• NORTE
    16.1k
    Navijački nogometni turnir na travnjaku stadiona Widzewa nakon završetka sezone u čast kluba koji će krajem godine proslavit 115 godina.
    Travnjak podijeljen na 4 manja terena za igru 5+1.
    img-1-1748705071547.jpg
  • über alles
    1.9k
    Novi poljski predsjednik bio na ferki 2009 sa lechiom Gdansk.
  • NKDZ86
    4.2k
    Pa nek mu neko kaže ne, bit će za uvo odmah
  • Shkera
    38
    Respect, jedino što mi se čini da je za Putina pošto nije za ulazak Ukrajine u NATO, tak da će to biti neki novi Orban.
  • NORTE
    16.1k
    jedino što mi se čini da je za Putina pošto nije za ulazak Ukrajine u NATOShkera

Ne znam za njega osobno, ali on je (bio) član grupe čija su braća navijači Slask Wroclawa koji imaju najtvrđe antiukrajinske stavove i godinama unazad javno ističu takve parole.
    Smeta im oko 3 milijuna ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj.

Teško da među Poljacima ima puno Putinovaca ili rusofila, ali oni ne vole ni Ukrajince zbog međusobnog ratnog sukoba za vrijeme i nakon 2.svj.rata.
    Neke navijačke grupe iz Poljske imaju prijateljstva s najjačim moskovskim grupama.
  • Tom Hanks
    3.8k
    Pa ti njegovi lechija i jesu za Ukrajince,neki su im i na ratištu,sizofrena situacija kad pogledaš ove iz wroclawa koje si spomenuo
  • LA BOMBA
    259
    ↪LA BOMBA
    i svima ista pjesma na tom ulasku. Kopiranje jedni drugih na maksimumu. Zamisli, pjevas istu pjesmu kao tvoj rival. To recimo neki u Europi gledaju kao los navijacki primjer. S druge strane ima ostatak Europe koji kopira sve sto moze kopirati. Za mene najvise cijenim onoga tko pokusava stvoriti neki svoj stil, biti kreativan, biti jedinstven, i vizualno i kod osmisljavanja svojih melodija i pjesmu.
    AC1593

Ova pjesma koju svi Argentinci pjevaju na ulasku dolazi iz reklame "Boby, mi buen amigo" koju je napravila država 1980. Tada su zabranili da mogu kućni ljubimci ići na plažu, pa je napravljena pjesma "Boby, mi buen amigo, este verano no podrás venir conmigo..." (Boby, moj dobri prijatelju, nećeš moći poći sa mnom ovo ljeto) da bi ljudi shvatili da ne mogu doći sa psom na plažu.

A navijači San Lorenza su uzeli melodiju za navijačku pjesmu koja počinje "Cuervo, mi buen amigo esta campaña volveremos a estar contigo" (Cuervo, dobri prijatelju, opet ćemo biti s tobom u ovoj sezoni - Cuervo je nadimak San Lorenza i znači gavran). Nakon toga kopirale su to sve grupe tako što su stavile ime ili nadimak svog kluba npr. "River/Boca/Racing mi buen amigo", ma da se riječi ostatka pjesme mogu razlikovati.

To što su drugi kopirali je sasvim normalno jer tu se radi o legendarnoj i staroj mitskoj pjesmi i to su bila neka sasvim druga vrijemena. Postao je dio tradicije da se ovu pjesmu pjeva na početku utakmice kad je recibimiento, a ne uvijek.

San Lorenzo je u Argentini uveo ogromno tih melodija i oni su dali veliki doprinos argentinskoj navijačkoj sceni. Međutim u moderno vrijeme sada sve grupe stvaraju svoje pjesme i pokušaju sa izvornim melodijama.

Ako neki argentinski navijači uvede neku baš odličnu melodiju onda će drugi navijači kopirati, ali sa željom da naprave još bolju pjesmu i nešto dodaju. Često će njihovi rivali napraviti pjesmu koja vrijeđa taj klub kojeg navijači su izvorno poznati po toj melodiji. Npr. navijači Independienteja su stvorili jednu odličnu navijačku pjesmu koja počinje sa stihom "ne znam kako idem, ne znam kako dolazim, znam samo da sam ovdje da navijam za tebe" (link) i njihovi rivali Racing odmah su stvorili pjesmu kao odgovor gdje je taj stih pretvoren u "ja znam kako idu, ja znam kako dolaze, na stadion dolaze u policijskim kolima" (link), gdje brutalno vrijeđaju navijače Independienteja da surađuju sa policijom. A sa druge strane navijači Racinga su poznati po onoj legendarnoj navijačkoj pjesmi "muchachos" koju su oni smislili, gdje glavni stih ide ovako "momci, donesite vino, igra La Acade (nadimak Racinga)" (link). Navijači Independieteja su odmah kopirali tu melodiju a taj udarni stih pretvorili u "hej Racing, tražiš vino, a nemaš čaše (cope)" (link), a sa time se sprdaju iz činjenice da je Racing osvojio mnogo manje kupova od Independienteja, koji je u južnoj Americi poznat kao "kralj kupova" i najviše puta je osvojio Copu Libertadores, dok je Racing duge godine proveo u drugoj ligi.

Što se tiče kreativnosti argentinskih navijača što se tiče pjesama, oni su tu na nekoj sasvim drugoj razini od Evrope. Njihove grupe imaju ogromno navijačkih pjesama, i to baš dugih emocionalnih pjesama a ne kao u Evropi gdje je pola navijanja nešto "na na na ooo ale ale" ili skandiranje imena kluba. Tako da mislim da bi se u Evropi mogli mnogo naučiti od Argentinaca što se baš tiče navijanja i pjesama.

Još jedna stvar koja mi se sviđa kod Argentinaca je da pjevaju protiv svojih rivala na svakoj utakmici. Imaju i dosta pjesama gdje se vrijeđa više rivala u jednoj pjesmi, i to se uvijek pjeva. Npr da igraju Racing i Dinamo, ti bi slušao njihove anti-Independiente pjesme dobar dio utakmice, kako su navijači Independienteja prijatelji policije, gorki, ne mogu napuniti stadiona, ispali u drugu ligu, koristili vatrenu oružje u tučnjavama, spominju se neki stari incidenti i tučnjave...

To je neki sasvim drugi mentalitet koji je zapravo bio bliže izvornoj ultras sceni u Evropi nego modernim ultrasima. Ja mislim da je ultras scena krenula u pogrešnu smjer sa svim mogućim kodeksima, premalo je spontanih stvari. Recimo i oko tog pitanja kopiranja od rivala, pa zašto ne bi smio kopirati od rivala? Zašto bi ti trebao poštovati neka autorska prava rivalnih navijača? Pa na početcima ultras scene se je i u Evropi kopiralo sve. To što neke grupe žele tjerati svoj stil ne znači nužno da je taj stil dobar.

Odgovorit ću ti na ono pitanje oko Borrachosa kasnije..
  • LA BOMBA
    259
    Recimo kad vec pratis latinoamericku scenu, volio bih da napises opsirnije nesto o Riverovim Los Borrachos del Tablon, povijest njihovih sukoba i kako je doslo do toga da budu ako se ne varam prva Barra Brava koja je zabranjena na stadionu od strane vlastitog kluba i policije. Nesto o tome znam, ali volio bih cuti od nekoga tko prati. Ja sam ovako povrsno malo o tome vidio.AC1593

Prije nego što odgovorim na to bi spomenuo da ja prvenstveno pratim scenu koja je vezana uz nogomet, dakle navijanje, navijačke pjesme, rivalstva između klubova. Ti barra brava kriminalci i njihovi međusobni sukobi me nikad nisu fascinirali tako da o time znam samo to što ponekad vidim u vijestima.

Što se tiče argentinske navijačke scene postoji tu velika razlika u odnosu na Evropu što u Argentini ove organizirane navijačke grupe poput ultras kao barra brave nisu nužne za stvaranje atmosfere na stadionu. U Evropi ako neki klub banira ultrase sa stadiona onda navijačka atmosfera praktički nestane. U Argentini se to ne dogodi jer jednostano navijaju i obični ljudi i ne postoji nikakav vođa navijanja, sve će spontano ići dalje. Ti možeš banirati barra bravu kao Borrachose ali na stadionu još dalje imaš ludo navijanje i onu pravu Riverovu feštu i karneval.

Ovo je npr. atmosfera na utakmici Rivera bez Borrachosa, navijačke tribine još dalje totalno lude i popunjene.

Tako da što se mene tiče mogu slobodno baciti sve te krimose koji su oštetili svoje vlastite klubove sa stadiona, jer navijanje neće prestati. Naravno imaju i dobre stvari u tim barra bravama kao oni koji igraju bubnjeve i koji se ne bave sa kriminalom, i ovi bi mogli ostati na tribini. A krimose treba samo natjerati. Te barra brave nažalost prave neki svoj biznis, gdje kradu novac iz klubova na razne načine, a uz to imaju još neke druge biznise. Teško ih je eliminirati jer imaju jak status unutar klubova i mnoga poznanstva.

Taj kriminal vezan uz barra brave je dio neke ružne prošlosti jer je u argentinskom nogometu uvijek bilo ogromno nasilja i stvorile su se te bande da se zaštite klubovi. Međutim to je onda postalo previše vezano uz organiziran kriminal i sada bi bio najbolji scenarij da se to nekako gase a da ostanu nekriminalni navijački elementi.

Treba je još spomenuti da su te barra brave vrlo male u odnosu na broj navijača koji dolazi na navijačke tribine. River je zabranio ulaz manje od 300 ljudima. A radi se o klubu koji ima na utakmicama više od 80.000 navijača.

E sad što se tiče zabrane. Ta zabrana se dogodila 2018. Međutim u poslednjim mjesecima neki Borrachosi su se počeli polako vračati. Čitao sam o grupi nekih 250 ne-zabranjenih momaka koji su mogli dolaziti na tribinu, ali bez simbola grupe i sa raznim ograničenjima. Dozvoljeno im je npr. dovesti samo 20 bubnjeva. Tu grupu Borrachosa vodi neki Matías Joel Sacco koji je inače nekada bio vođa barra brave Platenseja i bio je dio naoružanih sukoba barra brave Platenseja i All Boysa za kontrolu nad biznisom sa drogama. To je čovjek koji je iz kriminalnog miljeja i takvi se likovi mogu naći u barra bravama.

Ovdje je slika Joela dok je još bio navijač Platenseja:
    http%3A%2F%2Fs3.amazonaws.com%2Farc-wordpress-client-uploads%2Finfobae-wp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F04%2F26121949%2FBarra-Brava-Platense-narcobarras-1920-el-gordo-joel1.jpg?auth=0c9f9155e7566317a1ffd503eb7a65148993977f2b4f86e283e965bfbe5daff1&width=600&quality=100

Kod barra brava nije nepoznato da se događaju ovakvi "transferi" da neki istaknuti član jedne barra brave postane član neke druge. Sjećam se priče Ricarda Pavoneja, lidera barra brave San Telma koji je postao jedan od lidera barra brave Independienteja i pravio incidente za taj novi klub za koji je počeo "navijati". To je kao kod nogometnih transfera, kad pružiš dobre predstave u nekom manjom klubu dobivaš ponude onih većih haha. A naravno nema to nikakve veze sa navijanjem zato i nisam ljubitelj načina kako funkcioniraju te barra brave.

Tu je potrebno pričati i o renovaciji Riverovog stadiona Monumental koja se izvršila 2020-23, za vrijeme zabrane Borrachosa. Na onu staru navijačku tribinu na kojoj su vladali Borrachosi smjestili su stolice, dok je nova navijačka tribina za stajanje, gdje bi u normalnim okolnostima trebali biti Borrachosi, napravljena dole pored terena. Tamo su postavljene i štange na kojima se može stajati kao što to rade argentinski navijači, gdje se likovi drže za one duge trakove. Međutim što nije bilo Borrachosa nitko nije stavio tih trakova i nitko nije stajao na štangama, zato im je i tribina izgledala sasvim neobično za neku argentinsku tribinu.

U poslednjim mjesecima Borrachosa su se počeli vračati, i doveli su bubnjeve i svoje prepoznatljive duge trakove:

bVXlG_luP_1290x760__2.jpg#1744583398910

To se je dogodilo u Aprilu protiv Talleresa. Tog mjeseca pojavio se legendarni transparent "Somos Argentina" sa Malvinskim otocima na utakmici Argentina-Brazil, ali nije im dozvoljeno stavljati transparenata na kojim bi pisalo ime grupe. Također su mislim da napravili neki dogovor da njihovi lideri i poznati frajeri neće stajati na štangama, pa tako nitko nije stajao na štangama i ako su trakovi pušteni.

Tako da oni su se praktički u nekom obliku već vratili, i tu će sad biti nekakvih pregovora oko svake stvari, i vjerovatno će im klub sa vrijemenom dopustiti više i više.

A što se tiče Borrachosa oni su dugo imali neke sukobe unutra grupe, i bilo je tu i mrtvih i svega. Tako da može doći i do nekog kaosa i mijenjanja lidera. Ali kažem, ne pratim toga baš mnogo i što se mene tiče treba krimose baciti u zatvore i gotova priča.
  • NKDZ86
    4.2k
    Čovječe dragi, koju god temu otvorim, tu je la bomba i njegovi latinosi
  • masacusec
    5.4k
    Potralo ga u hladnjaču radi njegove latino strasti.
  • NORTE
    16.1k
    Ako je nekome promaklo, na tekmu kvalifikacija za SP Albanija-Srbija na modernom stadionu u Tirani u subotu bit će zabranjen ulazak članovima albanskih navijačkih grupa (vjerojatno i kosovskih).
    Ulaznice se mogu kupiti putem filtriranog "lutrijskog" sustava kao za EURO ili SP, a riskantni navijači su isključeni.

Kapacitet je malo smanjen kako bi se stvorilo mjesta za više redara i policije.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.