• Jay
    2.5k
    Deni Jurić ponovno zabio, 5 golova u 4 utakmice.
    A nama nije valjao /s
  • Zagi
    11.1k
    Zašto?
    Neki dan je streso eurogol, kaj je uspio izvesti u 3 dana?
  • Droljo
    20.2k
    Vrba je puno ozbiljniji igrač nego što je bio prošle sezone. Nije još za dinamo ali puuuuno bolje to izgleda. Ja sam prvi srao da ništ nebu od njega pa evo.
  • rokikaciga
    4.1k
    A zato kaj ga se guralo na desno krilo a dečko je čisti srednji vezni. Čak i šesticu može ozbiljno odigrat. Zasrali su u razvoju u Loksi s njim.
  • Paggini
    63.9k
    Neka igra, neka samo igra sto bolje, osim protiv nas. Pa neka ga Osijek proda i nama proslijedi 40% hehe
  • Sajla
    11.9k
    idealan razvoj Vrbe - prodaja iz Osijeka u neku ozbiljnu europsku ligu (još ako nama ide postotak, nemre bolje), odradi tamo jedan-dva fina ugovora i stekne iskustvo pa dođe u Dinamo na sličan način kao Ljubičić, bez odštete :)
  • Droljo
    20.2k
    Bit će nama Matković đaba zgleda..
  • Nogo
    8.8k
    https://www.24sata.hr/sport/borna-sosa-za-24sata-boban-je-zvao-da-se-vratim-u-dinamo-1067583

Hrvatski nogometaš nedavno je postao otac malenom Šimunu. 'Stvarno se nemam na što žaliti, "mali" samo jede i spava, jako je dobro dijete. Neka tako bude i dalje, ha, ha'

Osjećaj? Kao da sam se ponovo rodio, baš tako. Engleski nogomet je drugi svijet u odnosu na sve što sam prošao do sada. To je strašno kakva je ovdje infrastruktura, na kakvim terenima treniramo i igramo, a sve je novo napravljeno. Jednostavno, sve je na puno višem nivou, priča nam Borna Sosa (27).

Hrvatski reprezentativac već je početkom srpnja promijenio destinaciju, pa Ajax zamijenio Crystal Palaceom. Sosa je tako postao treći Hrvat koji će u novoj sezoni nastupati u Premier ligi, uz njega su tu još Mateo Kovačić i Joško Gvardiol, dok je i dalje nepoznato hoće li na toj razini dogodine igrati i Luka Vušković.

'Kada je trener čuo za koliku cijenu me može dovesti, mislio je da se netko šali'
    Crystal Palace je proteklog tjedna dobio nove ljude u vlasničkoj strukturi kluba, 45% dionica kupio je američki milijarder Woody Johnson koji je inače vlasnik i NFL momčadi New York Jetsa. I zanimljivo, Crystal Palace sad među vlasnicima kluba ima čak dva milijardera, a time se mogu pohvaliti rijetki klubovi u svijetu.

Sosa novu sezonu započinje danas od 16 sati kad će se Crystal Palace u Community Shielda na legendarnom Wembleyju suprotstaviti Liverpoolu. Lijepa prilika i za prvi trofej u novome klubu.

- Nikad nisam bio na Wembleyju, to je sigurno jedan od najboljih stadiona svijeta. Ne bi bilo ništa ljepše nego da već u prvoj utakmici sezone s novim klubom dođem do trofeja, sve mi to zvuči nekako nerealno. Zaigrati pred 90 tisuća navijača na Wembleyju, još protiv Liverpoola i osvojiti trofej. Opet, mislim kako je protiv tako velikih klubova puno lakše igrati početkom sezone, nego kad se oni uhodaju i uhvate pravi ritam tijekom sezone - kaže Sosa, pa objašnjava kako je završio u Engleskoj:

- Veliku ulogu u mom dolasku u Crystal Palace imao je trener Oliver Glasner koji me dobro poznaje iz Bundeslige gdje je vodio Wolfsburg i Eintracht Frankfurt. Dok sam bio u Stuttgartu često smo igrali jedan protiv drugoga, pa se šokirao kad je čuo za kakvu me cijenu može dovesti u Crystal Palace, prvo je mislio da se netko šali s njim.

Glasner je već godinama veliki fan hrvatskog lijevog beka...

- On me još prije dvije godine želio dovesti u Frankfurt, ali tad je moja tržišna cijena bila peterostruko veća. I kad je vidio da postoji mogućnost mog dolaska u Crystal Palace nije dvojio ni sekunde, sve se riješilo u samo tri dana. Došao sam na početak priprema, već odigrao i par prijateljskih utakmica, svi su prezadovoljni onime što sam pokazao do sada. Neka se tako i nastavi,

Što možemo očekivati od Crystal Palacea ove sezone? I od vas osobno?

- Mislim da će Crystal Palace biti sličan kao lani, boriti se negdje u sredini Premier lige, ali imamo potencijal i za nešto više. Kao i prošle sezone kad je ova momčad osvojila FA kup. Sad ćemo igrati i Europu, još ne znamo hoćemo li biti Europska ili Konferencijska liga, ali vjerujem kako se i tu možemo boriti za trofej. Osobno? Svjesno sam stigao ovdje kao pričuvna opcija za lijevog beka, ali imamo stvarno puno utakmica u sezoni, tako da sam siguran kako ću dobiti dosta prilika za dokazivanje. I to mi je najvažnije.

'Razlaz s Ajaxom bio je jako čudan'

Iza vas je dosta čudna sezona, prvi dio ste bili standardni u Torinu, u drugom dijelu praktički niste dobili niti minute...

- Da, jako čudna sezona. Ne želim se petljati u klupske situacije, ali baš je bilo čudno. Prvo sam igrao 19 utakmica u nizu, poslije toga se zadnja dva mjeseca više nisam niti zagrijavao. Ali sve je lakše izdržati kad znate da nije do vas. Znao sam da ne mogu utjecati na svoju situaciju i pomirio se s time. Puno bi mi bilo teže da sam igrao loše 10 utakmica, pa da sam znao kako sam si sam kriv. Ovo je bila odluka kluba, na to nisam mogao utjecati. I zato sam presretan što sam u Crystal Palace stigao u transferu, a ne na novu posudbu. 

Što se s vama događalo u Ajaxu? Bilo je priča kako su vam zabranili čak i parkirati u klubu, kako ne smijete ni u svlačionicu prve momčadi...

- Vidio sam, pisalo se puno toga. Za igrače na koje ne računaju su u klubu pripremili drugu svlačionicu, mogao sam ja do one u kojoj se presvlače igrači prve momčadi, ali što da uopće radim tamo? Taj razlaz s Ajaxom je ispao dosta čudan, ali to ide njima na dušu. I tako se to ne radi. Mogao sam dobiti priliku kod novog trenera, tko zna, možda bih mu se i svidio kao igrač? Od prvog dana priprema smo nas sedam-osam bili u istoj situaciji, ja sam srećom pronašao novi klub, a neki su još tamo.

'Uvjeti u klubu su čudesni. Peru nam automobile, imamo i frizera'
    U Crystal Palaceu dijelite svlačionicu sa zvijezdama poput Ezea, Guehija, Matete...

- To su sve odlični dečki. Ma Premier liga je svijet za sebe, tu svaka momčad iz sredine tablice ima po petoricu igrača koji vrijede po 50 milijuna funti. I to je tu svima normalno. Evo, mi imamo Ezea, Guehija, Matetu, Whartona, Munoza..., igrače nevjerojatne kvalitete, trenira se visokim intenzitetom. I Englezi se dosta razlikuju od svega što sam do sad vidio u karijeri.

Kako to mislite?

- U Engleskoj su svi klubovi fokusirani samo na nogomet, samo na ono što pružate na terenu. U Torinu smo svi zajedno imali doručak, svi skupa ručak, pa bi slijedile kazne ako bi netko kasnio na ta okupljanja. Ovdje je sve slobodno, jedi kad hoćeš, ali na terenu moraš dati 300%. I samo se to gleda, tako je najispravnije. Pa koja je razlika hoćete li ručati u 13 ili 13.20 sati, Talijani se previše bave tim nebitnim stvarima. I bilo je situacija kad netko ne bi igrao utakmicu jer je kasnio na doručak ili ručak. U Engleskoj nema takvih pravila, teren je jedino mjerilo.

Sosa je nedavno postao i otac
    Razlika je i u odnosu prema igračima.

- Ne mogu vam ni objasniti do kakvih detalja svi u klubu paze da se vi kao igrač osjećate najugodnije moguće. Nama u trening kamp dolazi frizer, pa ljudi koji vam uzmu autu i operu ga dok vi trenirate, sve je drugačije. Avion kojim smo letjeli na pripreme je spektakl, doslovno je svatko imao svoju fotelju. Stvarno se osjećam ugodno, baš zbog toga imam dojam kao da sam ovdje već 10 godina.

Engleska Premier liga nosi i nove izazove...

- Igrao sam s Ajaxom u Europskoj ligi s Brightonom i Aston Villom, pa sam malo i doživio engleski nogomet. Dosta je to drugačije, ima jako puno prostora, najčešće se igra tko više zabije. Meni se to sviđa, takav stil igre i ja preferiram, svi idu "va banque". Zato ga i voli cijeli svijet, tu nema utakmica koje završe 0-0, ha, ha.

Vi ste ovoga ljeta postali i otac, rodio se mali Šimun. Kako ste se snašli u toj ulozi?

- Dobro je sve, haha. Mali je već "mrcina", rodio se s 4,5 kilograma, nastavlja rasti u tom tonu. On i žena sad odmaraju na moru, pa se vraćaju u London za tjedan dana. Stvarno se nemam na što žaliti, "mali" samo jede i spava, jako je dobro dijete. Neka tako bude i dalje, ha, ha.

Ovog ste ljeta imali kontakte i sa Zvonimirom Bobanom koji vas je želio u Dinamu.

- Da, čuli se par puta. U Dinamu sam proveo cijelo djetinjstvo, to je moj klub, ne znam koji bi drugi to trebao biti? To sam rekao i Bobanu, poručio mu kako bih se u Hrvatsku vratio samo u Dinamo. Niti jedan drugi klub me tu ne zanima ni pod kakvim uvjetima, a ako ne mogu igrati u Dinamu, radije bih prestao igrati nogomet, nego se vratio doma i igrao za neki drugi hrvatski klub.

Sosa je nastavio...

- Pričali smo iskreno i otvoreno, sve sam mu to dao do znanja. Boban je jasno želio dovesti igrače koji će doći već na početak priprema, a tada nitko nije imao pojma kako će se razviti moja situacija u Ajaxu. Nismo znali ni koliko će Ajax tražiti za mene, pričalo se o nekih 5 milijuna eura. I onda se otvorila priča s Crystal Palaceom. Ne moram vam ni pričati koliko cijenim Zvonimira Bobana, nadam se da i on cijeni mene. I vjerujem kako će Dinamo ove sezone vratiti naslov prvaka u Maksimir.

Pratite li sve što se događa u Maksimiru?

- Kako ne? Dinamo mi izgleda dosta dobro, tek je početak sezone, ali već je to sasvim dobro. Vjerujem da ove sezone neće biti toliko strke i panike kao zadnjih godina po pitanju naslova prvaka, Dinamo samo treba vratiti taj pobjednički gen i sve će biti kako treba. Svi smo vidjeli da zadnjih par godina to nije bilo "to", vjerujem da će ovaj Dinamo opet biti dominantan na domaćoj sceni. Puniti tribine i osvajati trofeje - završio je Sosa.
  • Filip85
    473
    I naš najbolji stranac ikada, Soudani, zabio u prvom kolu za Maribor.
  • Crusades
    17.7k
    Eto, ovakav stav bi trebao imati pravi Dinamovac i rođeni Zagrepčanin. Nije prekomplicirano.
  • rokikaciga
    4.1k
    Malo je drugacije kad imas preko 10m eura zaradenih u karijeri i kad trebas otic iz Lokse gdje si bio na 6-7tis bruto a vec imas 28.
  • NitkoBitan
    30.2k
    ovakav stav bi trebao imati pravi Dinamovac i rođeni Zagrepčanin.Crusades

Jel to onaj koji se dvoumio izmedu igranja za Njemacku i Hrvatsku?

kad trebas otic iz Lokse gdje si bio na 6-7tis brutorokikaciga

Ako aludras na Mudraziju i nije bas da nista nije vani zaradio. Cisto sumnjam da se nakon ugovora sa Copenhagenom od nekoliko sezona nije osigurao do kraja zivota.
  • Crusades
    17.7k
    Jel to onaj koji se dvoumio izmedu igranja za Njemacku i Hrvatsku?NitkoBitan

Bitnije mi je kakav stav ima prema Dinamu.
  • rokikaciga
    4.1k
    Ako aludras na Mudraziju i nije bas da nista nije vani zaradio. Cisto sumnjam da se nakon ugovora sa Copenhagenom od nekoliko sezona nije osigurao do kraja zivotaNitkoBitan

Aludiram jer je kplega iznad aludirao na njega.

Znam da je zaradio ali svakog trena ti mogu puknut krizni (tu sam ja prvi svjedok...dok sam hodao po bocu vode na zagrijavanju su mi pukli)i njegova karijera je prakticki gotova. Ne krivim ga sto bi otisao u bilokoji drugi hrvatski klub sa 28-29-30 ako ga Dinamo ne zeli. A s obzirom da ga je htio onda je i Dinamo bio jedina opcija.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.