NVKOD
Frizura Robija M
POLJSKI nogometaš Damian Kądzior proveo je dvije iznimne godine u Hrvatskoj kao standardni igrač zagrebačkog Dinama, gdje su ga zbog zapaženih asistencija navijači prozvali "poljskim Beckhamom". U tom je razdoblju dijelio svlačionicu s nizom talentiranih nogometaša, uključujući i mladog Joška Gvardiola.
Njegova sjećanja na to razdoblje zabilježena su u knjizi "Vatrena srca. Priča o hrvatskom nogometu". Riječ je o knjizi koju je poljski autor Jakub Kubielas posvetio hrvatskom nogometu, a čiji je ulomak prenio poljski portal Onet. U njemu se nalaze razgovori s Damianom Kądziorom, poljskim krilom koje je igralo u Dinamu, i s Markom Kolarom, hrvatskim napadačem koji danas igra u poljskom Ruchu.
"Dinamo je najbolji klub u Hrvatskoj"
Dinamo Zagreb poznat je kao rasadnik nogometnih talenata. Čak 14 od 23 viceprvaka svijeta iz 2018. godine poteklo je iz klupske škole ili je u mladosti stiglo na Maksimir, odakle su se vinuli u svijet velikog nogometa.
"Dinamo je u svakom pogledu najbolji klub u Hrvatskoj. Ima najbolju akademiju. Tamo sam odrastao", prisjeća se Marko Kolar. "Došao sam s 13 godina i ostao do punoljetnosti. Pravilo je jednostavno: u Dinamovu akademiju dolaze najbolji mladi nogometaši iz cijele zemlje.
Rijetki, uglavnom iz Dalmacije, odaberu Hajduk. Ogromna većina igrača koji kasnije zaigraju za reprezentaciju prošla je kroz Maksimir. To sve govori. Igrati za Dinamo san je gotovo svakog dječaka."
Kolar dodaje da je i sam o tome sanjao. "Na utakmice sam išao s tatom i djedom. Kad sam napokon došao u klub, bio sam presretan - iako nikad nisam zaigrao za prvu momčad." Nakon odlaska iz Dinama igrao je za Lokomotivu i Wisłu Kraków.
"Jeli smo besplatno u restoranu"
"Dinamo upravo tako funkcionira", nadovezuje se Damian Kądzior. "Dovoljno je pogledati primjere Majera, Gvardiola ili Ivanušeca. Pa čak i Danija Olma, jer oni su u stanju dovesti igrača iz Španjolske i od njega napraviti zvijezdu.
Kod mene je bilo malo drugačije, jer je moj prodajni potencijal bio drukčiji. Da sam bio mlađi i imao iste brojke, vjerojatno bih bio prodan za pet do šest milijuna eura. Iz tjedna u tjedan sve sam više shvaćao o kakvom je klubu riječ. Izvan juga zemlje, svi žive za Dinamo. Bio sam šokiran.
Górnik Zabrze, iz kojeg sam došao, za poljske je prilike vrlo velik klub, ali u Zagrebu je razina zanimanja bila još veća", kaže Poljak. Dobra igra donijela mu je prepoznatljivost. "To je bilo najbolje razdoblje moje karijere. Navijači su me prihvatili kao svoga, čak su me prozvali 'poljskim Beckhamom'.
U dvije sezone imao sam najveći prosjek asistencija u klubu. I danas dobivam poruke: 'Vrati se u Dinamo'. Događalo se da u restoranu jedemo besplatno - kao Kamil Glik u Torinu. To je bilo nešto nevjerojatno."
Kądzior ističe da je to bilo i jedno od najboljih razdoblja u povijesti kluba. "Ligu smo osvajali s lakoćom, s ogromnom bodovnom prednošću. Igrali smo u Ligi prvaka, a u Europskoj ligi stigli do osmine finala protiv Benfice. Momčad je bila fantastična, a Zagreb se pokazao kao odlično mjesto za život."
Nevjerojatan potencijal suigrača
Damian Kądzior stigao je u Zagreb u ljeto 2018., usred euforije zbog osvajanja svjetskog srebra. U Dinamu je igrao s mnogim vrhunskim nogometašima. "Igrao sam s Joškom Gvardiolom i Danijem Olmom. Prvi je danas najskuplji branič na svijetu, drugi igra u Barceloni i da nije bilo ozljeda, vjerojatno bi postigao i više.
S ove distance, jako cijenim što sam, unatoč prisutnosti toliko sjajnih igrača, pred kraj svog boravka bio taj od kojeg se kretalo pri određivanju sastava. Na to sam zaista ponosan", naglašava.
Jedan od njegovih omiljenih partnera na terenu bio je Bruno Petković. "Ne znam bih li ga uvrstio među tri najbolja igrača s kojima sam igrao - naravno, uz Lewandowskog. Nevjerojatan potencijal. Izvan terena vrlo miran, šutljiv. Kao 'devetka' imao je karakteristike klasične 'desetke' - više ga je veselila asistencija nego gol, što je često živciralo trenera Bjelicu.
Vještina, tehnika, kretanje - a uz to i fizičke predispozicije, jer je ipak komad od čovjeka - ostavljali su ogroman dojam. Kad je zabio gol Brazilu, bio sam ponosan što sam mogao igrati s takvim igračem."
U Zagrebu je Poljak igrao i s kasnijim osvajačima svjetske bronce, Lovrom Majerom i Josipom Šutalom. "Lovro je trebao biti Modrićev nasljednik. Vrhunska lijeva noga, ogromna kvaliteta, iako su ga ozljede i manjak povjerenja trenera Bjelice malo kočili. Događalo se da sam imao prednost pred njim kod prekida, ali talent mu je naprosto brutalan.
Sada je u Bundesligi i još uvijek može postići više." O Šutalu kaže kratko: "Igrali smo zajedno tek kratko. Već tada su se vidjele izvrsne fizičke predispozicije i sjajno čitanje igre. Nisam, međutim, očekivao da će tako brzo dogurati tako daleko. Ajax i reprezentacija Hrvatske tek su početak - mislim da će otići u još veći klub."
"Gvardiol se vozio kući tramvajem"
Ipak, najzvučnije ime s kojim je Kądzior dijelio svlačionicu jest Joško Gvardiol, najskuplji branič na svijetu. Kądzior ga je upoznao dok još nije bio punoljetan. "Šalim se da je Joško zabio prvi gol nakon moje asistencije - da sam ga ja promovirao", kaže sa smiješkom.
Riječ je o golu iz studenog 2019. protiv Intera iz Zaprešića. "Centaršut iz kornera, netko ga nije ispratio, a on je na pet metara podmetnuo lijevu nogu. Već tada je bio nevjerojatno fizički spreman. Takvo nešto kod 17-godišnjaka nikad prije nisam vidio. Potencijal je ogroman."
Naglašava i Gvardiolovu svestranost. "Mogao je igrati stopera, lijevog beka - svugdje se snalazio. Izvrsne predispozicije, savršena tehnika. Kad sam odlazio iz Dinama i pitali su me tko će napraviti najveću karijeru, bez oklijevanja sam pokazao na Gvardiola."
Ono što ga je posebno dojmilo bila je Gvardiolova skromnost. "To je dečko koji svaki odmor provodi u Hrvatskoj s prijateljima. Bilo je nevjerojatno to što, kad smo igrali utakmicu kupa, po Joška - koji još nije imao vozačku dozvolu - roditelji nisu dolazili Mercedesom. A već je tada poprilično zarađivao, govorilo se o transferu za 20 ili 30 milijuna eura.
Mogao je imati sve. Umjesto toga, sjeo bi u tramvaj i zajedno s navijačima s Maksimira išao kući. Bio sam šokiran", prisjeća se Kądzior. "Vrata nogometnog svijeta su mu otvorena. Uostalom, upravo je Real Madridu zabio sjajan gol, a u Manchester Cityju je došao pod okrilje najboljeg trenera na svijetu."
Dr Hofmann
Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.