• Majki2111
    3.5k
    Pročitao prvi dio Komunističkog manifesta.

Prvi dojam: Elokventniji od Hitlera. Pametan jer uočava trendove socijalne dinamike, predvidio globalizaciju.

Motive ka radničkoj revoluciji izvlači iz toga što rad na traci smanjuje iskonske razlike u radu između muškog i ženskog (baš ono u smislu, muškom ne trebaju mišići više, neki poslovi se ne vrijednuju kao prije), jer radnik vrijedi sve manje i radnik gubi na moći. Radnici se trebaju prvo borit protiv svoje buržoazije (ili jednostavno vlasnika biznisa) pa tek inozemnih. Kaže da je radi toga to i nacionalno i političko pitanje. Kaže da dinamika proleterijata i buržoazije nije održiva jer se povećava razlika između bogatog i siromašnog pa proleteri ne mogu uopće živjeti u svom klasnom statusu kao neki potlačeni u prošlosti. Daje primjere kako su određeni ljudi napredovali iz potlačenog staleža, npr. srednjovjekovni kmet je napredovao do člana komune ili sitni građanin do buržuja u doba feudalnog apsolutizma, ali ovo može samo na gore ići.

Kaže da proleteri trebaju doslovno uništiti fizički-spaliti tvornice, spaliti proizvode kako nebi ostalo ništa od privatnog vlasništva jer su uvijek u povijesti vladajući stalež je "nastojao osigurati svoj stečeni životni položaj tako što su cijelo društvo podčinjavao uvjetima svog načina stjecanja."

Znači doslovno kaže da nemaš ništa svoje kako bi osiguralo proletersku vlast pa uništi sve ono privatno jer tako neće više buržoazija dobiti moć.

Od tud pojam nepostojanje privatnog vlasništva u komunizmu.

Konkretno Marx? Pametan čovjerk, uočava trendove, daje neke primjere, no premalo. Jako vuće motiva iz zadržavanje povijesnog poretka i tradicionalnih vrijednosti. Pogotovo spolnih različitosti i tradicionalnih povijesnih društava. Njemu je to sve nekako zdravije i tome se treba težiti. To bi radnici trebali težiti i tome će radnici težiti jer taj novonastali poredak poslodavaca i globaalizacijom i rastom razlike između bogatih i siromašnih nije održiv.
  • Droljo
    9.7k
    Majki smanji sa proleterizmom, ovod se to ne vrednuje baš primjećujem... :grimace:
  • NKDZ86
    2.4k
    rađe si na yt napiši kolumnistički manifest.
  • Majki2111
    3.5k
    Ma čitam samo. Preispitujem se jer sam doslovno ja u toj poziciji, u prvoj godini radbog staža 7 mjeseci iskustva rada na pokretnoj traci. Uvijdevam nezadovoljstvo ekipe, vidim strojeve, vidim gomilanje novaca bez neke sentimentalnosti prema radnicima ili proizvodu Pošto ipak jesam osoba koja ganja unutrašnje zadovoljstvo pri obavljanje nekog rada. Hoću vidjet kako bi on riješio taj problem on i di je fulo... Jesam li revolucionar kako on kaže za sve radnike?

Zanimljivo mi je kako me prebacilo na komunizam sad sa iskustvom rada i fakulteta , u odnosu na Hitlera nakon srednje.

Čitaš li zrelije knjige kako i ti sam sazrijevaš?

Nije loša ideja, al kad sam već kupio knjigu moram se natjerat pročitat. Čistu u kontestu da pročitam knjigu. Čitanja radi.
  • Marley
    2.3k
    Uf, ja dosla pitat za neki zabavni "bozicni" film tipa nenadmasnog Bad Sante, kad ono ovdje malo teze teme u djiru :sweat:
    Inace, zao mi je bas sto ne citam. Mislim ne ovo stivo o kojem Majki pise, nego generalno. A onda licemjerno djeci objasnjavam zasto je citanje bitno.
    Sva sreca da imaju barem civiliziranog oca.

No, ako imate preporuku bozicnih filmova, pucajte....
  • Brusa
    1.8k
    Čitaš li zrelije knjige kako i ti sam sazrijevaš?Majki2111

Ne. Oženiš se, dobiješ djecu i nemaš više vremena za čitanje knjiga :razz: onda počneš djeci čitati slikovnice, bajke i priče :wink:

Komunistički manifest ja ne bi nazvao zrelom knjigom :razz: al ti deri, kako ti paše!
  • Majki2111
    3.5k
    Pa bih ja to, al zasad nije na vidiku. Jebi ga. Nemam niš pametnije za reći. :meh: :confused:
  • Brusa
    1.8k
    ne bojim se ja za tebe Majki :grin: još si mlad, tek si faks završio, prvi posao, pomalo :wink:
    A da ne odem u off topic previše :grin:
    Braća Grimm - Bajke i priče, izdanje Omladinske biblioteke
    H.C. Andersen- Priče i zgode, izdanje Novog pokoljena
    Klasici :ok:
  • masacusec
    4.2k
    Moje preporuke za netlixovog Lincoln lawyera, krimi serija umjerenog i primjerenog sadržaja, a na momente budi napetost. Moderna odvjetnička serija, malčice vuče na Face.
  • Markelo
    2.9k
    Predložio bih ti film 29th street. Nekako se taj film ignorira u ovo doba iako spada pod Božićne filmove.
  • Paggini
    29k
    Čitaš li zrelije knjige kako i ti sam sazrijevaš?Majki2111

Ne postoji infantilnija knjiga od komunistickog manifesta, koji je samo jazavo urlanje i dizanje sirotinje bez ikakvog konkretnog riješenja. Citao sam to sa 15 i tad mi je bilo infantilno, nista vise od isprazmog pamfleta.

"Riješenje" je ponudio u Kapitalu, ali to je potpuno besmisleno i krivo riješenje.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.