• nkdz
    975
    Hidroelektrane

Ima tu nesto malo detaljnije oko samog projekta.
  • jedan u nizu
    11.9k

AL ozbiljno te pitam, imas neku studiju?
    Ima tu i logicnih stvari, ali meni to ne zvuci tako idealno.

Recimo, na koji nacin bi tu regulirali tok Save? Sa 4 akumulacijska jezera, Sto u slucajevima vodnih valova? Ta jezera bi se povecala i poplavila okolni dio? Ili bi veci dio bio unaprijed isplaniran za takve stvari?
    HE na dravi su ipak izvan naselja i nimalo blizu milijunskog grada. Mislim, pogledaj povrsinu jezera Varazdin i Dubrava, pa takva 4 smjesti u Zagreb. I jos povecaj to jer je Sava veca od Drave
    Ako se isplanira veca povrsina za te stvari, ne znam gdje bi se to smjestilo onda i kako bi to utjecalo na naselja u blizini, a pogotovo na naselja koja on zeli izgraditi pored toga?

Ako bi se iskoristio prostor izmedu sadasnjeg korita i nasipa, kako bi bili sigurni da to nece biti naplavno podrucje? Mislim usitinu me zanima, nisam strucan u tome, a ovako laicki ta prica ne drzi vodu.

Takoder, sto znace HE za podrucja nizvodno od Zagreba? Ako se u slucaju vodnih valova pocne pustati vise vode nizvodno, da li su onda podrucja nizvodno u vecem riziku nego sto su sada?
  • jedan u nizu
    11.9k

Sad sam malo manje skeptican.
    Makar mi i dalje dosta toga nije jasno (poput kolika bi ta akumulacijska jezera morala biti i to u samom milijunskom gradu i koliko je to izvedivo, ili na koji nacin ce povecanje vodostaja pomoci u obrani od poplava), ali moram priznati da sam manje skeptican.
    Hvala!
  • miro
    5.8k
    Jel se zna tko bi ovdje bio investitor, Grad Zagreb ili HEP, ili bi bio neki zajednički projekt?
  • nkdz
    975

Mislim da bi išlo vecinom iz Hep-ove love, a ne Zagrebove jer je i sami projekt njihov.
  • DrawTube
    6.2k
    Fun fact, Slovenci uzvodno na Savi imaju 4 hidroelektrane (Boštanj, Krško, Arto-Blanca, Brežice) I grade petu kod Mokrica

Država maćeha naravno kod Save prema Zg nije napravila nijednu
  • ZrnTSCHeZ
    867
    Fun fact: iako Drava od svojih 710km najviše prolazi upravo kroz HR i ovdje ima svoj najveći volumen, samo su 3 HE kod nas...dok ih je istovremeno 8 u Sloveniji te čak 11 u Austriji
  • db-izbjeglica
    16.5k
    Dapače, imam veliki respekt prema tim ljudima; dosli su na drugi kraj svijeta, drugu klimu, drugu kulturu zaraditi za svoju obitelj, tu ih izrabljuju, zive u sramotnim uvjetima,Bosskovitz

Žive u uvjetima koji su u dosta slučajeva puno bolji nego ono što imaju doma.

Možda to za naše standarde nije neka razina, ali za ono na što su navikli je nekoliko koraka naprijed.
  • Bosskovitz
    14.9k
    Žive u uvjetima koji su u dosta slučajeva puno bolji nego ono što imaju doma.db-izbjeglica

Vrlo vjerojatno, no minimalni životni uvjeti u Hrvatskoj ne bi se smjeli ni uspoređivati s uvjetima u Indiji, Balgadešu, Nepalu i sličnim zemljama, pa makar u tim uvjetim živjeli radnici iz tih zemalja. Toleriranje takvih, gotovo neljudskih uvjeta života je i jedan od razloga zašto su takvi radnici poslodavcima jeftiniji od naših, što je u konačnici i jedan od razloga zbog čega ih se više uvozi.

Propisivanjem (i kontrolom te rigoroznim sankcioniranjem) viših standarda stanovanja za strane radnike ne samo da podižemo minimalne životne standarde nego i smanjujemo broj stranih radnika, i to onih koji su s makroekonomske strane najproblematičniji - onih koji nisu dovedeni zbog nedostatka radne snage na našem tržištu nego onih koji su dovedeni zbog povećanja profita.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.