaj za izgradnju nacionalnog stadiona za OI 2020. Izgradnja je na kraju koštala preko 1.3 milijarde €, a trebala je biti i skuplja. Upravo zbog cijene te zbog neslaganja javnosti natječaj je poništen.

https://vizkultura.hr/olimpijsko-arhitektonska-saga-u-tokiyu/
  • prefontaine
    11.3k
    Evo jedno moje vjerojatno nepopularno... Ali, moram priznati da sam nakon pregledanih 88 projekata na kraju ostao poprilično razočaran.

OK, možda je problem u meni. Naime, trenutno radim najobičniju konobu uz kuću, jedan prostor i mali WC. Dakle, nije Louvre, nije aerodrom, nije Santiago Bernabéu. I opet sam kroz cijeli proces pogledao valjda više idejnih rješenja i ponuda nego što sam ikad mislio da ću gledati za jedan objekt od 50ak kvadrata.

I zato sam nekako očekivao da će me među 88 prijedloga stadiona barem jedan oboriti s nogu. Ali nije. Nijedan. Nula. Ništa.

Ima dobrih. Ima čak i poprilično dobrih. Ima zanimljivih detalja, lijepih rješenja, modernih fasada, ovo-ono...ali nigdje onog trenutka: "Jebote, pa to je to! Gradite ovo i ne dirajte više ništa." Nego stalno nekako: može proći.

A jebemu mater, pričamo o novom Maksimiru, ne o nadstrešnici za parking. Ili pomoćnom objektu pored kuće.

Opet kažem, možda je do mene, možda sam i ja u glavi imao neku svoju verziju stadiona koji je kompaktan, zatvoren, tribine blizu terena, krov preko svega, kotao, atmosfera... ono, da ga vidiš i odmah znaš gdje si. A ovdje nakon 88 radova dođeš u situaciju da se zapitaš: "Dobro, koji je od ovih Dinamov stadion?"

Sve lijepo, sve uredno, sve suvremeno... ali gdje je ono nešto zbog čega bi ga za 20 godina gledao i rekao: jebote, kako su ovo dobro napravili.

Ili sam ja, zajedno s dobrim dijelom foruma, jednostavno očekivao totalno generičan, zatvoren stadion koji će izgledati kao da pripada nogometu, a ne katalogu arhitektonskog fakulteta?

Ne znam. Imam tog nekog (pred)znanja iz arhitekture, u jednoj fazi života je čak to bio i moj odabir za fakultet, ali... Nakon 88 prijedloga, moj najveći problem je što još uvijek čekam da mi se dogodi ono "E, OVAJ!"

A za sada sam uglavnom na: "Aha... ovaj isto nije loš." Doduše, uspoređujući s pobjedničkim, nijedan nije (toliko) loš.

Jedva čekam Kranjčevićevu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube