• Mali dioničar
    20.9k
    I da, provjetravanje, jer ne želiš da ti dim od bakljade ostane na terenu 15 minuta pa da se čeka nastavak utakmice jer se niš ne vidi. — dragošlapa

Aha, u biti su huligani krivi za 4 različite tribine.
  • Mali dioničar
    20.9k
    Hoćeš reći da smo krivo birali? — The Undertaker

Birali smo?
  • crophantom
    8.6k
    Jesu strme tribine? Jesu. — dragošlapa

Kako znas? Odnosno koji je tocno nagib? Tribine, pogotovo donji prsten se iz presjeka u projektu ne čine naročito strme, dapace
  • NitkoBitan
    39.8k
    Hahaha, da tribine strme...

Pa nije reprezentativno napravljen ni kapacitet ni krov! Nitko zapravo ne zna kako ce to tocno izgledat nakon dorada.

Btw. nadam se da na kraju nece bit nista od tih Talijancica.
  • Jaro
    12.9k
    evo, ove 3 recenice su vise nego u ova 3 dana od Bobana, od arhitekata, od gradonacelnika ili bilo kog drugog...
    Ako ostane ovako razdvojeno, samo se nadam da nece neke zgrade, urede, tornjeve ugradjivat izmedju tribina da ne bude slicno ovome izmedju zapada i sjevera sto je sada...

Ono sto je u ovoj javnoj nabavi zapravo cinjenica - ova faza ne sluzi gotovo nicemu - osim da eto nekoliko ureda dobije par desetaka do stotina tisuca eura, a neki da si naorave reklamu - do stvarnog projekta ce se hrpa toga izmjenit (kao i u kranjci) - em na prikazanom nema 35000 mjesta, em onaj krov moze samo na papiru stajati onako bez kojekakvih sajli, stupova ili utega (kak se vec to zove) - nije predvidjena lokacija za semafor(e) i jos hrpa stvari koje ce inzenjeri i stvarnost diktirati...
  • Pacho
    21.4k
    Vjerujem da je vecina reagirala zestokim negodovanjem, jer znaju da je instantni i jebacki pritisak jedini nacin da se ovo zaustavi. Kakvog smisla ima cekati i vidjeti na koji ce se nacin dotjerati ako je sama srz projekta susta suprotnost onoga sto se obecavalo.
  • jedan u nizu
    20.1k
    Ne znam odkud te bedastoce da su sjedala u coskovima najgora??

Pa sjedala u cosku su 10x bolja od sjedala iz gola.
    Odite na sjever pa stanite u kop, i onda stanite u cosak prema istoku/zapadu i preglednost igre i dubine je puno bolja.

Ali ne, bolje da imamo sjedala koja su recimo na istoku, ali su izvan terena i realno gledaju u bocnu stranu juga/sjevera. To je daleko bolje.

Ili slikovito:
    Hocete mi reci da su sjedala oznaceno crveno bolja od sjedala koja bi bila u plavo oznacemom dijelu?? (koja bi ionako zracne linije bila jos par metara blize terenu.

AZKwGIa.png
  • Frizura Robija M
    1.1k
    Misliš li da je ovaj projekt nešto što nakon dorada može biti funkcionalan stadion za idućih 50 godina? — Mathiasovi Chageri

Nisam iz struke pa neću kategorički tvrditi, ali vjerujem odnosno očekujem da može i mora biti. Teško mi je vjerovati da je ovo bilo isključivo natjecanje za miss ljepote radi koje bi se gledatelja potpuno zanemarilo.

Muči li te isto ono što generalnu većinu muči na ovom forumu (rupe na krajevima tribina, previše betona, statična upitnost krova i potencijalan izgled nakon dorada) — Mathiasovi Chageri

Rupe i njihov utjecaj su logično i legitimno pitanje koje si je svatko postavio i doista to vidim kao najveći problem jer svima nam je prva asocijacija izloženost vjetru. Tu očekujem odgovore i rješenje kako bi se utjecaj vjetra eliminirao ili bar maksimalno minimizirao.

Kiša me ne brine jer za to postoji jasna praksa i izračuni kako je spriječiti (ne ubrajam slučaj nekog ekstremnog nevremena).

Za akustiku isto ne mislim da će biti loša te da će se od krova više pojačavati nego što će se gubiti zbog rupa.

Beton? Iskreno ne vidim ništa više ili manje betona nego na drugim rješenjima. Vidim betonske tribine i gomilu sive boje koja je dobrim dijelom paneli/obloge od aluminija ili tako nešto. Već sam ranije danas pisao kako je nemali broj ljudi uvjeren u betonski krov. Ne znam, jeste li pogledali slike malo detaljnije uopće? Prije bih rekao da je konstrukcija kao na Kranjči i obloženo aluminijem. Ok, kažem nisam stručan, možda griješim, ali dafuq ljudi betonski krov?

Ne želim samo srati da bi srao, zaista sam otvoren za diskusiju, a generalno me zanima drugo mišljenje. Moja problematika s ovim stadionom nakon par dana nije toliko sam izgled koliko masa popratnih stvari koje mi se ne sviđaju puno više nego sam dizajn stadiona. — Mathiasovi Chageri

Cijenim kulturnu i zdravu diskusiju. Znaš što mislim da je najveći problem u ovoj priči? Prezentacija i komunikacija od strane odgovornih je odrađena katastrofalno. Prvo su traljavo preko projektora pred ljude bačene slike odabranog koncepta u dosta lošoj rezoluciji bez da se prosječnom Jozi objasnilo da je to što vide koncept, idejno riješenje kojem će se u idućim fazama pomno pristupati kako bi se ideja dodatno pravilno razvila i ispoštovala sva ili većina očekivanja u vezi komfora gledatelja i funkcionalnosti objekta. Iako slika govori tisuću riječi ipak previše je prepušteno mašti i interpretaciji javnosti zbog čega je val nezadovoljstva očekivan. Druga stvar di su zasrali i još više okrenuli ljude protiv sebe je pokušaj branjenja odluke pretencioznim verbalnim izdrkavanjem. Tako se ne komunicira s javnošću, ne postavljaš se bahato nad narodom i prodaješ preseravanja stilskim figurama. Treba se znat pristojno spustit na tuđi nivo, objasniti narodu da stojiš iza svoje stručne procjene, ali slušaš i njih te ih imaš na umu (uz moguće kompromise) unutar odabranog rješenja. Tako da odnosi s javnošću i prevencija/kontrola štete im je baš užasna.

Jednostavno većina ne poznaje proces od idejnog rješenja do gradnje konačnog projekta. Ovo su renderi koncepta i tek sad slijedi izrada detaljnih skica, precizno ubacivanje popratnih sadržaja, prostorija, rješavanje statičke i ostale građevinske problematike, materijali i detalji kod uređenja, osiguravanje da svakom gledatelju na stadionu bude ugodno boraviti na istom, da sve ostane u okviru budžeta... Reakcije su bile očekivane, ali za ovoliku količinu javnog hejta su si dobrim dijelom i sami krivi. No da se isto tako debelo prešla granica dobrog ukusa sa uvredama, osobnim napadima i skakanjem na neistomišljenike je također tužna istina koja drugoj strani ne služi na čast.

Za ostale stvari da se ne ponavljamo, kolega @dragošlapa je napisao odličan post s kojim se slažem i imam vrlo sličan pogled.

Edit: samo bih nadodao da kao potencijalnu dodatnu prednost kod ovog projekta vidim moguću bržu gradnju jer se tribine i krov ne spajaju te dugoročno gledano troškovi održavanja su za klub dosta prihvatljiviji nego kod drugih rješenja (pogotovo onih s kupolama i kojekakvim konstrukcijama). Po meni ovo nisu uopće zanemarive stavke ako se pokažu točnima.
  • Mathiasovi Chageri
    9.6k
    Znaš što mislim da je najveći problem u ovoj priči? Prezentacija i komunikacija od strane odgovornih je odrađena katastrofalno. Prvo su traljavo preko projektora pred ljude bačene slike odabranog koncepta u dosta lošoj rezoluciji bez da se prosječnom Jozi objasnilo da je to što vide koncept, idejno riješenje kojem će se u idućim fazama pomno pristupati kako bi se ideja dodatno pravilno razvila i ispoštovala sva ili većina očekivanja u vezi komfora gledatelja i funkcionalnosti objekta. Iako slika govori tisuću riječi ipak previše je prepušteno mašti i interpretaciji javnosti zbog čega je val nezadovoljstva očekivan. Druga stvar di su zasrali i još više okrenuli ljude protiv sebe je pokušaj branjenja odluke pretencioznim verbalnim izdrkavanjem. Tako se ne komunicira s javnošću, ne postavljaš se bahato nad narodom i prodaješ preseravanja stilskim figurama. Treba se znat pristojno spustit na tuđi nivo, objasniti narodu da stojiš iza svoje stručne procjene, ali slušaš i njih te ih imaš na umu (uz moguće kompromise) unutar odabranog rješenja. Tako da odnosi s javnošću i prevencija/kontrola štete im je baš užasna. — Frizura Robija M

Mislim zapravo si sve napisao od A do Ž praktički s čime se u potpunosti slažem. Da je prezentacija odrađena puno bolje i da komunikacija nije bila kao da smo maloumnici potpuno nesposobni spoznati vrhunski projekt, mislim da bi generalno ljudi lakše prihvatili sve. Mene je najviše zasmetalo to, naravno uz činjenicu da se, htjeli mi to ili ne, kroz natječaj tražio, a u komentarima i odgovorima na pitanja doslovno i implicirao jedan oblik stadiona, a mi smo dobili drugi. Što je svakako pitanje za tribinu.

Također, ako stavimo sad na stranu ove najčešće kritike kao što su rupe i krov (iako mislim da ljudi nikad nisu bili na zatvorenom i kompaktnom stadionu pa ne znaju da se i tamo mogu smrznuti i pokisnuti isto), mene muče neke druge stvari. Neću se uopće referirati sad na sam stadion, ja mislim da je projekt oko samog stadiona jako manjkav, da je ovaj dio od Borongaja do stadiona užasno izveden i da je nepostojanje Pimpeka, odnosno gubitak te “šetnice” koja je danas parking isto potencijalno zaglušujuća na dane velikih utakmica uz činjenicu da ćemo imati jedan veliki put od Borongaja što potencijalno znači sigurnosne probleme u prihvatu i ulasku gostujućih navijača između ostalog, jel.

Jedan od razloga zašto sam se veselio novom stadionu je bilo uređenje poteza Borongaj-Svetice. Ja sam s kvarta i bitan mi je, možda više nego drugim ljudima taj aspekt. Nažalost, u drugim projektima je bilo neusporedivo boljih rješenja.
  • Mali dioničar
    20.9k
    Za akustiku isto ne mislim da će biti loša te da će se od krova više pojačavati nego što će se gubiti zbog rupa. — Frizura Robija M

Nismo li mi, nakon stoljeća navijanja u šumu, zrak, svemir htjeli pravu akustiku?

Ne ne lošu akustiku koju će malo krov dodavati, malo propuh razbijati nego akustiku da se smrzneš.
  • ZgDLions
    2k

Akustika je ozbiljna stvar i to se izračunava i projektira od materijala, oblika, absorbera, difuzora…
    Sigurno će netko posvetiti tom problemu pažnju i pitati stručnjake, a ne daj nakelji bilo kaj.
    Stadion Seahawksa je jedan od najbučnijih u NFL-u, a po našim standardima očito propuh građevina
    Važnije bi bilo da malo istok i zapad pomognu sa navijanjem, nego da samo grupa daje sve od sebe.
    Ak nas se skupi u dovoljnom broju i malo potrošimo glasnice bude to grmjelo.
  • Droljo
    32.2k
    Nikad nebu dobro. I ja sam za da kad rade novu cestu šahte budu u ravnini asfalta ali nebum to doživio... To je tak kod nas i ja sam se pomirio sa time. Može na vlast doći hsp, možemo, sdp, dp ili ko god, šahte će i dalje biti 5 cm ispod razine asfalta...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet