• ElDorado
    15.3k
    jel ti mene zajebavas? Ima @Sajla pravo. Di ja to branim projekt???!!!! Moj post bio je o tome da mi se gadi da politicari koriste upitnost projekta za jeftine politicke poene!!! Nista drugo. I to prije nego uopce postoji pisana odluka.
  • Karlo Banic
    0
    Meni se cini da je ovdje cijelo vrijeme samo podjela izmedju onih koji bi radije makadam ispred kuce nego da se asfaltira ako ce neka stranka koja vam se ne svidja tu skupiti poene i onih koje briga za politiku i samo im je bitno da se asfaltira
  • Archangel
    431
    Kada čitam ovakve upise razumijem zašto je Hajduk otišao u kurac kada je pustio navijačima da upravljaju klubom. Kada je istim navijačima glavna svrha njihovo navijanje umjesto uspjeh kluba
  • Archangel
    431
    I mogli su krenuti s malim stadionom za nekog trećeligaša, ne s glavnim stadionom Zagreba i Hrvatske. To što je natječaj bio anoniman je najveća glupost
  • Marc
    1.4k
    Još uvijek me drži ovo oko stadiona i još nisam došao sebi (znam bolestan sam, ali me pogodilo). Uglavnom osim što nas ekipa iz žirija pravi budalama, još nas farba i lažu. Govore kako je ovaj rad jedan od rijetkih kod kojih je sjever u jednom komadu, a kad pogledam ostale radove vidim da je i kod njih svih sjever jedna tribina u komadu. Dakle farbaju nas, omalovažavaju nas i uz to nas i LAŽU!
  • vjeko1701
    30k
    Napomena. Ovih dana se jako slobodno interpretiralo kaj pripada kojoj temi i na kraju su se konstatno iste stvari vrtilo po svim mogućim temama jer očito nije dovoljno jednom napisati na jednoj.

O Bobanu pišite na njegovoj temi, o stadionu na temi stadiona, općenito o upravi na temi uprave.

Na temu "o svemu pomalo" nema nikakvog smisla prebacivati ove rasprave pošto postoje gore nabrojane tri teme. Ta tema je zamišljena kao mjesto di se raspravlja o stvarima vezanim uz Dinamo ako iste nemaju temu posvećenu njima.

Sad će se paziti da se ovoga držite.

Postojanje više tema na forumu koje tehnički mogu poslužiti za neki post nije izlika da bi se jedne te iste stvari ponavljate na svim tim temama. Neće se više prebacivati, neće se više brisati, padat će banovi za off topic ili spam.
  • Laugreano
    6.1k
    Jer naravno, u Hrvatskoj je bitnije biti protiv svojih političkih ili inih protivnika nego odabrati ono što je objektivno bolje za javno dobro. — Sesvećanin

Referirao sam se na to da su se raznorazni paraziti digli na zadnje noge, i koriste stadion kao alibi za guranje priče o rušenju Bobana.
  • Time
    1.9k
    Naši arhitekti žabari lajkali komentar nekog trećeg žabara koji je na kulturan komentar o manama njihovog stadiona napisao : Daj ne seri
    Fini neki momci

Screenshot-20260926-235526-Instagram.jpg
  • Unodinoii
    245
    Sutra je dan odluke ! Svi vi koji branite ruglo ćete prec na drugu stranu kad Boysi daju svoje mišljenje
  • Unodinoii
    245

Uvijek su znali stat na ispravnu stranu i sigurno neće šutjet na najbitnijiu odluku u povijesti kluba , čujemo se sutra
  • Pacho
    21.4k
    Javni natjecaji su nesto o cemu nemam pojma, ali meni je ovaj proces izbora sam po sebi poprilicno los pa sam bas isao provjeriti kakav je proces bio za novije NFL stadione koji su barem dijelom financirani javnim novcem. U gotovo svim slucajevima je vecina kontrole prepustena samim ekipama, a stadion Falconsa kojeg je sam Zvone spomenuo jucer je imao najotvoreniji, ali po meni puno smisleniji, proces nego ovo cemu smo mi svjedocili. Proces koji te ne tjera da biras (skoro) gotov proizvod, u kojem puno vise sudjelujes, koji osigurava da najveci projekt u povijesti kluba i jedan od vecih u povijesti grada neces dati u ruke mlatimudanima i koji kombinira iskustvo/znanje najjacih kuca sa famoznim lokalnim stihom.

Pitao sam ChatGPT da prevede i izdvoji kljucne korake i opet napominjem da ne znam da li bi ovo uopce bilo izvedivo u HR nego samo isticem proces:

Zanimljiv primjer je kako je Atlanta odabrala arhitektonski ured za Mercedes-Benz Stadium. Proces nije bio "natječaj u kojem svaki arhitekt nacrta svoj stadion pa se izabere najljepši". Bio je puno više javni natječaj za izbor arhitektonskog partnera, nakon čega je odabrani ured zajedno s Falconsima razradio konačni stadion.

1. Prvo su definirani zahtjevi projekta

Georgia World Congress Center Authority (GWCCA), zajedno s Atlanta Falconsima, definirala je što novi stadion mora zadovoljiti: NFL utakmice, velike koncerte i druge događaje, zamjenu Georgia Domea, pomični/krov koji se otvara, povezanost s centrom Atlante i okolnim kvartovima itd.

2. Objavljen je javni RFQ (Request for Qualifications)

GWCCA je u prosincu 2012. javno objavio poziv arhitektonskim uredima da dostave svoje kvalifikacije.

Važno: nije se tražilo da odmah nacrtaju gotov stadion. Prvo se gledalo tko je uopće dovoljno kvalificiran da vodi ovakav projekt.

3. Zašto samo 10 prijava?

Nije postojao limit od 10. Nisu oni unaprijed odabrali 10 ureda.

Na javni poziv pristiglo je 10 prijava/timova. To su uglavnom bili veliki arhitektonski uredi ili konzorciji s iskustvom na velikim sportskim i kompleksnim projektima.

Razlog za relativno mali broj prijava je vjerojatno kombinacija činjenice da je projekt bio ogroman i tehnički vrlo zahtjevan te da su se za njega mogli ozbiljno kandidirati uglavnom uredi s iskustvom na stadionima i velikim javnim projektima.

Osim toga, takvi natječaji zahtijevaju velik angažman prije nego što uopće znaš hoćeš li dobiti posao. GWCCA nije plaćao troškove koje su arhitektonski uredi imali dok su se natjecali za posao.

4. Od 10 prijava napravljena je uža lista od 5 finalista

GWCCA i Falcons imali su evaluacijski odbor sastavljen od predstavnika obje strane.

Gledali su četiri glavne stvari:

- financijsku i organizacijsku stabilnost ureda
    - relevantno iskustvo i kvalifikacije
    - koliko je njihov tim prikladan baš za ovaj projekt
    - prethodne projekte, rezultate i reference

Nakon toga je 10 prijava smanjeno na 5 finalista:

- 360 Architecture
    - EwingCole
    - HKS
    - Populous + SHoP
    - TVS Design / Heery / Gensler

5. Tih 5 finalista moralo je pokazati kako bi pristupili stadionu

Tu proces postaje zanimljiv.

Finalisti nisu morali predati kompletno dizajniran stadion, nego su trebali izraditi Design Services Proposal i početne konceptualne ideje.

Drugim riječima, Atlanta je htjela vidjeti:

"Kako vi razmišljate? Kako biste riješili naš stadion? Kakav bi bio doživljaj navijača? Kako biste riješili krov? Kako bi stadion funkcionirao za koncerte i druge događaje? Kako bi se uklopio u grad?"

Finalisti su svoje prijedloge prezentirali skupini u kojoj su bili predstavnici GWCCA-e, Falcons owner Arthur Blank i članovi evaluacijskog odbora.

6. Odabran je 360 Architecture

Nakon prezentacija i evaluacije, 360 Architecture je izabran kao tzv. "Apparent Awardee" — praktično preferirani arhitektonski partner.

Ali posao još nije bio potpuno gotov.

Slijedili su pregovori o ugovoru, cijeni i uvjetima, nakon čega je ugovor morao odobriti GWCCA Board.

7. Tek nakon odabira arhitekta počinje stvarno projektiranje stadiona

Ovo je možda najvažniji dio.

360 nije pobijedio tako da je Atlanta rekla:

"Vaš nacrt je najbolji, napravite upravo taj stadion."

Njihov početni koncept bio je samo polazište.

Nakon odabira počeo je vrlo intenzivan proces između:

Falconsa + 360 Architecture + GWCCA + inženjera + lokalnih arhitektonskih ureda + drugih stručnjaka.

Falconsi su definirali što žele od stadiona kao sportske organizacije i što im je važno za njihove navijače i poslovanje.

GWCCA je gledao kako se stadion uklapa u širi kompleks i downtown Atlantu.

Arhitekti su te zahtjeve pretvarali u konkretan dizajn, a zatim su se rješenja stalno mijenjala kroz konzultacije, testiranja i revizije.

8. Posebno je zanimljivo da su uključeni lokalni arhitektonski uredi

360 je nakon odabira uključio nekoliko poznatih atlantskih arhitektonskih ureda, među njima:

- Goode Van Slyke Architecture
    - Stanley Beaman & Sears
    - tvsdesign

To nije bilo samo zbog "lokalnog PR-a".

Ti uredi su imali konkretno znanje o Atlanti, downtownu, okolnim kvartovima i postojećem GWCC kompleksu.

Primjerice, Goode Van Slyke imao je veliko iskustvo upravo u području Vine Cityja, koje se nalazi neposredno uz stadion.

tvsdesign je već radio na Georgia World Congress Center kompleksu, pa je imao iskustvo s postojećim prostorom i urbanim kontekstom.

9. Ideja je bila napraviti stadion koji pripada Atlanti, a ne samo staviti NFL stadion u Atlantu

Zato su tijekom dizajna gledali stvari poput:

- povezanosti s downtownom
    - odnosa prema Vine Cityju i drugim okolnim kvartovima
    - pješačkih površina i javnog prostora
    - načina na koji stadion funkcionira tijekom utakmica, ali i koncerata i drugih događaja
    - lokalnih arhitektonskih i kulturnih elemenata
    - uključivanja lokalnih arhitektonskih i poslovnih kompanija
    - umjetnosti i kulture Atlante

Čak je i umjetnički program stadiona kasnije uključivao veliki broj lokalnih umjetnika i teme povezane s poviješću Georgije, Atlante i lokalnih zajednica.

10. Dakle, konačni stadion nije bio "pobjednički nacrt" jednog arhitekta

Proces je više izgledao ovako:

Javni RFQ → 10 prijavljenih timova → evaluacija kvalifikacija → 5 finalista → konceptualni prijedlozi i prezentacije → odabir 360 Architecture → pregovori i odobrenje ugovora → zajednički rad Falconsa/GWCCA-e/arhitekata → lokalni arhitekti i stručnjaci → konceptualni dizajn → schematic design → konačni projekt → gradnja.

I zato je bitna razlika između izbora arhitekta i izbora dizajna stadiona.

Atlanta nije rekla:

"Imamo pet gotovih stadiona, izaberimo jedan."

Rekla je:

"Imamo pet vrlo kvalificiranih arhitektonskih timova. Pokažite nam kako razmišljate i što biste mogli napraviti. Zatim ćemo odabrati partnera s kojim ćemo zajedno razviti stadion koji odgovara Falconsima, GWCCI-ju i Atlanti."

To je na kraju rezultiralo Mercedes-Benz Stadiumom koji je kombinirao zahtjeve Falconsa, tehničke zahtjeve velikog NFL stadiona, potrebe grada i GWCCA kompleksa te lokalni arhitektonski i kulturni kontekst.
  • Thor
    4.3k
    hvala ti na trudu. Mislim da je ovakav koncept dobar ili barem bolji. Ne znam puno o tome iako iz kuta svoje struke mislim da se u skladu s nasim propisima nesto slicno moglo implementirati u i u nasem procesu.
    Jedino vidim mozda ogranicenje u financijskim mozda troskovima usporedbe ta dva projekta.
    Meni se nekak cini da,a to se izgleda bas i ne zeli komentirati, da smo mi izabrali zapravo najjeftinije rjesenje.
    Citam sad da su se javili digici i da su culi da ima prigovora javnosti i da ce oni doc prezentirati kao i da to kaj smo mi gledali nije bas dobro prezentirano kao ds su spremni doraditi, ect ect.
    Ocito se pokusava umanjiti prvotna steta.
    Postavlja se pitanje ako ce biti tih nekih dorada da li je onda to isti objekt koji je pobjedio?
    Mene najvise smeta (i tu ocekujem jebeno jasno i dobro obrazlozenje) ako je u natjecaju bila tribina zatvorenog tipa trazena,ksko je pobijedio rad tribina s rupama? A ako ce to krpat onda nije taj s rupama taj koji je pobijedio.
    Ne znam. Bas sam razocaran u svakom segmentu od toga da nismo ispravno sudjelovali kod odluke o sudjelovanju u investiciji,pa preko uvjeta natjecaja,kontrole,pa sve do izbora. A onda i branjenja tog izbora.
    Sve nekak zmrdano,nedoreceno,jesmo unutra,nidmo unutra,jedno se trazi drugo se dobije,nema kontrole i odgovornisti za trazeno/dobiveno. A onda na kraju nemate pojma da smo izabrali remek-djelo i nemate pojma i tak to.
    Uzasno sam sa svime time razocaran.
    I pala mi je uopce volja da o bilo cemu drugom o dinamu se vise i veselim. Nakon toliko patnje u proslosti ocekujes konacno neko postovanje,suradnju, medjusobno razumijevanje i podrsku a dobijes vritnjak!
  • DjanBo
    4
    Jučer čujem da je ulazak igrača i sudaca na teren, u ovom projektu predviđen sa sjevera. Ako je to istina pa di je glava ovim projektantima? Gdje će biti svlačionice? i niz drugih pitanja uz tako jedan naoko nebitan detalj.
    Kad se več projektira novi stadion trebalo bi struju sa južnog djela stadiona preseliti na sjeverni, jer kad se rade emisije uživo komentatori, gosti i sl stoje ispod južne tribine i onda se na tv čuje puno jače navijanje gostujućih navijača nego BBB. Opet sitan detalj ali zašto i to ne riješiti kad se več radi novi stadion.
    Ima još milion sitnih detalja koje ovi koji nikad nisu bili na tekmi uopče ne kuža.
  • Masto
    2.5k
    rekli su da ce komunicirati s ljudima u klubu valjda ce im se znat rec kako i sta, a ako se ispostavi da žalbe nece bit uvazene i ako je to to, vjerujem da ce se i grupu pitat par pitanja ako je svima toliko stalo do toga i ako je to to
  • DjanBo
    4
    Vjerujem da će neke primjedbe biti usvojene više zbog toga da se može reči evo ovo smo pogiješili i promjenili na zahtjev članova, navijača, javnosti. Međutim ono najbitnije, ono što su svi željeli i čemo smo se nadali potpuno natkriveni stadion sa spojenim tribinama neće bit napravljeno. Nažalost.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet