• rioda
    18.6k
    Jedan ima zanimljivu primjedbu, a to je da je ovo koncept i da ne zna kako su designeri zamislili što će držati čelični krov a da ne padne.
    Navodi da će morati staviti stupove unutar stadiona ili kablove koji će držati krov iza stadiona.
    — FrodoJePurger

To sam baš htio napisati, da će u ovim preinakama dodati stupove između tribina jer inače ne vidim kako bi te krovne plohe stajale
  • Maki2
    1.2k
    Faze, ovo nam je bitnije nego bilo koji transfer, nadam se da ces iskoristit svoju platformu i dat svoj obol u ovom.
  • FazeN
    8.9k
    FazeN Dinamovapriča @sanjinlego potegnite malo ovu temu o mogucem sukobu interesa dok nije kasno, odnosno dok ne prode zalbeni rok.

Ovo je zapravo nadrealno da postoji i 1% sanse da cemo popusit ruglo broj 2 jer je ekipa u ziriju u dealu sa jednim uredom. Sad prica da se skoro pa odmah izabrao pobjednicki rad ima smisla.
    — NitkoBitan

Nema frke, ima negdje više informacija o ovom? Da mi netko proslijedi u inbox.
  • Orc123
    17.4k
    Na takvom stadionu ce i dalje 40% ljudi pokisnuti, samo malo kombinacije vjetra i kise. Zimi malo jaca snjezna vijavica ce smociti i zasnjeziti barem 50% kapaciteta tribina, a da ne govorim kolika bi bila azlika u temperaturi na nekom stadionu kao sto je allianz arena koji je zatvoren skroz osim krova iznad sredista terena i na ovom kretenskom idejnom rjesenju ove dvojice majstora....
  • Ljubo
    1.9k
    ovo će bit veća pobjeda navijača nego 2024. — don

Nemoj pisati ovakve gluposti
  • don
    22.2k
    ne pišem gluposti, ali hvala na upozorenju.
    Sa idejom o pobjedi poput 2024. se možemo budit svaki dan, ali kada se jednom ovaj stadion izgradi mi smo mrtvi. I mi i iduće 3 generacije.
  • emilperska
    18.6k
    Fantini i Geers danas rade na istoj instituciji, USI – Accademia di architettura u Mendrisiju. Fantini je ondje naveden kao Lecturer / Ph.D. Student / Affiliated architect, a Geers kao Full Professor. Čak su im na službenim profilima navedeni uredi C3.69 za Fantinija i C3.70 za Geersa.

Veza nije samo formalna preko iste škole. U proljetnom semestru 2026., svega nekoliko mjeseci prije ocjenjivanja Maksimira, Fantini je vodio Atelier Angonese–Fantini, u kojem je Alberto Rossi bio jedan od asistenata; istodobno je na istoj akademiji Geers vodio svoj Atelier Geers. Dakle, Fantini, Rossi i Geers bili su u isto vrijeme uključeni u nastavu iste relativno male arhitektonske škole.

Našao sam i izravniju zajedničku akademsku aktivnost: na seminaru časopisa STOÀ u Mendrisiju Kersten Geers bio je jedan od sudionika rasprave, a službeni poster navodi da je seminar organiziran u sklopu istraživačkih aktivnosti časopisa „con il supporto di Tommaso Fantini“. To je dokumentirana profesionalno-akademska dodirna točka Fantinija i Geersa, a ne samo činjenica da pripadaju istoj instituciji.

OVAKO AI OBJAŠNJAVA POST OD @CISCO
  • FrodoJePurger
    826

Da… i ne samo to, navodi se da ima puno stvari koje nisu dobro zamišljene sa inženjerske strane i da bi projekt mogao biti još ružniji sa svim inžinjerskim pothvatima da stadion bude stabilan
  • wolfgang14
    5k
    Plenkoviću evo ti prilike skupit jeftine poene. ZAUSTAVI SVE jer se 90% ljudi protivi ovom smeću i pokreni novi natječaj. Ispast ćeš heroj i popišal buš se senfari u usta
  • VaxMerstappen
    113
    Ja ne znam ali kad čitam komentare mislim si ili sam ja lud i retardiran ili oni. Koje pohvale i divljenja.. Nevjerovatno da netko vidi ovo i pomisli da je to odličan stadion.
  • Keyser Soze
    21.1k
    MOGUĆI SUKOB INTERESA I PITANJE REGULARNOSTI NATJEČAJA ZA NOVI MAKSIMIR?

Nakon objave pobjedničkog projekta za novi Maksimir pojavljuju se činjenice koje zaslužuju jasno objašnjenje. Jedan od članova Ocjenjivačkog suda, Kersten Geers, i jedan od autora pobjedničkog projekta, Tommaso Fantini iz VG13, nisu ljudi bez ikakve prethodne profesionalne poveznice.

Obojica rade na Accademia di Architettura USI u Mendrisiju. Geers je ondje redovni profesor i ima ured C3.70, dok Fantini radi na istoj akademiji i ima ured C3.69 — dakle u istoj zgradi, na istoj etaži i u susjednim uredima. Još važnije, obojica su imali nastavne obveze upravo u proljetnom semestru 2026., dok je natječaj za Maksimir trajao od 20. ožujka do 17. srpnja 2026.

Postoji i ranija dokumentirana profesionalna poveznica. Na službenom događaju časopisa STOÀ na istoj akademiji Kersten Geers naveden je kao jedan od sudionika rasprave, dok službeni program izričito navodi da je događaj organiziran uz podršku Tommasa Fantinija. To pokazuje da njihova profesionalna povezanost nije nastala tek s natječajem za Maksimir.

Tu je i Niccolò Pasti, član tima koji je radio s VG13. Pasti je u akademskoj godini 2023./24. bio student u studiju koji je vodio upravo Kersten Geers, zajedno s Lucom Bonazzijem. VG13 pak u vlastitoj arhivi navodi Pastija i Bonazzija kao suradnike na njihovu projektu Rocca del Leone iz 2023. Dakle postoji dokumentiran profesionalni lanac Geers → Pasti/Bonazzi → VG13, ne samo opća pripadnost istoj arhitektonskoj struci.

Ovo samo po sebi ne dokazuje namještanje natječaja niti da je Geers unaprijed znao čiji je pobjednički rad. Međutim, pokazuje da između člana žirija i pobjedničkog tima postoje prethodne i aktualne profesionalno-akademske veze. Zato je legitimno pitati: jesu li te veze bile prijavljene u izjavama o sukobu interesa, je li tijekom natječaja bilo komunikacije među njima te je li anonimnost radova bila potpuno očuvana?

Kod projekta vrijednog stotine milijuna eura javnost zaslužuje potpune odgovore i objavu relevantne dokumentacije.
  • Frka Strka
    50
    Trenutni max je 'brut4ln0 m0nument4ln1' spomenik i turistička atrakcija. Košta koliko košta u održavanju.
    Za njega imam broj prevelike šuze za zimu i duple termo čarape.
    Imam spremnu kabanicu. Ima je i na šanku.
    Stepenica ona prva kad izlaziš je filter ko da ga je Kostelić radio.
    I da. Ima dušu.
    Ne dirajte ga ako novi nudi isto.
    Jedino što želim je generička arena kakvu sve budale diljem svijeta prave. Ako treba opisat ću je u apstraktnom izričaju na 10 kartica teksta.
    Gdje se organiziramo, pojavit ću se, a ako tog ne bude, zaslužujemo i gori od ovog.
  • Mali dioničar
    20.7k
    Nema frke, ima negdje više informacija o ovom? Da mi netko proslijedi u inbox. — FazeN

Evo ti član žirija...

https://search.usi.ch/en/people/2e5b2f60c6fd928c9921921dff660675/geers-kersten

Evo ti pobjednik...

https://search.usi.ch/en/people/3138ced2dacc8e5bddf860478ce12f92/fantini-tommaso

Soba do sobe.
  • ShanKu
    2.4k
    Po odabiru stadiona vidimo na kojem mjestu im je Dinamo u životu. Odjava. Laku noć
  • GOAT
    9.4k
    We might be back boys
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention