• austrijanac
    5.8k
    Uvijek sam zamišljao otvaranje Maksimira kao oproštajnu tekmu Luke Modrića.
    3x30 min između Reala Dinama i Tottenhama, još ako bi on odradio zadnju sezonu kod nas.
  • criticus
    3.1k
    Uvijek sam zamišljao otvaranje Maksimira kao oproštajnu tekmu Luke Modrića.
    3x30 min između Reala Dinama i Tottenhama, još ako bi on odradio zadnju sezonu kod nas.
    austrijanac

Samo da se sjeti za koje je klubove sve igrao...

Pitanje: ovaj sporazum sto je potpisan jel on pravno obvezujući? Odnosno ako ga neka strana ne ispoštuje jel to utuživo? Tipa promijeni se vlast u gradu il državi, i novi kažu nećemo, jel postoji pravna osnova za tužbu i nakkandu štete od drugih strana (dinamo)?

Ja na ovo gledam s pozitivnog aspekta iskjucivo sa gledista koje je @Bosskovitz spomenuo, da su Grad, RH i Dinamo potpisali sporazum. Ko zna koje ce stranke bit na slikanju na otvaranju stadiona kad god on bude. Samo da je ovo pravno obvezujuci dokument da svaka strana mora ispostivati potpisano. Inace, ako nije, nista specijalno se nije potpisalo, slike su danas ionako u digitalnom formatu lako se stisne delete.

Za organizaciju svaka cast, ako su se razgovori vodili ozbiljno kao i organizacija i persone koje su bile (uloge ne imena), onda ima nade i za nas skeptičare.
  • mali M
    6.9k
    pa bilo bi to super da je tako al mislim da ako netko želi biti stvarno zločest u vladi može bez razmišljanja reć da su iskrsnuli neki problemi koji su od veće državne važnosti od jednog stadiona i da će sigurno sudjelovati u gradnji stadiona, ali da se odgađa do nekog povoljnijeg vremena...

Ovo je u potpunosti iskarikirana situacija, ali da li je to zbilja nemoguće za zamisliti u Hrvatskoj? Kako ne možeš niti obraniti svoju zemlju od nekog projekta ili ceste ako se odluči da je od veće državne važnosti, ili uzmi za primjer situaciji u Kranjči sa međučesticama.. za ovu priču nebitno, ali pokazatelj kako i Dinamo nebi mogao ništa sa tim potpisanim ugovorom ako država izjavi da ima stvari u tom trenutku od većeg državnog interesa... Još ako se nabaci kakva socijalna tematika Dinamo će bit prikazan kao negativac ako bi inzistirao...

Uglavnom, stava sam da može doći do tisuću prepreka, ali idemo na stvari gledati pozitivno i da neće biti nekih većih problema oko izvedbe projekta
  • db-izbjeglica
    16.5k
    Samo rečenica o “sitnici” koja je jučer spomenuta, ali se nije išlo u detalje: Dinamo bi na sebe preuzeo operativno i investicijsko održavanje, a potonje se definira kao određeni postotak od ukupne investicije godišnje, najčešće 1-1.5%. Nek dobijemo upravljanje na 30 godina, karikiram, uložit ćemo u održavanje tog stadiona adekvatnim i reprezentativnim više no što su država ili grad pojedinačno uložili u njegovu izgradnju, samo će se to rastegnuti na dulji vremenski period.

Tako da nije da mi nećemo sudjelovati u financiranju, sudjelovat ćemo u konačnici s više od stotinjak milijuna eura, samo na način da će se grad i država moći hvaliti da su napravili stadion, a mi ćemo financirati održavanje na način koji nam zbog cashflowa najviše odgovara.
    Bosskovitz

to u sporazumu nigdje nije napisano, a gradonačelnik je rekao sljedeće:

"Suvlasnici stadion će biti Vlada i Grad, a brigu o stadionu će voditi privatnik. Zbog toga se mora raspisati natječaj, a super je što je Dinamo iskazao interes da se na njega javi"
  • Nomad
    69
    Priridno je biti skeptik i ovaj put nakon svih dosadašnjih neispunjenih obećanja oko stadiona. Ali neki su zaboravili da ovaj put postoji ključna razlika u odnosu na sve prethodne najave zbog kojih nisu ni mogle biti ostvarene; riješen je problem vlasništva zemljišta.

Nisam pobornik Senfa i njegove ekipe i smatram ih nesposobnima za manje više išta osim lupanja u lonce, ali mora se priznati da djeluje kako su ovoj problematici ozbiljno pristupili i trenutna pozicija je već daleko više nego se napravilo u prethodnim desetljećima.

I, sasvim legitimno djeluje stav; sa Dinamom sjedamo za stol oko stadiona tek kad se uspostavi demokratski izabrana uprava.

Najavljeni model realizacije i upravljanja je dobro odabran i zapravo jedini održiv. Od prvog dana je očito da za privatrnog investitora tu nema mjesta, jer takav ne očekuje samo povrat investicije u razumno brzom roku nego i zaradu i takva bi kombinacija u konačnici cijeli projekt učinila preskupim i za grad, državu a najviše za dinamo. Ukoliko Dinamo preuzme upravljanje stadionom to bi značilo da na njemu nije podstanar nego je de facto stadion Dinamov. I Dinamo ga renta za potrebe koncerata itd, a ne obnuto kad bi mogao često i izvisiti.
  • Bosskovitz
    14.9k
    to u sporazumu nigdje nije napisanodb-izbjeglica

Nije jer tome nije ni mjesto u sporazumu, s obzirom da je sporazum potpisan za građenje stadiona. To je nešto što će se definirati natječajem od strane firme koju će država i grad prema planu osnovati sljedece godine. Netko od govornika je spomenuo upravo investicijsko održavanje u nekom trenutku, a to je upravo to. Ovo je najbolji mogući model za sve uključene.

Iako tehnički o stadionu brigu može voditi i netko drugi osim Dinama jer se radi o natječaju, na tom stadionu realno ne može biti nitko osim Dinama - ne zbog nekog mog uvjerenja nego naprosto nitko drugi ne moze puniti 20-30.000 ljudi 20-30 puta godišnje. Taj stadion bez Dinama nema smisla i bez Dinama neće biti.
  • flexXy
    2.6k
    Evo u srijedu repriza ovog sastanka, samo na Poljudu ovog puta. Gradi se sve punom parom
  • db-izbjeglica
    16.5k
    Okej sad pišemo svi svoja mišljenja pa bez neke nesuvisle reakcije molim, ja sam stava da Zagrebu uz Dinamov stadion treba još jedan natkriveni od 5.000. ni stolca više... To je točno ono što treba za potrebe lokalnih klubova.. sve ostalo je po meni bacanje love u vjetar... I svi ostali klubovi u RH bi mi imali stadione kapaciteta 5.000 izuzev Hajduka i Osijek kad je već sagradio Pampas neka tamo igra. Pa nitko ne dolazi gledati utakmice po tim gradovima, da nema gostujućih Dinama i Hajduka prosjek bi im svima bio 1000 ljudi... Zbilja mi nije jasno za koga svi ti ljudi misle graditi stadione kad se priča o kapacitetima...mali M

uopće se ne želim petljati u takve stvari.
    međutim, ukazujem na nelogičnosti i po meni u startu krivo postavljene stvari.
    kao prvo, najprije je bilo rečeno da će grad uložiti u kranjčevićevu i to je to, maksimir javno-privatno partnerstvo, itd, itd...

sad ipak grad ulaže u kranjčevićevu, ali i u maksimir?
    čemu? ako do toga dođe, ja se iskreno bojim više scenarija. Mislim, to je moja profesionalna deformacija, vodim građevinske projekte i uvijek moram razviti scenarije u glavi što se može dogoditi i o čemu treba voditi računa. što sve se može dogoditi, pozitivni i negativni scenariji...

1. scenarij - već puno puta ponovljen, izgradit će se kranjčevićeva, promjenit će se vlasti u gradu i državi te će zagreb ostati na novoj kranjčevićevoj

2. scenarij - ulupat će se lova u kranjčevićevu (koja realno nikom ne treba) i onda će se štediti na maksimiru da bi u konačnici dobili preplaćeni stadion koji nikom ne treba i nekakav recesijski maksimir. ajmo ga nazvati "stadionska verzija pelješkog mosta", jer je ista građevina po klasičnoj hrvatskoj priči nekoliko puta kresana, smanjivana i ogoljena.

ubijte me, ali meni scenarij "gradimo vikendicu pa onda kuću jendostavno ne štima",
    skloniji sam scenariju "kuća pa tek onda vikendica"
    pogotovo sada kada se sve planira graditi gradskim novcem.
  • Nomad
    69
    Iako tehnički o stadionu brigu može voditi i netko drugi osim Dinama jer se radi o natječaju, na tom stadionu realno ne može biti nitko osim Dinama - ne zbog nekog mog uvjerenja nego naprosto nitko drugi ne moze puniti 20-30.000 ljudi 20-30 puta godišnje. Taj stadion bez Dinama nema smisla i bez Dinama neće biti.Bosskovitz

Zapravo, tehnički bi mogao biti bilo tko upravitelj, to ne isključuje Dinamo kao redovitog korisnika stadiona (koji bi plaćao korištenje). Međutim, upravljanje snosi i obveze, od navedenog redovnog i investicijskog održavanja (od travnjaka do zamjene stolaca) do plaćanja svih troškova organizacije (zaposlenici, struja/voda itd, zaštitari itd). To povlači i rizik da Dinamo odluči dobar dio utakmica odigrati negdje drugdje, na Kranjči npr, jer je jeftinije, i time ostaviti upravitelja na suhom.

Jedino održivo i smisleno je upravljanje od strane dinama, jer dinamo jedini ima stvarni interes brinuti o svakom aspektu, a trošak tog održavanja zamijenio je plaćanje najma. To se u ovom modelu i očekuje, i Senf je u par navrata izjavio super da je dinamo iskazao interes za upravljanjem.

Ali, trebat će se provesti javni natječaj, i teoretski se može ubaciti treća strana.
  • db-izbjeglica
    16.5k
    Nije jer tome nije ni mjesto u sporazumu, s obzirom da je sporazum potpisan za građenje stadiona. To je nešto što će se definirati natječajem od strane firme koju će država i grad prema planu osnovati sljedece godine. Netko od govornika je spomenuo upravo investicijsko održavanje u nekom trenutku, a to je upravo to. Ovo je najbolji mogući model za sve uključene.

Iako tehnički o stadionu brigu može voditi i netko drugi osim Dinama jer se radi o natječaju, na tom stadionu realno ne može biti nitko osim Dinama - ne zbog nekog mog uvjerenja nego naprosto nitko drugi ne moze puniti 20-30.000 ljudi 20-30 puta godišnje. Taj stadion bez Dinama nema smisla i bez Dinama neće biti.
    Bosskovitz

jedna stvar je zakup, a druga je održavanje, u sporazumu je jasno definirano sljedeće:

Stranke sporazuma suglasno utvrđuju da je udruga građana Građanski nogometni klub "Dinamo" iz Zagreba, Maksimirska 128, korisnik (zakupac) postojećeg "Gradskog stadiona Maksimir" na temelju važećeg Ugovora i Aneksa Ugovora o zakupu sklopljenog s Gradom Zagrebom te da će se voditi računa da se Građanskom nogometnom klubu "Dinamo" u budućnosti omogući korištenje "Gradskog stadiona Maksimir".

Čak nije striktno definirano "dinamo će koristiti stadion" iz razloga kojeg si ti napisao.
    Ako ti meni iznajmiš stan (zakup), ne znači da ga ja održavam, ja samo živim u njemu, odnosno - korisnik sam.

održavanje je sasvim druga stvar koju vlasnik/ci mogu povjeriti kom god hoće (privatni) ili nakon obavljenog javnog natječaja (javne institucije) i postoje privatne tvrtke koje se uredno bave raznim vrstama održavanja, raznih vrsta nekretnina. Po ovome što je gradonačelnik izjavio dinamo je zainteresiran da se prijavi na natječaj o održavanju novog stadiona i nigdje nije rečeno da će dinamo to raditi za 0 eura godišnje.

možda i hoće, ne znam, ali to nije rečeno, niti igdje piše.
  • BBB Mataa998
    2.2k
    Jedan navijac Dinama i veliki borac za stadiom u Maksimiru a isto tako veliki zaljubljenik u Otta Barica kaze sljedece.
    Naši izračuni (nekoliko stručnjaka raznih profila) projekcijom cijena, i izgradnjom uljudbenog stadiona, samoodrživog, smart stadiona, kapaciteta minimalno 40 tisuća mjesta, kakav doliči i kakav je potreban Zagrebu i Dinamu, niti u jednoj kalkulaciji nije bio ispod 400 milijuna.

Dan te jebo da je mladji rekao bih drogirate li se vi gospodine ili što uzimate da i ja probam. Mi se cudimo kako 175M€ i da je previse a strucnjak je izracunao stadion od oko 400M€. To je sigurno sa onim novcem sto dolazi iz Katra :lol: :lol: :lol:
  • barbax
    252
    uljudbeni smart stadion za minimum 400 milja :rofl:
    Je bi to bio prvi uljudbeni smart stadion u ovom dijelu Europe pa i Svijeta?
  • mali M
    6.9k
    ma joj takve likove treba ignorirati na najjače. Lik ima krizu identiteta jer je već maltene 70-godišnjak i bori se da ga se čuje jer se osjeća nebitan. Imamo još jednog takvog monstruma kojeg smo potjerali iz Dinama kojeg isto najviše boli kad ga nitko ne ferma... Barić je stvarno cvilidreta kojeg se treba počet ignorirati a ne raspravljati o njegovim fiks idejama...
  • Dudu9
    1.4k
    Što se tiče promjene vlasti, izbori parlamentarni su tek 2028 godine, tada bi već radovi trebali bit u tijeku, i ne vjerujem da će Plenković zaustaviti to prije izbora zbog 80mil koje treba vlada dati
  • Patak
    3.1k
    A koliko bi grad trebao dati za stadione: 50 ME + 100 ME za pola Maksimira. Inflacija je i sve ide gore, realno je da sve bude još skuplje.

Ja sam spominjao mogućnost da će Kranjča ostati jedini stadion za dugo vremena ako se ide sukcesivno. Bio sam tada predložio još jednu nepopularnu varijantu, da se Kranjča poveća na kapacitet dovoljan Dinamu (20k-25k npr.) jer tamo ima mjesta, pa nek HNS i država grade na Maxu što hoće i kad hoće. Takva bi imala smisla, ovakva za 11k nikome ne treba, za Dinamo premali, za ostale prevelik.

Dinamo bi s time u kratkom roku riješio pitanje stadiona, a grad ne ni potrošio 50+100, nego možda 100 ME ukupno.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.