• Sven
    51
    Sve su to stvari koje strucni ljudi mogu matematicki izracunati i procijeniti da iskoristivost stadiona bude prihvatljiva. Ako sam dobro procitao, planiranu se i koncerti i druge manifestacije na stadionu. Ovako laicki iz glave je nemoguce to sve procijeniti. S kapacitetom se ne smijemo limitirati ali se ne smije dogoditi da stadion za koju godinu postane trosak zbog neispunjenosti i skupog odrzavanja. Meni se kapacitet od 30k cini dobar i ocekujem da ce se klub razvijati u smjeru da prosjek glesatelja za 5-6 godina bude 15k (to nece doci samo od sebe naravno)
  • Goran86
    139
    Da li netko od vas nakon odrzane skupstine ima osjecaj da je oblik javno privatnog partnerstva odbacen te da ce stadion graditi vlada, grad i klub?
  • Oluja
    4.7k
    upravo ovako nešto sam i ja htio pitati. meni se čini da ide u tom smijeru. ono što me jos zanima a pokušavam odgonetnuti je gdje bi to mogao biti novi klupski kamp.
  • Goran86
    139
    Konkurencija zemljista za kamp sigurno nije velika. Znaci rijec je o velikom zemljistu u blizini Maksimira koje je u vlasnistvu grada. Hm malo upuceniji neka nam kazu koje bi to parcele mogle da budu
  • Oluja
    4.7k
    najblize i najvece je kod Kraša, na križanju Maksimirske i Mandlove. Ako bi tu bio kamp to bi bilo fantastično.
  • vjeko1701
    10.3k
    Baš i meni palo na pamet.
  • Bosskovitz
    13.1k
    Sagradio bi nešto kao marakanu. Okruglog oblika u jednoj etaži i to je to. Jednostavno a lijepo.dinamo u srcu

Ne, takvi stadioni se već desetljećima ne rade, pa Marakana je napravljena prije više od 60 godina. Okrugli stadioni imaju smisla samo ako se rade atletski stadioni od 50-60.000 mjesta (što Marakana i jest), a i onda se to radi nauštrb atmosfere na stadionu i njegove funkcionalnosti.

Stadion mora biti kvadratni, sa spojenim tribinama i do terena, odnosno prema standardu najbliže terenu što može biti prema pravilima. Sad govorimo o vrlo specifičnim stvarima za koje su potrebni stručni ljudi jer su detaljno regulirane, ali ideje poput ulaza samo na dnu tribine i slično naprosto ne mogu funkcionirati zbog sigurnosnih razloga, a da ne kažemo da je u direktnoj koliziji sa željom da bude dovoljno šankova jer ništa ti ne znači dovoljno šankova ako ti treba 10 minuta da dođeš od tribine do šanka.

Recimo, ovako izgleda žuti zid na Westfallenu u UEFA konfiguraciji, znači sa stolcima:

pa1agjl67t6d1.jpeg

Tu joj je kapacitet srezan s Bundesligaških 25.000 na 10.500, što je svega tisuću više od našeg Sjevera (SD i SG zajedno), i ima 16 ulaza relativno ravnomjerno raspoređenih po tribini.

No siguran sam da su sve to stvari o kojima se vodi ili će se voditi računa od strane onih koji trebaju o njima brinuti, i o tome kakva će biti navijačka tribina, i o razmacima između sjedala i između redova na normalnim tribinama, i o VIP kapacitetima, ulazima, food courtovima, šankovima... tako da ne sumnjam kako će se raditi o funkcionalnom stadionu, zatvorenom i natkrivenom tako da će atmosfera unutra biti apsolutni (plavi) pakao, i da će uz to generirati sasvim ozbiljne prihode zbog kojih će cijeli klub podići na jednu višu razinu.

ocekujem da ce se klub razvijati u smjeru da prosjek glesatelja za 5-6 godina bude 15k (to nece doci samo od sebe naravno)Sven

Naš prosjek ove sezone je malo ispod 13.000 ako računamo i Europu, a uzmi u obzir da bi sigurno bio 20-ak% veći kad bismo imali istok i natkrivene tribine, makar bili u poluruševnom stanju kao i ostatak stadiona.

Mislim da je prosjek od 15.000 vrlo konzervativan cilj, ja sam po prirodi ambiciozan ali mislim da uz dobar rad do tada uopće nije nerealno prodati 15.000 samo godišnjih ulaznica, a prosjek imati ozbiljno iznad 20.000; pogotovo jer će stadion doći nakon 2-3 godine u kojima ćemo vrlo izvjesno većinu utakmica igrati pred rasprodanom Kranjčevićevom jer će imati kapacitet 15-ak posto manji od našeg trenutnog prosjeka gledanosti, uz neusporedivo bolje uvjete.

Da li netko od vas nakon odrzane skupstine ima osjecaj da je oblik javno privatnog partnerstva odbacen te da ce stadion graditi vlada, grad i klub?Goran86

Po svemu sudeći, da. Pisao sam već par puta ovdje svoju logiku: ako je trošak stadiona x, privatni investitor kroz određeni vremenski period očekuje ROI od barem 2x, a vjerojatno i više; dok javna vlast (grad i država) očekuju samo x, odnosno samo povrat investicije i to ne samo kroz izravne prihode nego i neizravne (više zaposlenih, više noćenja, veća potrošnja, veći prihodi od poreza), a ne nužno ni to: u europskoj welfare državi izgradnja sportske infrastrukture je uloga javne vlasti i ona na taj način omogućava sportskim kolektivima bavljenje sportom - radi se naprosto o društvenoj potrebi čija korist nadilazi klasično poduzetničko razmišljanje u kojem prihodi moraju biti veći od rashoda.

To, naravno, ne znači da se novac treba bacati na gluposti i da treba biti rastrošan, nego samo da je koncept drugačiji: privatni investitor mora ostvariti financijsku dobit od investicije, ali javni investitor ne mora - zato javna vlast i služi, za financiranje onih društvenih potreba koje privatnim investitorima naprosto nisu isplative, ali su društveno korisne. Zato financiramo umjetnost, mnoge grane znanosti, sportsku infrastrukturu, kulturu, muzeje... zato imamo državu, u krajnjem slučaju.
  • Ivdzo11
    4.6k
    Momčad s Kajzerice će do 1. ožujka 2025. igrati u Kranjčevićevoj, a onda preseliti u Maksimir. A još se ne zna gdje će Lokosi igrati sljedeće sezone…

Maksimirski travnjak neće biti preopterećen jer se tu radi o samo sedam utakmica Lokomotive koja bi od 1. ožujka na Dinamovom stadionu trebala ugostiti Osijek, Goricu, Rijeku, Slaven Belupo, Šibenik, Istru 1961 i za kraj - Dinamo. Jasno, Lokosi će za svaku domaću utakmicu na Maksimiru pokriti sve troškove organizacije tih dvoboja.
  • BBB Mataa998
    2k
    Ak dobro čitam 30k ljudi bu premalo na većim tekmama. Pa Zagreb je metropola, zaslužuje veći stadion 35k-40k. Jer tražit će se karta više.Nolifer

Tih 5-10 tisuca mjesta vise moze ako ce novac dati Real,Barca,Bayern,Inter zajedno zato sto navijaci koji tad zele doci dolaze svakako zbog njih ne zbog Dinama
  • Jay
    138
    Puno toga se može dogoditi do izgradnje novog stadiona, ali smatram da ispod 40 000 nema smisla.
    Naš prosjek djeluje slabiji, ali ajmo ga gledati kroz postotak trenutno dostupnog ukupnog kapaciteta i uzeti u obzir da taj postotak raste.
    Istok je savršena tribina za ljude poput mene i hrpu drugih koje poznajem da smo bili redovni. Ne kažem da je nas takvih 10 000, ali do 2029. (ili 2039.) može biti.
    Prestari za sjever, premladi za zapad :)
    Plus ono što znamo oduvijek- komfor na stadionu ne postoji, ne mogu svi kisnuti 90 minuta, pogotovo ljudi s djecom ili sa zdravstvenim problemima.
  • Dino
    2.9k
    Okrugli stadioni s atletskom stazom su vec godinama kompletni “out”, ali u teoriji je moguce napraviti elipsoidni stadion s tribinama do terena.

Takva opcija bi jedino bila daleko skuplja od bilo koje pravokutne opcije jer bi morali ubaciti pravokutni teren preko unutarnje elipse tribina. Nije lako ni za projektirat niti izvest, ali bilo bi orginalno (djelomicno, jer nekaj slicno vec postoji)

Kad vec pricamo o zeljama, mokrim snovima i ostalim imaginacijama, definitivno bih odabrao elipsoidni stadion kapaciteta 35-40 tisuca sjedecih mjesta s najstrmijim mogucim spojenim tribinama. Na taj nacin bi teren zapravo bio unutar “grotla” koje se cesto spominje kao nekaj pozeljno za dobru atmosferu.
  • BBB ROHOLT
    31
    Pa ko ce ovo dočekati..već zamišljam tovare kako izlaze u grotlo od 35000 ljudi sa tribinama odmah uz teren..upisivat ćemo bodova unaprijed
  • DrawTube
    5.7k
    Kod novog će Maksimira izrazito bitni bit nagib tribina i sama veličina i udaljenost do terena

Meni je ovo fascinantno i ne mogu vjerovati da je to istina. AEKov stadion ima 9000 mjesta više tj 40% veći kapacitet od Osassuninog stadiona

32500 vs 23500
    AEK-ARENA-1-NORMAL.jpg
    02.jpg

Razlika između grotla-i ne grotlo nije u kapacitetu već u dizajnu
  • NitkoBitan
    20.6k
    Ovaj Osasunin bih potpisao odmah sada samo sa jednoetaznom tribinom iza gola.

Ma potpisao bih ga i sa ovim kapacitetom, pa nek ovi koji traze kartu vise za derbi i Ligu prvaka dodu na Goricu i Belupo da ispucaju svoju dozu Dinamovstine :sweat:
  • Dino
    2.9k
    Razlika između grotla-i ne grotlo nije u kapacitetu već u dizajnuDrawTube

Kolega ovo ste vrlo dobro zakljucili :grin:

Navedene dve fotke najbolje pokazuju koliko “opasno” mogu izgledati tribine kad su pod vecim kutom. Poanta mora biti da i nasi i gostujuci igraci moraju ozbiljno dignut glavu da vide kraj tribinama.

Zelim da i dalje ostanemo vrlo nepozeljno gostovanje, ali ne zbog rugla, nego zbog neugode koju bi gosti osjecali na novom stadionu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.