• Maksim Maksimirski
    6k
    i u Realu i "playmaker iz pozadine" nije bio nikad pa ni danas kad Real igra 4-3-3.Mali dioničar

Kako brate nikad nije bio playmaker iz pozadine? On je to u Realu već preko 10 godina. On je na poziciji zadnjeg veznog, prima loptu (često okrenut leđima prema protivničkom golu) i onda iznosi tu loptu iz prve linije, rješava se protivničkog pressinga i onda nakon razbijanja protivničkog pressinga (u čemu je majstor) razigrava svoje igrače (posebice krila) koji dalje šalju asistencije napadačima. Zato on i ima najviše ''predasistencija'' u modernom nogometu. Ako to nije definicija ''playmakera'' (razigravača) iz pozadine onda ne znam što jest.
  • Mali dioničar
    15.9k
    Playmaker iz pozadine ima heat map 2024/25 koja je crvena na poziciji desno u veznoj liniji u 4-3-3.

Playmaker iz pozadine je bio Andrea Pirlo. Modrić nikada.

U Realu pored Casemira ta pozicija niti nije bila potrebna niti je postojala. Casemiro je bio centralni vezni i korektor vezne linije, a Kroos i Modrić sve osim “deep-lying playmaker.”
  • Maksim Maksimirski
    6k
    Playmaker iz pozadine je svaki igrač koji iz pozadine (bilo lijevo, desno ili u sredini) razigrava dalje svoje suigrače. Modrić to čini već preko 10 godina u Realu. Modrić nije desetka koja ima ogroman broj asista i golova a nije ni klasični defanzivni vezni poput Gattusa i Emersona koji samo misle kako razgraditi protivnički napad.
  • Mali dioničar
    15.9k
    Znači svaki vezni je “playmaker iz pozadine.” :clap:

I definicija Sučića i Baturine kao krila kod Bjelice je apsolutno pogrešna.

Ako Bjelica igra 3-5-2 s jednom špicom odnosno 3-5-1-1, to se jedino može pretvarati u 3-4-2-1 gdje su Sučić i Baturina ova 2 ofanzivna vezna (golovi protiv Monaca) iako je ponekad jedan od ta dva i Ademi sa svojim ubacivanjem u čuveni half-space iliti medjuprostor.

Nikakve veze s krilima nemaju ni Baturina ni Sučić.
  • Maksim Maksimirski
    6k
    Znači svaki vezni je “playmaker iz pozadine.”Mali dioničar

Ne. Upravo sam objasnio da desetke i klasični zadnji vezni poput Gattusa i Emersona nisu razigravači iz pozadine. Baš sam zato i dao konkretne primjere igrača jer sam se nadao da neće trebati dodatno pojašnjenje. Desetke i klasični zadnji vezni nisu playmakeri iz pozadine, Modrić to jest.
  • Dinamosaur
    1.6k
    Modric je sinonim za kontrolu lopte i razigravanje. Tehnika No1.
    Nije ni on bio takav sa 21g.
    Martin ima potencijal za to, ali ne znam gdje bi prosao slicno 'usavrsavanje' ko Modric u Tottenhamu
  • Mali dioničar
    15.9k
    klasični zadnji vezni poput GattusaMaksim Maksimirski

Ako je Gattuso klasični zadnji vezni, ja sam klasični Wolfgang Amadeus Mozart.
  • Maksim Maksimirski
    6k
    Ako je Gattuso klasični zadnji vezni, ja sam klasični Wolfgang Amadeus Mozart.Mali dioničar

Nema potrebe za takvim sarkastičnim komentarima. Gattuso je bio klasični zadnji vezni u vrijeme kada je klasični zadnji vezni uglavnom služio za razgradnju protivničke igre. Nogomet je evoluirao pa danas zadnji vezni u većini slučajeva ne služi isključivo za razgradnju protivničke igre ali je ostao običaj nazivati ''terijere'' i razbijače protivničkih napada ''klasičnim zadnjim veznima''. Mogu ih nazivati i ''veznjacima razbijačima protivničkih napada'' ako ti je tako draže samo mi je duže za pisati.
  • Mali dioničar
    15.9k
    Potegnuo si priču deep lying playmakera.

U Milanu je deep lying playmaker bio u doba Gatussa bio Pirlo, a Gatusso je ko pas trčao po desnoj strani. Od vezne linije u kojoj su se izmjenjivali Gatusso, Pirlo, Kaka, Seedorf i Ambrosini, Gatusso nikad, ali nikad nije bio zadnji vezni jer ga ni tebi omiljeni Jakirović u takvoj konstelaciji igrača vjerojatno ne bi stavio na tu poziciju.

A pogotovo ne Ancelotti koji je tu poziciju igrao osobno.
  • Maksim Maksimirski
    6k
    Gattuso je trčao za Pirla i radio u obrambenom dijelu ono što Pirlo ne radi. Gattuso je uništavao protivničke napade dok je Pirlo razigravao (bio playmaker). Mogu oni to na papiru nacrtati da je Gattuso bio desno ili da je bio nekakva osmica ili čak krilo ali mi koji smo gledali nogomet u to vrijeme i koji ne vjerujemo slijepo onome što nam na grafici prikažu prije utakmice znamo da je Gattuso bio klasičan zadnji vezni za to doba.

Mogu danas na grafici staviti razigravača Krovinovića centralno a psa Žapera desno ali to ne znači da je Žaper polukrilo nego svi ipak znamo da je on zadnji vezni koji zatvara sve rupe u obrambenom centralnom veznom dijelu koje Krovinović ne može pokriti.
  • Zagi
    8.2k
    Stavljate legendarne old-school igrače u moderne kalupe koji im ne stoje.
    Pogotovo termin "klasični zadnji vezni" nema nikakvog smisla. Dokaz je upravo ovaj razgovor.
    Mi stariji znamo na kaj se misli, kolokvijalno. To je upravo Gattuso, terijer,razbijač.
    Al onda te netko pita ako je Gattuso "zadnji" vezni, kaj je Pirlo? Zadnjiji vezni? ...

Talijani imaju bolju terminologiju.
    Regista- deep lying playmaker, Pirlo
    Terquartista- stara desetka, Zidane
    Ok taj dio je jasan. Ali onda imaš tu dvojicu oko Pirla.
    Mezzala i Carrilero. Tada Gattuso i Ambrosini.
    Razlika između jednog i drugog termina ... Eh, sada ti već treba power point predavanje i video.

A onda imaš Modrića koji može , a i u pojedinim fazama svoje karijere je igrao sve navedene pozicije.
    Njega tek ne možeš ukalupiti.

A kaj kada Pep u Bayernu ima klasičnog registu (X. Alonso) ali zahtjeva od Philipa Lahma da uđe u vezu i kreira.
    Tko je onda deep lying playmaker?
  • IstinaZaDinamo
    2.2k
    Nadam se da mu je Bjelica objasnio neke stvari nakon utakmice.
  • Crusades1986
    13.1k
    Ovo je tvoj poraz danas. Dva gola direktno tvoja.
  • miro
    4.7k
    Isto kao što su 4 boda u LP direktno tvoja Bati
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.