• Nolifer
    10k
    Već su krenuli sa forama, imamo pobjednika!

IMG-3771.jpg

:lol:
  • NitkoBitan
    24k
    Kako se ovdje dobro zivi kad se raspravlja o izgledu grba a ne o tome da je u vjetar baceno 15 tisuca eura javnih novaca. To je problem broj jedan. Problem broj dva je taj da postoji moguce pogodovanje kad se pogledaju i analiziraju "dobitnici".

Inace koliko sam skuzio na pobjednickom radu je radilo minimalno troje ljudi. Cestiram na efikasnosti i egzekuciji slabijoj od najmanje produktivne HDZove opcine, stvarno jedan trust neradnickih mozgova. Da se dao taj zadatak ucenicima osmog razreda neke osnovne skole rezultati ne bi bili nista gori.
  • Crle
    821
    To što je nešto jednostavno ne znači da u to nije uloženo vrijeme. Štoviše jednostavne stvari je ponekada najteže napraviti. Realno pristup im uopće nije loš, no izvedba je mogla biti bolja. Ili kako je netko spomenuo možda nešto što je više "zagrebački" tipa "Zagreb, tak imam te rad.".
  • Jaro
    9.3k
    8 ljudi ovo biralo, a ni jedan dovoljno pismen u hrvatskom jeziku. Vokativ imenice Zagreb neispravan, neodvojen zarezom... A dizajn je... Kaj se ovo moze zvat dizajnom? Koliko je potroseno 23 sekunde?
  • The Undertaker
    7.2k
    Stuklo se više od 15k jer se ne nagrađuje samo prvo mjesto. Nisam stručnjak pa mogu samo reći da li mi se sviđa ili ne (najviše mi se sviđa 3. mjesto) ali sam kod ovakvih djela uvijek oprezan u ocjeni što je dobro ili nije. Eiffelov toranj je u početku popljuvan a vidi danas...
  • Crle
    821
    Kakve veze kod dizajna ima potrošeno vrijeme na izvedbu? Dizajn nije samo izvedba loga/znaka.

Na ovo je valjda potrošeno još manje a realno je jedan od najboljih i najprepoznatljivijih simbola gradova:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Flag_of_Amsterdam.svg/1200px-Flag_of_Amsterdam.svg.png

Ili ovo, a bezvremenski klasik:

https://www.miltonglaser.com/thumbs/665x408/files/far/iHeartNy-8744.jpg
  • Nolifer
    10k
    8 ljudi ovo biralo, a ni jedan dovoljno pismen u hrvatskom jeziku. Vokativ imenice Zagreb neispravan, neodvojen zarezom... A dizajn je... Kaj se ovo moze zvat dizajnom? Koliko je potroseno 23 sekunde?Jaro

To sve govori o njima....
  • Crle
    821
    Ja bi osobno kao neki simbol izabrao ovo, ne vidim potrebu za traženjem nekog identita grada u umjetničkom performansu, makar je diograda i identiteta kao što je i Gotovac.

No ako je nešto otvorenost i simbol grada u neku ruku onda je to jednostavno licitarsko srce.

Jednostavno za izvesti i prepoznatljivo.

https://www.njuskalo.hr/image-w920x690/sve-ostalo/licitarsko-srce-zagreb-suvenir-50-komada-slika-148055495.jpg
  • puxigadjurdja
    2.2k
    Kako reče jedan komentar:
    "Izborom navedenog vizuala izveli su isti performans kao i Tom Gotovac.
    Pokazali su nam svima doslovno goli kurac."
  • Murtidzg
    125

A ne ne nije 15.000,00 € već 51.000,00 €.

Procijenjena vrijednost nabave za projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave sastoji se od:

Nagradnog fonda u iznosu od 51.000,00 € neto.

Naknade članovima Ocjenjivačkog suda koji su predstavnici Provoditelja u iznosu od 3.250,00 € neto (iznosi se odnose na neto iznose autorskih umjetničkih honorara u slučaju isplate temeljem ugovora o autorskom djelu ili neto iznose računa, ako je dobitnik pravna ili fizička osoba koja izdaje račun).

Naknade putnih troškova i smještaja za člana Ocjenjivačkog suda iz inozemstva u iznosu do 500,00 € neto.

Izrade projektne dokumentacije (izvedbeno rješenje dizajna i priručnik osnovnih grafičkih standarda) u procijenjenom iznosu do 35.000,00 € neto, za što će Raspisivač sklopiti ugovor nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave, sukladno članku 133. stavak 1. ZJN, s Natjecateljem – autorom prvonagrađenog rada koji zadovolji uvjete sukladno ZJN pod uvjetom da ima dokaze sposobnosti propisane ZJN (članak 251. i 252. ZJN), te se u tom smislu smatra ponuditeljem.

Natječaj se provodi na hrvatskom i engleskom jeziku, te latiničnom pismu.
  • Socrates
    152
    Ovaj minimaliziranje grba me podsjetilo na Juventusovo prije nekoliko godina. Zamijeniti prepoznatljiv grb s nečim što izgleda kao da je dijete nacrtalo u vrtiću i to još platiti može samo potpuni maloumnik.
  • miro
    6k
    nije promjena grba, nego novi vizualni identitet
  • Medvedgrad
    499
    nije promjena grba, nego novi vizualni identitetmiro

Ok, promjena identiteta
  • Bosskovitz
    15.7k
    Kako se ovdje dobro zivi kad se raspravlja o izgledu grba a ne o tome da je u vjetar baceno 15 tisuca eura javnih novaca.NitkoBitan

Nije tu problem u iznosu i nije bačen novac u vjetar. Gradu je nasušno potreban moderan i funkcionalan branding kao dio vizualne komunikacije prema građanima i posjetiteljima. Problem ovog natječaja jest u tome što se unatoč uloženom novcu dobilo rješenje koje je tek okej i ispunjava svrhu, umjesto da donosi novu vrijednost.

Ja se bavim ovakvim stvarima, evo jedan meni dragi primjer: Porto. Vizualni identitet izgrađen je na dizajnerski funkcionalnom elementu grada - tradiciji plavo-bijelih keramičkih pločica. Kroz njih se prožimaju gradske znamenitosti, funkcionalan je u prostornim i digitalnim aplikacijama te izgleda dobro, prepoznatljivo i autentično, iako se i dalje radi o vrlo jednostavnom dizajnu.

f6cec333338423.56a835548056a.png

cd2bc133338423.590df7477c8e2.png

low_porto_city_identity5e5698689b016_264_1.jpg

WpDWmj.png

Da smo dobili nešto takvo (takve vrijednosti, ne "takvo" kao kopiju ovoga), ni tri puta više novca ne bi bilo problem. Nažalost, nismo.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.