• Dino
    4k
    Trebam savjet ekipa. Kaj sve na biciklu treba podmazivat redovito osim lanca. Cesto se vozim svukud pa imam dojam da prasina zapne di stigne, operem bicikl, ali onda nisam siguran jel sve kaj treba klizi kak spada i jesam podmazo sve.
  • jedan u nizu
    14k

Ak imas uljnu vilicu onda nju, ali to je preporuka na servis.

Od ostalih stvari samo lanac.

Operes ga dobro, prvo odmastis, pa onda fino operes cetkicom i toplom vodom i deterdzentom, i ribanje. Mozes i benzinom ociistiti, a imas i one spravice kroz koje lanac vrtis, a u spravici benzin i cetkice i onda se super operu.
    Kad si dobro oproao i oribao lanac i kazetu, masinicu, sve, onda ga prvo dobro posusis.
    Ostavis ga na suncu prek ljeta malo ili ga jednostavno ostavis u garazi jedan dan.
    Onda ga fino podmazes sa uljem za lanac, da ude u svaku kariku, lagano istiskujes ulje dok lagano vrtis lanac, prodes ga cijelom duzinom. Ne pretjeras, ali niti ga ostavis suhim.

Onda opet ostavis preko noci recimo, da ulje ude u svaku kariku, a visak ulja pobrises. Uzmes ubrus u ruku i vrtis lanac kroz to i ubrus ce ti biti crn. Ponovis radnju vise puta, dok god ti puno crnog ostaje na ubrusu.

Tako si ga ocistio, nauljio, pustio da ulje ude u svaku kariku, a visak ulja koji se nalazi izvana si obrisao.
    Sto vise ulja ostane izvana, to ce ti se prljavstina lakse i brze nakupiti.

Sto se tice pogona, glavcina, to nebi trebalo podmazivati jer je zatvoren sustav, nebu prasina unutra. Ako krene pucketati onda je vrijeme za servis.
    Neka me netko ispravi ako grijesim.
  • Dino
    4k

Brutalno, hvala ti puno na detaljnom odgovoru. Jel to znaci kao svaki put nakon neke malo vise prasnjave voznje ili prakticiras nakon odredenog vremena?
  • mlinchica
    3.4k
    Neka me netko ispravi ako grijesim.jedan u nizu

Ti nisi samo jedan u nizu, nego jedan od milijun.
    Ovo bi se dalo zaštititi i autorskim pravom.
    :scream:
    Koliko traje ovo sve skupa i koliko često to radiš?
  • jedan u nizu
    14k
    Ma nakon nekog odredenog vremena.
    Mozes ga lickati i nakon svake prasnjave voznje ako hoces ali mislim da je dovoljno svako toliko oprati ga i podmazati.
    Sve ovisno koliko vozis.

Takoder, s vremenom, i ne održavanjem (ciscenjem) lanac se rastegne. Koliko se lanac rastegnuo mozes provjeriti jednostavnim alatom, a mislim da ga mozes kupiti u nekom bike shopu.
    Kada se rastegne do neke mjere, vrijeme je za novi lanac.
    Ako ne zamijenis na vrijeme, lanac ce ti prije puknuti usred voznje, a i potrošit ce ti kazetu. Rastegnuti lanac ce malo po malo 'glodati' zupce na kazeti pa ce se kazeta 'prilagoditi' rastegnutom lancu. Onda ces jednog dana promijeniti lanac, a kazeta ce biti izglodana i lanac nece dobro sjedati na nju, preskakat ce i silaziti sa zupcanika, a onda i lakse puknuti.
  • Dino
    4k

Top. Fakat ti puno hvala!
  • jedan u nizu
    14k
    Koliko traje ovo sve skupa i koliko često to radiš?mlinchica

A zavisi koliko ga vozim. Nekada u sezoni, ajmo ju tako nazvati, proljece-ljeto pređem nekoliko tisuca kilometara, a nekada samo par stotina, ako ga koristim samo za odlaske na posao. Sto ga vise vozim, cesce ga cistim. Posto ga zimi vozim manje onda ga manje i cistim. Recimo da ga u prosjeku operem 3-5 puta godisnje, i to više u toplijem periodu godine.

Posto zivim u stanu, onda ga na poslu zapravo perem. Dodem ujutro i operem ga, odmastim i izribam u pola sata. Kada je ljeto, ostavim ga na suncu i osusi se za pola sata. Onda ga podmazem i ostavim do kraja smjene takvog. Onda prije nego odem doma, pobrisem visak ulja i to je to. Sve skupa malo vise od pola sata u danu.

Ako je zima i lanac se ne osusi dobro dovoljno brzo (a bitno je da bude suh prije podmazivanja), onda se susi cijelu smjenu. Podmazem ga prije nego odem doma, ali ga onda ostavim na poslu i sutradan pobrisem visak ulja.
  • mlinchica
    3.4k
    A ok, prihvatljivo. Dobila sam dojam da je to puno češće, ne znam zakaj.
    Inače, na takva pitanja se redovito dobije odgovor “operi, posuši, podmaži i pazi” tak da spremam ovaj manual. :up:
  • jedan u nizu
    14k
    Nema na cemu ekipa, nadam se da sam pomogao :D

Inace, ja vozim pretezito cestu uz nesto malo off-roada koji je vise zemljani, utabani put nego neki makadam.
    Voznju po nasem nasipu izbjegavam upravo zbog toga. Osim sto je gužva nekada, samo zaprasim bicikl pa ga moram opet prati.
    Tako da bih sigurno cesce prao da se redovito vozim po nasipu i ostalim makadamima :sweat:

Meni je ovaj projekt greenway top, i volio bih kada bi stvarno zazivio i kada bi to bila prava staza od 130km, sa gustom bi vozio tamo do Ivanic grada, ili gdje je vec predviđen kraj. Onda bi mi taj nasio bio top :sweat:

Btw ako netko planira duze cestovne rute, od 100+km, preporucam rutu do Siska, ali cestom uz samu rijeku. Do tamo istocnom obalom, nazad zapadnom. Cesta uglavnom prati tok Save pa vijuga i do Siska i nazad se skupi 150km iz grada bez problema. Prometa ima poprilicno malo, cesta je uglavnom dobra a sve je ravnica pa nije prezahtjevna ruta.
  • Droljo
    18.6k

Ma samo WD 40 i nadroljiš svuda gdje god ti srce želi i to da curi na sve strane.
    To, naravno, ak ti se neda profesionalno rešavat kak ti je kolega @jedan u nizu rekao :grin:
  • mlinchica
    3.4k
    Btw ako netko planira duze cestovne rute, od 100+km, preporucam rutu do Siska, ali cestom uz samu rijeku.jedan u nizu

Još “samo” 50ak km produžiti, uz Savu, do Lonjskog polja.
    A znam neke koji su išli vlakom do Siska i onda Lonjsko polje - Jasenovac - Novska pa vlakom natrag.
    Uglavnom zbog manjeg prometa i idu, lijep je krajolik, ne baš gusto naseljen, a voziš se uz Savu.

A greenway je zapeo kod skulptura, zar ne? Znam da je i jedna žaba nestala. :smile: Nisam nekaj ulovila da su to riješili.
  • Droljo
    18.6k
    A znam neke koji su išli vlakom do Siska i onda Lonjsko poljemlinchica

Jel ti nije logičnije onda vlakom do Kutine pa na ulaz Repušnica u Lonjsko polje? Ak već dereš na Novsku. A možeš i autom. I ne voziš se uz savu nego uz lonju (prema sisku) i trebež ovaj tu naš dio... Mislim možeš i uz savu ali onda nisi u lonjskom polju. Blizu je to sve u biti.
  • mlinchica
    3.4k
    Vjerojatno ima i ta kombinacija, ja znam za ovu gore.
    Pa kaj nije od Siska do Lonjskog polja uz Savu?
  • Droljo
    18.6k
    Je. Krivo sam te shvatio. Ili ili je. Ili sava ili Lonjsko polje. To sam mislio.
  • Dino
    4k

E to je bila jedna od opcija u pocetku :lol:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.