• gledatelj
    658
    Pa bolje je imat uvijek pun stadion od 20k, nego stadion od 40k, a da je na njemu 25k ili cak 30k ljudi. Nemojmo pretjerivat. Znam da bi svi cim vece i bolje, ali 30k je sigurno dovoljno velika brojka za nase prilike.
    Btw ako lokosi moraju do 1.3. van sa Kranjceviceve, znaci da tad sluzbeno krecu radovi?
  • jedan u nizu
    10k
    Nemojmo pretjerivat. Znam da bi svi cim vece i bolje, ali 30k je sigurno dovoljno velika brojka za nase prilike.gledatelj

Doslovno prije godinu i pol se govorilo da je 20 i vise nego dovoljno.
    Sad je skocila posjecenost i lijepe stvari se dogadaju u klubu i sada se govori da je 30 sasvim dovoljno.

Zamisli sto bi se moglo desiti ako se ovako nastavi i za koju godinu.
  • nemapredaje
    3.9k

Za trenutne prilike da, ali stadion se ne gradi za sadašnjost. Misliš li da će za 20 godina biti iste prilike?

35000-40000 je idealno. Napravi se s mogućnošću zatvaranja gornjeg dijela ceradama i tako riješiš problem “proćelavog” izgleda kada je kapacitet na pola napunjen.
  • NitkoBitan
    20.6k
    Grcka ima skoro 3 puta vise stanovnika od Hrvatske, zaludeni su nogometom kao i Hrvati a najveci klupski nogometni stadion (Olympiacosov) im je kapaciteta 33 tisuce mjesta.

Nedavno je dovrsen AEKov novi stadion. Prije selidbe na isti su imali prosjek bolji i od Dinamovog zadnje 2 sezone, a novi stadion im je kapaciteta oko 31 tisuce mjesta. Valjda su napravili neku racunicu...
  • Nino Bule
    14.7k
    ali smatram da ispod 40 000 nema smisla.Jay

Onda smatras notornu glupost, jedan juventus je napravio nov stadion od 41 tisuce mjesta, JUVENTUS, i mi bi trebali popušt pricu da je 30-35k stadion premalo i da ga nema smisla onda radit ? To je izjava za poslat nekog na liječenje.
  • Jay
    138

Nema potrebe za takvim tonom i vrijeđanjem.
    Imaš svoje mišljenje, ja imam svoje i valjda ovaj forum služi kao mjesto za normalan razgovor.
    Samo budala misli da je uvijek u pravu.

OK je usporedba s drugim stadionima, stoji sve, možemo iskoristit Juventus i Chelsea kao primjere stadiona od 40 000 mjesta.
    Isto je ok spomenuti kako Kopenhagen, Lens i Palermo imaju 38 000.
    Grad Sevilla ima 680 000 stanovnika, 1.1M s okolicom, imaju tri stadiona:
    Betisov od 60 000, Sevillin od 42 000 i imaju onaj treći za Kup Kralja stadion od 57 000

Stari Maksimir u punom kapacitetu je imao mrvicu preko 35 000
    Ne radi se stadion od danas do sutra da se ispune potrebe iduće domaće utakmice protiv Varaždina, klub je konačno ozbiljno shvatio marketing i odnos prema navijačima, lagano se diže sve na višu razinu za što naravno treba vremena.

Nitko od nas nije prorok, tko zna hoćemo li se za 5 godina tući na blagajnama za kartu više ili će nas odjebat za Maksimir jer ni Kranjču ne možemo napuniti više od tri puta po sezoni. Možda se stvarno trebam liječit, ambicioznost me ždere i u privatnom životu.
  • SAS1987
    15.3k
    U teoriji bi stadion trebao bit u prosjeku napunjen cca 50% - 70% pa ak uzmemo pretpostavku da je trenutačni (realni) prosjek u HNL cca 8k - 10k te da nam je posljednji put u ligi prvaka sa istokom prosjek bio 28k, bi to značilo da bi nam s istokom realni prosjek trenutačno oko 15k (liga + europske tekme).

Prije nego što prognoziramo rast prosjeka treba razumjeti glavni motivatori dolaska na tekmu (prema važnosti), jer na neke klub ima veci a na neke manji utjecan:
    1. Emocijska veza između navijača i kluba: Ima room for improvement ali na tome se jako dobro radi
    2. Dramatičnost tekme
    3. Distanca između kuće navijača i stadiona (kilometri, vrijeme te troškovi): Broj parkirališta oko stadiona, kvaliteta javnog transporta prije / poslije tekme itd.

Stadion nam je demotivator pa bi novi stadion automatski trebao privuci 25% - 50% više ljudi ali se isto tako može dogoditi da recimo Hajduk financijski toliko oslabi da prvenstvo opet postane poprilično nezanimljivo (dramatičnost tekme). Pa zbog toga stavimo dugorocni prosjek u rang 14k - 18k. Zbog lige i mentalitete nam posjeta varira od par tisuća do par deset tisuća tako da bi vjerojatno trebali biti zadovoljni da je stadion u prosjeku pun cca 50%.

14k * 2 = 28k
    18k * 2 = 36k

Idealni kapacitet, u ovom momentu je 32k.

Sto se tice designa su sterilni stadioni poput AEK, Steaua itd su nešto najgore i najdosadnije što postoji tako da je vjerovatno bolje napraviti impresivni stadion na jedan nivo poput onog u Dresdenu. Eventualno nešto poput stadiona Freiburga, mada je bolje na jedan nivo.

Kad vec pricamo o zeljama, mokrim snovima i ostalim imaginacijama, definitivno bih odabrao elipsoidni stadion kapaciteta 35-40 tisuca sjedecih mjesta s najstrmijim mogucim spojenim tribinamaDino

Alternativa ili neki "fantasy" bi bila elipsoidni stadion, modernizirana verzija stadiona Tomás Adolfo Ducó (Huracan, Buenos Aires) koji je napravljen na način da je svaki red bliže malo ravniji te na kraju minimalno urezati tribinama ko na stadionu Mikhail Meskhi stadium u Tbilisiju gdje je to poprilično ekstremno (i izgleda ružno).

Stadion Tomás Adolfo Ducó
    huracan_1_1200.jpg
    34099758032_f2269a3819_b.jpg

Stadion Mikheil Meskhi
    DSCF1158%5B1%5D.jpg

476227d493431d6c3bfa1a04150d921d.jpg
  • jakov1
    325
    Ako se dozvoli trening kamp u blizini stadiona, to će biti najveći urbanistički zločin od dozvoljavanja staklene fasade i duginih boja preko puta HNK. Mega projekt kao što je izgradnja stadiona se događa jednom u 100 godina, suludo ga je iskoristiti samo s nogometom na umu.

Četvrtina stanovništva grada živi istočno od stadiona (Sesvete, Dubrava i Žitnjak), a ti kvartovi od sadržaja nemaju ništa osim crkvi i supermarketa. Umjesto da se grad nerezonski širi na oranice i livade na sve strane, trebalo bi revitalizirati ono što već imamo, a aktivacija oranica i livada maltene u centru mora biti prvi korak.

Gradovi troše milijarde da očiste vrijedne parcele, a mi imamo cijeli potez od policijske akademije do kampusa Borongaj koji leži prazan. Imali smo priliku za urbanistički reset s potresom, nije iskorištena niti blizu (realno nismo uspjeli ni fasade obnoviti), bilo bi ludo da se tako dogodi i sa stadionom.

Uostalom, zašto bi trening kamp morao biti bilzu stadiona? Ako Realove zvijezde nemaju taj luksuz, ne moraju ni naše.
  • criticus
    2.7k

@Pop corn Naš stadion nije mnogo vredan ali vređat ga nedamo.

Nek klub pošalje 3D puzzle Maksimira Schmeichelu preko CBSa ili kako već kao odgovor na video uz neku prigodnu poruku. Mislim da bi bila dobra fora i marketinški popraćeno :lol:
  • Baneki
    781
    Ako sam ja dobro shvatio izvješće sa Skupštine, čeka se novi render krajem siječnja? Ili se to sad zove "model". Opet se sve zna, i kapacitet, i s arhitektima se već razgovaralo i da će generirati nevjerojatne nove prihode i biti simbol grada. Lijepo je maštati.

Negdje između redaka sam pročitao ako Kranjča neće na vrijeme biti završena da će se igrati domaće u Gorici, europske u Osijeku. Pa je onda moje legitimno pitanje, što će nam uopće Kranjča? Zašto se sve snage i sredstva ne upotrijebe za novi Maks? I zašto bi navijač Dinama trebao širiti "pozitivu" oko Kranjče?

Jer treba doći do 200 meleona...a situacija je ovakva:

Investitor: Nema ga, "studija izvodljivosti" nestala, rekao bi od oka nula...
    Država: Dali su 14 milijuna, pola za Max, pola za Poljud, kažu dat će i više kad grad dogovori model financiranja, dakle maksimalno 10-15 za Max.
    Grad: Dat će 44 , ali za "krivi" stadion, za drugi još skuplji, pa nismo Katar a svjetsko pred vratima, možda koji milijunčić.
    Dinamo: Ima za lijevog beka, možda za trećeg napadača, rekao bi za stadion nula...
    HNS, UEFA, europski fondovi, mislim isto nula...

Kad se sve zbroji mislim da će biti za jedan dobar, zapravo najbolji render do sad, pardon model.
  • mokoxax468
    819
    Negdje između redaka sam pročitao ako Kranjča neće na vrijeme biti završena da će se igrati domaće u Gorici, europske u Osijeku.Baneki

Krivo si pročitao, rečeno je ako se slučajno sve spremi prije za Maksimir nego što Kranjča bude gotova, da se neće čekati na završetak nego na rušenje Maksimira. Dakle suprotni slučaj nego koji ti navodiš. Kao što se već prije spominjalo, kraj jednog projekta ne utječe na drugi, neovisno počeo se raditi prije ili poslije Maksimir

Pa je onda moje legitimno pitanje, što će nam uopće Kranjča?Baneki

Grad Zagreb gradi stadion za svoje potrebe koji se usput već nalazi na tom mjestu. Koji usput će biti koristan Dinamu, ali nije tu samo za Dinamo.

I zašto bi navijač Dinama trebao širiti "pozitivu" oko Kranjče?Baneki

Isto da ja tebe sada pitam, zašto trebaš širiti negativu. Jer svatko može iznijeti svoje emocije, ti negativu, drugi pozitivu

Kad se sve zbroji mislim da će biti za jedan dobar, zapravo najbolji render do sad, pardon model.Baneki

Slične priče bile su i za Kranjčevićevu, render ovo ono, neće ništa napraviti kme kme. Pa sada kada se napokon pokreće nešto po tom pitanju, idemo s istim ciklusom poruka oko Maksimira. Makar i sam Dinamo rekao da su zadovoljni sudjelovanjem te očekuju uskoro više informacija. No eto, imaš fore do prvog mjeseca za svoju skepsu.

A onda ćeš imati vremena da pregovaraš radi boje stolica, pozicije stadiona, veličine ili količine drveća oko stadiona. Bitno da se oko nečega širi negativa
  • Baneki
    781
    Pusti sad te sve detalje, najvažnije je pitanje kako doći do 200 m eura i u kojem roku?

Pa daj svoju procjenu.

Jer ako nema love nema stadiona.
  • Sajla
    6.2k
    Ako sam ja dobro shvatio izvješće sa Skupštine, čeka se novi render krajem siječnja?Baneki

Rekao bih da nisi. Citat Naukovića sa skupštine:
    "Mislim da će prezentacija plana i modela biti najkasnije do kraja prvog mjeseca. Bit će to konkretan plan, kada i kako će se sagraditi i u kojem vremenskom okviru."

Pričekajmo mjesec i pol dana pa ćemo vidjeti je li u pitanju samo render ili konkretno kada i kako će stadion biti sagrađen.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.