• 000
    946
    Nk Građanski Dinamodeda

Bome Deda, o ovome nisam razmišljao, a kad vidim ovako napisano, definitivno nemam ništa protiv, za razliku od nakaradnog GNK.
  • xavier
    12.1k
    Dosta se izjašnjavalo za HAŠK, što mi je ipak čudno.Cavalera

To su bila druga vremena. Krenule se promjene i na tom valu se sve što je bilo krivo zadnjih 45 godina htjelo ispraviti u najkraćem mogućem roku. Treba reći i da nije bilo interneta i foruma gdje bi ljudi mogli razmijeniti mišljenja i svatko je sebi u glavi slagao priču na osnovu nepotpunih ili čak krivih informacija.

Tako se u priči našao i taj nesretni HAŠK što je kasnije i napravilo sve probleme. Da je promijenjeno u Građanski, tako bi i ostalo. Da je čak odmah dano ime Croatia, vjerojatno ni protiv toga nitko ne bi ništa imao. Međutim, odlučili su se za to nesretnu složenicu i prašina se još nije ni slegla, a ljudima je postalo jasno da nema logike. U tom trenutku je bilo jasno da će prije ili kasnije biti vraćeno Dinamo iz razloga što sad više nije bilo mjesta novoj promjeni osim vraćanju imena za koje se navijalo zadnjih 45 godina.
  • 000
    946
    Koji lumen moraš biti da složiš nesloživu složenicu, i da to proguraš kao prvu opciju, plus dodaš onaj nakaradni grb (Vlaović na stranici prije).
    I NK Građanski bi po meni bilo polovično rješenje. 1.HŠK Građanski, kako i je bio naziv kluba, te jedan od grbova koji je nosio u povijesti, bilo bi vjerojatno općeprihvaćeno.
    Mada nikad nisam shvatao potrebu za promjenom imena, Dinamo je ipak ušao pod kožu ljudima.
  • xavier
    12.1k
    ma naravno, apsolutno se slažem, ali kako sam napisao, bila su druga vremena.

Činilo se da je Dinamo ime koje je relikt sustava koji je upravo odbačen, a kako sam isto napisao, sve se željelo promijeniti prebrzo pa se nije stiglo promisliti da neke stvari moraju biti promijenje, a neke ne.
  • BluePhone67
    4.1k
    Evo u rubrici za promjenu imena javio se i Zvonimir Magdic, naravno Gradjanski. Drago mi je za ovaj dokument jer ima neki njegovih izjasnjavanja sto su impretirane svakako, a iz osobne price znam da je bio za Gradjanski i da je on Dinamo smatrao da je iskljucivo nasljednik Gradjanskog. Hvala Kwedi
  • Infinity
    16.5k
    Bome Deda, o ovome nisam razmišljao, a kad vidim ovako napisano, definitivno nemam ništa protiv, za razliku od nakaradnog GNK.Cavalera

Meni ovo GNK uopce ne smeta, sasvim OK prefiks da se poveze s klubom koji se naslijedilo. Mnogima ide na zivce, a smatram da prefiks nije problem nego oni koji su ga postavili. U nekom ljepsem vremenu da je to neka legalna uprava izglasala svi bi rekli kako je to super.
  • marcio amoroso
    37.3k

Upravo ovo i ja mislim. GNK mi je super ali ljudi koji su ga sami izabrali su smeće i samim tim se stvori loš osjećaj za taj prefiks.
  • xavier
    12.1k

Kako ste i napisali, najveći je problem u tome tko je to napravio jer je sad upravo to "G" postalo personifikacija svog zla koje je dotični napravio hrvatskom nogometu.
  • BluePhone67
    4.1k
    O vracanju imena Gradjanski, nisu utjelovili ovi sto su ga stavili u prefiks, niti su ga izmislili, slazem se sa time da Gnk je najbezbolnije sto su mogli napraviti u ovome trenutku i da su ga oni vratili i stavili, ali oni nisu znacajni jer su ga vratili kada je to bilo moguce i puno jednostavnije nego u prijasnjim vremenima. Razlog tome je sto je od 45-60 god je bilo barem 3 skupstine gdje se govorilo iskljucivo o povratku imena Gradjanski, ali naravno vlasti to nisu dali iz znanih razloga. Ono sto je u svemu dokaz je jedino to, da je Dinamo jedini legitimni nasljednik Gradjanskom koliko god se netko ljutio tom cinjenicom. Evo jedan tekst iz 50 god kada se pricalo vec onda o promjeni imena.

181t7yhup91da5lo.jpg
  • Kwedi
    3.8k
    ono kaj je najgore, uzmeš se kao nasljednika građanskog i to isključivo za potrebe stogodišnjice kad je dodan g po jednodimenzionalnom modelu kako je i canjuga prekrajao datume i povijest kluba, iskoristiš to za onaj nakaradni igrokaz u HNK,.

prije toga ili idućih osam godina ne radiš apsolutno ništa da educiraš, gradiš priču i imidž da je postojao jedan strašno jak klub koji je maznuo liverpool 5:1, najbolji i najveći klub prijeratnog vremena na ovim prostorima,a temelji osnivanja su bili domoljubni, protiv sistema i vlasti...
  • xavier
    12.1k
    upravo to.

Umjesto da se krene objašnjavati zbog čega su Građanski i Dinamo jedan te isti klub te da poradiš na imidžu i učiniš ljude ponosnima na vremena dok je klub postojao pod imenom Građanski, oni jednostavno naprave proslavu stogodišnice jer je baš lijepa okrugla brojka. I to je to.

I onda Mamić doda "G" i objasni kako je Dinamo "građanski" klub, a kad to dođe iz njegovih usta :fear:
  • BluePhone67
    4.1k
    Ne znam niti sam sto bi rekao, osim da oni sami ne znaju dali bi piskili ili kakili i da sve sto rade je stihijski i da onda ispadne tako, kako je ispalo. Npr. Fredi Kramer za one koji ne znaju to je dugogodisnji kronicar Dinama, koji je napisao podosta knjiga, leksikona, enciklopedija o Dinamu, pa je tako i napisao NK croatia o Hasku, Dinamu i Gradjanskom kada je trebalo je napisao i 2006 za 95 god "Sveto ime Dinamo" gdje se dotaknuo podosta o Gradjanskom iako tada nismo imali prefiks (G)NK, a apsurd tome slijedi 2011 godine za 100 godina i stavljanjem prefiksa G je sto je napisao knjigu "stoljece kluba" sto nebi bilo nikakvih problema, dapace i treba netko napisat knjigu, ali fora je u tome sto je on doslovce od rijeci do rijeci prepisao svoju vlastitu knjigu iz 2006 "sveto ime dinamo" i u "stoljece kluba" samo nadodao 5 godina novog teksta i naplatio nevjerojatnih 400 kn komad, a o njegovoj racunici koliko je on jos ktome zaradio kao autor je druga prica.. Uglavnom, zakljucak je da oni nisu bili spremni za tih100 godina sto su se pripremali, pa mozemo reci barem 5 godina su imali vremena.
  • Kwedi
    3.8k
    a i tužno je da postoji "dežurni kroničar" kluba koji će biti "neutralan" pa po komandi kroji klupsku povijest kako kome paše u tom trenutku.

evo još jednog njegovog bisera https://antikvarijat-biblos.hr/croatia-nogometni-klub-proizvod-10067/
  • BluePhone67
    4.1k
    Na to sam se nadovezao vec u tekstu, da je napisao knjigu NK Croatia i gdje je pisao o Hasku, Dinamu i Gradjanskom i naravno Croatii po potrebi u ono vrijeme.

Btw, Slikovno ta knjiga ima vrhunske stare fotke i vrhunsku obradu samih.
  • 000
    946
    Meni ovo GNK uopce ne smetaInfinity

Kod mene upravo suprotno, ali je to 100% povezano sa nacinom na koji je napravljeno i ljudima koji su to napravili, a pogotovo bez da se clanove (nagradno pitanje: sto je to referendum?) ista pitalo, a prefiks "gradjanski" im je vjerojatno bio vise bio kul nego sto se referirao na kolosalnu povijest kluba koji je predhodio ovom nasem danasnjem.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.