• SAS1987
    16.4k
    Prema opisu ćemo vjerovatno ići u smjeru modernizirane verzije stadiona Freiburga.

9e1a87f060f342caadcb48d69774ce7d.8945f03a.jpg
    europa_park_stadion23.jpg
  • mali M
    7k
    Gledam zaljubljeno ove tribine pokraj travnjaka i skroz do njegove razine i nemrem vjerovat da ćemo uskoro (nadam se) gledat i mi tako nogomet. Gledajući sad sa 20 metara razdaljine imam osjećaj kao da ćemo moć štipat golmana za guzicu kako smo blizu! :love:
  • Sajla
    7.5k
    Gledajući sad sa 20 metara razdaljinemali M

malo si rekao, mislim da nema tribine na Maksimiru gdje je od najbližeg gledatelja do aut/korner linije manje od 30-35 metara. i to kad se gleda tlocrt, a kad uzmeš u obzir koliko je tribina dignuta od travnjaka, to se penje na 40-45 metara. a to je samo prvi red... preporodit ćemo se kad dobijemo normalan stadion..
  • DrawTube
    6.3k
    Tribine u Kranjči su 16 metara od terena a imam osjećaj da mogu dodirnut igrače tamo
  • mali M
    7k
    buraz kad se na istoku najedemo češnjaka pa krenemo svi hukati u Melnjaka dok bu bil na toj strani, raspast će mu se sinusi!!!!
  • db-izbjeglica
    16.7k
    Nije isto da li ispod stadiona prostor za drugi travnjak, druge podloge, grijaci za teren ili ne znam sta.
    Ili je ispod stadiona garaza od 2000 mjesta sa potencijalno par tisuca ljudi.

U slucaju nekakve katastrofe, u jednom slucaju ce najebati rezervni travnjak, navodnjavanje i podloga za koncerte, a u drugom koja stotina ili tisuca ljudi.

Pogotovo kada iznas imas nekoliko tisuca tona materijala i par desetaka tisuca ljudi.
    jedan u nizu

Do sada sam imao priliku računati svašta, od bazena na vrhu hotela, heliodroma na vrhu zgrada, površina preko kojih prelaze avioni, mostove, industrijske građevine na čiji se krov smješta ili vješa ekstremno teška oprema i slično.

Po tvojoj logici, ni jedan stadion ne bi smio imati krov, jer ono, ispod tona i tona materijala nalazi se nekoliko desetaka tisuća ljudi. Tribine same po sebi ne bi trebale postojati jer na njima deseci tisuća ljudi stoje nekoliko desetaka metara od tla.

U slučaju katastrofe, ode sve u pm i nastradat će tisuće ljudi.

Zato se konstrukcije računaju i dimenzioniraju, na potrebno opterećenje sa dodatnim faktorima sigurnosti. Tako bi se izračunalo i ovo, nikakav problem...
  • The Undertaker
    7.1k
    Neka garaža ispod stadiona će sigurno biti, makar za potrebe kluba i organizacije. Pretpostavljam da zbog sigurnosti to ne može biti javna garaža ali za to imaš dovoljno prostora ispod pomoćnih terena i atletskog stadiona.
  • jedan u nizu
    12.2k

Ma naravno, za sve postoje izračuni, ali ja sam se nadovezao na onaj dio kako dozvole ispod travnjaka svasta nesto sto se izvlaci, a ne garazu.
    Ne govorimo samo o statici i opterecenju i necemu, nego kako je i boss objasnio, sigurnost od strane korisnika garaze.

Jedan dodatni travnjak ti teoretski nista ne moze unijeti, a netko vozilom moze unijeti bombu i sjebati cijelu konstrukciju i statiku.

Moze i u garazu na Kvatriću netko unijeti bombu, ali nije isto ako ti je na Kvatriću okretiste tramvaja i 5 kioska, ili je iznad toga parstotina tisuca tona betona i 35k ljudi.
  • Dinamo-SB
    177
    Smatram da je nevažno hoce li biti 25k, 30k il 35k. Novi stadion je novi stadion. Ono što je isto strašno važno uz parking su i pomoćni tereni zbog akademije i opcenito treninga seniorske momcadi. Bitno da se dobije čitav kompleks od parkinga,pomocnih terena za akademiju fan zone,VIP loža,jednostavan ulaz i izlaz sa stadiona,mozda kafic,fan shop, plavi korner ispod tribina itd. itd.. E sad tocan broj mjesta u ovom trenu je zadnja stvar po rangu vaznosti vezano za Maksimir. Sve u svemu - vjerujem da bez obzira na sve do 2030. cemo imati novi stadion.
  • Dinaminjo
    1.3k
    Ako gledamo Freiburgov stadion on je taman 35k i stajanje.. Ima dimenzije 210x175m

Trenutni Maksimir ima 255x210m cca.

Znaci ima dovoljno mjesta za pozicioniranje stadiona, dovoljno daleko od maksimirske.

Amo je netko vican mapsima moze se poigrati sa pozicioniranjem

Vrlo vrlo grubo
    50 m do bazena i 50 m do ceste

1741286215469904425886367827177.jpg
  • Dinaminjo
    1.3k
    Krivi edit brisati
  • Murtidzg
    121

Kako je nevazno svaka dodatna tisuća ljudi = 5 milijuna eura.

20.000 ljudi → 20.000 x 5.000 € = 100.000.000 €

25.000 ljudi → 25.000 x 5.000 € = 125.000.000 €

30.000 ljudi → 30.000 x 5.000 € = 150.000.000 €

35.000 ljudi → 35.000 x 5.000 € = 175.000.000 €

40.000 ljudi → 40.000 x 5.000 € = 200.000.000 €

Razlika između 20.000 i 40.000 ljudi = 100 milijuna eura.
    Kad kažeš "Svejedno je jel ima 20 ili 40 tisuća", govorimo 100 milijuna eura razlike- a to moramo ti i ja platiti na kraju Dinamo održavati.

Mislim argument igrat će se finale lige prvaka mi je ono zaboli me ako će stadion izgledati poluprazno ko Maksimir.
    Ja sam sa 20-25 tisuća još da se ta stajaća tribina može napraviti i vrh.

Pa da je istok sada otvoren pitanje kako bi to sve izgledalo. Ja osobno mislim ne baš dobro.
  • pešća
    49
    Dobar primjer stadiona i cini mi se jedan od rijetkih koji se uklapa u nasu viziju dvoetaznog stadiona sa jednoetaznom ultras tribinom. Po meni je malo kritican odnos etaza gdje je gornja cini mi se i veca od donje, a trebalo bi biti obrnuto.

Juventusov stadion je kapaciteta oko 40 tisuca mjesta i ima donju etazu dosta vecu i dominantniju u odnosu na gornju i savrseno se prijelaz izmedu njih uklapa da se gotovo ni ne primjeti da je dvoetazan stadion. Takoder je nagib tribina veci na Juventusovom stadionu sto dodatno doprinosi atmosferi. Juventus nema jednoetaznu ultras tribinu, ali koliko je velika donja etaza i to je sasvim dovoljno za navijacku skupinu i izvedbu koreografija, a ovi na gornjoj etazi mogu bez problema pratit navijanje.

Kako god, nadam se da cemo dobit unikatan, navijacki logican stadion a ne genericku stvar poput stadiona AEKa ili Salzburga. Sto se vise Dinamo pita to se ja manje bojim jer cisto sumnjam da se ljudi iz drzave i grada nesto razumiju u nogomet, navijanje i atmosferu na stadionu.

lvgmfqgmfypb0w3huj3y.jpg
  • Bosskovitz
    15.3k
    svaka dodatna tisuća ljudi = 5 milijuna euraMurtidzg

Mislim da neki krivo shvaćaju tih "5.000€ po stolici". Nitko ne gradi stadion za svotu po stolici nego za svotu koju može izdvojiti za gradnju stadiona, cijena po stolici je samo statistički podatak. Stadion od 10.000 mjesta nije tri i pol puta jeftiniji od onog od 35.000 nego još više od toga, jer u stadion od 10.000 mjesta ne stane sve ono što se planira staviti u stadion od 35.000 mjesta. Iz istog se razloga stadion od 35.000 mjesta može napraviti i za manje od 5.000€ po stolici i za više od 5000€ po stolici, ovisno o tome kakav stadion želiš.

Novi Maksimir od 35.000 mjesta imat će sve ono što klubu treba da bi mogao zaista živjeti 365 dana u godini i bio mjesto okupljanja navijača Dinama svaki dan, a ne samo kad je utakmica. Od shopa, gyma i muzeja do naprednog hospitalityja, evenata, neki članski prostori, cijela radna zajednica koja će (nadam se) s vremenom rasti jer će to klubu biti potrebno, hotel za igrače, prostor za grupu... nitko ne može sada reći što će od svega toga biti na novom Maksimiru, ali to sve ne stane na manji stadion, što za sobom povlači i manje prihode.

Ja se slažem s tobom jer se i meni jebe za finala konferencijske lige (nikad se finale LP neće tamo igrati), ali klubu treba stadion od 35.000 mjesta. Prosuđivati potrebu kluba koji očito raste i miljama je daleko od svog punog potencijala prema tome što mu je i koliko bilo potrebno u godinama kad mu se identitet uništavao je kao da gradiš kuću i procjenjuješ kolika će soba te koliki krevet trebati jednogodišnjoj bebi temeljem toga koliko je velika u tom trenutku i koliko se kretala proteklih godinu dana.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.