• Gradjanski Dinamo
    594
    Da se mene pita klub nam se nebi zvao GNK Dinamo, nego 1. HGŠK Dinamo. To je najispravnije. Ali tko sam ja…
    Marketinški gledano, drugu bi ekipu nazvati “Gradjanski” bio odličan potez. Dosta je skrivanja. Klub treba napokon krenuti sam pisati svoju povijest. Samo me zanima je li to prijedlog nekoga s ovog foruma ili postoje indicije da se u klubu o tome razmišlja?
  • mali M
    9.2k
    kako god, dobro je rekao Dioničar, ako je službeni naziv u institucijama Građanski nogometni klub Dinamo, ne vidim prepreku... Meni bi bilo baš odlično da se to ostvari.. Treba predložiti u klubu pa vidjeti s pravne strane što je moguće što ne. Mi ovdje svi zapravo pretpostavljamo jer se nezna što bi mogao isfilozoforati HNS sa svojim dozvolama, ali dobar je argument i za Real i Barcu i još stotine klubova..
  • Bruh
    1.2k
    Garant bi tad u prvoj sezoni Dinamo 2 tj. Građanski prodao više dresova neg sami dinamo
  • vjeko1701
    21k
    Kad bi uspjeli postići da druga ekipa značajan postotak troškova isplaćuje kroz prodaju dresova i drugog "mercha" (potencijalno preko ideje sa Građanskim) to bi bio jedan od najimpresivnijih marktinških poteza u hrvatskom nogometu.
  • Bruh
    1.2k
    mislim ako ćemo uzeti samo one polo majice Građanskog i od cope dres koji smo imali u shopu rekao bi da se može računati negdje oko te cifre u prvoj sezoni... Ja bi ga prvi kupio pa govorim :grin:
  • vjeko1701
    21k
    Ona zadnja B ekipa je koštala oko 2M eura po sezoni ako se ne varam. Jedino tu ne znam dal su u to uračunali ugovore koje igrači ionako imaju, igrali u juniorima, B ekipi ili na posudbi.
  • Bruh
    1.2k
    Ja sam više mislio na kalkuliranje prihoda od robe ne generalni proračun po pitanju cifre... Al svakako super ideja marketinški
  • vjeko1701
    21k
    Svaki euro od makretinga i robe je dobar euro. Ako u ovome ima potencijal za novce, treba razmisliti.
  • vlatkomarkovic
    2.5k

Nešto mi se čini da smo ti i ja počeli se sve vise slagati…. Ili je kraj svijeta ili neki kurac :lol:
  • Bosskovitz
    19.8k

Za početak, samima sebi. 70-ak godina nekoliko različitih interesnih narativa dovelo je do toga da će ti 10 nasumično izabranih Dinamovaca ispričati 10 različitih priča o povijesti kluba. A najmanje su oni sami krivi.

Nemam pojma, iskreno.
  • Chempers
    1.1k
    Top ideja, baš top. Svatko kome je istinski stalo do povijesti kluba i naslijeđa Građanskog bi ovo trebao podržati.
  • vlatkomarkovic
    2.5k
    Za početak, samima sebi. 70-ak godina nekoliko različitih interesnih narativa dovelo je do toga da će ti 10 nasumično izabranih Dinamovaca ispričati 10 različitih priča o povijesti kluba. A najmanje su oni sami krivi.Bosskovitz

Razumijem, al vidiš i sam da nikada niti jedna ideja ovdje nije dobila ovako širokogrudnu podršku kao ova. Ljudi koji se ne mogu složiti oko ničega su se složili za ovo….
  • Bosskovitz
    19.8k

I ja sam napisao svoje mišljenje kao i oni, tome Zona služi. Nije da ja ili netko drugi ovdje donosi odluku kako će se B momčad zvati.

Meni se to ne sviđa jer mislim da narednih 20 godina trebamo snažno razvijati kulturu kluba i klupske vrijednosti kroz jasan brand, a ovo ne pridonosi jasnoći tog branda. Dinamo je Dinamo, a Gradjanski je naša krvavo i silom ugašena povijest na koju smo ponosni, koja se treba slaviti i propagirati, trebamo imati i retro dresove i merch, možda i više integracije kroz treći/četvrti dres za prvu momčad; ali u kontekstu povijesti, ne sadašnjosti.

S druge strane, klub se zove "GNK Dinamo". Na stranu kaj mene osobno "Dinamo Građanski" neopisivo podsjeća na onog frankensteina "HAŠK Građanski", kada bismo išli dodavati Građanski u naziv B momčadi, bi li ona bila "Građanski nogometni klub Dinamo Građanski" ili bismo pak obrnuli naziv pa bi to umjesto "Građanski nogometni klub Dinamo" bilo "Nogometni klub Dinamo Građanski"? Mislim da tu nastaje nepotreban kaos i kakofonija naziva u vremenu kada se upravo kaosa i kakofonije trebamo riješiti. Ako dodamo tu još i stari grb Gradjanskog (koji od svih njih?) na dresove, onda ćemo morati ubaciti i te dresove u shop pa ćemo imati u ponudi iste dresove s različitim grbovima (i vjerojatno sponzorima)?

Ne kažem da je ideja loša, ona je na dobrom tragu i s apsolutno najboljom namjerom, ali mislim da bi njezina realizacija interesu kluba - u širem kontekstu odnosa prema svojoj povijesti i razvoja klupske kulture, brenda i identiteta - više odmogla nego pomogla.
  • Lihtmašinac
    714
    :up:

Ne kažem da je ideja loša, ona je na dobrom tragu i s apsolutno najboljom namjerom, ali mislim da bi njezina realizacija interesu kluba - u širem kontekstu odnosa prema svojoj povijesti i razvoja klupske kulture, brenda i identiteta - više odmogla nego pomogla.Bosskovitz

Iako sam često kritičan prema Bosskovitzu, kao netko tko se dosta bavi poviješću ovdje apsolutnu podršku dajem njegovom pogledu na bit stvari i njegovoj interpretaciji jedne dobronamjerne ideje.

"Dinamo II" je "Dinamo II" ili "Mladi Dinamo" ili "Mali Dinamo" ili "Dinamo Jr.". A "Dinamo" je "Građanski nogometni klub Dinamo". Unošenje novog naziva za jednu sekciju GNK DInama po meni bi samo nepotrebno zapetljavalo kontekst i kompliciralo nastup našeg kluba u javnosti. I povijesno-ideološki i marketinški to bi bilo nepotrebno stvaranje jednog nepotrebnog blizanca već postojećeg imena. Time bi se na neki način obezvrijedilo ovo "G" u "Građanski nogometni klub", a bome bi se obezvrijedilo i ime "Dinamo".

Isto tako mislim da bi trebalo prestati forsirati pisanje imena u obliku "Gradjanski". To "dj" je kroz 20. stoljeće bilo, ni manje ni više, tek jedna od nekada korištenih varijanti pisanja slova "đ". Takvo pisanje danas nije potrebno jer je anakronično, a ispada neispravno i, u neku ruku, smiješno.

Što se pak ponude artikala iz klupske povijesti tiče, tu se slažem da u Dinamovom dućanu svakako ima mjesta za još puno, puno toga. Ali mislim da za to nije potrebno izmišljati neko novo ime, ma kakva mu pozadina bila, kako se to ovdje priziva.
1910111213Next
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube