• Slavonac
    383

slavonac je sebe i zenu uclanio pa se nadam najvaznijoj pobjedi :wink:
  • NORTE
    12.2k
    Na značajne datume igramo domaće tekme ove godine.
    26.4. Varaždin
    13.5. Šibenik
  • BBB Mataa998
    1.9k

13.5 Osijek
    20.5 Šibenik na Maksimiru
  • Infinity
    16.6k
    Nisu ti datumi potvrdjeni. Tocan datum, kao i satnica odigravanja se utvrdjuje tek tri kola prije odogravanja. Kompletirano je 23. kolo, 24., 25. i 26. imamo podatke, ovo ostalo ce se znati tek naknadno.
  • Nino Bule
    14.5k
    Danas opet tomasevica valjda pitali oko stanja u dinamu

"Nema šanse da će Zagreb surađivati s Dinamom oko bilo čega, a kamoli oko stadiona, gdje bi vrijedno gradsko zemljište trebali dati u dugoročnu koncesiju, ako pobijedi ekipa koja je izvlačila novac iz Dinama i koristila Dinamo kao svoj privatni bankomat",
  • Mlađi referent
    12.3k
    Išao sam detaljnije provjerit koliko moj stav o odnosu KVG - Kup UEFA / EL ima jako uporište i moram reći : mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa! Kritika prema webu Dinama ne drži vodu. Ne znam u koju bi temu smjestio jer nije baš "Dinamo", ali je svakako dobar materijal za ušutkat sve one kojima je ovo pazarski kup i koji se ne mogu pomirit s tim koliko je ovo velik uspjeh. Izvadio sam samo ove najrelevantnije, ali ima tu još svega. Admini neka prebace gdje god misle da ima smisla.

Tekstovi iz autobiografije George Besta, Bill Foulkesa, Tommy Dochertyja, knjige Ivana Pointinga, Britannice 1975.

Pokušavam upecat još članak iz The Sunday Timesa točno 1971 nakon gašenja KVG-a i početka Kup UEFA da vidim kaj piše, ali trenutno bez uspjeha.

bwnl928t86aj23ta.png
    9j6ephlo1f1iz8vj.png
    zmawwz45dt5w462v.png
    hniwi01q2hzjgljy.png
    goucwajq4ilx6re4.png
  • NORTE
    12.2k
    Ne znam u koju bi temu smjestio jer nije baš "Dinamo", ali je svakako dobar materijal za ušutkat sve one kojima je ovo pazarski kup i koji se ne mogu pomirit s tim koliko je ovo velik uspjeh.Mlađi referent
    O itekako je ovo za temu dinamo (doduše ne ovu sezonu, ali drugu opću nemamo).

Molio bih administraciju da nastavi ovako važne i kvalitetne informacije o dinamu proslijeđivati na Facebook itd.

Da, dobro ste pročitali, engleske arhive pišu da je KVG preimenovan u Kup Uefa.
  • deda
    34.1k
    Engleske arhive pišu i da je Dinamo Građanski pa to još uvijek puno Dinamovaca ne može ukapirati.
  • NORTE
    12.2k
    Engleske arhive pišu i da je Dinamo Građanski pa to još uvijek puno Dinamovaca ne može ukapirati.deda
    Europski kup je nešto u što su Englezi itekako upućeni.
    Temu Građanskog ostavimo dinamovcima, a ne drugima koji o njoj vjerojatno znaju manje od nas samih.
  • Infinity
    16.6k
    Bio bi njima svima KVG velik da su ga oni osvojili. I to je bit svega, omalovazavanje tudjeg uspjeha. KVG se nije igrao pod UEFA-om, ali je cinjenica da je u tom trenutku bio drugo najjace takmicenje u Europi. Mi smo u toku sezone dobili Celtic u Glasgowu, Celtic koji je par mjeseci kasnije bio prvak Europe, a mi smo digli trofej KVG. Ta ekipa je bila velesila te sezone. Da se igrao jebeni Kup UEFA, osvojili bi ga.

Svi ti koji seru bi bili sretni da su osvojili Mitropa kup, a ne KVG.
  • Mlađi referent
    12.3k
    S ovim ću završit ovu temu

Editorial od UEFE iz 2009

mo81cyitplux4moo.jpeg

S njihovog weba 2008

vxtlom619ekfwb9a.jpeg
  • Dammir10
    266
    Kad je Dinamo osvojio KVG tada su između ostalih u tom natjecanju sudjelovali:

Juventus, Napoli, Barcelona, Sevilla, Nice, Stuttgart, Burnley, Leeds, Bologna, Valencia, Athletic Bilbao, Bordeaux, Porto, Benfica, Eintracht Frankfurt, Ferencvaros itd.

I ne zaboravimo da su neki klubovi poput Leedsa, Burnleya i Ferencvarosa tada bili ozbiljni europski klubovi sa povijesno dobrim generacijama, najboljim generacijama u povijesti tih klubova. Recimo Leeds je sezonu 66/67 završio kao drugi u Premiershipu a Burnley kao treći. Mađari su tad nogometno bili vrlo ugledni i Ferencvaros je bio njihova perjanica.

To je definitivno bilo drugo natjecanje po jačini u Europi. Čak bih rekao da je bilo i jače od Kupa UEFA iz kasnijih sezona jer su tada samo prvaci išli u Ligu prvaka a drugoplasirani i trećeplasirani klubovi u KVG. Meni je apsurdno kako neki ne priznaju ovaj trofej kao relevantan jer nije osvojen pod UEFA-inim okriljem. Ljudi moji nogomet je postojao i prije UEFA-e i igrao se skoro 100 godina prije osnutka UEFA-e. Nije osnutak UEFA-e od strane debelih činovnika prije 50-60 godina u tamo nekoj švicarskoj kancelariji označio početak nogometa. Nogomet će se igrati i nakon UEFA-inog nestanka i onda će neki mudrijaš u dalekoj budućnosti reći da ni Real 2022. nije osvojio ništa jer to natjecanje nije organizirala ta buduća najnovija organizacija..
  • Zambatine škude
    2.8k
    Kup UEFA i kasnije inačice su UEFA-ina natjecanja i samo je njen pravorijek valjan oko toga jel nešto Kup UEFA ili nije.

Kup velesajamskih gradova je vrlo sličan po smislu Kupu UEFA koji je i nastao dobrim dijelom zbog toga jer je UEFA skužila da jedno natjecanje u kojem su samo prvaci znači da propuštaju jako puno toga. Ali po formatu/načinu kvalificiranja je po meni jasno da se može govoriti eventualno o nekoj simboličnoj vezi.

Ne čini to Dinamov uspjeh ništa manje veličanstven. KVG, a posebno KUp UEFA, su vrlo često sve do kraja osamdesetih bila jača natjecanja od Kupa prvaka.

Zurich, Nantes, Vojvodina, Dukla Prag, Inter - Celticov put do naslova u Kupu prvaka 67.

Dunfermline, Dinamo Pitesti, Juventus, Eintracht, Leeds - Dinamov put do naslova KVG-a 67 bez prvog kola da bude izjednačen broj

Da popis ovih klubova daš desetorici ljudi koji aktivno prate nogomet, ali ne znaju prastare rezultate i pitaš ih koji je put odveo do uglednijeg trofeja (Kupa prvaka), mislim da bi ih šest reklo da je to Dinamov put.

Union Luxembourg, Ipswich, Galatasaray, Dundee, Benfica - Milanov put do naslova Kupa prvaka 63

Porto, Union St Gilloise, Bayern, Ferencvaroš, Valencia - Dinamov put do finala KVG iste godine

Da postaviš isto pitanje desetorici ljudi ko iz prethodnog primjera, mislim da bi 9 ljudi reklo da je ovo drugo put do prvaka Europe.

Zaključak - velik i važan trofej i daleko najveći uspjeh jugo nogometa sve do cigana i Barija, ali nema stvarno nikakve potrebe to zvati titulom u Kupu UEFA.
  • Mr Blue
    4k
    Meni osobno nije toliko bitno je li se KVG smatra prethodnikom Kupa UEFA koliko mi je super činjenica kako je to natjecanje bilo pod ingerencijom FIFA-e. U konačnici, Dinamu je trofej pobjednika predao tadašnji predsjednik FIFA-e, Stanley Rous. U mojim očima to je korak iznad.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.