• veselko tenžera
    4.8k
    svaka čast za trud, lijepo napisano sve na jednom mjestu. Uzet ću si zasluge da sam bio okidač ovom uratku, a meni kolega @Thor :smile:
    Još jedna zanimljivost za "slučaj Tomić", nakon što je utakmica registrirana 3-0 to je bio službeni rezultat cca 5 mjeseci da bi se nekad u ožujku 79. otvorila ta priča opet i rezultat promijeni na 2-1 za Rijeku.

Teško je zamisliti da se sad neka utakmica registrira službenim rezultatom, 5 mjeseci se tako vodi tablica i svi rezultati i onda promjena. Čista zona sumraka.

Prema legendi, Vlatko Marković je negdje isprdao Hajduka da bi ogorčeni Zdravko Reić tražio od Tita Kirigina da reagira (inače, ovaj Tito je bio klasični komunistički likvidator iz 2. svj. rata, izguglati Vojko Krstulović). Ovaj je reagirao skupa s drugovima iz Rijeke i BG i ostalo je povijest. Žao mi je te generacije što se nije okitila naslovom, nekih istinskih legendi poput Drage Vabeca, a najviše trenera Vlatka Markovića. Ipak, njihova žrtva je utkana u 1982. koja bez njih sigurno ne bi bila tako velika i značajna.

Malo sam se udaljio od teme na kojoj pišemo, sorry, ali šteta je ne nadovezati se na izvrstan Bosskovitzev post i ne ostaviti zapisanu ovakvu povijesnu crticu, čisto radi edukacije dijela plavog puka koji nije upoznat s ovim.
  • Filip85
    361
    Tita Kiriginaveselko tenžera

Koji je rođen na Braču, sa kojeg potječe i familija LJPV i na kojem je noge redovno močio Miljenko Smoje, predratni Orjunaš i zagovornik politike Slobodana Miloševića.
  • Thor
    329
    drago mi je (Diklić) da sam inicirao :wink: i da se kolega @Bosskovitzukljucio sa ovim fenomenalnim tekstom o Mitovima i Legendama osvojenih trofeja kluba s juga. Vrlo poucno stivo. Svaka cast. :strong: Znam za slucaj prvenstva za "Zelenim stolom" a iskreno ove iz daljne proslosti nisam znao, a majke mi ovo 95 nije mi ni palo na pamet uopce. Doduse ta godina nogometa mi je kaj se tice mene malo mutna opcenito jer sam tada sluzio Domovini u vojnim operacijama.
    No, da kad sad malo bolje razmislim superkup se igra uvijek pred pocetak prvenstva a tada se prvensto pocelo igrati iza Oluje,sredinom kolovoza ili pred kraj tak da fakat nije se taj Superkup imao kad odigrati.
    Odlicno! Onda ga i mi sebi mozemo napisat kao osvojeno pa ak ko pita, jbg i mi smo ga osvojili... kaj nam mogu :rofl: :rofl:
    U svakom slucaju moja inicijalna statistika i usporedba je za k. :rofl: ali bar su neke stvari jasnije :snicker:
  • NORTE
    17.8k
    "slučaj Tomić", nakon što je utakmica registrirana 3-0 to je bio službeni rezultat cca 5 mjeseci da bi se nekad u ožujku 79. otvorila ta priča opet i rezultat promijeni na 2-1 za Rijeku.veselko tenžera

Očito je u ožujku 1979. prema tablici postajala velika opasnost da hrvatski nk dinamo (s hrvatskom "šahovnicom" u grbu) postane prvak.

Evo još malo ČINJENICA:

Nakon što je dinamo početkom 70-ih u svoj grb postavio hrvatsku šahovnicu u tom desetljeću nije osvojio ništa pa tako ni tu famoznu titulu 1979., ali zato su te 70-e postale "zlatno doba Hajduka" (kako oni sami govore).

Tijekom 70-ih osvojili su 4 titule (jedna je slučaj Tomić) i 5 kupova maršala Tita (tih 5 su osvojili u nizu!)

Kroz čitave 70-e predsjednik Hajduka bio je Tito Kirigin.

1980. je umro maršal Josip Broz Tito, tijekom 80-ih Hajduk nije osvojio ništa, a dinamo je konačno dočekao "mogućnost" osvajanja titule (1982., koju je dugo čekao).
    Da je dinamo u prvenstvima Jugoslavije bio zakidan priznao je čak i legendarni bivši igrač Hajduka Ivan Buljan.

Da stavimo stvari još malo više u kontekst:
    dinamo-hajduk.jpg
  • Vrdjuka
    115
    Zaboravili ste spomenuti da je 70ih Hajduk “uzeo” i titulu Velezu, ima intervju Vahida Halilhodzica o tome
  • Jos-Optimus
    6.6k
    Kaže lik u komentarima ispod Štorijinog podcasta: "Hajduk ponudio Pafosu 500 tisuća i Šarliju za Ivušića, oni uzeli samo lovu" :rofl: :rofl:
  • Omake
    10.6k
    NWR7dg9.png

Mini usporedba Petkovića i Livaje u Europi. Ljudi ih često uspoređuju jer su dugo godina prvi napadači Dinama i Hajduga, ali igre u Europi otkrivaju da je Petković kada je spreman i motiviran jednostavno veća klasa. Tisuću minuta nije puno, ali je dovoljno da se izvuku neke pouke. Sama činjenica da igrač odigra preko 11 utakmica i ne zabije gol i iz igre, a navodno je HNL Pele je dosta zabrinjavajuća. ELO rating dodatno potkrepljuje kolika je razlika između njih.
    Zamislite da birate između napadača koji igra standardno u prvoj Francuskoj ligi i dvije godine zabija i asistira svaku drugu utakmicu, te napadača koji u 11 utakmica Češke lige ima samo 2 asistencije. To je nekako naslikovitiji prikaz kada se kombiniraju ELO rating i euro statistika ta dva napadača.

U NBA ligi postoji izraz, Good Stats, Bad Team guy. Odnosi se uglavnom na igrače koji imaju dobru statistiku tijekom regularne sezone u NBAu, ali momčadi im rijetko imaju pobjednički omjer, te sve i kada imaju dovoljno dobar omjer da uđu u Play Off, statistika u Play Offu je dosta siromašnija negoli u regularnom dijelu. Sve sam više dojma da je s Livajom u Hajdugu slična priča.

Petko ili Livaja, Tim Duncan ili Shareef Abdul Rahim
  • prefontaine
    3k
    Utakmicu nisam gledao, ali čim sam jučer pročitao mišljenje "sudačkog experta", onog ljigavca Tenžere, lako je zaključiti da su suci bili na njihovoj strani. Jer ako on onakav kaže da je bio uravnotežen kriterij, onda je kriterij definitvno bio na strani hajduka.
  • Guinness
    2.9k
    https://www.index.hr/sport/clanak/evo-gdje-i-kad-mozete-gledati-varazdin-protiv-portugalaca-u-kvalifikacijama-za-kl/2693199.aspx?index_ref=naslovnica_sport_ostalo_d_0

Susret je to za povijest jer Varaždin prvi put pod ovim imenom nastupa u kvalifikacijama za Europu. Imao je klub iz Varaždina europske nastupe, ali pod imenom Varteks. Danas dočekuju petu momčad portugalskog prvenstva iz prošle sezone. Utakmicu je najavio trener Nikola Šafarić.

Lijepo je kad imamo novinare koji nogomet prate unazad dvije godine samo, a uz to su lijeni i guglati nešto ili sport prate valjda samo preko Instagrama.

Varaždin je odigrao 6 utakmica kvalifikacija Europa lige u sezoni 2011/12
  • vjeko1701
    16.7k
    Ako se dobro sjećam, na knap ispali od Bukurešta. Vugrinec im zavaljao iz slobodnjaka. Sve to pred sezonu kad su bačeni u stečaj.
  • Guinness
    2.9k
    Ako se dobro sjećam, na knap ispali od Bukurešta. Vugrinec im zavaljao iz slobodnjaka. Sve to pred sezonu kad su bačeni u stečaj.vjeko1701

Da, od Dinama Bukureš su ispali a te sezone su kasnije ispali iz HNL-a odnosno nisu ni igrali zadnja 2-3 kola
    Mi smo ih dobili 7:1 u jesen na Maksimiru, prva utakmica grupe na Sjeveru nakon bojkota
  • Zg123
    2.1k
    Pr masinerija udara na najjace, stize Kosovar koji s 22 godine ima jednu sezonu ajmo rec ozbiljnog seniorskog nogometa a prije toga igrao u kosovskim nizeligasima i eto Hajduk je uspio dobiti bitku di su dobili 2 ukrajinska kluba koji nisu bili spremni platiti enormnu cifru od 300k evrica i Vucevic je pokazao kako zna pronaci mlade igrace!

https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/transferi/je-li-ovo-potvrda-novog-transfera-hajduk-je-u-utrci-za-novog-sefa-obrane-pobijedio-dva-ukrajinska-prvoligasa-15606986?fbclid=IwQ0xDSwLvDphleHRuA2FlbQIxMQABHtDG06MosGdUe9kUowXv6KtW6D6d3i9UjPezsIqLZEmxGooZzyQ_xJOTfM9H_aem_oAAgXFxa5UYmZZxVDWiXlw
  • Paggini
    60.4k
    Da taj išta vrijedi, odavno bi on u Loksi bio
  • chago13
    219
    dovode ga samo za HNL, kvalifikacije za konferencijsku ne smije igrat...Strašan klub
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.