• LM1995
    2k
    mislim da se dorh i drzava oslanjaju na cinjenicu da su oni inicirali predmet a ne klubAli

Krenuo sam ti odgovarati, ali sam se predomislio jer mi se čini da nema smisla.

Ukratko, pitanje tko je inicirao (kazneni) postupak nema aposlutno nikakve veze ni sa imovinskopravnim zahtjev ni sa oduzimanjem imovinske koristi.
  • jedan u nizu
    10k
    Ako je bivsa uprava rekla da nema potrazivanja onda je jasno da DORH to hoce u drzavni proracun.
    Ti novci se moraju oduzeti, a kome ce ici nego drzavi?
    Meni je to sasvim jasan i logican red dogadanja.

Sad se dinamo ipak javio da to potrazuju i sada je isto tako jasan i logican red dogadaja da se ti novci ipak vrate dinamu.
  • The Undertaker
    6.2k
    Mislim da to nije isti postupak i ista lova.
  • jedan u nizu
    10k

ok, ali opet imas dvije strane. I dok se ostecena strana ne izjasni meni je ovo logicno.

Na kraju krajeva, optuznicu je digla drzava, tj DORH, a ne klub.
    Klub se izjasnio da nije ostecen.

Dolaze nove optuznice sa istim optuzenicima, i istim ostecenicima. Meni je razumljivo da DORH tu trazi da se lova uplati drzavi, kada se prethodno ostecenik izjavio da nije ostecen.

Sada, kada se klub ipak izjasnio, ocekujem da svaku sljedecu optuznicu dignu sa trazenjem povrata novca osteceniku.
  • Droljo
    9.7k
    Sada, kada se klub ipak izjasnio, ocekujem da svaku sljedecu optuznicu dignu sa trazenjem povrata novca osteceniku.jedan u nizu

Jedino pitanje je jel smo zakasnili. Ako jesmo od barišića i svite se naplatit mater im neoštećenu!
  • Goran86
    139
    Ekipa dva su postupka protiv ZM-a. Kod prvog sudenja je uprava na celu sa Barisicem izglasala da klub nije ostecen i s obzirom da je sudenje zavrsilo nema povratka nazad. Ovo je sada drugo sudenje i zahtjev je legitimno poslan te bi se klub trebao naplatiti u tom iznosu (ukoliko osuđenici budu imali toliku vrijednost imovine u RH).
  • vjeko1701
    10.3k
    Podsjećamo kako je GNK Dinamo nakon sjednice Izvršnog odbora 3. prosinca poslao Županijskom sudu u Osijeku odštetni zahtjev za naknadu štete otuđenja imovine Dinama od ukupno 23,2 milijuna eura.

Odkud sad ovih 23,2M?

Nakon toga klub su kontaktirali odvjetnici III. okrivljenog Maria Mamića i IV. okrivljenog Sandra Stipančića i izrazili želju da se namiriti iznos za kojih ih USKOK tereti da su oštetili Dinamo, a koji Dinamo potražuje. Riječ je o iznosima od 2 milijuna i 88 tisuća 367 eura i iznosu od 113 963 eura.

Nije M.M nosio većinu druge optužnice u iznosu približžnom 8M?
  • ZrnTSCHeZ
    512
    Pokušati ću kratko objasniti situaciju kako ju ja vidim na temelju javno dostupnih podataka.

dinamo je podnio imovinskopravni zahtjev u tom kaznenom postupku protiv više optuženika u visini od ukupno 23,2 milje.

MM je tijekom postupka iznio dokaze da je on "kriv" za samo 2.1 milju.

USKOK (a ne sud !) je očito to prihvatil kao vjerodostojne dokaze i u tom smjeru je izmjenil optužnicu.
    Sud ne smije prekoračiti optuženje pa ga u konačnici ne smije osuditi "za više" nego što je od strane USKOKa optužen.

Presuda još nije donijeta, a kamoli da je postala pravomoćna pa tako se ne može sa sigurnošću kazati kakva bi na kraju cijele trakavice bila.

Međutim, bez obzira na ono što sud u kaznenom postupku dosudi, dinamo bi teoretski mogao u građanskoj parnici potraživati od MM naknadu štete i u većem iznosu - naravno teško je za očekivati da bi u tome uspio ako ne bi za podlogu imao kaznenu presudu na "puni" iznos.

Odvjetnici MM su pametno odigrali i predložili sporazum u koji zasigurno bude ugrađena klauzula da namirenjem tog iznosa od 2.1 milje naknađena sva šteta koju je MM prouzročio i da prestaju bilo kakva potraživanja dinama prema MM...a pošto će MM kao optuženik prije presude naknaditi štetu u potpunosti, u slučaju osude kazna će biti znatno manja (predviđam uvjetnu osudu uz možda mjeru opreza zabrane obavljanja djelatnosti na određeno vrijeme).

Stoga se pretpostavljam procijenilo da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani, lova dobrovoljno sjeda maltene odmah umjesto da se još godinama čeka do pravomoćne odluke te kasnije provodi ovrha radi prisilne naplate.

Potpisom sporazuma dinamo će također ujedno de facto potvrditi vjerodostojnost dokaza koje je iznio MM i maltene doprinijeti njegovoj blažoj kazni te nakon toga svako prozivanje da je zdrpil veći iznos (u sklopu činjeničnog stanja u ovom postupku) zalazi u sferu klevete.

Preostali iznos bude se u nastavku mogel tražiti samo od ostalih optuženika koji ne budu obuhvaćeni ovim sporazumom.
  • vjeko1701
    10.3k
    Mene zanima di se skupio iznos od 23.2 ako je u drugom postupku u pitaju oko 11? Ili je tu došlo do novih dokaza?

Također, da li u ovim postupcima oštećenik može tražiti oštećenje + kamate za protekle godine kao što je slučaj u nekim drugim stvarima?
  • Jaro
    8.3k
    dakle fino proracunato od familije. Braca su se pomirila sa zivotom u BiH, a za sicu su kupili slobodu za sineka.
  • ZrnTSCHeZ
    512
    oštećenik može tražiti oštećenje + kamatevjeko1701

Može, od dana nastanka štete do trenutka isplate...međutim, sporazumom će sigurno biti određen fiksni iznos te vjerojatno i "oproštene" kamate

Braca su se pomirila sa zivotom u BiHJaro

bilo je nekih napisa da se navodno i tamo mijenja "klima" oko eventualnog izručenja tak da nikad ne budu mogli živjeti baš full mirno...barem ne do nastupa zastare izvršenja kazne koja u njegovom slučaju iznosi 20 godina
  • Pacho
    80
    Jel se zastara odnosi i na bjegunce? Ako da, to je suludo
  • Jurki
    13.4k
    Jel se zastara odnosi i na bjegunce? Ako da, to je suludoPacho

Mislim da da, jer ko je kriv nesposobnoj drzavi kaj je smece pobeglo u drugu drzavu?
    Ko je kriv kaj RH i BiH imaju ugovor o neizrucivanju osuđenih kriminalaca?
    Trebala mu je putovnica biti oduzeta i donjeta odluka o zabrani izlaska iz drzave.
  • ZrnTSCHeZ
    512
    Jel se zastara odnosi i na bjegunce?Pacho

otprilike kak kaže @Jurki

načuo sam inače neke priče iz nogometnih krugova da Zoki navodno razmišlja da dođe i odradi svoju kaznu

On je dobil malo manje od 5g, znači nakon 3g je vani na uvjetnoj + pogodnosti za dobro vladanje tijekom samog izvršavanja kazne u zatvoru otvorenog tipa (Valtura kod Pule) pa imaš i poneki slobodni vikend, "godišnji" (vidi slučaj Horvatinčić) ...i s 56-57g se može vratiti normalnom životu
  • Jaro
    8.3k
    On je dobil malo manje od 5g, znači nakon 3g je vani na uvjetnoj + pogodnosti za dobro vladanje tijekom samog izvršavanja kazne u zatvoru otvorenog tipa (Valtura kod Pule) pa imaš i poneki slobodni vikend, "godišnji" (vidi slučaj Horvatinčić) ...i s 56-57g se može vratiti normalnom životuZrnTSCHeZ

Al kaj ga ne cekaju Dinamo 2 i Dinamo 3 sudjenja/presude?

Mislim, jedino zas bi dragovoljno dosao tu je vjerojatan strah da ga se ne preveze u gepeku i istovari u Metkovicu kako im je navodno u nekoliko slucajeve poruceno...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.