• Patak
    3.3k
    Prvo, kak su ti novinari nepismeni i neinformirani, čudo jedno. Pa o toj studiji izvodljivosti se pričalo tamo čini mi se od kraja 2023. Drugo, čudno je kaj su gradske vlasti htjele tu nepotrebnu studiju sakriti od javnosti, a posebno od građana Maksimira. Ono što je plaćeno javnim novcem prije ili kasnije će izaći van.

A treće i najvažnije, to nije jedina studija izvodljivosti napravljena. Drugu sam ja besplatno izradio na ovoj temi i gratis ponudio gradu, iz zajebancije naravno. Ova gore je koštala 15.000 EURa. Zaključci su isti, pod takvim uvjetima privatni investitor se neće pronaći, a koji će za cijenu od 150-200 milijuna eura (gradnja stadiona) izgraditi hotel i trg. centar za 21 milijun eura i gdje će povrat sredstava biti daleko u budućnosti je bila nerealna od početka. Mislim da sam ja naveo 50 godina a splićani 30+.

Zašto sad ovo pišem, pa zato jer se na čekanje te studije izgubila barem jedna do dvije godine nepotrebno. A dodatno, novinar uspoređuje cijenu novog Maksimira sa pelješkim mostom. Pa kad jednog dana nakon gradnje Kranjče krene priča o megalomaniji, što će nam još jedan skupi stadion...koliko će to koštati građane Zagreba...itd...
  • Neron53
    1.4k

Pa sasvim je normalno i ocekivano da ce ova cifra izazvati negodovanje te propitkivanja tipa "sta to nama treba ".
  • mali M
    7.3k
    ne bi gradio stadion za povrat na 66 godinaDinaminjo

Povrat je za 35 godina, a ne 66, matematika brate. Svako takvo kapitalno ulaganje je normalno da se povrat računa kroz nekoliko desetaka godina. Nitko pri zdravoj pameti ne računa da će mu stadion vratiti 300milki u 5 godina, to je doslovno nemoguća računica
  • Papastrumf
    15.7k

Tko bi normalan uložio na povrat od nekoliko desetaka godina!?
    Npr. povrat ulaganja u turizam u Hrvatskoj ti je 12,5 godina.
  • NitkoBitan
    25.1k
    Ova studija isplativosti preoptimisticno gleda na povrat ulaganja. Prognoza posjete stadiona mi se cini smijesna i nerealna, ali dobro, studiju su kreirali Splice koji se razumiju u problem posjete Dinama manje od slabo informiranog citatelja Zone. Vjerojatno vidjeli povijesne podatke iz drugih drzava sa novih stadiona i bubnuli neke postotke.
  • Neron53
    1.4k
    Nadam se da u cijelom tom projektu, sam stadion bude prioritet te da ce ga kao takvoga prvoga graditi.
  • NitkoBitan
    25.1k
    A sta bi drugo gradili prije stadiona? Odustalo se od studije i privatnog investitora, nikakvi soping centri i hoteli se ne budu gradili.
  • Neron53
    1.4k

Nista se danas ne uzima zdravo za gotovo.
  • mali M
    7.3k
    Tko bi normalan uložio na povrat od nekoliko desetaka godina!?
    Npr. povrat ulaganja u turizam u Hrvatskoj ti je 12,5 godina.
    Papastrumf

Svatko tko razmišlja dugoročno. Recimo jedna firma koja će nadživiti i sadašnjeg direktora i radnike.. Usporedba sa turizmom je u suštini pogrešna. Stadion nije apartman. Stadion ima kolko, cca 25 događaja godišnje što se tiče utakmica i sad ovisi kako ćemo upogoniti ostale dane.. nećeš sigurno nadoknaditi to sa rođendanima djece ili obilascima stadiona. Kad bi investitor imao povrat u vidu svih loža, sky boxova, prodajnih, poslovnih i ugostiteljskih prostora i ostalih sadržaja naravno da bi se vratilo ulaganje puno prije nego ovih 35 godina. Čak bi možda došao i do tvojih 12,5 godina. Al ovdje se radi da će dobit od stadiona ići Dinamu. S jedne strane brze dobiti te mogu i razumjeti, s druge strane, ako privatni vlasnik nije vlasnik sveukupne dobiti (tipa da je recimo Dinamo vlasnik) naravno da se to ne isplati nikome osim državi/gradu...
  • Hnlovac
    1.8k
    Valja malo procitat članak prvo

Grad je naručio studiju da stvarno vidi isplati li se uopce ulaziti u javno privatno partnerstvo

Studija je, kao što je i očekivano, pokazala da je isplativost nakon 2066. godine, što nitko zdrav ne bi uzeo, nemres tu zaradit nis, tj može ti nasljednik firme osjetit neki povrat love

Dakle, nikakva cijena od 300 milki jer se to nebu gradilo. A ovo što ne piše- Senf je rekao da je povrat investicije za 40-50 godina, a mislim da u studiji piše 38, to je ta navedena laž
  • vlatkomarkovic
    756

Gledajte, tu šta piše ima dosta toga istinitost. Fkt s 35 000 nećemo moći privući velike zvijezde, bar ne puno više nego Arena Zagreb, koja vidimo kako se puni svjetskim zvijezdama i stranim koncertima. I cijela ta održivost je izrazito upitna. Iako s druge strane ne moraju javni projekti biti ekonomski održivi jer su javni projekti, bilo bi dobro da su što odrziviji, ali ne moraju. Mislim cijelu projekt je malo na te na ne, ja mislim da bi bilo realnija opcija 50000 jer em možeš jače utakmice imati, a sve šta će ti biti puno na 35 će ti biti puno i na 50, a stvarno se može kroz razna rijesenja dobiti i još komercijalnog sadržaja i s 50. I opet se vraćam ne moraju javni projekti biti isplativi i održivi. Inače se ne bi negdje gradili vodovodi po toj logici, što uzimam kao ekstremni primjer, a kamoli parkovi, knjižnice.... Stadion je opće dobro, šta god netko mislio o tome. Na žalost ne vjerujem da ćemo mi ikada napuniti protiv Istre i Belupa, ako nije proslava naslova ili tako nešto preko 20. Tako da 50 s ovime svim rečenim stvarno ima više smisla. No sve skupa je rupa bez dna jer će cijena svega samo rasti s godinama, a radovi na Kranjci još nisu počeli, a kamoli radovi na Maksimiru tako da sve ovo skupa je na golub na grani. Mislim ne želim uopće ulaziti u rasprave jel kriva sposobnost/nesposobnost gradonačelnika ili sabotaža ministarstva, mislim da s obzirom da smo dobili podršku i financije obadvoje, mislim da se mogla uprava izboriti da krenu radovi barem na Kranjci.

S druge strane. Jutarnji nastavlja s malicioznom politikom. Tu vade studije koje ne znamo pod kojim uvjetima su napravljene, koje su realne cijene karata itd. Sve skupa opet rade poluamterski posao i spinove protiv Dinama i stadiona. Radio sam ja na sličnim studijama izvedivosti ti možeš fkt napraviti na ovakvim stvarima projekcije kakve god želiš. Tipa nije uopće uzeto u obzir da možda velikim zvijezdama Zagreb nije zanimljiv jer nema dovoljno ljudi općenito s dovoljno jakom kupovnom moći koji tangetiraju Zagrebu. Možda planeri velikih turneja izbjegavaju Zagreb jer misle da naše područje mogu skupiti koncertom u Budimpešti, Becu, Veneciji... Ne znam sta je njihov cilj osim pljuvanja da se skupe lajkovi i pregledi. Ne znam stvarno, još pišu sadržaj ima cijenu.... dobar oglas, ne bi da su the Athletic...
  • Infinity
    17.7k
    Objekti manji od Arene Zagreb privlace velike zvijezde. Nije to do objekta. Ed Sheeran pjeva na hipodromu u Zagrebu, a onda pjeva u Glasgowu u areni koja prima 12.000 ljudi. U Zagreb ocito zeli doci, pred 12.000 ljudi ocito zeli pjevati, samo bi se netko trebao potruditi da to bude u Zagrebu u Areni ili u ovom slucaju na Maksimiru.
  • vlatkomarkovic
    756

Slažem se, znam dosta o megaeventima i organizacii i tu ima XY faktora, Glasgow je svima popularna destilacija jer je logistički jednostavan. Pocetak ili kraj europske ture je u pravilu svima Dublin i onda uguras Glasgow između Dublina i Londona. Dua Lipa je pjevala u Pulskoj Areni, a Rita Ora nije napunila višnjik...

Sve stoji, ali opet ti je lakše privući veliku zvijezdu sa stadionom od 50 nego 35. Iako je sada prvo Ed, a sada još i više Thompson stavio Zagreb i hipodrom na svjetsku mapu, kao mjesto gdje mogu doći najveće svjetske zvijezde, iako i tu ima dosta problema i ako želimo da Hipodrom češće ugošćuje velike zvijezde trebamo tu i uložiti i u logistiku i sve da ne ulazim u detalje....

U svakom slučaju smatram da raditi 35 nije ni vrit ni mimo, jer će ti neki modus dolazak biti realno 15-20 u najboljem slučaju. Što bi značilo da bi 25 bilo i više nego dovoljno, a vise-manje sve na šta bi rasprodali 35 bi rasprodali 50. Ne znam baš koja bi to utakmica napunila 35, a ne bi 50. Sada, ako idemo na nešto što će biti multifunkcionalno onda bi ja radije isao gađati viši ekstrem jer se trošak stolice eksponencijalno smanjuje svakom iducom stolicom. Ako će biti gradska odluka da će hipodrom u budućnosti biti neka vrsta koncert parka s multifunkcionalnom vrijednosti. Onda nam ne treba više od 25. Jer više od 25 će nam trebati 7-8 puta godišnje, ako, ali onda će nam trebati i 50.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.