• deda
    40.9k
    S ljudima treba raditi, motivirati ih, objašnjavati im. To ne ide preko noći. Političke stranke na to troše sve svoje resurse pa jedva navuku izlaznost od 40-50%. A imaju sve medije.
  • Crle
    1.3k
    Zato i kažem da je povijesni za klub. Realno i za čpanove isto makar to dobar dio nije prepoznao. :grin:

25% izlaznost je dobra u usporedbi sa općenitom izlaznošću na parlamentarne izbore, općenito na ovakvu vrstu izbora u nekom sportskom kolektivu, s obzirom na jednu listu i poznatog pobjednika, povijest kluba i nepoznavanje članova sa odgovornošću glasanja... itd.
  • The Undertaker
    8.7k
    Da su ovo bili izbori "jedni u nizu" onda bih prihvatio da je 25% dobro. Ovo su bili prvi izbori. Nije se ovdje samo biralo listu već se i davala podrška modelu.
  • Crle
    1.3k
    Pa slažem se da bi bilo bolje da je više, no s obzirom na dosta toga ne vidim tih 25% kao loše. Mislio sam da će možda biti i manje.

I s obzirom na sve ne vidim razlog da sada tražimo toliko crnilo u tome.
  • The Undertaker
    8.7k
    Ne vidim da itko traži crnilo. Izbori su gotovi, pobjednik se zna i sad komentiramo, razmjenjujemo mišljenja...
  • Damir1986
    344
    Kako je lijepo na svakoj slici s izbora neposredno pored Bobana vidjeti novog šefa PR službe Miru Para. Nakon što je vodio Ćiru na ručkove pred smrt i preko veze stavio svoje ime na knjigu Miroslava Tomaševića od 1982. prebacio se na Zajeca, a sada vidim i na Bobana. Ako ništa, lijepo je znati da se i u 2025. može uspjeti ako si profesionalna ulizica bez ikakvih drugih referenci.
  • prefontaine
    3.6k
    Političke stranke na to troše sve svoje resurse pa jedva navuku izlaznost od 40-50%deda

Da, ali kad su u pitanju izbori, nebitno državni/lokalni, izlaznost od 40% znači da je izašlo 40 od 100 svih punoljetnih građana države, a veliki udio u tih 100 su ljudi koji su operirani od politike i ista ih sekunde ne zanima.

U našem slučaju 27% znači da je izašlo 27 od 100 ČLANOVA, i to članova koji su članovi barem zadnje dvije godine. A čim su članovi, znači da su se svojevoljno priključili nečemu što bi ih, barem tako logika nalaže, trebalo zanimati i o čemu trebaju odlučivati.
  • Eduardo
    26.2k
    Sad kad je sve prošlo samo ću baciti kratki osvrt na raspravu je li izlaznost bila dobra ili loša.

S obzirom na to da je bila samo jedna lista, bez ikakve konkurencije i kad znaš da je ishod unaprijed poznat, normalno je da mnogi odmahnu rukom u stilu "kaj/šta imam glasat, svejedno je"... JBG, takvo nam je društvo i mentalitet. I to je realno najveći razlog zašto nije izašlo više ljudi. I da se ne lažemo, nisu ljudi kod nas navikli na ovakav model, pa i ne kuže još što njihov glas može značiti čak i u ovakvoj situaciji.

S druge strane, imali smo i opciju online glasanja, što je stvarno olakšalo stvar, pa se možda moglo očekivati nešto više od tih 27%. Zašto? Zato što online opcija u startu pobija svaku moguću ispriku za nemogućnost glasanja.

E, sad... da bi za usporedbu mogli uzeti Barcelonu ili Benficu moramo još puno raditi na svijesti navijača. U toj komparaciji to je ogromna razlika. Kultura je drukčija isto kao i svijest navijača (članova) koji shvaćaju da im glas vrijedi i da stvarno biraju smjer kojim klub kreće.

Kad pričamo o formalnoj legitimnosti, lista je izabrana, glasovi postoje i sve je čisto... "oporba" može lajati na mjesec što i čini.

Međutim, ako pričamo o pravoj snazi i podršci članstva, onda je to tanko. Znači da je 3/4 ljudi ostalo doma i nije ih briga ili ne vide smisao. I to je problem ako želimo klub koji će se graditi na aktivnom članstvu.

Kako god... već na sljedećim izborima trebamo veću izlaznost, barem 40%, a do toga može doći samo ako bude više lista, više pravog izbora i malo jače komunikacije prema članovima od svih uključenih kandidata s porukom zašto je važno glasati.

Ipak, 7521 glas nije malo i treba cijeniti te ljude jer to je jezgra onih koji su shvatili bit, ali ovo je tek početak.

U zadnjih godinu, godinu i pol krenuli smo novi putem, ali istina je da nam treba nam puno više angažmana i živosti kod članova... jednostavno moramo tražiti više. 27% je dovoljno za start, ali premalo za klub kakav dinamo zaslužuje biti.
  • Bosskovitz
    19.1k
    Ne znam, iskreno, kaj su neki od vas očekivali od izlaznosti, meni je ovo iznad najoptimisticnijeg realnog ocekivanja. Na izborima u drzavi - koji utjecu na svaku sferu naseg svakodnevnog zivota - imamo 20-ak lista, milijune eura uloženih u promidžbu, tjedne medijskog nabrijavanja, stranačke organizacije u kojima desecima tisuća ljudi egzistencija ovisi o rezultatu i na njih opet ne izađe ni 50% ljudi, kako bi onda izašlo na klupske izbore na koje se odlučila prijaviti samo jedna lista?

Ovo su po broju izašlih najbrojniji klupski izbori u povijesti našeg kluba, a to je jedino s čime bismo se trebali uspoređivati. Za one koji se vole uspoređivati s drugima, ovo su i klupski izbori s najvećom izlaznošću ikada u Hrvatskoj - čime smo srušili vlastiti rekord s prošlih izbora.

Hvala svima koji su glasovali na izborima i prepoznali važnost klupske demokracije te odgovornost koju kao članovi imamo, hvala svima koji su sudjelovali, na listi Dinamovog proljeća i na listi povjerenika, i naravno čestitke svima koji će biti dio povijesne, prve potpuno demokratski izabrane skupštine GNK Dinamo. Neka nova, plava proljeća su pred nama!
  • ZrnTSCHeZ
    1.5k
    Ovo su klupski izbori s najvećom izlaznošću u povijesti našeg klubaBosskovitz

Na pošlim izborima izlaznost je bila 54,6% što je više nego dvostruko više (26,62%).

Osobno sigurno ne bih kao rekord i uspjeh u tom brojčanom smislu uzimal apsolutnu cifru (7111--->>> 7512) u kojoj se od cca 15000 članova više s pravom glasa (13025 --->>> 28215) njih samo 401 dodatnih odlučilo glasovati.

11% nevažećih glasova također sigurno nije pohvalno, jer je i toga prošle godine bilo duplo manje (381 ili 5,36%)
  • crophantom
    2k
    Ljudi moji, u HR je na referendum o ulasku u EU kaj je vjerojatno najbitnija ili među najbitnijim odlukama nakon rata i samostalnosti izašlo 43,51% birača.

Hrvatska je mlada demokracija gdje većina ljudi ne osjeća ikakvu potrebu participirati, osim onih tjedan dana pred izbore, a i tad uz svu medijsku mašineriju ak navucemo 50% ljudi smo u šoku.
    Dinamo očito ima taj core cca 7,8 tisuca ljudi koji žele participirati, a dizanje članstva vidimo pred derbije, pred prodaju Euro karata itd, vecina članova koje ja znam su članovi radi besplatnih ulaznica ili da mogu kupiti karte za Europu.

Da bi se taj core proširio trebati ce puno puno rada, jer su našem narodu takvi koncepti prilično strani, a i ne vidim da se to mijenja kod mlađih generacija.

Ja sam ovom brojkom zadovoljan pogotovo nakon 15 godina mraka.
  • deda
    40.9k
    Svi koji misle da će izlaznost na klupske izbore biti ikad veća od 50% žive u teškoj zabludi i ne poznaju očigledno ljudsku vrstu. Ja bih bio najsretniji da tako bude, ali ljudi su jednostavno takvi, lijeni, dokoni, nezainteresirani, potrebno je uložiti abnormalan trud da se ljude pokrene, motivira, informira. Tko zna što je borba, zna o čemu govorim. Ljudi su po prirodi u većini neaktivna, pasivna bića. Zadatak svih nas je da smanjimo njihov udio tj. povećamo dio proaktivnog ljudstva iliti u našem slučaju članstva. Vi očekujete od ljudi koji ne poznaju naše igrače, našu povijest, naše legende da budu aktivni. Eto braćo, ja to radim svaki dan. Dođite do mene, stanite uz mene i slične i idemo zajedno. Koga vi zapravo kritizirate nego same sebe.
  • emilperska
    11.6k
    Kada bi se na parlamentarne izbore uvela mogucnost online glasanja, izlaznost bi bila barem 60-70% tako da mi to nije usporedivo, bar ne direktno. Ovo se moze uspoređivat s izborima u NH ili nekim stranačkim gdje postoji mogucnost online glasanja (SDP ako se ne varam).

S obzirom da su ovo drugi izbori, da nisu realno odlučivali o ničemu osim o 5/15 povjerenika koji onda u praksi opet ne odlučuju o ničemu, izlaznost je solidna i to je to. Niti loša niti izvanredna.

Oni prvi (poludemokratski) izbori 2024. su neki postotak koji ćemo moći očekivati kroz 4/8/12 godina ako budu 2-3 liste.
  • badjibadara
    7.5k
    Koga vi zapravo kritizirate nego same sebe.deda

:cheer:
  • emilperska
    11.6k
    Svi koji misle da će izlaznost na klupske izbore biti ikad veća od 50% žive u teškoj zabludideda

Ovo si u pravu da nema online glasanja. S online glasanjem na onim izborima kad budu bile 2-3 liste očekujem komotno 50%+. Pa na proslim izborima smo bili na 55%, a biralo se 25 od 60 skupštinara. Sad kad se bira 50 od 50 i kad bude vise lista, ja ocekujem redovno 60% +.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.