• ElDorado
    5.9k
    Prije 20 godina imali smo najezdu Kineza. Stariji se sjećaju. Cijela Kajzerica bila je kineski geto. Gdje su oni sada? Pobjegli glavom bez obzira. Tak bu i ovi kad dobro skuže di su došli. Mi smo samo filter zona prema bogatijim zemljama i svi, ali baš svi strani radnici koji su tu došli žele što prije zdimiti zapadnije.
  • Mathiasovi Chageri
    6.4k
    Integracija može funkcionirati samo ako država snažno odluči da želi da integracija funkcionira. Tu je ključan faktor zabrana grupiranja migranata/stranih radnika i sustavno i organizirano raspršavanje istih po različitim kvartovima, regijama, gradovima.

Još sam davno na faksu na jednom od kolegija proučavao uspješne slučajeve integracije. Jedan od slučaja, ako se ne varam iz Norveške ili Danske, gdje su migrante smještali po kvotama po kvartovima kako bi spriječili svaku vrstu grupiranja ili getoizacije. Na taj način migranti nisu u grupama sa ljudima iz iste države/regije u istom bloku, kvartu, zgradi, ne mogu konstatno pričati na svom jeziku i ne mogu se konstantno družiti sa "svojim ljudima", već su prisiljeni naučiti jezik države u koju dolaze kao i ostvarivati socijalne kontakte sa domicilnim stanovništvom, na istom tom jeziku, također i naći posao kako bi bili funckionalan dio zajednice.

Istu tu formulu pratila je i Kanada prije desetak godina kad su po kvotama smještali sirijske izbjeglice po kvartovima velikih gradova i dobili su odlične rezultate zaposlenja i poznavanja jezika (engleskog i francuskog).

Naravno, to sve može funkcionirati samo ako postoji volja od migranta sa integracijom i ako postoji nadogradnja u vidu posla, mogućnosti učenja jezika, otvorenosti lokalnog stanovništva, ali je nulti korak u integraciji. Ignorirajući to, dobit ćemo gomile kvartova pune migranata/stranih radnika koji pričaju svoj jezik bez potrebe da nauče hrvatski, druže se samo sa svojim sunarodnjacima i pretvaraju hrvatske gradove i kvartove istih u ono što gledamo po zapadnoj Europi.
  • vjeko1701
    18.7k
    Mi smo samo filter zona prema bogatijim zemljamaElDorado

To mi se najmanje sviđa jer ispada da ćemo mi istrpiti sve ove koji nisu skloni adaptaciji ili su skloni nedozvoljenom ponašanju dok će od nas prema bogatijima ići probrani normalni i pošteni.

Jedan od slučaja, ako se ne varam iz Norveške ili Danske, gdje su migrante smještali po kvotama po kvartovima kako bi spriječili svaku vrstu grupiranja ili getoizacije.Mathiasovi Chageri

Ovo mi se sviđa i mislim da je nužnost.
  • ElDorado
    5.9k
    Znam za iskustvo Švedske koja je tu potpuno podbacila. Te države uopće nisu bile spremne na to kaj će ih zadesiti. Da se razumijemo to je zapravo počelo balkanskim emigrantima za vrijeme rata. Čak i u manjim gradićima imaš kvartove koji su zapravo geta. Kad kupuješ stan točno po cijenama skužiš kaj treba izbjegavati.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet