• mokoxax468
    819
    Pusti sad te sve detalje, najvažnije je pitanje kako doći do 200 m eura i u kojem rokuBaneki

Pretpostavljam da ćemo čuti o tome na predstavljanju projekta u prvom mjesecu, do tada znam koliko i ti, a to je da ništa ne znamo - od cijene, vrste financiranja i tko će sve sudjelovati u istom. Ako su predstavnici kluba rekli da će slična stvar biti prezentirana u prvom mjesecu, tako nešto i očekujem do tada

EDIT: Evo doslovno slično što je Sajla napisao
  • jedan u nizu
    10k
    Pusti sad te sve detalje, najvažnije je pitanje kako doći do 200 m eura i u kojem roku?

Pa daj svoju procjenu.

Jer ako nema love nema stadiona.
    Baneki

Pošto još ne znamo kako će se graditi stadiona, može biti više opcija.
    Milsim mozžda se i već zna ali još ne izlaze u javnost s time, pa možda saznamo model gradne za mjesec dana.

Ako gradi strani investitor - čemu pitanje jel ima para? Mislim to se zove INVESTITOR, znači netko tko investira svoj novac.
    Ako se čovjek zove John Johnson, ti češ pitati odakle mu pare, dok ih ne vidim u dva kovčega u svežnjevima od 10k eura u apoenima od 50 eura - ja ne vjerujem.

Ako gradi grad - 100-200 mil grad će imati kroz proračun grada. To se ionako neče graditi 2025. pa nije u proračunu, ali ako kažu mi ga gradimo 2026. godine onda će valjda biti u proračunu za tu godinu. Nadamo se jel, jer smo pozitivni. Uvijek se može desiti da se oduži, zakaže, promijeni vlast pa se odustane i slično.
    Ali pitati gdje je sada taj novac je nebulozno.

Ako gradi država - ista stvar kao pod grad.

Ako grade zajedno, onda će biti u dva proračuna a ne jednom.

Na kraju.
    Pa pobogu, ne počinjemo sa gradnom sutra da bi lova sada trebala biti na stolu. Ne kužim čemu pitanje odakle lova.
    Kada Maksimir bude u fazi u kojoj je sada Kranjča onda to pitanje ima smisla.
    Sada to pitanje nema smisla.
  • Baneki
    781
    To je već ok razmišljanje, konkretan plan, i vremenski okviri. Samo financije određuju što možeš izgraditi, a što će ostati samo želje.

Ako gradiš kuću imaš.određene želje, ali tek kad skupiš na hrpicu sredstva onda možeš realno vidjeti što možeš a što ne i koliko katova...I onda ideš arhitektu...
  • The Undertaker
    6.2k
    Kod budžeta grada je obratno, prvo vidiš koliko što košta pa onda nađeš/rezerviraš pare (ili ne nađeš ako ti nije prioritet).
  • Baneki
    781
    A čuj, želje, volje, planova i maštarija je bilo i prije. Nitko nikada nije rekao da nie za stadion, ili da nam ne treba, samo nije bilo novaca pa čekamo dosta dugo. Ja bi prvo od toga krenuo, kao i za sve ostalo, zatvori budget i onda dalje planiraj. Jer kad se god krenulo od planova bez sredstava sve se na kraju izjalovilo.

Onda se slažemo da očekujemo krajem siječnja konkretan financijski plan i rokove, tipa država će dati toliko i toliko kroz sljedećih X godina, grad isto tako, investitor ako postoji da se imenuje i navede koliko će dati ok se ne dođe do ukupne cijene stadiona.
  • Sajla
    6.2k

na sreću, klupski, gradski i državni proračuni funkcioniraju drugačije od tvog i mog kućnog.
    u svjetlu toga da je također rečeno da su zamoljeni za diskreciju od drugih uključenih strana (Grad, Vlada) i da sve još zadrže u tom zatvorenom krugu, nema nam druge nego da se strpimo. također, takva izjava vodi prema tome da će ipak biti riječ o javnoj investiciji. za grad koji ima proračun od 3 milijarde eura godišnje, tj. 12 milijardi u jednom 4-godišnjem mandatu, izgradnja stadiona ne bi smjela biti problem, a naročito kad je i Vlada stavila Maksimir na listu objekata od posebnog značenja.
    htio sam više i konkretnije informacije, razumijem da su neki puno kraćeg fitilja, slabije ili nikakve vjere, ali imamo kaj imamo. da je dobro - pa i nije baš. ali ću reći da je bolje nego je bilo unazad nekoliko godina, ili bar manje loše. nisam 100% uvjeren, ali definitivno sam optimist. jedva čekam kraj siječnja.
  • Baneki
    781
    OK, čekamo kraj siječnja pa će se znati sve...Ja bum stal do tad njurgati.
  • jedan u nizu
    10k
    Ja bi prvo od toga krenuo, kao i za sve ostalo, zatvori budget i onda dalje planiraj. Jer kad se god krenulo od planova bez sredstava sve se na kraju izjalovilo.Baneki

A gle, ne gradi dinamo kao privatni investitor pa da stavi sa strane 100 milki pa ako idemo delat sad.
    Ako se gradi javnim novcem, nebitno od grada ili drzave ili kombinirano, onda ne postoji opcija da se prvo osiguraju sredstva, kada ide proračun iz godine u godinu.
    A kako bi ovo bio jedan od vecih projekata grada, onda grad ne moze imati stavku od 100mil u proracunu a da se taj novac ne iskoristi. Jer nije to visak pa ako se ne napravi ove godine nikome nista.
    Taj novac je potreban za mali milion drugih stvari.
    Stavit ce se kada bude plan gradnje i kada bude isao proracun za to razdoblje.

Novaca ima, nece jedan grad (ili drzava) odjednom ostati bez prihoda da nema za to.
    Nemamo ni mi svi 200-300k eura za stan/kucu pa dizemo kredit za to, jer pare cemo zaraditi ,prihoda imamo, ali ne mozemo staviti sve sa strane.

Ova izjava Naukovica je do sada najpozitivnija do sada kada je u pitanju Maksimir, i sada svi jedva cekamo da vidimo sto se dogovorilo.
    A ako su ljudi u klubu zadovoljni napredkom oko stadiona, onda mi imamo razlog za optimizam.

Nitko tebi ne brani da budes pesimistican, ali imas izjave kao da se nista ne dogada ili da smo svi slijepi, a zapravo se nikad nije ovoliko toga izdogadalo oko pitanja stadiona.
  • Bosskovitz
    13.1k
    Nemojte se uopće truditi raspravljati s nekim ljudima, naprosto nema nikakve potrebe za tim. Neki baš svom silom gledaju samo na negativu i ne žele vidjeti dobre stvari koje se događaju, samo loše. To je nešto što razumnim analizama i logičnim komentarima nećete promijeniti.

Kad se kaže da se ide graditi stadion, oni kažu "to su pusta obećanja".

Kad se riješe 30 godina stari vlasnički sporovi oko zemljišta, oni kažu "to se moglo napraviti za mjesec dana."

Kada se krenu rješavati administracija i papirologija, oni kažu "to je ništa, gdje su renderi".

Kad izađu renderi, oni kažu "rendera smo se već nagledali".

Kad se dobije građevinska dozvola, oni kažu "i stadion u Sesvetama je imao građevinsku".

Kad se raspiše natječaj za izvođača, oni kažu "neće se to krenuti graditi ovog proljeća".

Kad se krene graditi, reći će "to je rušenje starog, vidjet ćemo kad krenu lijevati beton".

Kad krenu lijevati beton, reći će "do sad su već trebali raditi na krovu, a ne lijevati beton".

Kad se sve dovrši, reći će "čekaj dok ne dobije uporabnu, vjerovat ću kad sjednem na tribinu".

Kad sjednu na tribinu, reći će "ovo je kasnilo dvije godine, koliko će tek kasniti Maksimir".

Kad se krene rušiti Maksimir, reći će "Kranjča je naša Rujevica, nećemo Maksimir dočekati".

Kad Maksimir probije prvi, poprilično nerealni rok, slavodobitno će reći "jesmo vam rekli, sve kasni".

Kad se napravi Maksimir, reći će "ovo je odavno trebalo biti napravljeno, a ne sada."
  • Droljo
    9.7k

I što je naj smješnije biti će 90% u pravu. :lol:
  • badjibadara
    4.1k
    Kopiram sa skyscrapercity foruma, da si bar malo predocite koliko je komplikacija za svaki centimetar zemljista na Maksimiru:

Zarucnica od moga prijatelja je radila na dokumentaciji oko zemljista na Maksimiru i na Sveticama i pricala nam je kako su ona i kolegica morale proci kroz dokumente iz/od 1996./1997., da bi znali koji metar kvadratni pripada crkvi, koji gradu, koji privatnicima itd., koji uslovi postoje, posebne stavke itd.

Takodjer, nista nije bilo digitalizirano jer nitko nije vodio brigu o tome, sto znaci da su morali pojedinacno prolaziti kroz svako slovo, rijec i redak na papiru, a prema njezinim rijecima je papira bio pun ormar.

Od samog pocetka pregleda dokumentacije do sporazuma Crkve, Grada i Drzave je trajalo 14 mjeseci.

Na tome su radile samo zarucnica od prijatelja, jedna kolegica i jedan kolega.
  • mali M
    6k
    Ma puno se već napravilo, uopće je bedasto pričati o usporedbama jer prije smo imali i manje od nule.. ovo su sve tektonski pomaci, ali i meni je već puna kapa opravdanja i obećanja, volio bi da je sve brže i transparentnije. Razumijem svakoga tko neće radosno pljeskati ako će radovi kasniti dve/tri godine i imaju pravo bit nezadovoljni... ALI... Naravno da i skoro svaki kritizer u sebi jednako čezne i raduje se svakoj sekundi koja nas približi novom stadionu. I Kranjči i Maxu...
  • Papastrumf
    13k
    Pusti sad te sve detalje, najvažnije je pitanje kako doći do 200 m eura i u kojem roku?Baneki

Pricekaj do kraja sijecnja. Kao sto se reklo na skupstini i clanskom danu, do tad bi se trebalo sve znati.
  • SAS1987
    15.3k
    zarucnica od prijatelja, jedna kolegica i jedan kolega.badjibadara

Što su radili 14 mjeseci? :lol:
  • Baneki
    781
    Ako je ovo mene išlo, onda molim te zaobiđi moje komentare i sve pet...Da ne bi opet tražio zaštitu moderature jer si ostao bez argumenata u raspravi koju si sam započeo.

@Papastrumf Pa napisao sam i ja, najbolje je pričekati kraj siječnja i vidjeti o čemu se radi, barem navijači Dinama imaju strpljenja.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.