• nkdz
    975
    Hidroelektrane

Ima tu nesto malo detaljnije oko samog projekta.
  • jedan u nizu
    12.2k

AL ozbiljno te pitam, imas neku studiju?
    Ima tu i logicnih stvari, ali meni to ne zvuci tako idealno.

Recimo, na koji nacin bi tu regulirali tok Save? Sa 4 akumulacijska jezera, Sto u slucajevima vodnih valova? Ta jezera bi se povecala i poplavila okolni dio? Ili bi veci dio bio unaprijed isplaniran za takve stvari?
    HE na dravi su ipak izvan naselja i nimalo blizu milijunskog grada. Mislim, pogledaj povrsinu jezera Varazdin i Dubrava, pa takva 4 smjesti u Zagreb. I jos povecaj to jer je Sava veca od Drave
    Ako se isplanira veca povrsina za te stvari, ne znam gdje bi se to smjestilo onda i kako bi to utjecalo na naselja u blizini, a pogotovo na naselja koja on zeli izgraditi pored toga?

Ako bi se iskoristio prostor izmedu sadasnjeg korita i nasipa, kako bi bili sigurni da to nece biti naplavno podrucje? Mislim usitinu me zanima, nisam strucan u tome, a ovako laicki ta prica ne drzi vodu.

Takoder, sto znace HE za podrucja nizvodno od Zagreba? Ako se u slucaju vodnih valova pocne pustati vise vode nizvodno, da li su onda podrucja nizvodno u vecem riziku nego sto su sada?
  • jedan u nizu
    12.2k

Sad sam malo manje skeptican.
    Makar mi i dalje dosta toga nije jasno (poput kolika bi ta akumulacijska jezera morala biti i to u samom milijunskom gradu i koliko je to izvedivo, ili na koji nacin ce povecanje vodostaja pomoci u obrani od poplava), ali moram priznati da sam manje skeptican.
    Hvala!
  • miro
    5.9k
    Jel se zna tko bi ovdje bio investitor, Grad Zagreb ili HEP, ili bi bio neki zajednički projekt?
  • nkdz
    975

Mislim da bi išlo vecinom iz Hep-ove love, a ne Zagrebove jer je i sami projekt njihov.
  • DrawTube
    6.3k
    Fun fact, Slovenci uzvodno na Savi imaju 4 hidroelektrane (Boštanj, Krško, Arto-Blanca, Brežice) I grade petu kod Mokrica

Država maćeha naravno kod Save prema Zg nije napravila nijednu
  • ZrnTSCHeZ
    892
    Fun fact: iako Drava od svojih 710km najviše prolazi upravo kroz HR i ovdje ima svoj najveći volumen, samo su 3 HE kod nas...dok ih je istovremeno 8 u Sloveniji te čak 11 u Austriji
  • db-izbjeglica
    16.7k
    Dapače, imam veliki respekt prema tim ljudima; dosli su na drugi kraj svijeta, drugu klimu, drugu kulturu zaraditi za svoju obitelj, tu ih izrabljuju, zive u sramotnim uvjetima,Bosskovitz

Žive u uvjetima koji su u dosta slučajeva puno bolji nego ono što imaju doma.

Možda to za naše standarde nije neka razina, ali za ono na što su navikli je nekoliko koraka naprijed.
  • Bosskovitz
    15.3k
    Žive u uvjetima koji su u dosta slučajeva puno bolji nego ono što imaju doma.db-izbjeglica

Vrlo vjerojatno, no minimalni životni uvjeti u Hrvatskoj ne bi se smjeli ni uspoređivati s uvjetima u Indiji, Balgadešu, Nepalu i sličnim zemljama, pa makar u tim uvjetim živjeli radnici iz tih zemalja. Toleriranje takvih, gotovo neljudskih uvjeta života je i jedan od razloga zašto su takvi radnici poslodavcima jeftiniji od naših, što je u konačnici i jedan od razloga zbog čega ih se više uvozi.

Propisivanjem (i kontrolom te rigoroznim sankcioniranjem) viših standarda stanovanja za strane radnike ne samo da podižemo minimalne životne standarde nego i smanjujemo broj stranih radnika, i to onih koji su s makroekonomske strane najproblematičniji - onih koji nisu dovedeni zbog nedostatka radne snage na našem tržištu nego onih koji su dovedeni zbog povećanja profita.
  • rioda
    7.3k
    ili na koji nacin ce povecanje vodostaja pomoci u obrani od poplavajedan u nizu

To se sve dosta unaprijed planira i akumulacijska jezera ti baš omogućavaju da spriječiš poplave jer dijelom kontroliraš tok vode, bez njih nemaš nikakvog utjecaja.

Npr. kad znaš da ti za 50-ak sati stiže veliki vodeni val, imaš vremena isprazniti jezero(a), a onda kad val stigne opet možeš upravljati njime i zadržavati ga na branama ovisno o situaciji nizvodno i uzvodno.
  • Nolifer
    9.8k
    "Baš mi je žal "stranog radnika", jer nije uspio umočit. :sad:

Sramota me zaposlenice, jer ga je odbila"

https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/strani-radnik-napastovao-spremacicu-u-koncaru-otjeran-je-prisuljao-mi-se-iza-leda-zgrabio-me-15557681

Kakav gnom od radnika, fuj :vomit:
  • OldSchoolZG
    308
    V Švedskoj i Njemačkoj, Engleskoj ni ne objavijo gda/kad su žene napadnute tak je i kod nas.
    Manje od 10% objaviju. V nekih firtlih/kvart v ZG nemreš ni hodit od njih po cesti zgleda kak da
    si v Kalkuti.
    Ljudi, čuvajte svoje žene , tog bu sve več/više i več.
  • nemapredaje
    4.4k
    V nekih firtlih/kvart v ZG nemreš ni hodit od njih po cesti zgleda kak da
    si v Kalkuti.
    OldSchoolZG

Ne pretjeruj.
  • Jaro
    9.3k
    u kojim to?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.