• The Undertaker
    8.5k
    Naravno da to jest miješanje treneru u posao. Pitanje je samo da li trener pristaje na to ili ne i to je nešto što se rješava prije potpisa. Prilično sam siguran da Bjelica ne bi pristao na takav uvjet (ili Conte ) odnosno neki renomirani trener. Vjerovatno je to jedan od razloga (ne i jedini) zašto je odabran Kovačević. Dozvoljavam i da Kovačević ima istu viziju kao i Boban ali jedno je imati plan a drugo je realitet na terenu.
  • NB86
    16.9k

Na sta nebi pristali conte i bjelica ? Na to da se drze svoje filozofije igre kojom uvijek igraju ? Pa tako su birani u vecinu klubova u kojima su bili, sportska politika kluba mora bit dugorocna i ici u određenom smjeru, kad (i ako) smjenimo/ode kovacevica bit ce doveden trener sa slicnom filozofijom, to je doslovno osnova posla sportskog direktora i nije nikakvo "mješanje u posao trenera"
  • BBB Mataa998
    2.6k

Prilicno sam siguran da Bjelica ili Conte ili bilo tko nebi dosao u obzir ako nije spreman igrat nogomet onako kako ti klub zahtjeva.
  • don
    14.2k
    a ja san poprilično siguran da ne pratiš europski nogomet.
  • Jaro
    10.5k
    Zar nije Boban definirao sustav (4-3-3) koji ćemo igrati u svim selekcijama?The Undertaker

Ovo je izmisljotina novinara temeljena na Bobanovom intervijuu prije koju godinu gdje je pricao o svom pogledu na uredjenje kluba i svih uzrasta i razbitka vlastitog, prepoznatljivog stila igre od mladih kategorija.
    Ima svoj preferirani stil pa prema tome bira trenera,slaze igrace... Al da ce doc Kovi i rec sutra protiv Istre imas izaci 4-3-3 s tezstem napada lijevo, a desnog beka nek ti igra Misic - tesko...
    Naravno, svaka izmisljotina se na Zoni zasadi, dobro pognoji i kojidan kasnije urodi plodovima.
    Boban bi u ovakvom slucsju mogao fino ustediti, ne zaposliti ni voditelje skoke ni trenera prve momcadi nego fino sve sam odradjivati.

A ovo za Bjelicu i Contea - pa to je bio problem Dinama u proslosti - dovodili se treneri po pitajbogakojem kljucu, neki imali potpuno razlicitu filozofiju igre od prethodnika ili od momcadi na raspolaganju - pa ili forsali svoje i inije islo, ili odustajali od svoje filozofije pa nije islo. Conte sigurno nece biti pozvan za trenera Reala, Ajaxa ili Liverpoola zato sto ti klubovi imaju neki svoj stil koji je uspjesan i tako godinama slazu momcad.
    United je recimo suprotnost i sara s trenerima i filozofijama, preskupi su momcadski za ovakvu rekonstrukciju "prekonoci" pa su i rezultati vidljivi...
  • ElDorado
    4.8k
    Boban nije bio niti na jednom treningu ovaj tjedan. Na decentni način pokazao je da se treneru ne mješa u posao. Ne znam čemu sad pokretati te besmislene rasprave. A potpuno je logično da cijeli klub u svim uzrastima gaji neki sličan sustav igre. To smo oduvijek zazivali.
  • crophantom
    1.1k
    Boban je na Kovinoj presici progovorio 3 rečenice i maknuo se van kadra, nije se slikao ni sa jednim igračem i tako pretvorio našeg SDa u čovjeka koji ce nakon nogometa zivjeti od reklama za kreme za lice, nije odradio ni svoju presicu osim one kratke uvodne i dao ni jedan intervju. Zvonu se uopće ne vidi, jasno je da svojim potezima gura u prvi plan prvenstveno Kovu da može izgraditi autoritet, ali eto opet neki ljudi izmisljaju gluposti zato jer možda čovjek ima ideju kakav tip nogometa bi klub trebao igrati.

Jer to je eto cudno, je, možda u HNLu ili Bosni, ali u Europi nije.
  • The Undertaker
    8.5k
    Ovo što ti pišeš mi ima puno više smisla (osim ovih teorija zavjere). Teško je isfiltrirati što je od natpisa istina a što izmišljotina kad se iz kluba rijetko oglašavaju. Kovačević i Boban su si priuštili rijedak luksuz da u jedno prelaznom roku slože ekipu po vlastitom nahođenju. Svi sljedeći treneri će se morati prilagođavati profilu igrača koje će zateći u klubu.
    Budući da trener odgovara za rezultat, trebao bi imati slobodu da sam slaže i taktiku i formaciju i roster od onoga što ima na raspolaganju.

Isto tako, ne vidim u čemu je prednost da sve mlađe kategorije igraju u istom sustavu. Po meni , bolje je da igrači nauče igrati u više sustava, čak i na više pozicija. Standardizaciju možeš uvesti eventualno tek kod juniora.
  • Jurki
    18.4k
    Kovačević i Boban su si priuštili rijedak luksuz da u jedno prelaznom roku slože ekipu po vlastitom nahođenjuThe Undertaker

Zar mislis da je momcad dobro izbalansirana, da se nisu davali astronomski ugovori pojedinim igracima koje nisu zasluzili po niti jednom parametru.. da bi se islo u takav remont?
    Dam se okladiti za sve pare ovoga svijeta, da nebi bilo toliko odlazaka/dolazaka.
    Svi znamo da je remont nuznost, bez obzira na to da bu trebalo vremena kojeg btw nemamo.
    Remont ne radis da promijenis cijeli set figura, vec samo pojedine figure da se ne narusi kohezija ekipe.
    Kod nas su godinama gurali probleme ispod tepiha... sad je letel van i tepih i problemi.

Nije to nikakav luksuz, vec ciscenje koje je trebalo napraviti svaki rok jedan dio.
  • Imamo Dinamo
    4.1k
    Kako god da ovo zavrsilo, moram rec da mi je gust vidjet Kovu u dinamu. Covjek koji za razliku od Jakira i slicnih nema vrhunski PR, nema izvjezbane govore pred medijima unaprijed, nije govornik neki, nego izade, kaze sta mislis a cujes da mu glas titra, vidi se koliko mu znaci ovo sve.

Kova nek je sa srecom, bas zasluzujes sve ovo.
  • Jos-Optimus
    6.4k
    baš tako, iz sveg srca želim da postane naš Guy Roux ili Alex Ferguson, netko tko će nas godinama voditi
  • Crni86
    12.6k
    Ne znam kako ikoga moze smetat Kovin nacin komunikacije.

Covjek onako iskreno, bez ikakvog kalkuliranja sve govori. Totalno se uvijek ogoli pred kamerama i pokaze svojeg izvornog sebe. Bas ga je gust za slusat. I uvijek bi rade slusao takvog covjeka nego nekoga koga su obucili strucnjaci i koji baljezgaju i ponavljaju uvijek jedno te isto, takvi su danas svi i bas zato su dosadni.

Samo naprijed treneru.
  • NVKOD
    5.9k
    Izvor: SN

Kao što to obično biva na svakim pripremama, zadnji dan je uvijek rezerviran za razgovor trenera s novinarima. Tako smo sjeli s Marijom Kovačevićem i u ugodnom razgovoru rekapitulirali teme slovenskih priprema.

- Imali smo jako dobre uvjete. Posebno mi je bilo bitno da teren bude dobar. I bio je. Odradili smo puno stvari koje smo trebali odraditi. Tjedan dana smo bili u Zagrebu, ovdje dva tjedna. Nakon ta tri tjedna stvarno mogu biti zadovoljan. Radili smo prije svega na snazi, aerobnim i anaerobnim kapacitetima. Ali naravno, tehnika i taktika su bile uključene od prvog dana. Odradili smo u Sloveniji 19 treninga u 13 dana. Odigrali smo i pet utakmica koje su nam jako dobro poslužile - kazao je za uvod Kovačević.

Uviđa da neke stvari treba dodatno poboljšati...

- Vidimo, mi moramo popraviti neke segmente. Tu posebno mislim na fazu obrane. Golove primamo prelagano. To se događalo i prošle sezone. Dinamo više ne smije tako izgledati. Ali imamo još dosta vremena da to riješimo. Kad napravimo visoki pritisak, negdje pogriješimo. S druge strane, veseli me što smo u svim utakmicama dominirali. Zabili smo puno golova, imali puno šansi. Mnoge akcije kod golova bile su prekrasne i dobro izvedene, kako smo radili na treninzima. Uvijek govorim: ‘onako kako radimo na treninzima, tako ćemo igrati‘. Intenzitet na treninzima i utakmicama bio je dobar. Igrači su sve dobro prihvatili. Imamo mi pravih igrača koji su u stanju probiti svaku obranu.

U plavi roster stiglo je mnogo novih igrača. Kako ih je trener vidio u dosadašnjem dijelu priprema? Jesu li to prava pojačanja?

- Da, bit će prava pojačanja! Prezadovoljan sam. Moram pohvaliti sve igrače, izraziti pohvalu za njihov rad od starta priprema. Svi su to igrači za Dinamo. Nije bilo ni jednog ekscesa. Veseli me i što nemamo težih ozljeda. Tek jedna sitna neugoda Varele, te nezgodan pad na ruku Sandra Kulenovića. Ostali su svi stalno bili u treningu, priključili su se Valinčić i Pavić.

Mi smo zamijetili da je lijeva bekovska strana idealno riješena. Matteo Perez Vinlof i Bruno Goda su baš dominirali.

- Dinamo je imao problema s lijevom stranom, sad više neće imati. Na desnu stranu sada je stigao Valinčić, on i Pierre-Gabriel bit će konkurencija. Bit će to sve dobro. Dinamo će biti onakav kakvog ga svi mi želimo.

U veznoj liniji vlada poprilična gužva, ima tu podosta igrača...

- Točno, ali bit će puno utakmica kroz SHNL i Europsku ligu. U listopadu i studenome igrat će se svaka tri dana. Tako da će svi dobiti priliku. Naš glavni centralni igrač je Josip Mišić. Bitno nam je njegovo zdravlje. Od prvog dana odradio je sve treninge. Oko njega stvarno ima dobrih igrača. Tu je Dejan Ljubičić, Gonzalo Villar dolazi, on je prije dolaska bio na odmoru. Mudražija, Stojković, Soldo..., možemo u vezi koristiti i Vidovića. Velika je tu konkurencija kvalitetnih igrača. Vezna linija je srce momčadi. Imamo različite igrače na tim pozicijama, vjerujem da ćemo ih sve iskoristiti.

Hoće li Kovačević stalno igrati u formaciji 4-3-3? Ili će ponekad biti promjena?

- I kad igraš 4-3-3 ili 4-2-3-1 imaš klasična tri vezna igrača. Sigurno ćemo igrati s krilima. Jedan krilni igrač može biti brži i okomitiji, drugi se može ubacivati prema sredini. Imam zapravo slatke brige.

Za razliku od vezne linije, Kova je na pripremama ostao na jednom napadaču, Sandru Kulenoviću, te na dvojcu mladih: Kulušiću i Ćutuku. Ali sada bi po povratku u Zagreb trebao imati Ramona Miereza i Diona Drenu Belju.

- Ćutuk i Kulušić dobro su trenirali. Naravno, Kulenović je odlično radio za momčad. Veselilo me da sam ga imao u momčadi. Ali naravno da se na poziciji napadača moramo pojačati. Stoper? Ha, došao nam je Sergi Dominguez, kad se još malo bolje spremi, jer je i on došao s odmora, bit će i na stoperskim pozicijama slatkih briga.

Koliko će igrača, od ovih koji su bili u Sloveniji, ostati u momčadi, tko će na posudbu, tko će se vratiti među juniore?

- Ovdje je bilo 27 igrača i pet vratara. Od tih pet vratara, dva će na posudbu, za mladog Rajića znamo da će u Kustošiju. Pohvala našim najmlađima: Horvatu, Vareli i Jakiroviću. Sjajno su radili, na utakmicama uvijek dobro reagirali. Njih ćemo koristiti kroz SHNL. E sad, hoće li još igrati za juniore, to ćemo vidjeti. Mislim da će ta trojica ostati s nama. Na kraju ćemo složiti optimalnu momčad s 24 ili 25 igrača.

Gdje trener Modrih vidi Luku Stojkovića?

- Luka je kvalitetan igrač kojeg vidim u veznoj liniji na poziciji ‘osmice‘ ili ‘desetke‘. Ali može poslužiti i na krilu, posebno u utakmicama u kojima ćemo dominirati. Stojković je najbolji na ‘desetki‘. Za poziciju ‘osmice‘ još mora malo učiti.

Za kada je tempirana forma momčadi?

- Bilo bi malo blesavo da smo već sada u formi. Vidi se da su malo spremniji oni igrači koji su tu od prvog dana priprema. Ali sada ih sve moramo kondicijski izjednačiti. Naši kondicijski treneri rade odličan posao, svaki dan je sve bolje i bolje. Ali nema neke filozofije, formu brusimo za prvo kolo i utakmicu s Osijekom. Veliki će to biti izazov. Spremit ćemo se do tada.

Kako Kovačević vidi konkurenciju u SHNL-u?

- Vjerujte da puno ne pratim konkurenciju jer imam mnogo posla sa svojom momčadi. Ako malo naletim, pogledam što se radi u Hajduku, Rijeci... Mi uvijek gledamo najviše sebe.

Odgovara li mu da Europska liga starta tek u zadnjem tjednu rujna?

- Dobro je to, jako dobro. Jer nama je došao veliki broj novih igrača, među njima i mlađih. No, ponavljam, svi smo se super zbližili, uigrat ćemo se. Kao trener želim da dečki budu prijatelji i van terena. Komunikacija nije problem, nogometni rječnik je univerzalan. Nisam ni ja sa stranim jezicima nešto, ali osnovne pojmove moramo pričati na hrvatskom jeziku. Strani dečki su već dosta toga naučili.

A kako se on snašao na poziciji trenera u Dinamu?

- Znao sam ja što je Dinamo. Ali svoj posao radim najbolje što mogu, kao što sam to radio i prije u bivšim klubovima. Dajem cijeloga sebe skupa sa stručnim stožerom. Ali možda nisam nikad imao više posla u tako kratkom razdoblju. Sretan sam što sam u Dinamu i želim što duže tu ostati. No, isto tako znam da me može zadržati samo rezultat. Kad imaš toliki broj kvalitetnih igrača i toliko ljudi oko sebe koji brinu o svemu, onda je zaista ugodno raditi. Naši liječnici, fizioterapeuti, ekonomi, team manager Marko Kuže, glasnogovornik Marko Bošnir... Svi su super, svi rade svoj posao, tako treba biti i dalje. Puno se radi, puno je promjena, trebat će malo vremena, ali vjerujte mi da će sve biti dobro.

Jesu li Kovačevića zaintrigirali Marko Bulat i Dario Špikić koji su odigrali odličnu utakmicu protiv mađarskog Ujpesta?

- Znam obojicu igrača, godinama su igrali u Dinamu. Znam njihovu kvalitetu, ali doveli smo druge igrače. Teško je svima dati priliku. Međutim, u Sloveniji su radili super. Oni su naši igrači, nikad se ne može znati tko može dobiti priliku. Cijenim ih, ali vidjet ćemo hoće li ostati ili negdje otići.

Ramon Mierez i Dion Drena Beljo trebali bi postati dio vaše svlačionice. Kako ćete onda igrati s dva takva napadača?

- Volim ofenzivni nogomet. Vidjet ćemo... Mogu se koristiti dva napadača, dva krila, mogu tu biti dva vezna igrača koja drže sredinu... Mogu dva napadača biti paralelna, mogu igrati jedan iza drugoga. Ali nećemo sada govoriti o tome što bi bilo kad bi bilo.

Vratar Nikola Čavlina je u drugom poluvremenu protiv Ujpesta bio kapetan. Znači li to da su onda Ivan Nevistić i Čavlina prva dvojica vratara?

- Tako je, tako je zaključeno nakon razgovora s trenerom vratara Gojkom Mrčelom. Tako smo odlučili. Nevistić je prvi vratar. Čavlina je mladi vratar. Filipović je također odličan, a užitak je Zagorca gledati na treningu. Svi su kvalitetni.

Kako ste vidjeli igrača koji je došao iz Barcelone, Sergija Domingueza?

- Što se treba govoriti o igraču koji je došao iz Barcelone? Mlad je, samo da bude zdrav i neka se dalje razvija. Od njega puno očekujemo. Dugotrajno rješenje za Dinamo. Neki bogati klubovi kupuju igrače za 100 milijuna eura, pa im treba pola godine na privikavanje. Ovi dečki koji su došli kod nas brzo usvajaju sve. Naročito intenzitet igre koji tražim. Nema danas nogometa bez intenziteta. Nakon utakmice s Ujpestom pitao me Arijan Ademi kako sam uspio da mi igrači igraju s takvim intenzitetom.
  • Georg Koch
    6.3k
    Treneru, gospodine Kovacevicu zavidim Vam na poslu koji imate.
    Sve stoji, dosta je promjena, treba se uigrati i sve ostalo sto donose brojne promjene.
    Ali treneru, ZB Vam je doveo lijepa imena, sa DDB imamo pravog, rasnog killera - ubojicu, imate spoj mladih, potentnih igraca i igraca s iskustvom.
    Uz to treneru, pomazili su nas i drugi rezultati te nemamo kvalifikacija, pa europski put krecemo tek u jesen.
    Treneru, ja Vam vjerujem, prvenstveno jer je bas Vas i samo Vas htio i dobio veliki ZB, a siguran sam da zna o nogometu puno vise nego mi laici, forumska struka.
    Treneru zelim Vam da sve Vase zamisli predocite u djela, zaigramo okomito, leprsavo, atraktivno za oko plavog puka, a opet krocite pobjedonosno kroz put HNL-a, ali i Europske lige.
    Treneru zelim da u konacnici ona Vasa iskrena emocija bude na kraju smijeh, samo smijeh i radost zbog svega dobroga sto cete (nadamo se, ako Bog da) donijeti nama i Vama.
    Idemo M.K. :strong:
  • Fan
    1.2k
    Moja jedina želja što se tiče trenera je da ne krene odmah pljuvačina kada par tekmi nećemo odigrati dobro.
    Nije bio moj prvi pick i još uvijek imam sumnje, ali imamo brdo novih igrača koji nisu uigrani, neće to najvjerojatnije izgledat lijepo na početku i dajmo mu barem polusezonu da uigra to što ima prije nekakvih većih kritika i tjeranja.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.