• Brusa
    2.4k
    krivi su i jedan i drugi. Ja ne iskaljujem nikakve frustracije, niti sam neugodan, ali neću u svojoj državi pričati strani jezik u takvim situacijama. I da , drugi put me taj objekt neće vidjeti.
    Izdržati ću cijeli život, makar krepo :razz:
    Godinama već ne idem na neke Internet portale neke, ne kupujem u nekim trgovinama, ne kupujem više neke marke itd i ništa mi ne fali .
    Slobodno mislite da sam lud :joke:
  • Bosskovitz
    14.9k

Nikakvo iskaljivanje ni na kome. Sram me kad vidim da je negdje napadnut neki jadni dostavljac ni kriv ni duzan, dok onome tko ga je doveo, onome tko ga je naručio i onome tko je sve to omogućio nije pala ni dlaka s glave. Dapače, imam veliki respekt prema tim ljudima; dosli su na drugi kraj svijeta, drugu klimu, drugu kulturu zaraditi za svoju obitelj, tu ih izrabljuju, zive u sramotnim uvjetima, mnogi su prilično odriješiti prema njima, a oni su uz sve to vecinom nasmijani i pristojni. Ja im za to skidam kapu.

Kritika je isključivo drzave koja ne traži kao uvjet elementarno sporazumjevanje na svom službenom jeziku i generalno nema niti plan niti ideju što raditi s tim ljudima; kao i onih koji nemaju realnu potrebu za stranim radnicima, ali iskorištavaju pozitivnopravne manjkavosti da bi malo više zaradili.
  • Teofil Kateran
    1.8k
    Nije kriv radnik što ne zna hrvatski ili barem engleski već gazda.The Undertaker

To je istina i slažem se, samo mislim da nije realno da uvijek imam vremena ići žaliti se gazdi, a uostalom gazda sigurno ne visi u tom kafiću, možda je vlasnik još 5 kafića.

Znači, frustracije ne iskaljivati na radniku već na poslodavcu. Ako vam smeta ne kupujte u takvim trgovinama, ne idite u te kafiće i restorane i ne naručujte dostavu.
    Pa koliko izdržite.
    The Undertaker

Isto tako, ne vidim iskaljivanje na radniku, nisam mu rekao ništa, samo smo otišli jer nam se ne sviđa to što ne možemo naručiti na hrvatskom i to je sve. Iako i dalje stojim pri tome da je i radnik kriv zato što mi nikako nije normalno otići u neku državu i ne naučiti barem osnove osnova jezika.

Nemam apsolutno ništa protiv stranih radnika koji su normalni i pristojni i koji znaju reći dobar dan, dapače, drago mi je vidjeti da netko dođe i potrudi se uklopiti i naučiti naš jezik.
  • NORTE
    13.7k
    Lako za Indijce i Nepalce, ovaj kriminalac je Marokanac koji je u Hrvatskoj još od 2017.

Dobit će manju kaznu jer ima ženu i dijete.
  • Praskaton
    3.7k

Sve je stvar kako jedno društvo želi izgledat.Nekako sam siguran da se tu nećemo složit jer nemamo isti pogled.

S tim ljudima nemam problema,dapače trudim se u svakodnevnom životu olakšat im boravak ovdje koliko god mogu jer se pokusavam staviti u njihovu situaciju.
    I mrzim vidit ove reakcije koje su neki naveli,da svoju ogorčenost tim radnikom iskaljuju na njemu.Nije on kriv.Mi smo ga zvali da dođe.Ukidanjem kvota otvoreno je stotine agencija(hdz i familija traljaju ruke) dovodi se što treba i ne treba.
    I nemam problema da se dovode strani radnici tamo gdje je to stvarna potreba(medicina,građevina IT).
    Imam problema kad svaka "šuša" otvara kafic,trgovinu i u nemogućnosti nalaska našeg radnika zapošljava stranog i ruši cijenu rada.
    Ako ne možes opstat na tržistu,zatvori nije me briga nit ću plakat za njegovim uplaćenim novcima u državnu kasu.

Država je važan dio tržista,ona ga diktira direktno i indirektno.Stoga ima mehanizme kako da smanji broj stranih državljana i/ili zabrani.

Ako želimo da ih bude manje, ne trebamo prstom upirati u državu nego "put your money where your mouth is" i svojim primjerom smanjiti potrebu za njima.Bosskovitz

Apsolutno.To je također dio toga.Paradoks je al društvo propada kroz svu tu komociju koju si naveo gore jer ne zna podvući crtu što je potreba a što idiotizam.Puno šira tema,bio bi off.

Bogu hvala proputovao sam svijetom i nadam se da ću još jer uživam u tome.Upoznao mnoge nacije.Radim u sektoru u kojem imam doticaja sa stranim državljanima.Nisam imao negativnih iskustava.Volim da ljudi dođu u Hrvatsku, vide i osjete naš način življenja i kulturu.

Ne želim da se mijenja.Ne želim marokansku,indijsku ili bangladešku kulturu ovdje i ne mislim da će nas to obogatiti s ičim.
  • emilperska
    8.5k
    HDZ (danas) = CDU Zagreb

Zagreb danas = Berlin krajem 90ih

Sve isto što se događa tamo dolazi i ovdje kroz 5 - 10 godina. Sve te priče "fali radnika", "oni samo žele raditi" su lijepe dok netko tvoj ne najebe u naletu automobila, nožem na trgu ili bude silovan u pothodniku.

Mi smo država bez demografske sadašnjosti i budućnosti. Država bez svoje valute. Monetarnu nezavisnost smo zamjenili za članstvo u monetarnoj uniji organizacije koja ide prema svom kraju i koja je trenutno bitna u svijetu kao frizura suca Bela.

Drzava bez budućnosti kojoj je napravljena zamjena stanovništva i kojoj su zamjenu valute uvalili s tecajem 1:3 kad se sve zbroji..
  • The Undertaker
    6.8k
    Što bi bilo bolje, da živimo lošije bez stranih radnika ili bolje ali sa njima? Vlada se odlučila za ovo drugo a prilično sam siguran da bi se mali broj ljudi ovdje odrekao veće plaće u zamjenu za manje stranih radnika.
    Što se tiče države, apsolutno se slažem da bi tu trebalo više regulacije i dogovora. Ako ih već trebamo, onda barem birati odakle ih dovozimo. Susjedi, Ukrajinci, Nepalci i Filipinci da, Bangladeš, Indija, Egipat, Sirija, Afganistan baš i ne.
    Edit: Ako gledamo statistiku, vlada se i drži ovog gore.
  • Nolifer
    9.7k
    Mene sram kad ovi strani radnici ovaj migranti rade sranja prilikom dostava, a ovo sa silovanjem je tek krenulo. Kad netko naš malo jače nastrada od njih, valjda će svima doć iz riti u glavu...
  • Hnlovac
    1.6k
    kak se drzi ovog gore, uskoro ce broj uvezenih Indijaca pretec Nepalce a Bangladešana preteć Filipince.
  • The Undertaker
    6.8k
    Evo ti po zemljama za 2024.

BOSNA I HERCEGOVINA 38.100
    NEPAL 35.635
    SRBIJA 27.988
    INDIJA 20.502
    FILIPINI 14.680
    SJEVERNA MAKEDONIJA 13.855
    BANGLADEŠ 13.630
    KOSOVO 8.139
    UZBEKISTAN 6.959
    EGIPAT 6.672

UKUPNO TOP 10 DRŽAVLJANSTAVA 186.160
    UKUPNO 206.529

Evo po djelatnostima

GRADITELJSTVO 75.071
    UGOSTITELJSTVO I TURIZAM 56.228
    INDUSTRIJA 28.486
    PROMET I VEZE 16.149
    TRGOVINA 7.925
    TOP 5 djelatnosti 183.859
    Ukupno 206.529
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.