• immerwieder
    1.4k

imaš kod ulaza na oglasnoj ploči kad su klubovi
    (uglavnom radni dan 16-20, neki i ujutro)
    izvan toga bez ograničenja
  • Dino
    3.1k
    Kad se vec hvalimo proteinima preko insta stranice, probajte sredit neki popust za nas clanove na Gaznutrition stranici :lol:
  • mali M
    6.4k
    probajte sredit neki popust za nas clanove na Gaznutrition straniDino

:zip: strpljivo... Inače baš sam bio na njihovoj stranici jučer i kako nemam iskustva, a bacio sam sam se ozbiljno na treninge neznam od kud bi počeo... Ako ima ođe trenera sa strpljenjem da nam malo obrazloži bi bilp top.
    Ono koji suplement za koju vrstu treninga za koji cilj, da li preworkout ili ne i kada.. ono... Suplements for dummies
  • Malesnica
    55
    Whey protein ti je super ako ne unosis dovoljno proteina u dan. Kreatin je dobar za povećanje snage. Elektroliti su ti super poslije nekog intenzivnijeg vježbanja( trčanja, plivanja, termina itd..). Za ostale suplemente ne moras trošiti novac, radije prvo probaj poboljsat opcenito svoju prehranu i san. To ti je najvaznije što se tice treninga. Tako da moj savjet ti je da ne moras trošiti novce na suplemente, pogotovo ako si tek počeo trenirat :)
  • Blueshadow86
    2.3k
    Neovisno o tome jesi li početnik ili ne, suplementi uvijek imaju mjesta na tvome jelovniku.
    Slažem se da se treba bazirati na krutu prehranu, na odmor i na san, s time da suplementi nikada nisu nužni, ali je uvijek korisno i zahvalno imati dodatke prehrane u vidu whey proteina, kreatina, vitamina i minerala (ZMA kapsule) i omega 3 masne kiseline (riblje ulje). Sve ostalo je, više - manje marketing i bacanje love. :smile:
    Whey protein, vjerojatno kao najpoznatiji i najpopularniji suplement koriste gotovi svi sportaši, bilo rekreativci, malo ozbljniji ili profesionalci. Odličan je izvor proteina/bjelančevina, brzo se unosi, praktičan je, a i ukusan. Osim što ga popiješ kao shake (najčešće odmah po završetku treninga), možeš ga dodavati i u razne deserte (torte, kolače, pudinge, smoothie, zobenu kašu itd.).
    Sve u svemu, ključ je u krutoj prehrani, odmoru i snu, i naravno, kvalitetno odrađenom treningu. :smile:
  • PlavacZRima
    359
    Kao što su i kolege prethodno rekle, ako si tek krenuo suplementi ti nisu uopće nužni. Bitnije ti je da dobro treniraš, imaš dovoljno kvalitetnog sna i da ti je prehrana dobra (da jedeš kvalitetne namjernice a ne da se pretrpavaš prerađenom hranom i slatkišima). Suplementi ti neće magično pomoć da trčiš brže ili dižeš veće kilaže, oni ti zapravo služe samo da nadoknadiš neke supstance ako ih nemaš u svojoj prehrani dovoljno. Iz osobnog iskustva, pol tih suplemenata ti je bacanje love, ja koristim samo proteine (imam whey prah i kupim si one zbregov kad su na akciju u ducanu)- ali u zadnjih par mjeseci i njih slabo koristim jer sam pojačao doze mesa u obrocima, jedino kaj redovno koristim je kreatin. One BCAA,GLUTAMINI,Pičke materine ti ne trebaju to je prodavanje magle i porez na budale
  • mali M
    6.4k

Hvala vam momci. U kratko, nisam baš totalni početnik u treniranju, imao sam pauzu par godina, ali sada već pola godine udaram treninge visokog intenziteta sa kilažama, nekako više preferiram takav tip treninga.
    Još si nisam ni sredio prehranu u potpunosti, ali lagano ju dovodim u red. I malo mi je odmor problem u mom tempu života i obaveza, ali i to se trudim dovest u red.
    Cijelo moje pitanje za vas je i bilo jer se informiram o svemu i razmišljam malo kako to sve uozbiljiti. Netrebam sa četri banke suplement da imam "velke mišiće", to mi je zadnje, više gledam kako da dignem s vremenom stvari na viši nivo. Teško mi je u ovim godinama i sa mojim tempom života se prilagođavati na novi tip prehrane ali se borim pa sam i zato pitao. Znam doć na trening već dobrano iscrpljen od dana i jednom sam čak imao i onu polu nesvjesticu, malo sam sjeo od iscrpljenosti pa me još malo zanjihalo. (Zaboravio sam kako se to zove)
    Jedino što sam i sam zaključio je protein i kreatin, ali ništa od toga ne smatram ovaj tren, samo pričam s vama...
  • PlavacZRima
    359
    Želiš dovesti na "viši nivo" - ne znam što za tebe to znači. Ali ako ti je cilj dizati što veću kilažu predlažem da si napraviš excel tablicu i zapisuješ si svaki trening kolko si čega odradio i sa kojom kilažom te tako pratiš napredak, ako ti je cilj imati što veće mišiće isto se mjeriš svaki dan i zapisuješ mjere mišića. U oba slučaja kroz duži vremenski period ćeš vidjeti dal napreduješ ili stagniraš.
    Ako stagniraš onda znaš da nešto nije dobro u trokutu san-intenzitet treninga-prehrana te moraš nešto mjenjat.

Ovo kaj si napisao za umor. Ne znam koliko treniraš ali pretreniranost i nedovoljno odmora između treninga ti može imati kontraproduktivan efekt.

Na kraju ovo za prilagodbu na novi tip prehrane. Ne moraš ti sa 4 banke mjenjati skroz prehranu pa izbaciti sve što si do sada jeo da bi žvako svaki dan piletinu i rižu. Bitno je samo da ne piješ previše alkohola i sokove pune šećera i da smanjiš unos šećera opcenito.
  • PlavacZRima
    359
    Teško mi je u ovim godinama i sa mojim tempom života se prilagođavati na novi tip prehrane ali se borim pa sam i zato pitao.mali M

Tipa ja živim na kuhinji od babe i stare - to je sve old school, sarme,krpice sa zeljem, kotleti, piletina i mlinci,pohano... Sve puno proteina i masti, samo sam izbacio slatkiše i nisam u životu bolje izgledo a i osjećao.
  • Maxova dijagonala
    2.8k
    Ja sam valjda jedina osoba koja u isto vrijeme vodi aktivan život i mrzi teretanu :lol:
    Radim samo vježbe bez dodatnog opterećenja(sklekovi,čučnjevi,trbušnjaci,zgibovi),trčim dnevno 5,6 ili 7 kilometara,planinarim i igram košarkaške i nogometne termine.
    Čak i u ovo zimsko doba godine ne posežem za teretanom nego navučem podmajicu,podgaće,rukavice,kapu i idem trčat po nogometnom terenu lokalnog kluba ili po brdu.
    Išao sam u teretanu 2,3 mjeseca i jednostavno mi nešto smeta(vjerojatno treniranje u zatvorenom prostoru i ta zagušljivost).
    Znam da ne mogu puno napredovat u snazi koliko i dizači tegova ali meni je dovoljno da se ja osjećam dobro i zdravo.
  • Mali dioničar
    16.6k

Jebote ti si Schürrle Zone Dinamo.
  • mali M
    6.4k
    Želiš dovesti na "viši nivo" - ne znam što za tebe to značiPlavacZRima

Znači povećati izdržljivost i snagu, smanjiti tjelesnu kilažu i bolje se osjećati. Pa točno sam ti napisao da mi nisu cilj mišići i ti pišeš o tome.

Ovo kaj si napisao za umor. Ne znam koliko treniraš ali pretreniranost i nedovoljno odmora između treninga ti može imati kontraproduktivan efekt.PlavacZRima

A tri puta tjedno je trening, ne pretjerujem tu ja mislim. Ali moj dan je ispunjen poslom, edukacijama, studijem i svakodnevnim djelovanjem u jednoj udruzi.. u ovim godinama mi je to ozbiljan tempo i uzme svoj danak. Nedostatak sna mi je veći problem od odmora između treninga. Općenito nedostatak vremena za sve što imam u danu.

Što se tiče prehrane, ma znam da nemoram žvakat rižu svaki dan, al si korigiram porcije, šećere zapravo ne jedem previše osim u kavi i smanjio sam sokove glazirane na minimum, a zapravo bi ih trebao izbaciti. Od alkohola samo tu i tamo čaša, dve vina. Možda ako koja piva na tekmi kad sam na stadionu.

Zapravo zbog umora i prehrane sam i gledao suplemente. Nemam dobro izbalansiran unos pa ručam oko 12 na poslu i onda ništ do treninga pa mi se zato i dogodi da mi fali energije ili snage... Zato sam gledao za neke suplemente ili se jednostavno uz neki vaš savjet bolje organizirati. Iz tih razloga pitam...
  • PlavacZRima
    359
    Znači povećati izdržljivost i snagu, smanjiti tjelesnu kilažu i bolje se osjećati.mali M

To će ti doći sa vremenom kroz treninge, samo treba ostati ustrajan.

Nedostatak sna mi je veći problemmali M

Ljudi dosta zanemaruju kolko je san bitan, ima milion studija koje pokazuju kolko nedostatak sna utjeće na fizički ali i mentalni performans. Ali jasno mi je da ne mogu svi uzet sna kolko trebaju (kao u tvom slučaju radi obveza) iz bilo kojeg razloga.

zato i dogodi da mi fali energije ili snage... Zato sam gledao za neke suplementemali M

Po meni najbolje opcije za neki međuobrok - nekakav jogurt,skyr, orašasti plodovi,sušeno voće , nekakvi sendvič.... Nešto što ima ugljikohidrate u sebi da ti taman prije treninga podigne razinu šećera u krvi. Bit će ti isplativije financijski i finije i zasitnije od bilo kojeg suplementa
  • BBBaranja
    2.9k

I ja pripadam u tu kategoriju kao ti,bio jednom u životu u teretani i nije to za mene..
    Ali zato trčanje,tenis, i aktivno igram nogomet..
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.