• emilperska
    15.3k
    U slucaju neigranja LP i igranja EL (kroz play off LP, inace je računica jos rigoroznija) Dinamo mora prikupiti jos barem 17 do 18 milijuna EUR da zatvori godinu pod uvjetom da potrosi 0 EUR ulazne transfere. A nece sigurno potrosit 0 EUR na ulazne transfere jer će sigurno bit barem 3 dolaska. Plus ovo je kalkulacija uz uvjet da se ostvare prodaje Villara, Kulenovica i Mudrog.

Osobno ocekujem prodaju Hoxhe, jednog od stopera i jednog od dvojca Lisica/Topic za koga se dobije vise + nesto sitno da se zaradi na Cordobi, Nevistiću i Kacavendi i da uberemo do 2m neto na Vareli.

Govorim pod uvjetom da ne igramo LP.

Klub trenutno ima solidne mehanizme za kontrolu budzeta i siguran sam da je eventualna prodaje McKenne i/ili Domingueza dobro izanalizirana zasto bas ona i zasto bas tad.
  • Ludovic IX
    11k
    Bitno je da u 5 sezona ne akumuliramo 5 milja gubitka sto se tiče uefe. Mi smo pozitivni zadnjih ohoho sezona i jedna sezona sa gubitkom nas nebi upropastila.

Imamo sasvim dovoljno igrača koji se mogu prodat za dobre novce i na osnovu njih se moze dobiti i kredit. Nakon toga je samo bitno ne zajebat ponovo.

Neki posluju u hnlu 4 od 5 sezona za vise milijunskim dugovima, koji su otišli na 20plus miliona pa nisu propali. Vjerujem da se to nama ne moze dogoditi pogotovo sa novim stadionom/stadionima ali ne treba raditi paniku što se tiče financija prije reda. Nama jos stižu i rate od prošlih sezona tako da prihoda ima vec sad zagarantiranih. LP nam treba da možemo jos vise napredovati bez straha od zajeba.
  • emilperska
    15.3k
    Stvar je cash flowa, ne samo racunodstvenog gubitka.
    Klub u 2026. treba barem 25 mil EUR ako ne uđe u LP na ovaj ili na onaj nacin, a jedini nacin da ih dobije su transferi. Zimski prijelazni rok je bio solidan, tu se do 10m išlo pa je manji presing. Znaci ostane 15 do 18m za popunit.
    Revolvinge i onako vec koristimo do maksimuma jer nam se transferi naplacuju u ratama i ta prica traje 10+ godina. Koristimo vjv i faktoringe kao i vecina klubova. To su sve finese za odrzavanje likvidnosti kad prodas Vrsaljka u 2013., prihod knjizis u 2013. a naplata ide do 2019. u ratama karikiram. A place, rezije i ostalo treba placati svaki mjesec.

Meni je ovo sto se radi odgovorno upravljanje. Emocije i navijanje su jedno, a financiranje i funkcioniranje kluba drugo. Nabavit 60-70m EUR kad ne igraš LP 2 godine zaredom je znanost za sebe u RH. Bit ce siguno jos prodaja ako ne ude u LP.
  • rioda
    15.3k

Kolika nam je razlika u prihodima od LP i EL, u grubo nekih 25 milijuna eura? To je i ta spominjana razlika koja nam fali ako se ne uđe u LP, ako dobro shvaćam, a morali bi ju prebiti preko transfera.

Ako uđemo u LP, po meni je to dugoročno idilična situacija. Ekipa nam je trenutno puna potencijala u najboljim godinama, tako da nema straha ni što se tiče transfera.
  • fakin
    3.6k
    Dinamo je ove sezone u EL zaradio cca 15. mil eur

prošle sezone u LP prvaka zaradili smo 40 mil eur, a nismo prošli ligašku fazu, ali smo imali bod više nego ove sezone u EL.
  • NitkoBitan
    36.1k
    Klub u 2026. treba barem 25 mil EUR ako ne uđe u LP na ovaj ili na onaj nacin, a jedini nacin da ih dobije su transferi. Zimski prijelazni rok je bio solidan, tu se do 10m išlo pa je manji presing. Znaci ostane 15 do 18m za popunit.emilperska

Pa ne bih bas rekao da su transferi jedini nacin, osim ako bonuse od prijasnjih transfera i postotke buducih prodaja ne racunas pod transfere. Prvi na pamet mi padaju Sucic i Baturina ciji su transferi ukljucivali dosta bonusa, a obojica dobro igraju, imaju minutazu te su im klubovi dobro pozicionirani na tablici.

I nadam se da vec ovo ljeto dobivamo navodno dogovorenu naknadu za vjecnog talenta Varelu, nek ga nosi kome god smo napravili uslugu.
  • Fatos Beqiraj
    1.6k
    Igrat cemo lp 100%. Ne vidim razlog zasto nebi, nostelji smo do kraja
  • fakin
    3.6k
    ove sezone samo je 1 klub uspio proći sva 3 pretkola kao nositelj i plasirati se u ligu prvaka - Kopenhagen.
    prošle sezone nitko.
  • emilperska
    15.3k

Da..

Dinamo ima taj relativno ozbiljan sustav budzetiranja radi UEFA licenci, a i tih internih mehanizama koje sad imamo. Place se znaju kao najveci trosak. Ako u budzet ukalkuliras da si prvak, onda si vjv i racunao i bonuse za naslov koji su izdasni tako da tih 27m EUR je po meni tocna brojka.

27 mil je nesto sto nedostaje ako se ne ude u LP. Nekim grubim kalkulacijama da se izracunati da smo u zimskom roku vec zaradili/ustedjeli 8 do 10m EUR ako Torino i Elche ostanu prvoligasi. Znaci razliku od 17m EUR ces prebit ili LP ili neto zaradom od transfera.
    Naravno ta razlika ovisno o nadprosjecnoj prodaji mercha i karata moze pasti ili se povecati u slucaju losije varijante, ali ona kao takva postoji i krece se u slucaju pozitivnog ishoda s Elcheom i Torinom između iznosa od 15 i 18m EUR. Isto vrijedi i za koju pobjedu vise u EL od one budzetirane.

Sto se tice same naplate, dio tih buducih potrazivanja smo vec vjerojatno prodali bankama kao kolaterale ili direktno faktorinzima. Ona su sigurno ukalkulirana, a djelomično i potrošena radi razlike u dospijećima u cash flowu.

Dokle god klub nije stalan sudionik LP i bez znacajnijeg rasta u merchu, prodaja je neminovnost svake godine i to je jednostavno tako..

Ligu prvaka smo igrali 2015, 2016, 2019, 2022 i 2024. Prije tog 2012.

Prosjek je dakle svake 2 do 2 i pol godine. To se mislim nece promjeniti jer nikad necemo imati direktan plasman.
  • Droljo
    26.7k
    Radeljić nije brzanac, al je osjetno brži od njegaveselko tenžera

Radeljić nije osjetno brži od gliste.
    Radite od budale majmuna.
  • Tvrdica McTvrdi
    5k
    Nikad veći prihod od ulaznica, fan shopa, sponzora, stabilizirano poslovanje, nema menadžerskih provizija i rikverca, a opet smo na razgovoru kak se nema para. :sad:
  • DiddyGuela
    5.9k

Ali i nikad veci proracun ako se ne varam. Treba i to nekako popunit...
    Neka me netko slobodno ispravi ako nije.
  • emilperska
    15.3k

Brkaš kruške i jabuke. "Neimanje para" u Dinamu je jedna kategorija, a prodaja igrača je druga kategorija. Ona bez kojeg ne možeš. Odgovarao sam gore ekipi koja se iščuđavala od kud potreba za prodajom McKenne i/li Domingueza da se Dinamo ne financira iz zraka. A prodaja ulaznica i mercha je malo popravila sliku, ali ona u suštini ne spašava ništa.

Marža na merchu je upitno 50%. Od 100 EUR dresa kojeg prodamo, Dinamu ostaje 40. Tako da i kad tih 100 uđe u prihode, oni nisu naša zarada u cijelosti. Dok prodaja McKenne za 5m EUR je manje više naša osim ako 200-300k EUR ode neke provizije nekome.

Suština je da Dinamu svake 2, maksimalno 3 godine nasušno treba LP jer tih 50m EUR mu daju da prodiše financijski i da olabavi prodaju igrača bar za 1 godinu, bez LP svake godine će se prodavati barem za 15m EUR, moguće i više.
  • NORTE
    23.7k
    Kao interes škotskog Celtica za 'svog' McKennu.

Da parafraziram bjegunca:
    Kakav Celtic...pa znaš ti šta smo mi za (ovaj) Celtic.
  • Tvrdica McTvrdi
    5k

Ma slažem se ja sa svim upisima i sam sam više puta rekao da sam vrlo skeptičan prema tome da ćemo ostvarit potrebnu visoku prodaju, samo kažem kako što god se dogodi mi imamo tu paniku da nećemo zatvorit proračun unatoč tome što smo uvijek u "zelenom". Kao da smo bankrotirali 5 puta pa imamo PTSP
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.