• Jaro
    8.6k
    yep... najbrze dodjem do teksta. Ali, da guglao sam sve ovo kad se prvi put pojavila vijest kako je Zagreb najzagadjeniji u svemiru i naravno da mi nije jasno bilo pored Mexico citya, Delhia ili ostalih indisjkih, pakiatanskih i okolnih gradova... Nama u zimskim mjesecima to grijanje na drva dosta utjece da budemo visoko na ljestvici, a ljeti kad se spusti onaj saharski pjesak...
  • jakov1
    348

Hahahah pa daj me nemoj... Nemam komentara.
  • NORTE
    13.1k
    ona "gljiva" s tresnjevke neki dan je "impresivna".Jaro

Evo upravo sam pogledao po prvi put to, od takve stvari može nastradat valjda 20 ljudi, to fakat nije zajebancija i spada pod općeopasne radnje.
  • jakov1
    348
    većina tih čestica bila ukapljena vodavjeko1701

Mislis da se voda broji u PM 2.5 i PM 10 mjerenja? To bi me zacudilo jer se stalno govori o kvaliteti zraka, a po tvom ispada da bi magla na Zavizanu bila znak nekvalitetnog zraka.
  • vjeko1701
    11.2k
    PM10 ne, PM2.5 gotovo sigurno. Evo znam za kućne uređaje koji mjere da para od kuhanja ili tuširanja i vlaga od ovlaživaća ulazi u PM2.5 mjerenja.
  • jakov1
    348

Velika je razlika ulaze li u mjerenje ili utjecu na mjerenje. Nasao sam ISO standard za mjerenja kvalitete zraka i tamo su objasnjene tolerancije na utjecaj vlage. Tesko da kucni mjeraci od 50-ak eura postuju te tolerancije kao DHMZ-ovi uredaji iz milijunskih EU projekata.
  • vjeko1701
    11.2k
    Ali pitanje je koja mjerenja koristi izvor na koji se referiralo početkom ove rasprave.

Također, pitanje je interpretacije tog izvora. Ne znam na kaj točno se referirao forumaš koji je započeo ovu raspravu. DHMZ? IQAir? Neka lokalna firma koja je doslovce stavila mjerač od 50 eura na prozor?

EDIT: K tome imaj na umu da vlaga i magla nisu ista stvar. Postoje standardi za vlagu ali više manje sve s čim sam se ja sretao ne može raditi veliku razliku između magle i ostalih čestica. Jednostavno nedostatak u temeljnom procesu rada senzora.

Ako se gleda švicarska stranica (IQAir) na koju se često naši "novinari" referiraju. Oni bi zaključili da je jučer Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svijetu jer je bio prvi na njihovoj tablici. Ali ta tablica nije tablica svih gradova svijeta. Ta tablica se odnosi na "major cities" pa tako je jučer Sarajevo imalo rating od 300 i nešto a ako se bacio pogled na kartu, to čak ni u BiH nije bio najlošiji rating a kamoli svijetu. Samo opet, "Sarajevo je jučerašnji dan bio grad sa najnižom kvalitetom zraka od svih gradova koje švicarska tvrtka IQAir vodi kao značajno populcijsko središte" ne zvuči isto kao "Sarajevo je najzagađeniji grad svijeta."

Evo trenutno. Lahore, Pakistan je na vrhu ljestvice sa 288 dok u isto vrijeme Bahawalpur ima rating od 408. Banja Luka trenutno ima rating 395. Al eto, neki novinar bi bacio pogled i zaključio da je Lahore najzagađeniji grad svijeta. Ruku na srce, to barem ne bi bilo toliko daleko od istine pošto je rangiran 5. u cijeloj 2024. Al to nije poanta.

Opet kažem, može se raspravljati o kvaliteti zraka i dal je ona dobra ili ne. Ali sve ove bombastične izjave o Zagrebu kao "najzagađenijem gradu na svijetu" su gluposti, clickbait i doslovce laži i slučajno ili namjerno krivo interpretiranje podataka.

Zagreb je u 2024. prosječno bio na 1748. poziciji svijeta kaj se tiče nekvalite zraka. Gotovo 2000 gradova je u prosjeku imalo goru kvalitetu zraka kada se uzme prosjek 2024.
  • Jaro
    8.6k
    Zagreb je u 2024. prosječno bio na 1748. poziciji svijeta kaj se tiče nekvalite zraka. Gotovo 2000 gradova je u prosjeku imalo goru kvalitetu zraka kada se uzme prosjek 2024.vjeko1701

E jebga, ovaj podatak nece donijet klikove... Od ovog podatka se nece tajkunovoj ljubavnici uhljebljenoj na lokalnoj radiopostaji ovlazit gacice...
  • Bosskovitz
    13.5k
    Imam u stanu dva filtera za zrak i još dva senzora, moram priznati da mi je njihova kupovina jedna pametniji odluka u životu jer vanjski zrak, pogotovo zimi, zna biti katastrofa u Zagrebu. Poklopi se da nema vjetra, puno je prometa, mnogi se još u privatnim kućama griju na ugljen i prevlažno drvo koje se u nama zapadnim zemljama ne smije prodavati za ogrijev baš zbog toga što stvara više dima i štetnih čestica, mnogi u okolici grada još uvijek u dvorištima spaljuju smeće, padne magla i sve ode kvragu.

Redovito kada zimi otvorim prozore da prozračim stan, svi senzori skoče s uobičajenih 1-5 PM2.5 koliko bude u stanu na 40-50, pa i više. Ovih zadnji par dana je bilo užasno jer su se poklopili i jako hladno vrijeme (više se grije), i promet, i pirotehnika, i magla te manjak vjetra. Znalo se desiti da izađem na terasu i ostavim vrata pritvorena, ali hladan zrak ulazi pa ide ravno na senzor i filter, a senzor skoči u crveno i očitava preko 160 PM2.5, a u stanu 2-3 dana nisam mogao spustiti ispod 20-ak osim ak nisu radili na najjače. Danas dok sam prozračivao stan bilo je blizu 20, tako da je definitivno puno bolje, sada je standardnih 4.

Kvaliteta zraka se može podići, ali tu treba puno posla: država može regulirati da imamo iste standarde za ogrijevno drvo kao i Slovenija ili Austrija, može se ozbiljnije kažnjavati spaljivanje smeća i otpada, može se poticati prelazak na čišće oblike grijanja, elektrifcirati i unaprijediti sustav javnog prijevoza, graditi infrastrukturu i poticati oblike prijevoza alternativne automobilima, imati veći udio ne-ICE automobila na ulicama... mi "nasreću" nemamo toliko problema s industrijskim zagađenjem zraka pa je to jedan problem manje.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.