• Bruh
    1.3k
    Al za postavljanje spremnika netko treba orden dobiti. Na nakošeni dio držati onakvu liniju da ostane brdo i izbočina kontenjera. Alal vera tko je imao vaser vagu...
  • jedan u nizu
    18.6k
    Ček...zar zaista?

Jbte, grad se ne čisti, otpalog i suhog lišća toliko da je već napravilo novi sloj asfalta i začepilo šahtove, smetlara se vidi ko jetija, zarasle trave posvuda pod krinkom oprašivanja, krošnje drveća zarasle nad prometnicama da se na nekim mjestima uopće ne vide što znakovi što semafori, ali ne...to po tebi ne bi trebalo biti vrijedno spomena?
    CISCO

Sad bez podbadanja ili necega, ali jel mozes takve stvari reci gdje su, uslikati ih ili nesto? Stvarno iskreno pitam jer na takve stvari rijetko nabasam. Tko god je srao po zapoustenom gradu, ja uvijek pitam gdje, ali nitko mi nikada ne kaze tocno gdje, uvijek dobijem odgovore poput ''proseci se malo pa ces vidjeti' ili ''pa svi znaju da je prljav grad'', ili pak ''nebi svi pisali o tome da nije tako''.
    Eli evo ja stvarno ne vidim nesto uzasno, osim tih povrsina za pcele. Ideja samo po sebi mi je ok, makar me boli pipi za to, ali izvedba je kriminal. Uzeli su par dascica za potpalu i zutu traku od zrinjevca i nepravilno ogradili komad trave - uzas.
    Stvarno pokusavam razmisljati i razbijam glavu ali ne mogu se sjetiti nijednog mjesta da nisam vidio semafor ili prometni znak od drveca ili grmova, ili da su sahtovi zapunjeni i sve pliva pod vodom (ko klinac se sjecam da je svaki drugi saht bio napunjen zemljom do vrha).

Siguran sam da postoje takva mjesta, aii ja stvarno zelim da mi netko pokaze gdje tocno, ali nigdje ne mogu dobiti odgovor.

I da, skuzio sam da ljudi uvijek najvise prigovaraju koji nisu iz Zagreba, ili ne placaju racune i ne brinu o smecu, pa ni ne znaju koji dan je odvoz kojeg smeca.
    Kaze mi netko nisu odvezli plastiku vec par dana (ne jer je zatrpano nego jer nisu vidjeli kamion). Ja pitam a kad je odvoz, koliko cesto ide, i dobijem odgovor ne znam.
    Kad mi netko kaze ne placam zg vrecice jer su skupe, ja pitam pa koliki ti je racun za komunalno -''ne znam''.
    Koliko vrecica potrosis - ''ne znam''
    Koliko kosta vrecica - ''ne znam''

Da se razumijemo, ne smatram ni ja da je savrseno, ali nebi rekao da je kriminalno, ili nesto vrijedno spomena.
    Najvise bi poradio na ucestalosti odvoza, u smislu da se bolje optimizira, negdje plastika treba cesce, negdje manje, i tako to. Negdje se brzo napuni kontejner, negdje sporije. To se treba uopciti i nakon par mjesesci promijeniti.

Evo ubrzo napisem razliku u ''gospodarenju'' otpadom u Zagrebu i susjednom gradicu pa da vidite kako se samo o Zagrebu pise, a zapravo sve funkcionira jako dobro. (samo da se dokopam racuna kada dodem doma)
  • mlinchica
    6.9k
    osim tih povrsina za pcele. Ideja samo po sebi mi je ok, makar me boli pipi za to, ali izvedba je kriminal. Uzeli su par dascica za potpalu i zutu traku od zrinjevca i nepravilno ogradili komad trave - uzas.jedan u nizu

:rofl:
    DI tog ima? Nisam to još skužila :rofl:
  • jedan u nizu
    18.6k
    Evo mala usporeda oko odvoza otpada u Zagrebu i susjednom gradu:

U Zagrebu sam placao oko 6 eura odvoz smeca, i koliko platis vrecica. Razvrstavao sam otpad i mjesecno bi napunio 4 vrecice od 10litara, i to zato jer nema manjih, a ove bi pocele smrditi. (znam da veca kucanstva imaju vise, ali jbg, stvaras vise smeca).
    Znaci mene je odvoz smeca kostao oko 7 eura mjesecno.
    Za to sam dobio odvoz svaki put, svaki tjedan.
    Imao sam kantu za papir,
    Imao sam kantu za plastiku.
    Imao sam kantu za biootpad, koje se odvozilo redovito, svaka dva tjedna, taman kad se napuni.
    Imao sam na svakih parsto metara baciti staklo. (nekada i tekstil ali vise ne)
    Imao sam odvoz glomaznog otpada BESPLATNO dvaput godisnje. Doslovno nazoves, dogovoris dan, i oni taj dan dodu i odvezu to. Potpuno besplatno. Bez kasnjenja.
    Kante sam dobio na kucnu adresu.
    Stanovi su dobivali vrecicu ispred stana doslovno.

Sada sam van Zagreba i odvoz otpada placam 6,64 eura osnovu cijenu.
    Da mi jednom odvezu otpad (mijesani) placam jos 6,81e, za drugi put placam jos 4,16 a za treci put placam jos 2,25. I to su cijene bez PDVa. Mjesec dana odvoza me kosta 22,44 eura.
    Moze i skuplje da sam imao jos odvoza, ali moglo je i jeftinije da vise odavajam, ali trenutno odvajam malo jer ne mogu bas dvoriste pretvoriti u malo reciklazno dvoriste jer:
    Imam kantu samo za papir.
    Kantu za plastiku nemam.
    Kantu za biootpad nemam.
    Papir se odvozi jednom mjesecno.
    Plastika se odvozi jednom mjesecno.
    Biootpad ne znam kad se vozi jer nemam vrecice.
    Staklo dobijes vrecicu i mislim da sam moras nositi na reciklazno.
    Po kante moras sam otici na reciklazno dvoriste.
    Po vrecice moras otici sam na reciklazno dvoriste (makar su to maknuli jer eto ljudi se pobunili).
    Odvoz glomaznog jednom godisnje u datumu kojeg oni kazu, moras unaprijed dogovoriti, i cak sam dogovorio to, pa je pripremljeni otpad stajao vani 3 tjedna dok se nije pokupio (i meni i pola grada)
    Uz to skoro svaki tjedan se dobije neka obavijest iz grada kako se nije uspio skupiti neki otpad jedan dan i da ce se pokupiti naknadno.
    Od vise ljudi sam cuo, da ako malo zakasnis sa placanjem, da ti niti smece nece pokupiti, makar si u meduvremenu platio odvoz. (zamisli da u zagrebu ne voze otpad onima koji ne placaju, pa grad bi bio cijeli u smecu).
    Koncesionar je upravo htio poduplati (doslovno poduplati) cijene odvoza, ali trenutno im to nije proslo.
    Probajte pogoditi tko je koncesionar (mali hint, covjek ''sponzorira'' NK Rudeš)

p.s. to su cijene samo zbrinjavanja otpada. Na drugi racun se dobije racun za ''komunalnu naknadu i za uredenje voda'' koje meni iznosi dodatnih 12 eura.

Ja bih volio da mi je zbrinjavanje otpada kao u Zagrebu. Em je redovito, em imas sve, em je korektna cijena. Ovdje je neredovito, nemam vecinu toga, i placam puno vecu cijenu.
  • jedan u nizu
    18.6k

Znaci u zatvor bi poslao onoga tko je ovo smislio, odobrio, izveo, ili naknadno vidio pa nije reagirao.

Evo doslovno na toj ''livadi'' ima utabani puteljak na sredini. Mogli su doslovno polovicu te livade ograditi, zabiti normalne metalne stupice, pa da su ih nekom spagom povezali lijepse bi izgledalo. Ili zakacis neki lanac kao u nekim parkovima, ogradis neki normalni oblik, povuces ravnu crtu (a ne ovako kao kad smo iscrtavali teren u 2. osnovne), stavis onako povecu tablu blizu puta (ne tamo na drugom kraju gdje nitko ne prolazi) na kojoj ce pisati da je to povrsina za pcelice bla bla. Ogradu pomaknes metar od puteljka, da to mozes pokositi da ne ide na stazu i voila, imas normalnu izvedbbu za tu ideju za neke sitne novce.

UsIcbxD.png

a ovako izgleda godinu kasnije (barem na street viewu jer nemam vlastite slike)
    Lokacija Jankomir, kruzni tok pored bolnice Sv. Ivan

ANFLmKm.png
  • mlinchica
    6.9k
    :lol:
    Ali koja je razlika u livadi izvan trake i unutar trake? Ne kose unutar traka ili?
    Ovo je fakat komedija.
  • jedan u nizu
    18.6k

Unutar trake ne kose. Makar je na slikama pokseno pa vjerujem da je to na pocetku sezone ili kako vec.
    Inace se ne pokosi unutar toga, pa onda jos losije izgleda kada je nepokoseno, jer su izrazenije te nepravilne linije i razlika. Djeluje ko necija parcela koja je zapustena a ogradena letvama da susjed zna do kud ce pokositi.

Ne znam kako izgledaju druge povrsine, neke sam i vidio ali zab kako izgledaju. Pored ove sam prosao milion puta i svaki put si mislim kako je ovo netko dozvolio ...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet