• NKDZ86
    3.3k
    nek se i ovdje nađe:

Tekst je kopiran sa FB profila od Juraja.

Tko je tko u GNK Dinamo Zagreb i tko snosi odgovornost za ključne sportske odluke

U trenucima kada emocije prevladavaju, izuzetno je važno iznijeti činjenice i razjasniti ulogu pojedinih tijela i pojedinaca unutar Dinama. U interesu javnosti, članova kluba, navijača i svih koji vole #Dinamo, donosim pregled odgovornosti i strukture upravljanja klubom u posljednjih godinu dana.

Nakon što su u veljači 2023. kandidati liste Dinamovo proljeće preuzeli odgovornost za upravljanje klubom, provedene su organizacijske promjene. Posebno je važno razumjeti odnose između Izvršnog odbora, Uprave kluba, sportskog sektora, kao i drugih tijela poput Nadzornog odbora.

Razdoblje od ožujka 2024. do siječnja 2025. ️

U tom je razdoblju, Dinamo bio organiziran na sljedeći način:

Predsjednik kluba, koji je ujedno i predsjednik IO-a, imao je izravnu odgovornost za:

- sportskog direktora i cjelokupni sportski sektor
    - predstojnika ureda predsjednika
    - tajnice i još nekoliko zaposlenika čije funkcije nisu ključne za ovu analizu

* uz Izvršni odbor (glasanje oko trenera i transfera)

Uprava kluba, imenovana od strane IO-a, imala je samostalne ovlasti nad nesportskim segmentima poslovanja, kako slijedi:

- Financije i organizacija – g. Manenica
    - Marketing i prodaja – g. Puhalo
    - Infrastruktura itd – g. Podnar

‼️U skladu s važećim Statutom i sistematizacijom radnih mjesta, upravo je Predsjednik kluba uz Izvršni odbor donosio ključne odluke koje su oblikovale sportsku politiku kluba.‼️

To uključuje:

- Imenovanje g. Marića za sportskog direktora
    - Dovođenje igrača poput Mmaea, Cordobe i Kange
    - Smjenu trenera Jakirovića i postavljanje g. Bjelice
    Naknadnu smjenu g. Bjelice i dovođenje g. Cannavara

Odluke koje se tiču sportskog segmenta bile su, dakle, u isključivoj nadležnosti Izvršnog odbora, dok ih je Uprava bila dužna provesti – ne i donositi. U tom razdoblju, sportski sektor nije bio pod upravljačkom ingerencijom Uprave kluba.

Osim navedenog, osnovani su i određeni odbori, no o njihovom djelovanju i učincima u ovom trenutku nema dovoljno dostupnih i relevantnih informacija.

Promjena nakon siječnja 2025.

Kao rezultat brojnih unutarnjih i vanjskih pritisaka, početkom siječnja 2025. godine usvojena je nova sistematizacija unutar kluba kojom je upravljanje sportskim sektorom prebačeno u nadležnost Uprave kluba, što je – smatram – jedino ispravno i logično rješenje za buduće profesionalno funkcioniranje Dinama.

Ubrzo nakon te promjene, sportski direktor g. Marić je razriješen dužnosti.

Nadzorni odbor

Na redovnoj skupštini kluba održanoj 12. prosinca 2024. godine potvrđeni su mandati članovima Nadzornog odbora, čija je ključna uloga – prema Statutu – da djeluje kao korektivni mehanizam i nadzire rad svih ostalih tijela kluba, uključujući i IO i Upravu.

Zaključno

Ukoliko se već traže odgovorni za pojedine poteze, smjene ili sportske rezultate, nužno je uvažiti sve gore navedene činjenice. Prozivanje Uprave za odluke koje nisu bile u njezinoj ingerenciji nije samo netočno – već i štetno za stabilnost kluba.

Nakon što se emocije primire, podijelit ću i svoje osobno mišljenje o aktualnoj situaciji u klubu, kao odgovor na brojna pitanja, poruke i pozive koje svakodnevno dobivam od navijača, članova, Skupštine i drugih zainteresiranih za Dinamovu sadašnjost i budućnost.
  • Peškaman
    6.5k
    Predsjednik kluba, koji je ujedno i predsjednik IO-a, imao je izravnu odgovornost za:

- sportskog direktora i cjelokupni sportski sektor
    NKDZ86

Više manje potvrđeno da je Zajec djelomično upravljao sportskim sektorom sa SDom te da je parcijalni krivac za sunovrat sportskog sektora uz Marića i članove IOa koji su odobravali transfere/mijenjanje trenera.
  • ElDorado
    2.8k
    Ja ne kužim otkud sad čuđenje na svim razinama i kao radilo se protiv Statuta. Pa od početka je bilo javno rečeno da sportsku politiku kroji Marić u tandemu sa Zajecom. Tada se nitko nije bunio na kršenje Statuta. Nego sad naknadna pamet.
  • NitkoBitan
    24.8k
    A kaj se pametno moze procitat sto se vec ne zna... Bit ce lesinarenja u narednom periodu i lova na vjestice.

Nasi nek se pokriju i rade u tisini.
  • Droljo
    14.3k
    Jel ima netko u klubu sa više iskustva u tim poslovima od zajeca? Meni je ok izgledala opcija da on to nešto nadgleda i pomogne ako može sd-u. Baš zbog tog iskustva.
    Čitam iliju famoznog brka kako ljudi moraju biti iz nogometa. Pa od kud je zajec? Iz pikada? Sve je zeko bio u nogometu. Možda nije kapacitet za sam voditi sportski sektor ali da može pomoći, može sigurno. Pogotovo u zdravom okruženju gdje svi guraju u istu stranu.
  • ElDorado
    2.8k
    Jedan od mitova je da čovjek mora biti iz nogometa da bi bio uspješan kao da je to nuklearna fizika i tražimo spasitelja. Nema više pojedinca kao što je to bilo 20 godina mora postojati organizirani i usklađeni tim, neka razumna hijerarhija i odgovornost i sustav donošenja odluka.
  • NORTE
    14.5k
    Ismijavali ste Dalibana koji je upozoravao da ovo što rade s igračima vodi u propast, sad gledamo propast.
  • ElDorado
    2.8k
    jeote da smo doveli one Bjeloruse na vrijeme di bi nam bio kraj
  • Droljo
    14.3k
    Taj daliban može bit i zoki mamić koliko mi znamo. I on kuži nogomet.
  • Noel
    10k

Sa Bjelorusima i Ivanovićem po duplu krunu :fire:

Bez šale,Dalibanu svaka čast jer je od početka uvidio da Marić radi uništenje sportskog sektora..
  • wolfgang14
    2.2k
    Ne znam koji trenutak uzimaju za točan otkad mamic nije u klubu, al eto nek to bude ova godina:

sa mamicem u ligi prvaka - 0,33 boda po utakmici
    bez mamica u ligi prvaka - 1,37 bodova po utakmici
    Carrasco

buraz sve je to super ali i da 3 boda osvajamo u LP po utakmici kaj nam to vrijedi kad je nećemo igrat, nećemo ni EL igrat. Treba prvo prismrdit LP a s ovakvom sportskom politikom izgleda da je to nemoguća misija
  • Droljo
    14.3k

I dobro. Morala je takva sezona doći. Ak nešto od toga naučimo i posložimo stvari može nam donesti i dobro. Ekipa je stara i treba remont. Isto sam rekao poslije Bayerna, bolje sad 9 komada nego da 9 utakmica izgubimo po 1:0. Ak treba da sva nesreća padne na nas ove sezone nek tako i bude. Ak ne izađemo uopće u europu neka.
    Iako ja mislim da mi budemo prvaci...
  • NitkoBitan
    24.8k
    Ajax je prosle sezone zavrsio na 5tom mjestu u ligi, otjerali SDa koji im je doveo dosta igraca. Ajax je ove sezone prvi sa vec 9 bodova prednosti, i to sa dobrim dijelom istih igraca od prosle sezone (Sutalo im je bio skart prosle sezone a sada je nositelj, khm khm)! Oni dominiraju Nizozemskom slicno kao i mi Hrvatskom.

Jbg, cudna sezona, opcenito cudna za brojne klubove u Europi. Pali smo mi, pao je Real, pao je City... Kako smo pali jos cemo se brze dic, uopce ne brinem i panicarim.

Imamo jos neke minimalne sanse ove sezone, sta nam drugo preostaje nego sutit, radit i pobjedivat. Nek se Hajduk i Rijeka medusobno kolju a mi u pozadini cekamo da nam se neka sretna zvijezda poklopi.
  • Droljo
    14.3k
    Nek se Hajduk i Rijeka medusobno kolju a mi u pozadini cekamo da nam se neka sretna zvijezda poklopi.NitkoBitan

Kao Stuttgart one jedne sezone kad je postao prvak iz ničega u zadnjem kolu. Mislim zadnja soldina sezona. Možda griješim.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.